Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Imam kod Euneta adsl i oni imaju u ponudi voip za zvanje inostranstva, i posto sam dobio od njih fixni IP telefon, mogu da pozivam inostranstvo sa tog telefona, cim se ukuca pozivni broj neke drzave odmah se prebacuje poziv preko IP-a a kad pozivam ovde po Srbiji onda ide normalno preko telekomove mreze.
Tako da ispada da VOIP radi

Radi se o pozivima ka fiksnoj mrezi. Dakle ako neko iz inostranstva pozove +381 63 111 111 i pozove peru perica. Taj poziv se obavlja MIMO telekoma u organizaciji sadasnje, prosle i valsti pre toga. Umesto da poziv ide preko fiksne interkonekcije koju ima drzava sa drugim telekom operaterima taj poziv dolazi preko interneta. Na tom trzistu postoji i nekoliicna amaterskih igraca ali njih sluzbe Telekoma, Telenora i VIP-a seku munjevitom brzinom (iskljucuju im brojeve).

Jos jednom. Poziv iz inostranstva se rutira preko opreme u TK centru (na Slaviji) a ti strani VOIP operatori placaju po minutu tom domacem/drzavnom kriminalnom udruzenju. Na primer 0,10$ za svaki poziv koji se ostvari iz inostranstva regularnim putem. (tj direktnim pozivanjem). Umesto da se poziv obavlja Telekom Srbija - Madjarski Telekom. On ide ovako Madjarski telekom - VOIP provider - Specijalni uredjaji u Srbiji - Telekom. (gde ovi Specijalni uredjaji tarifiraju VOIP provajderu).
Ove aplikacije Viber, Skype i slicno nemaju veze sa time sve dok se ne obavlja direktno poziv na fiksnu ili mobilnu mrezu u Srbiji. Takodje i odlazni pozivi su preusmereni upravo na taj nacin. Dakle samo u slucaju kada neko sa mobilng/fiksnog u Poljskoj npr zove Srbiju. Skype-Skype nema veze sa time.

Svako ko je povezan sa Telekomom (interkonekcija). VIP, Telenor, Telekom R.Srpske imaju minute po tom ugovoru o interkonekciji sa Telekomom po povlascenoj ceni. Na primer Telekom naplacuje Telenoru 2 dinara po minuti za saobracaj sa Telenorove mobilne mreze ka Telekomovoj mrezi. To prakticno znaci da bi Telenor mogao da proda medjunarodni saobracaj KA Telekomu i ka svojoj mrezi za umesto 0,10$ po minuti na 0,05$ po minuti jer ima interkonekciju. Ekipa na celu sa Draskom Petrovicem je to shvatila 2008 godine i kada je Mobtel to uradio posle nedelju dana su upali u Mobtel i zatvorili ga. Isto tako i Telekom Republike Srpske zbog dobrih odnosa imaju interkonekciju ka Telekomu i ostalim mrezama u Srbiji i tada je ta ista ekipa izlobirala da se PO SVAKU CENU kupi Telekom Republike Srpske koga smo platili mnogo vise nego sto je bio drugi ponudjac na tenderu.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kovacevic-preskupo-placen-telekom-srpske/061206020
Upravo iz razloga sto bi moralo ili da se raskine interkonekcija i da se Srbima u Bosni naplacuje medjunarodni poziv ili da ih kupe i da bude pod njihovom kontrolom. Jer na primer da je neko drugi kupio on bi mogao da prodaje medjunarodne minute ka Srbiji iz celog sveta vrlo povoljno.

VIP isto ima interkonekciju ali je dogovor sa Austrijancima takav da su dobili licencu za mobilnu telefonoju free pod uslovom da se ne bave VOIP-om tj ne VOIP-om generalno vec samo Terminacijom i originatiom poziva iz inostranstva ka Srbiji tj ka svim mrezama.

Pogledajte na primer Hrvatsku. Imaju oko 20+ telekoma. Svako od njih moze da spusti opremu u razdelnik (mesto gde se zavrsavsaju bakarne parice) i da postavi svoju DSLAM opremu i da imaju SVOJU mrezu a da od grada (ne od Telekoma) iznajme bakarnu paricu i to je to. Svako ima svoju centralu i svako ima svoju interkonekciju ka inostranstvu. Ta ekipa kod nas je to shvatila kao pretnju po svoj biznis i OSMISLILA JEDNISTVENO SVETSKO RESENJE. SMIN.
SMIN je zapravo tehnicka mogucnost da provajderi preprodaju ADSL od Telekoma. Jer samo Telekom ima svoju opremu u razdelnicima. Upravo iz razloga sto bi ako se to desilo kao u Hrvatskoj provajderi mogli da imaju svoje centrale i onda od tog VOIP-a ne bi bilo nista. Ko ce da se preganja sa 20+ ugovora o interkonekciji.

Kasnije je EU stisla vladu i trazila da se proda jos neka licenca za fiksnu telefoniju. Naravno tu je bio Telenor prvi da im priskoci u pomoc i oni su kupili licencu za fiksnu telefoniju sto prakticno znaci da bi oni mogli da postavljaju svoju opremu u centrale ali opet naravno to ne rade niti im pada na pamet.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/17...telefoniju/komentari/1064838/komentar-odgovor
Navodno su platili licencu 1 million eura i da im to stoji onako za ukras u office-u. Ma da.

Interesantno pa im je savetnik Boris Tadic a Kostunica kupio Telekom Republike Srpske. Jedna te ista ekipa jase od ubistva Zorana Djindjica.

Sve u svemu u Srbiji zbog tog biznisa sve stoji. Sve je problem vezano za Telekomunikacije i privatni/drzavni biznis Draska Petrovica.

Fora je u tome sto Americka Ambasada zna za taj njihov biznis i sve onda staje na tome. Apple ceka drzavno odobrenje.
To vam je kao kada trazite posao u Americi prvo ide "background check" i ako padnes na tome nista od posla. Nece vam tada reci "zbog tvoje kriminalne proslosti nismo u mogucnosti" vec ce ti samo reci "zao nam je nismo trenutno u prilici da radimo" ili ti se nece ni javiti. Upravo se o tome radi i ovde a Telenor, Telekom i VIP ekipa neka se pitaju sto Apple okleva.

Poslednja izmena:
Ako je to tako kako si napisao onda u tom slucaju ova tema "iPhone u Srbiji uskoro" moze slobodno da se izbrise , baci u arhivu...

Svakome ko je bar jednom kupio kredit za Skype ili Viber je jasno da se muti na veliko u Srbiji i u Bosni sa terminacijom poziva iz inostranstva. Ovako visoke cene poziva preko interneta sigurno neko koristi, a onaj tekst iz 2002 deluje zabrinjavajuće realno. Da je neko promenio datum na 2012 jedino bi mi bila čudna pozicija bivšeg nam predsednika, sve ostalo deluje aktuelno kao i pre...

Jednostavan dokaz za ovu pricu o VOIP-u je slucaj kada vas neko zove iz inostranstva a broj izlazi neki domaci mobilni ili skrivena identifikacija... Ko ima ceste pozive iz inostranstva sigurno je primetio ovaj slucaj.
A da li to ima veze sa Apple-ovim oklevanjem to ne znam...

Jednostavan dokaz za ovu pricu o VOIP-u je slucaj kada vas neko zove iz inostranstva a broj izlazi neki domaci mobilni ili skrivena identifikacija... Ko ima ceste pozive iz inostranstva sigurno je primetio ovaj slucaj.

Primetio sam skrivenu identifikaciju iz DE. Bas sam se cudio.

e bas to!
Samo cu da kazem na ovu temu sto prica teoreticar da neke stvari imaju smisla i da su se stvari tako i desavale e sada da li to bas ima veze sa apple-om,nemam pojma

Apple traži Telekom Carrier menadžera za zemlje bivše Jugoslavije http://bit.ly/1v5XHew

Takođe, otvorena je pozicija i za VAD Manager koji će pokriti 13 CEE zemalja, uključujući i Srbiju.

Mislim da je najveći problem da se dogovore koliko para će da uzimaju od ugovora, pored svega ostalog. Jer Apple traži procenat, bar su uvek do sada tražili. A mogu misliti kako Telekom reaguje na to. :p

Apple traži Telekom Carrier menadžera za zemlje bivše Jugoslavije http://bit.ly/1v5XHew

Takođe, otvorena je pozicija i za VAD Manager koji će pokriti 13 CEE zemalja, uključujući i Srbiju.

Odavno otvorena pozicija. Kao sto vidis za Telecom carrier Managera se kaze "ex-YU" a ovo drugo gde se pominje Srbija je za "ostale proizvode" tipa neko ko ce da radi sa ovima iStyle i slicno.

Poslednja izmena:
Novi termin početak decembra. Lopta je kod Ratela još uvek, oni definitivno koče igru.

U Vip stigli telefoni i stvarno se čeka Apple pa onda Ratel. Uskoro...

Mislim da je najveći problem da se dogovore koliko para će da uzimaju od ugovora, pored svega ostalog. Jer Apple traži procenat, bar su uvek do sada tražili. A mogu misliti kako Telekom reaguje na to. :p
I ja mislim da je samo to problem. Uslovi amera,broj prodatih telefona i procenat od svakog ugovora, kao u Vatikanu, pretechi mafijaskog poslovanja

Lako cu oni svi da se ugrade. Na ugovor od 25-30e 500-550e doplate i to je to. Svi srecni

Poslednja izmena:
a je l' vam mozda palo na pamet da su se dogovorili i podelili trziste? Samsung i Apple.

Lako cu oni svi da se ugrade. Na ugovor od 25-30e 500-550e doplate i to je to. Svi srecni

Ma kakvi, bice 2 crvene i oko 400e, 3 crvene 300e, 4 crvene 200e, 5 crvenih 100e, 6 crvenih iliti najjaci paketi dinar.

Mislim bice iste cene kao i Android flagship telefoni.

Ovo ti potpisujem.

b5RoC98.png

Ej50BIy.png

Poslednja izmena:
Мислим да је Ђилкош у праву, то је у интересу свих јер ће тако унаказити конкуренцију пошто овде толико дуго није продаван телефон и потражња је велика.

Poslednja izmena:
Ma kakvi, bice 2 crvene i oko 400e, 3 crvene 300e, 4 crvene 200e, 5 crvenih 100e, 6 crvenih iliti najjaci paketi dinar.

Mislim bice iste cene kao i Android flagship telefoni.

Ovo ti potpisujem.
To mogu biti samo tvoji vlazni snovi.. :)

Z2 je uz 2k paket 500e. Primera radi

moje je misljenje da se slazem u domenu onog najskupljeg paketa od 6k da ce davati telefon iP6 16gb. Uz to mozda izadje poseban Apple paket od 6k sa slabijom ponudom od one koju sad vidimo za iste pare za android.

Za ostale pakte, na Djilkosheve cene, mislim da ce za 5k ici na oko 150, 3-4k na cenu od 350-400 i na 2k na cenu od 750e. Slobodna prodaja, kao sto pogadjate, oko 1000e. Kapiraju da ima gro ljudi koji ce kupiti to preko firmi, pa ce svejedno namaknuti pare, a obican svet nek kupuje android i WP.

S tim da mi je jos tesko da poverujem da u ovoj drzavi tako nesto ipak moze da se dogodi :D

Poslednja izmena:
^^Gledao sam telenor jer su ga i oni najavili. A posto iphone voli da fura istu cenu kod svih provajdera ocekuj 500+ evra cenu za 2k ugovor. Po meni i bolje tako,ne mora svaka susa da fura iphone.. :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Bez obzira na cene (koje ne znamo kakve će biti), pozitivne strane su App Store i što će ih biti po oglasima. Ako bude cena kao za flagship android, onda će i po oglasima biti kao za flagship android, biće poplava jeftini(ji)h telefona. iP6 će biti hit, i gomila androidaša kojima je dosadila plastika i zastareli OS će preći...

A ako cene budu kao za flagship androide (ili niže), ima da pokida... Zašto? Jer smo jedna od retkih zemalja gde je još uvek statusni simbol. Tamo kad ip7 ili ip6s bude izlazio, za dve godine, situacija će biti drugačija...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno