Šta je novo?

Macbook Pro baterija sa SSD + HDD

• Začetnik teme Začetnik teme vsakos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vsakos

Cenjen
Učlanjen(a)
20.09.2013
Poena
170
Planiram da stavim SSD u MBP 13", al se dvoumim da li optibay + neki manji ssd ili samo ssd, naravno onda neki od ~500gb. Interesuje me da li neko ima iskustva sa ovim, konkretno se brinem za bateriju. SSD koristi manje struje nego HDD, to je u redu. Pitanje je kolko ce da mi padne trajanje baterije ako stavim oba diska i kolko bi dobio ako koristim samo ssd u odnosu na trenutno stanje (samo hdd) ?
Inace na ssd bi stavio samo osx i appove, sve ostalo tipa filmovi, muzike, slike, bootcamp itd na hdd.

Poslednja izmena:
Planiram da stavim SSD u MBP 13", al se dvoumim da li optibay + neki manji ssd ili samo ssd, naravno onda neki od ~500gb. Interesuje me da li neko ima iskustva sa ovim, konkretno se brinem za bateriju. SSD koristi manje struje nego HDD, to je u redu. Pitanje je kolko ce da mi padne trajanje baterije ako stavim oba diska i kolko bi dobio ako koristim samo ssd u odnosu na trenutno stanje (samo hdd) ?
Inace na ssd bi stavio samo osx i appove, sve ostalo tipa filmovi, muzike, slike, bootcamp itd na hdd.
Nadam se samo da imaš model kod koga je tako nešto moguće. Ja sam umesto fabričkog HDD ubacio SSD i umesto Superdrajva HDD 2,5" od 320GB. Baterija to ne oseti jer SSD nije nikakav potrošač a ako postaviš da ti aplikacije i radni fajlovi budu na SSD onda će se HDD buditi i paliti samo kada za to ima potrebe. Tako da ne brineš, stavi dva diska i uživaj.

Sve ovo što je jopopo rekao + obavezno kupi kvalitetan optibay, pošto se sa nekima dešava da se disk unmount-uje iz čista mira.

Samo da potvrdim gore navedeno. Imam 13icu sa M4 128GB i WD 1TB u optibay-u. Nema značajnijeg udara na performanse baterije. Ipak, isključi hdd sleep, da ne bi dobijao beach-ball i čekao da se hdd probudi...

Pa u odnosu na HDD only, logično.

Tako je, Ringe...

Sve ovo što je jopopo rekao + obavezno kupi kvalitetan optibay, pošto se sa nekima dešava da se disk unmount-uje iz čista mira.
Da, Optibay je obavezan jer konektor koji ide sa ploče na Superdrajv nije kompatibilan sa SATA na HDD pa mora. Ja sam svoj kupio preko Ebeya od nekog amerikanca i stigao je za 7-8 dana. Bio je 10 dolara skuplji nego kod Kineza na Ebayu ali makar mi je prodavac ulivao sigurnost sa 100% pozitivnih ocena i nisam ga čekao 5-6 nedelja koliko se obično čekaju iz Kine. Upravo sam bacio pogled ali taj prodavac više nema u ponudi Optibay.

A za optibay imaš Ferenca na MacSerbia forumu… 😉

Ja sam uzeo od njega, kao i mnogi. Radi bez problema već evo dve godine skoro...

Da se zna samo RAID(0) crpi bateriju ko lud(na M.L) !

Nazad
Vrh Dno