Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

I u pravu je, još od AMD nismo ništa videli :)

Znaci spremaju ipak nesto jako, ajde nije daleko 25.sep, samo da ne bude tresla se gora...

S obzirom da inzenjeri nisu nista morali da rade na Rx seriji, valjda su to vreme iskoristiti za nesto novo.

Bilo bi dobro da bude nesto, bez konkurencije nema napretka. Zbog ostre konkurencije smo i stigli ovde. Setimo se 290-ke, kako je brzo skinula cenu GTX 780, pa zatim spustanje 7970 GHz Edition na 300eur u vidu 280x. Sve to je bilo i nadamo se da ce i dalje biti. Sad ne moraju oni biti ti koji vode sa nisim cenama, samo neka ne izgube korak. Problem sa 280x i sa 7970 je 384 bita, sa Tonga cipom su pokazali da to moze da "trci" i sa 256 bita. 7970/280x ima 4.3 miliona tranzistora, 290-ka ima 6,2miliona, GTX 970/980 ima 5,2. AKo krenu u pravcu "razvoja" Tonga koncepta, mogu mu lako dodati 30% SP-ova i podici im broj sa 2048 na 2816, uz izbacivanje svega nepotrebnog iz 290-ke (na cega je pobogu otislo 44% vise tranzistora), malko optimizovati proizvod. U sustini mogu podici performanse za 30% isto kao sto je NVidia to ucinila. Tonga ( 285-tica) ima 1250MHz takt memorije, tu ima prostora za 40%, da bude 1750MHz kao i NVidia, dakle nije neostvarivo da sa 28nm izvuku uz nizu potrosnju od 290 serije cak i malko bolje performanse. Jednostavno treba im karta performnsi kao GTX 970 sa cenom 30% vecom od R9 285, a to bi bilo oko 330$.

Bolje za nas da se to dogodi da ne bi bilo monopola.

Poslednja izmena:
Sta ja zelim: novu arhitekturu, perfomanse duplo bolje od 290x, znaci 2x290x, potrosnja max 100w a cena max 100 dolara. :D :D

AMD treba da se mane fokusa na Double Precision u gaming kartama. To ce odmah saseci velicinu chipova. Nek to ostave DP za FirePro.

NVidia je taj koncept "One ring to rule them all" napustila jos pre 5-6 godina, oni nazalost nisu. Hoce da naprave 1 GPU i onda da ga valjaju u svim segmentima, to je sto bi rekli "so 2000"

Samo to bi bilo dovoljno za mnogo jace performanse. U DP-u je 290x 3.5 jaca od 780Ti. Ali, DP vjerovatno ima dosta uticaja na mining, pa bi i odatle da uzimaju veliki dio kolaca.

Ja sam vec +1 godinu na ATI-ju zbog mining-a, sve sam uspeo da namestim da radi to stoji, problemi sa driverima su STRAHOPATNI, evo i sad mi je kursoe 3x na primarnom monitoru sa 13.12 driverima, sa 14.4 mi je desktop bezao i gubio se kad se monitor iskljuci jer ih imam dva, sve aktivne aplikacije se vrate na primarni, sa 14.6 je karta prokuvavala... problemi sa HDMI kompatibilnoscu takodje (samsung TV mi ludi ponekad..) na SVIM kartama su prozverjeli ventilatori (losi ne zbog prasine)... sto se mene tice ATI ni nemora da izbacuje novu kartu....

Mozda sam ja baksuz sto se tice ventova jer sam uvek pljuvao crvene, ali sve ostalo su nedoradjeni krsevi od drivera jer su isti problemi vrte i kod drugih... da ne pricamo da im je za win 8.1 trebalo ~3-6 meseci da izbace krsten driver koji ce saradjivati sa intel integrusom!

O tome već toliko dugo pričam. Pogledajte DP kod 580ke i 980ke, ova druga je cirka 30% slabija. Nvidia je napravila grešku sa fermi i od tad su da kažemo efikasnije kartice za igranje samo može li sa GCN da se postigne isto, to je veliko pitanje.

AMD treba da se mane fokusa na Double Precision u gaming kartama. To ce odmah saseci velicinu chipova. Nek to ostave DP za FirePro.

+1 o tome smo sjecam se davno govorili jos kad se poredio tahiti vs GK104, ali amd-e ocito fura svoju pricu i ne odustaju od toga.
Da se orjentisu samo na Gaming sigurno bi bez problema konkurisali sadasnjem GM204 cipu, u to sam ubjedjen ovako trebace cudo da stignu performanse Gm204 uz neku razumnu potrosnju.

Back to school je period kada se hardver najbolje prodaje. Bolje bi im bilo da sutra odgovore, inace sledi isti scenario kao u slucaju procesora. Paper launch je mazanje ociju, to nije odgovor.

Po dosadasnjem iskustvu sve sto AMD hypuje ispadne tezak fail... kad cute jos i nesto ubodu

wccftech:R9 390X

Cim se pominje Hydra hladnjak, mrka kapa. I to jos na 20nm node-u. Curi im na sve strane.

3D stacked memory, NAJZAD. Vreme je doslo da krenemo u ozbiljan pokusaj dostizanja terabajt bandwitha izmedju GPU-a i VRAM-a. :-devil-: :guitar:

Anyhow, 1H 2015 je ocekivan datum za mass market 20nm deployment [znajuci kakav "kreativni" PR im TMSC, to ce biti mozda i 28nm sa 20nm finfet-om :)], a pre nove godine mozda urade paper launch. U svakom slucaju, ako bas ciljaju na 20nm, ove godine im jedino ostaju pricedropovi...

Inace, nemam nista protiv hladnjaka za najjacu graficku koja ionako mora da se hladi. Ako stavljaju watercooler na 20nm, to znaci da ce 390X koristiti makar ~200W, a 200W za 20nm chip ce dati JAKO PUNO teraflopsa. Naravno ne znamo da li ce 3xx biti tick ili tock arhitektura. Nadam se da je nesto totalno novo [tick].

Back to school je period kada se hardver najbolje prodaje. Bolje bi im bilo da sutra odgovore, inace sledi isti scenario kao u slucaju procesora. Paper launch je mazanje ociju, to nije odgovor.

Sa cime mislis da mogu da odgovore pre 20nm ?

Jeftina GCN2 zamena za 78xx, kraj proizvodnje i prodaje 7xxx linije, i zestok pricedrop 29x linije. Ne mogu nista drugo [well mogu da bace 3D memory na 290/290X na brzaka].

Besplatne igre su fin potez, ali PC gameri obicno misle na dugorocne planove a ne na 1-3 free igre koje dobiju sa novom grafickom.

Poslednja izmena:
Slažem se za memoriju. Ima i protok odličan a i manje troši. Ali me kopka ovaj hladnjak, pogotovo sa memorijom koja manje troši.

Nadam se, bilo bi bas bzvz da nemaju odgovor u gornjem segmentu još ~6meseci. Mada i ako izbace nešto sad biće 28nm i očekujem neki nategnut GPU sa dosta većom potrošnjom od 970/980..no videćemo, samo da izbace nešto, ovako je dosadno :D.

Rekao sam ja nemaju oni nista da odgovore na maxwel, oni su 3 god prespavali mislili su GCN arhitektura moze da se nosi sa keplerom i to je to, sad kad je Nv promjenila pricu izbacila maxwel umjesto u 20nm, u 28nm oni su ostali bez mogucnosti da se suprostave, sto ce vjerovatno zestoko uticati na finansije AMD-a.
Postavlja se pitanje ko ce uzimati R9 290/x pored GTX970 i drugi karti koje ce stici na maxwell arhitekturi, i rudarenje je propalo tako da samo im ostaje da spuste hawaii chip na 300$ pa mozda bi nesto i prodali, ali sigurno im se ne isplati takav cip sa 4gb rama i 512 bita spustiti na 300$.

Ne znam šta im se isplati ili ne, ali je bzvz što ništa juče nisu prikazali, što su spominjali 25-i? Neozbiljni su. A svakako bi morale cene 290/X dole..

Nazad
Vrh Dno