Šta je novo?

SSD Troubleshooting

iSpirit81

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.07.2014
Poena
130
Mushckin.PNG

Mushckin1.PNG
Zanima me sledece,do juce je imao 100% Health_a,a danas je spustio pri svezoj instalaciji windows_a.Sta raditi dalje ?

Capture.PNG
Ne znam zasto su ovako niski zapisi,kada podesim u biosu na ahci,dobijem plavi ekran.
Evo i slike iz smarta iz sentinela.
Capture1.PNG

Za plavi ekran pogledaj ovde http://forum.benchmark.rs/showthrea...skljuciti-(-on-ili-off-)-nakon-instalacije-W7
Trebao si jednostavno pri instalaciji OS-a da prvo u biosu ukljucis AHCI ali evo ima nacina i to da promenis naknadno.

Za sporu desnu stranu (upis na ssd) "krivac" je verovatno "write caching disable" pa bi ga trebalo "enable", pogledaj ovde http://forum.benchmark.rs/showthread.php?293577-Write-Caching-Enable-or-Disable

Da li je ssd uklucen na sata 3 (sata 6GB) konektor i koji ?
Da li je ukljucen na "neki pomocni" konektor (5. ili 6. po redu) ili na prvi (br. 0 ili br. 1, zavisno od proizvodjaca ploce) pod intel ili amd chipset-om. (neki od 6 "nativnih", prirodnih, pravih)?
Koja ploca ti je u masini?
Videh da je mushkin Cronos, pa jel on ono sata2 ssd, onda leva strana (citanje) mu nece ici nesto mnogo brze a desnoj mozda ponesto i moze malko brze...
Nadji po netu usporedbe za svoj model u AS-SSD i CDM

Hvala na odgovoru p307...
ploca je asrock p452000wifi,socket 775,cpu c2d e8400,ssd je povezan na sata1,naravno,u pitanju je sata2.
Uzgred,meni je i bio iskljucen onaj turn off windows right-cache,a nista nisam dirao.

Poslednja izmena:
Taj Cronos je u tebe dosao sad kao polovan?
Moguce je i da bi mu trebalo uraditi secure erase, mozda je on u stvari zbog toga usporio...
To je sata2 ssd, sporiji dosta od onih na sata3 standardu sto radi, pa je jos mali, pa mu jos lose radi trim... tako da je to njemu u stvari problem.
Mozes a ne moras raditi SE jer ce se ubrzo 1-7 dana opet usporiti i imati takve iste brzine koje neces mnogo osetiti u radu ali se mere i sto vise meris (testiras brzinu) on ce pre usporiti... :(

Prvo ploča je SATA2 a ne 1, a pitanje koje drajvere imaš na ploči i radi li TRIM uopšte! ;)

Ploca je sata2,napisao sam da je ssd u sata konektoru 1 , ne da je ploca sata1.
Usput ssd je sata3.

Kako da proverim to za trim...?
Skinuo sam program sa ofisijelnog sajta za apdejt ssd_a..medjutim,pise crvenim slovima da mozda i nije pametno to raditi...otkud znam...

Al si bio jasan nema šta! :p
TRIM proveravaš sa trimcheck programom. Naravno da upozoravaju ali je uglavnom bezbedno, jedino proveri briše li podatke ili ne i napravi backup za svaki slučaj sa Acroniosom itd., ima sada i besplatnih prog koji to rade (EaseUS Todo Backup Free 7 npr.).
A driver koji imaš, MS-ov ili Intelov RST i koja verzija?

Nisam te bas najbolje razumeo za drajver...u sustini ono sto me zanima je to,da,ako necu dobiti neku brzinu koju cu osetiti da ne cackam nista,pa neka radi ovako dok ne skontam neke stvari.Nisam do sada nikada imao ssd,pa mi sve to kao malcice strano..drajveri,programi za apdejt,ahci,raid i ostalo....

Lepo, dali si stavljao Intel-ov drajver RST - Rapid Storage Technology ili ima podrazumevani od MS-a? Vidi se u device manager-u...
Sa Intelovim radi bolje.

Drajver je MS_ov....a gde da skinem intelov ?

Evo odavde, i kao što vidiš za tvoj čipset verovatno samo iz serije 11.x ali nije ni to loša/stara serija, pogotovo kad nemaš RAID onda je manje bitno da je najnovije...

Vidi prvo šta je to prouzrokovalo, bad/relocated sectors itd. Tamo pod S.M.A.R.T. Meni SSD Health kaže 97% ali Sentinel 100% i bez ijedne greške.

Nema tu šta da se puno napravi ...jasno piše da je ssd progurao kroz sebe 12 terabajta,kako troši terabajte tako mu i opada healt tj zdravlje...sa diskom je sve u redu.. za taj disk su brzine ok s obzirm da se radi o sata 2 i pri tom 60 gb veličine disk...sve što treba da napravi je da odradi secure erase upali ahci u biosu (kao sto je rekao p307 ) spuca nove windoze i gas dalje..još će taj puno terabajta da pročita prije nego mu zdravlje padne na nulu...

E hvala za info.Voleo bih da je tako....jos jedna stvar....ja sam AHCI menjao u biosu ranije kad sam furao Hackintosh i Windows na jednom disku.Hackintosh mora na ahci,ali nikada kao sada nisam dobijao plav ekran...Usput,ne vidim da je 12 terabajta puno.....

I kad padnu na nulu često mogu još puuuno! ;)
Ako se instalira u IDE pa onda u BIOSU upali AHCI, BSOD je neminovan!!

Kako da upalim ahci kad instaliram windows preko usb_a?
Opet ce da zabode plavo..?

AHCI se pali u BIOSU pre instalacije Windows-a ili bilo kojeg OS-a, i nema nikakve veze sa čega se instalira...
Lepo ti P307 dao link u postu br.4, gde piše kako da se ispravi i nakon instalacije u IDE a pre paljenja AHCI u BIOSU da se izbegne BSOD.

Samo ti postavi ahci u biosu prije instalacije windoza i nebrini se što instalacija windowsa ide preko usb-a..;)

Poslednja izmena:
Ako si vec instalirao os na ssd onda primeni neku metodu koju sam ti dao na linku da prebacis sa ide u ahci.
Ako bas hoces ponovo, onda "udri" po "del" (delite) dugmetu da udjes u bios, tu podesi redosled butovanja (da butuje 1. sa fleske) i nadji gde se ukljucuje ahci, SNIMI izmene u biosu i neka krene komp da radi, instalira OS...
Lakse ti je i MNOGO brze da ne instaliras iznova OS vec neku metodu sa linka primeni, malo prckas po kompu i sve zavrsis za 2 minuta.

da,da,u svakom slucaju.Hvala vam puno za info.Nadam se da ce biti malcice brze i dizanje sistema i pokretanje aplikacija.

Kako da nadjem intel drajver za ssd ? nije ona serija 11.

Kad navedem ove drajver na ssd preko update driver,kaze da je vec instalirao najbolji drajver za njega.Da li je bezbedno da prvo idem na uninstall ms_ov driver pa odradim intelov ?
Drugo pitanje,kad pokrenem firmware updater,zaledi mi ekran.SSD mi je drive za podizanje sistema,da li zato nece da odradi tu operaciju ?

Kad navedem ove drajver na ssd preko update driver,kaze da je vec instalirao najbolji drajver za njega.Da li je bezbedno da prvo idem na uninstall ms_ov driver pa odradim intelov ?
Drugo pitanje,kad pokrenem firmware updater,zaledi mi ekran.SSD mi je drive za podizanje sistema,da li zato nece da odradi tu operaciju ?

Pa samo pokreni instalaciju (RST aplikacija se neće pokretati za AHCI disk koji nije u RAID-u), nema šta "update driver" preko Device manager-a!
A ako baš hoćeš tako onda se bira opcija 2 - Browse my, pa opet Browse i dovedeš ga do foldera ( gde moraš imati x32 ili x64 ili oba, ovisno od tipa OS-a), i za to moraš imati instalaciju sa otpakovanim .inf fajlovima, on ne ume iz .exe da izvuče drajvere, i ovo je postupak za bilo koji drajver! Zato ako to ne znaš bolje samo pokreni instalaciju... ;)

Ovo moraš imati u folderu Capture.JPG Capture2.JPG

Da, to na sistemskom neće moći, mora sa drugog diska ili butabilni alat, nađi na forumu ima o tome već pisano previše puta.

nema instalacije za drajver,to su drajveri za navodjenje...svi su .sys

? Kako bre nema! U prvom linku francuskog sajta svi su sa instalacijom, a na win-raid-u imaš sve opcije!! :trust:

A šta je ova treća opcija kod svake verzije?!: Capture.JPG

Pa napisah u proslom postu,kad idem na setup izbaci mi system requipments not minimum...

Ma nema ni veze,cisto sumnjam da ce mi taj pomoci da ssd radi brze.Mozda pomogne malcice ahci.

Nazad
Vrh Dno