Šta je novo?

nVidia Maxwell

Jedan 6-pinac i vozi zvercicu. :)
Pa sad :)
Coming to the non-reference variant, namely the GeForce GTX 970 GC from Galaxy which adopts their dual fan cooling design featuring an aluminum metal shroud with a large aluminum fin heatsinks that incorporates heat pipes. The GC variant features a standard PCB size and is powered by a 6+8 Pin power configuration as compared to dual 6-Pin connectors found on the reference model.

Read more: http://wccftech.com/maxwell-geforce-gtx-970-alleged-specs-leak-shots/#ixzz3D45ceQZe

Ja se nadam da cene budu u rangu sa 290 i 290x , oko 45k za 970 i 55k za 980.

Da li ima informacija kada bi otprilike trebao da se nadje u prodaji model gtx 960, koja bi odprilike bila cena i da li ce imati vise od 2gb rama ?

Citao sam negde da ce biti 192-bita 3GB 960. Ali to uopste nije sigurno , mada ako su ove jace na 256 , ne verujem da ce i 960 biti isto.

Poslednja izmena:
Meni je i sumnjiva ta potrosnja gledam nonreferntni primjerci ce imati 6+8 pin ako karta vuce ispod 150w onda za sta ce im 6+8, cekacemo da vidimo spekulacija uvjek ima pred lansiranje.

Meni je i sumnjiva ta potrosnja gledam nonreferntni primjerci ce imati 6+8 pin ako karta vuce ispod 150w onda za sta ce im 6+8, cekacemo da vidimo spekulacija uvjek ima pred lansiranje.

Ne sumnjam da ce biti mali potrosac, mozda ne bas tako mali kako se ocekuje ali bice energetski efikasna karta sigurno.

Ono sto se meni ne svidja je utisak da se maksimalno stedelo prilikom izrade(gledajuci dosad procurele slike) i utisak da se spremaju cene od kojih ce da zvece glave i zvone usi, sve mi ukazuje na to, i prve cene kod retailera i cinjenica da ce 980ka ici na pocetku samo u referentnoj izvedbi a 970 u formi custom resenja, to meni lici na manipulaciju cenom u fazonu-GTX980 ce biti toliko papreno zacenjen da ce i referentni biti preskup a kamoli nonreferentni, pa ga na pocetku nece ni izbaciti. A u poredjenju sa 980, 970 ce biti jos i "povoljna" u ocima kupca..

Ne sumnjam da ce biti mali potrosac, mozda ne bas tako mali kako se ocekuje ali bice energetski efikasna karta sigurno.

Ono sto se meni ne svidja je utisak da se maksimalno stedelo prilikom izrade(gledajuci dosad procurele slike) i utisak da se spremaju cene od kojih ce da zvece glave i zvone usi, sve mi ukazuje na to, i prve cene kod retailera i cinjenica da ce 980ka ici na pocetku samo u referentnoj izvedbi a 970 u formi custom resenja, to meni lici na manipulaciju cenom u fazonu-GTX980 ce biti toliko papreno zacenjen da ce i referentni biti preskup a kamoli nonreferentni, pa ga na pocetku nece ni izbaciti. A u poredjenju sa 980, 970 ce biti jos i "povoljna" u ocima kupca..
Ma to da ce biti skupe karte ja potpuno shvatam normalno, pa Nvidia dere godinama sa cjenama pocev od GTX680, 780, titana. Titan je recimo kostao 999$ a u realnosti sta je donio da bude po toj cjeni aposlutno nista, ova GTX970 bar ove slike sto su procurile djeluje kao karta iz nekog srednjeg segmenta, jadno skroz jeftino siguran sam da ih mogu ponuditi po 300$, ali i ovoga puta kao i predhodni godina zacjenice papreno a uvjek ima klinaca koji se loze i ljudi koji hoce nov proizvod, ali bez 20nm procesa nema neki pomaka u performansama to sam siguran.
Sve sto se bude izbacalo u 28nm treba zaobici to je sve bacen novac kad stigne nizi nm proces, ove karte ce automatski postati stare.

+1, zato sam odustao od kupovine novog kompa :D

Znaci ja sam 670gtx za full hd rezoluciju nebi trebao da menjam na 970gtx po vama ???

Znaci ja sam 670gtx za full hd rezoluciju nebi trebao da menjam na 970gtx po vama ???

Ako kinta nije problem, a s obzirom da si preskocio seriju 7xx, sto da ne, uzimaj 970ku.

E sad, ako bude kao sto kukaju oni sa overclock.com-da ce biti najgore cene ikad vidjene do sad, onda ce te verovatno i proci zelja za kupovinom :D

2gb memorije je malo za full hd rezoluciju, sa 970gtx dobijam bar 30, 35 % ubrzanje plus i 2gb memorije jos,sto i nije lose ako cena 970gtx bude oko 40 do 45 hiljada sto bi bilo ok :D a skontacu se za kintu nekako, manje cu da jedem ja i moja porodica hahahaha :D

Poslednja izmena:
Sve sto se bude izbacalo u 28nm treba zaobici to je sve bacen novac kad stigne nizi nm proces, ove karte ce automatski postati stare.

Da li zaista verujete da kada stigne niži proces da će i jedni i drugi hteti u startu da "izvuku" sve iz njega? :d

Radiće šta i rade u poslednjih 5-6 godina. Razvuće proces na par serija i svaki put će davati po 20-30% ubrzanja, nije im cilj da daju sve sada i odmah. Kada su sišli sa 40nm na 28nm, gtx 680 u odnosu na gtx 580 upravo je i delilo tih dvadesetak procenata.

Jedini način da se dobije skok kakav smo recimo imali 07/08 je da se pojavi nešto kao Crysis tada, nešto što će baciti sav hw na kolena i naterati ih da "pre vremena" poteraju stvari.

Poslednja izmena:
Mene ozbiljno nervira cela stvar. Isto tako nas Intel ****, do sada bi imali octa-core za mainstream desktop, da ne razvlače, jer nema potrebe.

Citao sam negde da ce biti 192-bita 3GB 960. Ali to uopste nije sigurno , mada ako su ove jace na 256 , ne verujem da ce i 960 biti isto.

Hvala, a kada bi odprilike trebalo da budu u prodaji i po kojoj ceni ( znam da se jos ne zna tacna cena, ali neka okvirna predpostavka ) ?

Hvala, a kada bi odprilike trebalo da budu u prodaji i po kojoj ceni ( znam da se jos ne zna tacna cena, ali neka okvirna predpostavka ) ?

Oko 300eu verovatno , trebalo bi da se pojave sredinom sledeceg meseca , kod nas mozda bude i novembar.

To naravno nista nije 100% provereno , cisto moja pretpostavka.

Kakve veze ima 2GB sa performansama?

Svakako ce kasnije pojedini proizvodjaci verovatno staviti vise memorije na neke modele.

Ne kontas, nije poenta u tome da ti neko stavi jos memorije ako ce da ti zvekne mnogo vecu cenu.Fora je da referentna kartica ima vise memorije, kao dobar osnov.Kazem jer ce 2gb jos malo pa da postane usko grlo, za odredjeni broj igara trenutno, a u buducnosti ce biti zesce.Probaj wd ili titanfall na ultra teksturama i 2gb video memorije i videces sta je veselje, a onda zamisli koji je fail da imas kartu kao sto je na primer gtx 770 2gb, koja je izuzetno jaka karta, a samo 2gb memorije.Mismatch. :D

Pa referentni modeli su svakako inferiorniji u odnosu na nereferentne. Po svemu tome.

Cekaj prvo da monitori vecih rezolucija od 1080p dodju u narod, pa ce i biti potrebe za vise od 2GB video memorije. :)

Poslednja izmena:
Pa referentni modeli su svakako inferiorniji u odnosu na nereferentne. Po svemu tome.

Cekaj prvo da monitori vecih rezolucija od 1080p dodju u narod, pa ce i biti potrebe za vise od 2GB video memorije. :)

Igre kao WatchDogs i Dead Rising 3 vec uzimaju preko 2GB na max detaljima i 1080p , za GTA V i Witcher 3 ce sigurno trebati vise od 2GB , Far Cry 4 i ACU takodje.

Ja se nadam da ce 960 biti 3GB ako ne, tu je 285X koja ce sigurno imati. Ili mozda odrade 960 2GB pa kroz neko vreme 960Ti 3GB.

Nadam se da gtx 960 nece kostati 300e, to mi se cini malo previse za mid range kartu namenjenu za "komotan" 1080p gaming, vise bi voleo da cena bude negde izmedju 200-250e, tj tu negde kao sadasnji gtx 760 modeli, no videcemo.

Igre kao WatchDogs i Dead Rising 3 vec uzimaju preko 2GB na max detaljima i 1080p , za GTA V i Witcher 3 ce sigurno trebati vise od 2GB , Far Cry 4 i ACU takodje.

Ja se nadam da ce 960 biti 3GB ako ne, tu je 285X koja ce sigurno imati. Ili mozda odrade 960 2GB pa kroz neko vreme 960Ti 3GB.

Sve to stoji, ali takvih igara jos uvek nema puno. Za veliku vecinu je dovoljno nesto vise od 1GB, tako da je 2GB sasvim ok.
U svakom slucaju ce sigurno postojati i modeli sa vise od 2GB. Mada se ne slazem za GTA V i ACU. :D

Evo zanimljiv proslogodisnji test, GTX770 2GB vs 4GB, gde stvarno za tadasnje igre nema razlike:
http://alienbabeltech.com/main/gtx-770-4gb-vs-2gb-tested/3/

Poslednja izmena:
Ne verujem da ce naredna generacija grafika bilo koje strane biti zacenjena visoko. Trziste je zasiceno grafikama, tako da ce neka prodaja tesko biti moguca sa visokim cenama. Mislim da ce vrlo brzo krenuti "obracun" u tim klasama 200+ evra.

Mozda naredna generacija tipa 20nm ili 16nm, ovo sto sad dobijamo je samo rebrendiranje.Ovo ti je kao kad vezbas nesto, pa cekas priliku da odradis to isto najbolje sto mozes, to oni upravo i rade, smanjuju potrosnju, performanse ostaju prakticno iste, a tek kada odrade u nizem tehnoloskom procesu, sve ovo ce da dozivi svoj vrhunac.Pritom i konzole diktiraju tempo razvoja prilicno, ne znam koliko vas uocava stagnaciju u gamingu od njihovog izlaska, jednostavno mora i njima da se vestacki produzi zivotni vek.

Bice 200 e, tek mozda neka gtx 1060 ili kako vec! :)

@perapk

nisam najbolje razumeo da li je tvoj post bio odgovor na moj? Ako jeste, onda-ne, ne naredne generacije u manjem proizvodnom procesu, vec ova koja stize uskoro. A obrazlozio sam i zasto imam takav stav.

Dati vise od 200 evra na graficku sa samo 2GB memorije je ludost. Bolje bi im bilo da referentna dodje sa cetiri gige.

S obzirom da nove kartice za 200€ nisu u stanju da u 1080p guraju sve na maksimumu onda im i ne treba više od tih 2GB memorije.

@fingon82

Da i na tvoj i na kratos-ov post, ali razlicitost misljenja je dozvoljena.Voleo bih ja da bude 200e, ali onda moraju segmente od 150e 750ti, 200e gtx660 i 250e gtx 760 da snize cenovno iili da ih uklone sa trzista, tipa uklone gtx 660, 750ti spuste na 120e, 760-icu na 200e i samo tako gtx 960 dolazi na nekih mozda 250e minimum, jer ce karta po snazi biti izmedju gtx 770 i 780.Ako bude 200e, ja prvi skupljam pare. :)

Poslednja izmena:
:)
nisi razumeo moj post. Nisam uopste izrazavao zelje o cenama vec u svetlu cinjenica davao prognozu vezanu za kretanje istih. Inace, GTX 660 se odavno ne proizvodi, GTX 760 je maltene 200e (imas ih za 215-220 odavno).

@fingon

Samo jos da se te cinjenice ostvare, bilo bi lepo. :)

Vrh Dno