Šta je novo?

AMD A8 7600 APU vs. Intel i3 4330

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Molim za savet i obrazloženje u vezi sa izborom procesora; ostatak desktop konfiguracije koju bih kupio mi je poznat. Sklapam HTPC računar za lično korišćenje. Naime, dvoumim se između:

a) AMD A8 7600 APU (64W TDP) - Kaveri
b) Intel i3 4330 (55W TDP)

- Znam da se navedeni AMD još uvek kod nas nije pojavio i da je pitanje trenutka kada će biti u ponudi. Oba procesora trebalo bi da budu u sličnom cenovnom rangu.

- Računar neće imati diskretnu grafiku, samo integrisanu (AMD Radeon R7 ili Intel HD Graphics).

- Matična ploča biće mikroATX formata ili ITX i biće u malom LC-Power kućištu.

- Namena računara: Windows, Linux, puno Interneta, gomila otvorenih tab-ova u brauzeru, Office, HD filmovi, obrada fotografija. Pomalo seckanja/montaža videa (amaterski), kao i dizajn (Illustrator, Photoshop), malo virtuelna mašina (Oracle VM). Bez igrica.

- Znam da je je Intel brži u CPU delu, dok je AMD APU zaokruženije rešenje, ali ne znam koji od ova dva procesora više odgovara mojim navedenim potrebama (da li je akcenat na CPU ili GPU delu).

Hvala, drugari! ;)

Ja imam slican racunar (samo mator) koji koristim u slicne svrhe... minus montaza i sebi bih uvek odabrao APU. Ako mi nesto od trenutne konfiguracije ispusti dusu, mislim da cu bas 7600 da uzmem, jer volim pasivno da hladim CPU...

Kao prvo to što ti sklapaš nije HTPC, već allround home mašina. Mislim da je za tvoje potrebe intel bolje rešenje.

Akcenat je na CPU delu, posto si rekao bez igrica. i3 je bolji izbor, bez razmisljanja.

Inace, taj i3 ima jednu od najjacih Intelovih grafika koja je u igrama opet slabija od integrisane R7. Ali to tebi nije bitno.

Za svu tu namenu koja ti treba, jednostavno je brzi od A8. Plus manja potrosnja.

Poslednja izmena:
Hvala svima, misljenja su opet podeljena u vecitom Intel vs. AMD "sukobu". ;)

Maticna ploca koja mi savrseno odgovara za AMD je 5k din: mikroATX ili ITX, podržava SATA3 (6 GB/s), USB 3 i brzu memoriju. Poželjno da ima WiFi. Rekli su mi da za Intel plocu slucnih zahteva treba da platim dvostruko vise.

Hvala za info za Intel ploce. One nude max brzinu memorije od svega 1600 MHz. Da li je to dovoljno? Koliko to utice na brzinu procesora? Prva Intel ploca koja podrzava brzu memoriju je micro-ATX GIGABYTE GA-Z87M-D3H - oko 11k din.

Citajuci o AMD Kaveriju, video sam da njemu bas znaci brza memorija, tj. da prilicno utice na performanse, te se savetuje 2400(OC)/2133 MHz, koliko podrzava Gigabyte GA-F2A88XM-HD3 ploca koja kosta svega 5.300din.

Da budem iskren, cekao sam ovaj AMD APU kao ozeblo sunce, ali ako vecina misli da je Intel oseno bolji za poslove koje nameravam da radim... sve poslove koje sam naveo, onda ce biti Intel. Mislio sam da je AMD bolji za browser i puno tabova (gde provodim 99% vremena), kao i za Photoshop i Illustrator, dok je Intel bolji za Office i ostalo (raw CPU power). Inace, AMD bi me izasao dosta jetinije: i CPU i MoBo za manje novca.

Negde razmisljam da je mozda, nesvesno, savet i do prakse u SRB: uvek se nude Intel procesori, jednostavno su mainstream. I odmah -- Intel. ;)

Poslednja izmena:
Ne utice za svakodnevni rad brzina memorije, ne moze se primetiti. Bitna je samo za integrisanu grafiku. A tebi ne treba za igre - ionako je APU samo tu bolji, u igrama.

Plus sto sam i3 procesor radi samo sa 1333/1600 memorijom. Brzim ne.

Dobio si odgovore, i3 je bolji za sve to sto tebi treba. Znaci, za 16-17k dinara imas plocu+i3.

Sad, ovako mozes vrteti pricu do prekosutra pa na kraju nista ne kupiti... ;)

Poslednja izmena:
Stvarno jeste za izbegavanje, nikako ne mogu da srede drajvere i strašno se greju grafe...

Razumeo, kratko i jasno napisano. Hvala! Onda su Intel CPU + MoBo: 19k din, dok su AMD APU + MoBO = 15k din.

Negde mi je krivo, procitao sam tone prikaza i testova Kaverija i verovao da je to dobar, zaokrzeni izbor koji ima buducnost, otuda i navijao za njega. ;)

Inace, ne znam nista o problemima AMD GPU i Linuksa. Integrisana HD Graphics radi lepo sa Linuksom?

Usput, da li bi mi za moje potrebe znacio i5, kad smo vec kod Intela? ;)

Pa ne baš, pogotovo što je dosta skuplji od i3.
Da planiraš neku grafiku da kupiš bila bi druga stvar, ovako nema potrebe, bolje kupi još malo rama :)

8GB RAM-a je dovoljno? Na 1600 MHz?

Mozda mogu i i3 4130 umesto i3 4330, prvi ima HD Graphics 4400, drugi 4600, sto ocigledno meni nista ne znaci, a cena je 20e niza. ;) I ima L3 kesh od 3MB umesto 4MB. Sve drugo je isto: lista i3 Haswell procesora.

Edit: DeDadicci i ja postovali smo u istom minutu isti predlog. ;)

Poslednja izmena:
Hvala svima, posebno DeRadicci. Onda bi trebalo da je sve reseno! ;) Uspit, tek da pitam, ali necu imati dodatna pitanja, kako bi se isti sistem ponasao sa Intel Pentium g3258? On ima HD Graphics ali ne pise koja i da li bih morao ipak diskretnu da kupujem i za ove osnovne stvari? I u svemu je pomalo slabiji od i3 4130.

Molim za savet i obrazloženje u vezi sa izborom procesora; ostatak desktop konfiguracije koju bih kupio mi je poznat. Sklapam HTPC računar za lično korišćenje. Naime, dvoumim se između:

a) AMD A8 7600 APU (64W TDP) - Kaveri
b) Intel i3 4330 (55W TDP)

- Znam da se navedeni AMD još uvek kod nas nije pojavio i da je pitanje trenutka kada će biti u ponudi. Oba procesora trebalo bi da budu u sličnom cenovnom rangu.

- Računar neće imati diskretnu grafiku, samo integrisanu (AMD Radeon R7 ili Intel HD Graphics).

- Matična ploča biće mikroATX formata ili ITX i biće u malom LC-Power kućištu.

- Namena računara: Windows, Linux, puno Interneta, gomila otvorenih tab-ova u brauzeru, Office, HD filmovi, obrada fotografija. Pomalo seckanja/montaža videa (amaterski), kao i dizajn (Illustrator, Photoshop), malo virtuelna mašina (Oracle VM). Bez igrica.

- Znam da je je Intel brži u CPU delu, dok je AMD APU zaokruženije rešenje, ali ne znam koji od ova dva procesora više odgovara mojim navedenim potrebama (da li je akcenat na CPU ili GPU delu).

Hvala, drugari! ;)

zasto ne am1 sa athlonom 5350 to je bas pravi htpc ovo sto ti pravis je regularan ne gejmerski PC

Nema veze, neka bude regularan PC, samo sto ce biti u sto manjem kucistu, hehe.

Za Pentium: ako bih OC onda bih morao drugo hladjenje, mozda i drugo kuciste sa ventilatorima? Vise buke? Hteo bih to da izbegnem, da masina bude mala i tiha. ;)

Gledam razliku izmedju čipseta H81 i B85 (predlozene ploce), H81 mi odgovara po broju prikljucaka, samo nema HDMI izlaz! Ko u drugoj dekadi 21. veka pravi plocu bez HDMI izlaza? :( Onda cu morati onu skuplju, B85. Nijedna H81 nema HDMI, a ima ih puno u ponudi.

Poslednja izmena:
G3258 troši možda 10-20W više max kada je klokovan bez dizanja napona i sa box kulerom, tako da to ne bi trebalo da predstavlja nikakav realan problem.
HD grafika u njemu je slabija od HD4600, ali mislim da je sasvim OK za tvoje potrebe.

Za svu tu namenu koja ti treba, jednostavno je brzi od A8. Plus manja potrosnja.
To i nije baš tačno. Po testovima koji mogu da se nađu, A8-7600 troši par vati manje nego i3-4330, ali i to je nebitno. Pri tom A8 ima mogućnost da radi sa TDP-om od 45W, tako da se može lakše ohladiti.

Za navedenu upotrebu, svaki desktop procesor će biti dovoljan. Ja sam za sličnu upotrebu jedva uspevao da opteretim mobilni i3-2330m, koji je u rangu Celerona 1820 ili Athlona 5350.

Mislim da je i3-4330 preskup, košta skoro kao najjeftiniji i5. Ako hoćeš i3, pogledaj neki jeftiniji model. Ako misliš da A8-7600 nije dovoljno jak u CPU delu, možeš da ideš na A10-7800. Pentium takođe nije loše rešenje, mada ako ćeš da vrtiš VM, i3 i A8 su bolji izbor.

Što se linuxa tiče, ja sa openSUSE nisam imao problema ni sa intelovom ni sa AMD integrisanom grafikom. Sa opensource driverima sigurno nema problema. Što se vlasničkih tiče, meni Catalyst radi odličan posao. Iskreno, nikad nisam imao problema na linuxu, bilo da su u pitanju Intel, AMD ili nVidia.

Na tvom mestu ja bih išao na A8. Lepo zaokružen proizvod za svakodnevnu home/office upotrebu. Teško da ćeš u svakodnevnom radu primetiti razliku u brzini u odnosu na i3. A ako ti zatreba malo jači GPU, nećeš morati da juriš eksternu grafičku.

^ Hvala veliko za ove info, opet sam na pocetku i nisam siguran da znam sta je dobar izbor. :(

Bio sam za Kaveri A8 7600, onda prihvatio i3 koji je samo malo skuplji, i sad opet razmisljam o Kaveriju. Mada u svim prikazima stoji ono da je Kaveri sporiji u CPU delu ipak primetno a da je velika vecina apps napisana tako da max koristi upravo CPU deo.

Na zalost, nisam strucnjak... Ali ne bih da se vrtim u krug.

To i nije baš tačno. Po testovima koji mogu da se nađu, A8-7600 troši par vati manje nego i3-4330, ali i to je nebitno. Pri tom A8 ima mogućnost da radi sa TDP-om od 45W, tako da se može lakše ohladiti.

Pre svega, potrosnja nije isto sto i TDP. I kada je na 45W, verovatno je potrosnja tu negde kao i3. Koji W gore-dole, nebitno.
power-consumption.png

Ali ne bih da se vrtim u krug.

Svejedno sta ces uzeti. Namena za koju ti treba masina svakako nije preterano zahtevna - bar danas nije.
Zakljucak si sam doneo, pa sad dvaput razmisli da li ti hiljadu-dve dinara nesto znaci.

Poslednja izmena:
Znam da potrošnja nije isto što i TDP, ali i da se testovi razlikuju :)
power%20consum.png

Kupovina bilo kog procesora se može opravdati, to nije problem. Zato je bitno napraviti mašinu i prostor koji će omogućiti udoban rad. Sve više razmišljam da je pare sa procesora trebalo da prebacim na stolicu :)

Onda su ovo dve opcije:

a) AMD
- AMD A8 7600 (81e, 9.477din, kupovina u SAD)
- ploca Gigabyte GA-F2A88XM-HD3 (rev. 3.0): 6.000din (bogata ploca, sve vrste video izlaza, memorija 2400(OC)/2133 MHz, gomila portova)
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4727#sp
- memorija: 8 GB (2x4GB) @2400MHz (ako treba!), DDR3/2400, KINGSTON HyperX Beast: 10.000din (Mozda mi ne treba toliko brza memorija, jer je samo za OC; ako ne, koja onda? 2133 MHz je jos skuplja).
=====
uk. 25.477din*

* sa 2400MHz memorijom, odnosno uk. 24.277din sa istom memorijom kao za Intel nize.

b) Intel
- Intel i3 4130: 11.500din
- ploca LGA1150 B85 Gigabyte GA-B85M-HD3: 6.480din. Najjeftinija od H81 i B85 koja ima i DVI i HDMI izlaz.
http://emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-lga1150-b85-gigabyte-ga-b85m-hd3.11.html?productId=36612
- Memorija 8GB @1600 MHz: 8.500din. DIMM DDR3 8GB 1600MHz Crucial, CT102464BA160B. Ili 2x4GB 1600MHz Kingston kit Hyper X: 8.800din
=====
uk. 26.500din

Kako vam se cini sada kada se brojke stave na papir -- neki komentar? :) Razlika je 2.000din sa kupovinom AMD APU u SAD bez garancije.

p.s. Treba li inace da bih imao 8GB RAM-a da uzmem 2x4GB ili moze i jedan modul od 8GB? Ima li razlike?

Veliko hvala svima! :wave:

U oba slučaja idi 2x4 GB. Nema potrebe da ideš na 2xxx MHz memorije ako ne planiraš da se igraš. 1600 i 1866 Mhz su sasvim dovoljne. Šteta što su skočile cene, ja sam za 8.500 rsd uzeo 2x4 HyperX Fury na 1866, koji bez problema radi na 2133 MHz.

Nazad
Vrh Dno