Šta je novo?

GTX 770 ILI R9 280X?

Jovan_NS

Cenjen
Učlanjen(a)
31.07.2013
Poena
151
Dvoumim se izmedju u naslovu pomenutih kartica... Po performansama bi trebalo da su tu negde, u zavisnosti od igre do igre... Svi mi nesto govore da je nVidia bolja a mene vise mami Radeonka zbog kolicine memorije i sirine magistrale. Ima li neko iskustva da podeli sa mnom i pomogne u odabiru? :D

gtx 770 bolja ali nista drasticno,vidim da se igras na 19" monitoru tako da ne brines za kolicinu memorije. takodje zavisi i koja je igra u pitanju,mozda uzmes u obzir gtx 760 4gb ili 270x 4gb ako bas insistiras na kolicinu memorije i ako se igras na konfiguraciji iz tvog profila.

tomasbg, to sa 4GB bi bilo bacanje para. Ne znam zasto mu to uopste i spominjes, bezveze zbunjujes coveka...? Ako covek ne igra na vecoj rezoluciji od 1080p, vise od 2GB nije neophodno.

Uglavnom je 280X za nijansu, neznatno bolja u vecini igara (par frejmova vise). Samo sto je dosta veci potrosac od GTX770, pa ce ti trebati neko kvalitetno napajanje.

Vredi uzeti GTX770 zbog generalno bolje podrske drajvera (nvidia bolje odradjuje posao nego amd).

Jovane, koji procesor i napajanje imas?

Poslednja izmena:
Sklapam novi racunar tako da ovaj iz profila ide u penziju :) BTW prodajem ga pa ako je neko zainteresovan :) :)

taj stari monitor je crkao pa se igram na LG-ju 22" Full HD. Planiram da uzmem neki i5, a napajanje imam Thermaltake 630W, trebalo bi da bude dosta. Jedina se dvoumim izmedju grafickih kartica... Plus je radeon i jeftiniji za koji euro.

AMD само ако узима половну јер им је цена јако ниска, иначе ја сам увек за зелене :)

Nisam neki fan boy ni jednih ni drugih, koristio sam i jedne i druge u proslosti i bio zadovoljan. Nije mi problem tih 30ak eura ako cu sa nVidiom duze biti zadovoljan. Mada koliko se sa sigurnoscu moze reci koja ce grafa duze da gura igre... a to mi je trenutno jedini kriterijum :)

Nisam neki fan boy ni jednih ni drugih, koristio sam i jedne i druge u proslosti i bio zadovoljan. Nije mi problem tih 30ak eura ako cu sa nVidiom duze biti zadovoljan. Mada koliko se sa sigurnoscu moze reci koja ce grafa duze da gura igre... a to mi je trenutno jedini kriterijum :)

Ljudi su se za 280X zalili na hladjenje i ventilatore, pa bi morao da obratis paznju koji tacno model da uzmes uz 3 godine garancije.
Tako da je GTX770 nekako sigurnija kupovina.

Ako ti se ne zuri, najisplativije je da sacekas dva meseca. Pojavice se neki novi modeli pa ce cene verovatno ici dole.

@DeRadicci

ne zbunjujem ja nikoga vidis da covek preferira vise video memorije :) a ni nije pomenuo da ce biti nova konfiguracija tako da nemoj da se pravis pametan ;).
2gb video memorije je sasvim dovoljno za sve igre do 4k rezolucije ako nisu zahtevne taksture.

Poslednja izmena:
Ja sam imao R9 280X od Sapphire sa Dual-X hladnjakom i to je super radilo posao. Ne bih uzimao Asus DC II jer hladnjak lose naleze na kartu i nema uopste hladjenje za memorijske cipove. Proveren driver za R9 280X je 13.12. i koji ima najmanje problema. MSI ima problema sa pregrevanjen naponske, dok za Gigabyte ne znam kako je stanje. Sapphire je dolazio sa dobrim Asicom i lepo se klokovao sa dobrim temp i prihvatljivim nivoom buke. A sto se tice gtx770 najbolju verziju je napravuo Asus, ali ona je osetno skuplja od 280X, za ne tako vece performanse. A sto se tice memorije, CoH 2 jede 2,8GB VRAM-a i to na rezoluciji 1280x1024 (19" monitor) sa max detaljima i filterima. Slicna situacija je i sa Rome 2, Crysis 3 i Metro 2033, tako da je 280X u prednosti. Dobar kombo sa njom je i5-4670K na 4,2Ghz kao ovaj moj ili i5-2500K na 4,5GHz kako bi ispratio kartu u CPU zahtevnim igrama. Najbitnije je da memorija ima adekvatno hladjenje na 280X ili ces imati problema sa black screeningom i freezom kompa sa razmazanim bojama po ekranu. Sve sam to prosao i imao sam i 770 na par dana, ali 290 je ipak bila najbolja. A sto se tice napajanja za obe bi krsteno napajanje od 550-600W odradilo posao, mora da ima bar Bronze 80+ sertifikat. I naravno da imas bar 6GB rama, 4GB nije vise dovoljno. A za plocu uz procesor i5-4670K idi na neku Z97 ili Gigabyte Z87-UD3H, za i5-2500K nemam neki predlog.

@DeRadicci

ne zbunjujem ja nikoga vidis da covek preferira vise video memorije :) a ni nije pomenuo da ce biti nova konfiguracija tako da nemoj da se pravis pametan ;).
2gb video memorije je sasvim dovoljno za sve igre do 4k rezolucije ako nisu zahtevne taksture.

Ne pravim se pametan, niti jesam pametan. ;)

Rekao je da ga Radeon mami zbog memorije i magistrale.
Znaci mogao si mu skrenuti paznju da je 4GB nepotrebno, a kamoli na slabijim kartama GTX760 i 270X. Znaci tu si ga odvalio. :)
Zato valjda i sluzi ovakva tema na forumu, da nekome nesto objasnimo ili pruzimo savete.

Poslednja izmena:
i bas ti hvala si me ispravio :)

Ja sam imao R9 280X od Sapphire sa Dual-X hladnjakom i to je super radilo posao. Ne bih uzimao Asus DC II jer hladnjak lose naleze na kartu i nema uopste hladjenje za memorijske cipove. Proveren driver za R9 280X je 13.12. i koji ima najmanje problema. MSI ima problema sa pregrevanjen naponske, dok za Gigabyte ne znam kako je stanje. Sapphire je dolazio sa dobrim Asicom i lepo se klokovao sa dobrim temp i prihvatljivim nivoom buke. A sto se tice gtx770 najbolju verziju je napravuo Asus, ali ona je osetno skuplja od 280X, za ne tako vece performanse. A sto se tice memorije, CoH 2 jede 2,8GB VRAM-a i to na rezoluciji 1280x1024 (19" monitor) sa max detaljima i filterima. Slicna situacija je i sa Rome 2, Crysis 3 i Metro 2033, tako da je 280X u prednosti. Dobar kombo sa njom je i5-4670K na 4,2Ghz kao ovaj moj ili i5-2500K na 4,5GHz kako bi ispratio kartu u CPU zahtevnim igrama. Najbitnije je da memorija ima adekvatno hladjenje na 280X ili ces imati problema sa black screeningom i freezom kompa sa razmazanim bojama po ekranu. Sve sam to prosao i imao sam i 770 na par dana, ali 290 je ipak bila najbolja. A sto se tice napajanja za obe bi krsteno napajanje od 550-600W odradilo posao, mora da ima bar Bronze 80+ sertifikat. I naravno da imas bar 6GB rama, 4GB nije vise dovoljno. A za plocu uz procesor i5-4670K idi na neku Z97 ili Gigabyte Z87-UD3H, za i5-2500K nemam neki predlog.

- 4GB/3GB vram-a NIJE potrebno za jedan monitor 1080P/1440p/1600p tako nesto je namenjeno za 1440p/1600p eyefinity/surround setup

- 2Gb vram-a je VISE nego dovoljno za bilo koji JEDAN 1080p/1440p/1600p monitor i radice sve bez problema

- 1GB/1.5GB vram-a je dovoljno za jedan monitor 1080p/1440p/1600p, u par izuzetaka u nekim igrama kada se upali AA moze da capuje vram.
**AA je totalno nepotreban u rezolucijama 1440p/1600p zbog kolicine/gustine piksela, AA se najvise koristi na 1080p**

@DeRadicci

ne preferiram ja vise VRAM nego mi to deluje kao sigurnije stavka ako nekad u buducnosti padne 1440p monitor. Naime ja sam gledao u obe verzije samo ASUS i tu je razlika u ceni nekih 4k dinara. Neko je spomenuo koju kombinaciju ploce i procesora, plocu sam vec pazario G1.Sniper Z87 za solidne parice. Po svemu sudeci na kraju ce mi se izbor svesti na to koja mi se graficka bude vise na oko svidela :)

Inace ljudi hvala Vam svima na ovolikom odzivu i savetima, nisam ocekivao, s obzirom da sam nov clan na forumu!

- 4GB/3GB vram-a NIJE potrebno za jedan monitor 1080P/1440p/1600p tako nesto je namenjeno za 1440p/1600p eyefinity/surround setup

- 2Gb vram-a je VISE nego dovoljno za bilo koji JEDAN 1080p/1440p/1600p monitor i radice sve bez problema

- 1GB/1.5GB vram-a je dovoljno za jedan monitor 1080p/1440p/1600p, u par izuzetaka u nekim igrama kada se upali AA moze da capuje vram.
**AA je totalno nepotreban u rezolucijama 1440p/1600p zbog kolicine/gustine piksela, AA se najvise koristi na 1080p**

Vi kako hocete, ja samo navodim ono sto sam ja iskusio i izmerio sa mojom kartom i to je bio jedan monitor, ovaj iz potpisa. 1GB nije vise dovoljan ni za 720P gaming, a kamo li 1080p. Ja sam otisao na sigurno i uzeo kartu sa vise VRAMa. Watch Dogs ne da da se upale ultra detalji i nece da radi valjano bez 3GB rama i to sa jednim monitorom.

@Kassa5033
LOL

Palit GTX 750 Ti KalmX 2 GB

citiram "We tested with the game set to Ultra, but left anti-aliasing disabled"

ja barem priznam kad pogresim ali ti ga pretera :D

Kasa5033, definitivno tebi tu nesto nije valjalo. Verovatno sa softverske strane.
Slazem se da je 1GB "malo", ali preko 2GB nije potrebno. Znaci neki raspon izmedju, zavisno od igre do igre... Vecina igara je oko 1GB.

Poslednja izmena:
do softverske strane 100% potpisujem :)

Moje tvrdnje ne mogu da potkrepim SS-om ocitavanja GPU-Z i Afterburnera, ali sasvim je moguce da je greska u softveru, ali dva programa da lazu mala je verovatnoca. Sto pre budem mogao okacicu. Mogu samo da se slozim da je 1GB malo.

Nazad
Vrh Dno