Šta je novo?

MSI GeForce GTX 970 Gaming Series OC Edition

MSI_Guy

Zvanični predstavnik
Vendor
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poena
169
Konacno stigao i do mene da se malo poigram i da vidim sta veliki Maxwell moze. Citajuci o novim Nvidia GPU-ovima moram da priznam da su me pozitivno iznenadili. Meni se recimo i GTX 750 Ti veoma dopao konceptualno i mislim da je odlican za korisnicku grupu kojoj je namenjen. Isto vazi i za GTX 980 i GTX 970. Stvarno su uspeli sjajan posao da naprave iako su ostali u okviru istog proizvodnog procesa, a pritom karta ne trosi puno, a koliko vidim GM204 nije problem ohladiti. Kod mene je stigla MSI GTX 970 Gaming Series 4G OC Edition karta, koja se sudeći po review-ovima jako dobro pokazala, ali me zanima da to i isprobam kada vec imam priliku. Pakovanje je standardno i verujem da smo ga svi vec videli nekom prilikom, a i unutra se nalazi nekoliko dodataka. To su adapter "DVI to HDMI", naponski adapter, disk i uputstvo sa propratnim promo materijalom.

Vizuelno karta dobro izgleda, koristi proverenu kombinaciju boja kao i ostale Gaming Series kartice, a novost je TwinFrozr V kuler koji je još bolji nego četvrta generacija. Novi su ventilatori, MSI ih zove Torx, a naizmenično su poređana klasična peraja i ona koja imaju glatki deo sa izbočinom. Teoretski, to bi trebalo da poveća protok vazduha što za rezultat ima efikasnije hlađenje, a uz sve to bi ovi Torx ventilatori trebali da budu još tiši nego klasični. Imaju prečnik od 100 mm, a pritom koliko sam video se vrte na stvarno malom broju obrtaja, što ćemo kasnije i da proverimo. Ovi ventilatori imaju ZeroFrozr tehnologiju koja omogućava da se kada karta miruje ugase. Doduše, kontam da ću to morati da gasim, kada budem overklokovao kartu za svaki dan.

Pomenuo bih i HybridFrozr tehnologiju, a koncept je vrlo interesantan. Ukoliko ste obratili pažnju jedan konektor za napajanje ventilatora, verovatno ste primetili da je nešto veći od standardnog. U pitanju je 6-pin konektor, a tu je da bi omogućio da se ventilatori kontrolišu nezavisno. Jedan od njih menja brzinu zavisno od temperature GPU-a, a drugi na osnovu informacije koje daje nekoliko toplotnih senzora koji su postavljeni na nekoliko mesta po štampanoj ploči.

Skidanje ventilatora je proteklo lako, jer je TwinFrozr V kuler fiksiran u četiri tačke oko GPU-a i to je to. Mali šrafciger je završio sve, tako da možemo da vidimo kako izgleda ostatak kulera. Baza je odlično ispolirana i to baš baš, a površina je velika tako da prekriva kompletan GPU, čak i ukoliko isti ovakav kuler bude išao na neku kartu sa većim čipom. Četiri niklovana heatpipea prolaze kroz bazu i dolaze do udaljenih delova tela izrađenog spajanjem velikog broja aluminijumskih rebara.

U ovom aspektu nije bilo kompromisa, a čini mi se da je povećana ukupna površina rashladnog tela i to mi se jako sviđa. Dok ostali imaju tendenciju da povećavaju visinu profila i time smanjuju prostor između dve karte u SLI ili CrossFire konfiguraciji, TwinFrozr se širi po širini i dužini tako da je karta i dalje vrlo tanka. Ne znam, možda ne razmišljam u dobrom smeru, ali meni to deluje kao prednost. Isto tako, veća površina se lakše hladi i više smisla dobija kada se stave veliki ventilatori. Ako ste primetili da kuler ima dva konektora, jedan je za ventilatore, a drugi za svetleći MSI logo na prednjem delu kartice.

Štampana ploča je crna i to je sjajno, jer ne volim onaj braonkasti lak na nekim modelima. Najviše volim crni PCB iako ima ponekad neka crvena varijanta koja mi se dopadne. Naponska jedinica ima pasivni hladnjak od aluminijuma i cela sekcija je pomerena prema napred, a valja da se obrati pažnja i na aluminijumski okvir koji donekle hladi memorijske čipove iako ih ne pokriva sve, jer jedan viri, ali je tu najviše zbog ostalih elemenata i da spreči da se štampana ploča iskrivi.

Naponska jedinica je veoma dobra. Super Ferrite Choke zavojnice u 6+2 faze od kojih šest pegla napon prema GPU, a dve su zadužene za RAM. Na to dodajte i ostale Military Class 4 komponente kao što su HiCap i oklopljene kondenzatore i može se reći da je ova naponska jedinica među robusnijima kod svih GTX 970 modela.

Laknulo mi je kada sam video Samsung GDDR5 čipove koji su deklarisani na 7000 MHz. Samo je bitno da ne bude Elpida zbog slabog overklok potencijala u najavi. Mada je i referentni GTX 980 opremljen sa Samsungom, tako da u prvom "batchu" verovatno neće ni biti primeraka sa nekim drugim čipovima. Ukupan kapacitet je 4 GB, a memorijska magistrala 256-bitna. Kolorna kompresija pomaže da se izvuče maksimum iz ovog memorijskog interfejsa, a svakako će pomoći i OC :)

Evo nam ga i GM204 u varijanti prilagođenoj za GTX 970 što znači da ima 1644 CUDA jezgara, 104 teksturne jedinice i 64 ROP-a. Dupliranje ROPa u odnosu na GK104 je bio pun pogodak i drastično je povećao Pixel Fillrate, posebno uz ovako visoke taktove na kojoj GTX 980 i GTX 970 rade. Čip je dosta veći od GK104, što se vidi tek kada se skine kuler i pogleda uživo, mada je impresivno koliko je dobro optimizovan, s obzirom da GM204 može komotno da se nosi sa GK110 koji ipak dominira u domenu površine koju zauzima. Ko nije upućen GK104<GM204<GK110 iliti 294mm2<398mm2<551mm2.

Kod ovog modela je ugrađena kombinacija 8-pin + 6-pin PCIe naponskih konektora, tako da nema šanse da se stvori usko grlo pri OC-u.

Toliko za sada, ide sklapanje karte, pri ruci mi se našla AC MX-4 pasta, pa ću nju da stavim i da krenemo sa igranjem :D

Obavezno je nategni sa OC-om, nemoj je stedis :)

A kako obican plebs da menja pastu kada ste, po svojoj staroj losoj tradiciji, stavili stikere na srafove?

Greh je vraćati taj ružni cooler na tu grafu. Voda samo.

Probaj mining,neki x11 i monero

Za mining je vec sad jasno da MSI-jevo resenje ne moze, cim u kezual gejmingu VRM ide na blizu 90c jasno ti je sta to znaci.
Ista situacija je bila sa 280x, VRM jednostavno previse vreo, moglo je samo uz zestok undervolt.

Interesantno je da su s druge strane twinfrozr savrseno istvikovali za 290x pa je tamo VRM kulirao na 60ak stepeni.
Nema pravila.

Voda to leci,mene maxwell zanima,ako bi neko pustio samo da proba,puno bi mi znacilo...

Za sada apsolutno stabilnih GPU - 1315 MHz (1490 MHz Boost) i MEM - 1953 MHz (efektivno 7812 MHz) :) Vrlo sam zadovoljan :D

Povecao sam napon za 30mV, sto i nije mnogo niti bitno utice na temperature. Svima koji OC-uju karte koje imaju sistem za gasenje ventilatora, savetujem da naprave custom profil za kontrolu ventilatora koji ce raditi od 25-30% od maksimalne brzine, jer dosta utice na stabilnost prilikom OC-a.

Provrteo ceo novi 3DMark

Stock:

OC:

i 3DMark 11

Stock:

OC:

Poslednja izmena:
Nisam bas odusevljen:

https://forum-en.msi.com/index.php?topic=183618.0

We discussed this internally and the fan issue (fan2 @100%) is most likely caused by the sticker.
Many fans can withstand the removal of the sticker without any damage but a small amount of fans seem to get damaged.
Our production has already stopped using these stickers.

So we recommend all users that suffer from this issue to return the card to the point of purchase for warranty service.

Coil whine ne mogu organski da podnesem. Imam GTX770 u MSI izvedbi i nemam nikakvih problema niti sa coil whine niti sa ventilatorom. Nikada nisam imao tisu karticu. Vidim da i ostali prozivodjaci imaju isto probleme sa coil whine. Ja bih sacekao neku Lightning verziju.

Interesantno, kod moje nema tih problema, ventilatori su brutalno tihi, cak su i podnosljivi na 100%. Verovatno je do primeraka, ali garancija to svakako pokriva... :/

@ MSI_Guy

Konacno neki rezultat sa ovom kartom :p

Poredjenja radi, 780ti 1200/1900mhz u markovima ima isti rezultat kao ova kart koju si testirao...
Ono sto ne mogu da uporedim je temeratura za svaki dan kada je karta tako overklokovana i nivo buke koji pravi. Bilo bi dobro a verujem svima korisno kao informacija da uradis sledece, pokreni Tomb Raider i pusti onaj benchmark a pre toga podesi sve na Ultimate i maksimalnu rezoluciju monitora koji koristis, dajveri na default i naravno obavezno overklokuj kartu na taj maksimalni klok koji je stabilan, kada se izvrti test ostavi neka se tako vrti jos nekih 30-40min pa nakon toga uslikaj MSI Afterburner da vidimo koja je maksimalna temperatura i na koliko se procenata vrteo vent tokom testa. Navedi samo koje je kuciste u pitanju, da li je otvorena stranic itd :) Ovim testom ce se potvrditi da li je taj klok stabilan 24/7 i sve ostalo sto vecinu zanima...

Ako imas informaciju voleo bih da znam kada ce se kod nasih uvoznika pojaviti Lightning 980 i 970, posto nameravam da pazarim, dve karte za sli samo jos nisma odlucio koju od te dve... Verovatno onu koja bude bila dostupna :p:D

Hvala unapred ;)

Poslednja izmena:
Vazi, ajd evo sad cu da probam to sa Tomb Raiderom, moram da ga samo instaliram. btw kucista nema, sve je na stolu :)

Inace, sa GM204 su stvarno odradili brutalan posao, nisam ocekivao da ce ovako dobre skorove da baca i u ovoj verziji sa zakljucanim SMM-ovima. Kada se uzme u obzir da je razlika u broju CUDA jezgara 1116 u korist full GK110, ovo je stvarno brutalno :D

Raspitacu se za Lightning, pa javljam cim nesto saznam :)

Poslednja izmena:
@ MSI_Guy

Konacno neki rezultat sa ovom kartom :p

Poredjenja radi, 780ti 1200/1900mhz u markovima ima isti rezultat kao ova kart koju si testirao...
Ono sto ne mogu da uporedim je temeratura za svaki dan kada je karta tako overklokovana i nivo buke koji pravi. Bilo bi dobro a verujem svima korisno kao informacija da uradis sledece, pokreni Tomb Raider i pusti onaj benchmark a pre toga podesi sve na Ultimate i maksimalnu rezoluciju monitora koji koristis, dajveri na default i naravno obavezno overklokuj kartu na taj maksimalni klok koji je stabilan, kada se izvrti test ostavi neka se tako vrti jos nekih 30-40min pa nakon toga uslikaj MSI Afterburner da vidimo koja je maksimalna temperatura i na koliko se procenata vrteo vent tokom testa. Navedi samo koje je kuciste u pitanju, da li je otvorena stranic itd :) Ovim testom ce se potvrditi da li je taj klok stabilan 24/7 i sve ostalo sto vecinu zanima...

Ako imas informaciju voleo bih da znam kada ce se kod nasih uvoznika pojaviti Lightning 980 i 970, posto nameravam da pazarim, dve karte za sli samo jos nisma odlucio koju od te dve... Verovatno onu koja bude bila dostupna :p:D

Hvala unapred ;)

Evo, bas to sto si trazio :) TR Ultimate podesavanja, 2560x1440 rezolucija, oko 35-40min vrteo nakon sto je prvobitno izbacio rezultate benchmarka...

Maksimalna temperatura GPU-a je 66 C, mada je obicno tu negde oko 64, ako izuzmemo spajkove. Isto tako, vent je konstantno na 46% odnosno svega 1078 RPM sto je po meni sjajno, mada bih ja to rucno bumpovao na barem 1200 RPM za svaki slucaj, da malo bolje ohladi i naponsku koja se ipak dosta greje, onako odokativno. Voleo bih da imam sondu ili onaj IR merac temperature, cisto da konstatujem sta se tacno desava :)

Poslednja izmena:
^
Ovo je savrseno :)
Inace ovo je nesto sto mi se nikao ne dopada kod ove karte... 75~82c za VRM to je ipak malo previse, 780ti DC2 gotovo nikad ne dostize tu temperatur... Mozda je ta temperatura ok, ali nikako nije ok u odnosu na Gigabyte G1 970 60~65...

Ako je temperatura VRM-a ok, onda je ova karta pored ove g1 odlicna kupovina, kod nas narocito sa cenom od 40500din ako je u poste bude po toj ceni...

40600
Omasio si za 100 dingera:)

^
Inace ovo je nesto sto mi se nikao ne dopada kod ove karte... 75~82c za VRM to je ipak malo previse, 780ti DC2 gotovo nikad ne dostize tu temperatur... Mozda je ta temperatura ok, ali nikako nije ok u odnosu na Gigabyte G1 970 60~65...

Ako je temperatura VRM-a ok, onda je ova karta pored ove g1 odlicna kupovina, kod nas narocito sa cenom od 40500din ako je u poste bude po toj ceni...

Tih 75-82C bi trebalo da je OK jer su deklarisani za rad do 125C, ne verujem da cak i na duze staze 82C moze da utice na rad kartice.

^

Nakon sto sam pogledao oba linka, mislim da mi je jasno gde se krije razlog za nisku temperaturu naponske. Kod G1 hladjenje VRM-a je integralni deo prilicno rasterecenog kulera (GM204 stvarno nije problem ukrotiti :)), a drugi je to sto ventilatori rade na ~1800 RPM, pretpostavljam da prave veci staticki pritisak i bolje hlade deo oko naponske. Tradeoff kod koriscenja necujnih 100mm ventova kod TwinFrozr V :)

Kao sto i GoranM kaze, verovatno su ciljali da ostanu unutar specifikacija i da ta temperatura nije problematicna, jer su ugradjene kvalitetne komponente, a da u isto vreme sto vise redukuju kolicinu proizvedene buke.

Poslednja izmena:
Predpostavljam da je tako, stvarno ne znam koje su temoperature ok za VRM. Inace moja predhodna iskustva sa ovim gigabyte kartama ni malo nisu prijatna, ti ventovi umeju strasno neporijatno da zuje :p

Jedno je sigurno, ja cu sacekati modele sa 6gb memorije jer verujem da ce igre da bi moga da se vidi maksimalni kvalitet traziti toliku kolicinu memorije. Juce sam instalirao Middle Earth Shadow of Mordor i da bi se video maksimum potrebno je 6gb i vise GPU snage za maksimalnu rezoluciju. To cemu ja tezim je nepotrebno, ali sta cu kad ne mogu da odolim potrebi da imam maksimum haha :D

Poslednja izmena:
Nece biti modela sa 6GB nego sa 8GB.

Totalno je nepotrebno 8gb za ovaj model. Ili bilo koji drugi, for that matter. Slobodno možeš ovaj sa 4. A za teksture koje ima Shadow of Mordor i 4 bi trebalo da bude mnogo.

^
Sa ovim se apsolutno slazem, ali se pribojavam da ce to postati uobicajna pojava da je potrebno vise od 3-4gb memorije za maksimum...

Hvala unapred ;)

Vidim promenilo se misljenje. :D
Inace nije jos bilo ni najave da ce ih uopste praviti koliko sam ja cuo. Mada realno sa ovim finim OC potencijalnom na Maxwell-u Lightning model bi definitivno objasnio neke stvari. :)

sto ce kome voda za ovo,meni nije jasno.

Polako, ne brini, čovek uči dok je živ. ;)

Vrh Dno