Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Apsolutno netačno i živ dokaz da opet kao i ranije troluješ bez potrebe. Čak i da se složimo da Android više leži nekim nazovi ultra naprednim korisnicima koji imaju realnu potrebu(a ne igranja radi) da recimo imaju pristup svemu i svačemu toliko je za jednog prosečnog korisnika Samsung Galaxy Trend telefona ili neke Symbian Nokie bilo koji WP uređaj koji će sve potrebe da zadovolji. Štaviše u tom nazovi low end segmentu je vidno bolji izbor za korisnika u smislu performansi uređaja. Dakle samo si jednu stvar tačno rekao ali si je izvrnuo. To što se tebi WP ne sviđa tj što svoj ukus i potrebe poistovećuješ svačijim, to je problem. Ali samo tvoj. I kao što rekoh, ne, tržišno učešće u trenutnoj situaciji nije validan argument u smislu kako vi to pokušavate da progurate. Za par godina ako i kad ostane na istom, onda možemo da pričamo na tu temu.

Apsolutno netačno i živ dokaz da opet kao i ranije troluješ bez potrebe. Čak i da se složimo da Android više leži nekim nazovi ultra naprednim korisnicima koji imaju realnu potrebu(a ne igranja radi) da recimo imaju pristup svemu i svačemu toliko je za jednog prosečnog korisnika Samsung Galaxy Trend telefona ili neke Symbian Nokie bilo koji WP uređaj koji će sve potrebe da zadovolji. Štaviše u tom nazovi low end segmentu je vidno bolji izbor za korisnika u smislu performansi uređaja. Dakle samo si jednu stvar tačno rekao ali si je izvrnuo. To što se tebi WP ne sviđa tj što svoj ukus i potrebe poistovećuješ svačijim, to je problem. Ali samo tvoj. I kao što rekoh, ne, tržišno učešće u trenutnoj situaciji nije validan argument u smislu kako vi to pokušavate da progurate. Za par godina ako i kad ostane na istom, onda možemo da pričamo na tu temu.

Bas tako .

Ne znam zasto je moj komentar izbrisan. Bio je direktno vezan za ovu temu. I njegov post.

Gledam vase komentare za i protiv WPa i bez uvrede vecinom su dati iz licne perspektive. Trzisno ucesce (apsolutno ili relativno) nije adekvatan pokazatelj, vec period razvoja samog proizvoda. Neki proizvodi se razvijaju na dnevnom nivou, dok se kod nekih taj period meri godinama. Pri uvodjenju novog proizvoda (kao sto je WP sistem) u prvoj fazi se ocekuje gubitak i to ne mali, ali investitor takodje ocekuje znacajne profite u narednim fazama razvoja koji bi visestruko kompenzovali gubitak. Takodje da se podsetimo primera video kasete betamax koja je daleko kvalitetnija od VHS traka, a izgubila je trzisnu utakmicu zbog agresivnog marketinga na VHS strani. A pouka je bila da tehnoloski napredniji proizvod ne znaci i trzisni uspeh.
Da li je WP bolji od androida je glupo diskutovati, oba sistema imaju prednosti i mane, jedina razlika je sto je android duze na sceni od pomenutog WPa, ali to ne znaci da WP nema ili ima neke ogromne sanse. Sve zavisi od strategije i strucnosti ekonomista datog brenda.
Meni licno daleko vise odgovara WP platforma, ali to je misljenje samo jednog korisnika koje je na ovom forumu nebitno :)

Zato ljudi birajte platformu (i telefon) prema vasim potrebama i uzivajte, i bicemo svedoci ko ce dobiti trzisnu utakmicu jednog dana :)

Meni nije bitno koliko ce popularan WP biti za par godina i dali ce...
Takodje licno me ne zanima koliko ce miliona lumia da se proda, to je posao jedne velike ekipe u MS-u.
Mene zanima kvalitetan telefon, stabilan os sa redovnim azuriranjem sistema i puna kapa, Mirna Backa. :)

Da ,ali lako mozes da pinujes google na pocetni ekran tako da mu dodje na isto .

Mene zanima kvalitetan telefon, stabilan os sa redovnim azuriranjem sistema i puna kapa, Mirna Backa. :)
Ali redovno ažuriranje :) Ja čekam od novembra da ubace najobičnije profile za zvuk, i još uvek nisam dočekao. L820 je imao jedan update (black), stavili podešavanje za rotiranje ekrana, i još neke gluposti, i to je to. I to je redovni update u roku od skoro godinu dana.

Ali redovno ažuriranje :) Ja čekam od novembra da ubace najobičnije profile za zvuk, i još uvek nisam dočekao. L820 je imao jedan update (black), stavili podešavanje za rotiranje ekrana, i još neke gluposti, i to je to. I to je redovni update u roku od skoro godinu dana.

LOL pa ti bi da sta pozelis/ oni da stave, oni slusaju tvoje misli?! :D

https://windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions

Poseti malo ovaj link, daj svoj predlog za promenu :)

Ako bih rangirao sisteme po tome kako dolaze azuriranja i koliko tacno ovako bi postavio:

1. IOS

2. WP

3. Android

4. BB

5. Jolla

Cak bi Android stavio na poslednje mesto ali tu su par jakih firmi koji ne smeju da ispale svoje korisnike za update posto bi im opala prodaja...

Najgore prolaze korisnici Mid i Low segmenta telefona, koji cekaju i duplo vise nego korisnici WP platforme, koji su vise kolergicni kada je azuriranje u pitanju.

A Nokiji bi dao do sada ocenu 9, kako je uskladila Features na sve svoje modele putem fw updejta.

Poslednja izmena:
Najlosiji pretrazivac? LOL
Znaci svi korisnici Facebooka koriste krs od pretrage :D
Koristim ja Google, ali pregled slika i uopsteno izgled sadrzaja na Bingu na telefonu je bukvalno 2 koraka ispred Googla :)

Ne znam za Fejsbuk, ja to koristim veoma retko, samo u slucaju specificnih potreba. Mada koliko sam zapazio koristeci Fejsbuk, citava njihova platforma je krs, mnogo vise nego Bing.

Skoro sam citao jedan nezavisni test pretrazivaca: Google, Bing, DuckDuckGo i ruski Yandex. Bing je po preciznosti rezultata tu negde sa Yandexom sto je porazavajuce jer je Yandex namenjen pretrazivanju ruskog interneta prvenstveno. DuckDuckGo koristi Bing kao jedan od izvora i daje iste rezultate kod pretrage slika, uz mnogo bolji interfejs (Bing ima najgori interfejs od sva cetiri testirana pretrazivaca) kao i kakvu takvu privatnost. Sa Microsoftom privatnost ne postoji, gori su od Gugla po tom pitanju.

LOL samo ti uzivaj uz Google privatnost :)

Jeste off ali na kompu menjam search plugin-ove, malo yahoo, malo google, malo duckduckgo, a na fonu bing i ma koliko ne voleo google, nalazio mi je neke relevantnije rezultate od ostalih.

I ovo je ruzan UI , eh ja bih voleo ovako Google da izgleda, a koliko vidim lepo je pretrazio termine..

Prilozi

• wp_ss_20140716_0002.png
    wp_ss_20140716_0002.png
    165.9 KB · Pregleda: 93
  • wp_ss_20140716_0003.png
    wp_ss_20140716_0003.png
    518.8 KB · Pregleda: 95
  • wp_ss_20140716_0004.png
    wp_ss_20140716_0004.png
    350.7 KB · Pregleda: 99
http://windowsphone.uservoice.com/f...-control-ringtone-and-media-volume-separately

Evo, rešeno posle samo 3 godine. I još koji mesec da se update krčka pre nego što može da se skine. Ovima kao da Velja i Mrka diktiraju dinamiku. :)

Verovatno će za sledeće 3 godine izbaciti i krštene profile (meeting, silent i sl) i tako banalne stvari kao što je isključivanje haptic feedbacka za hardverske tastere
Nisu to nikakve ultra zahtevne stvari nego najosnovnije funkcije za koje su korisnici navikli da im rade zdravo za gotovo u default pakovanju, a takvih bisera WP ima koliko hoćeš - to tek isplivava sa dužim korišćenjem telefona
I dobre su mi ove izjave "videćemo za godinu, dve" - pa posle skoro godinu dana WP još uvek nije mrdnuo sa 1-2% udela na tržištu i još uvek ima iste gluposti kao kada se pojavio i WP 7
Inače, ja sam svojevremeno ovde govorio da je nedostatak profila veliki minus, međutim dežurna fanboy ekipa me je proglasila trolom, a to nepotrebnom stvari koju niko ne koristi sem mene - zaista zanimljivo, preporučujem im da lepo odu na WP central ili drugde, pa da pogledaju koliko korisnika WP-a kuka na stvari koje se ovde proglašavaju kao "nepotrebne"

Poslednja izmena:
To za haptic feedback je omguceno. Slazem se za profile, sigurno je potrebno kad ljudi traze, ali ja zaista nikad nisam to koristio, oduvek samo iskljucujem ton po potrebi.

@mladenius (trol)

Haahhaha profili, i kako nisi trol...samo nesto da kazes da upalis nas WP fanove ;)
A gde da ih postave, u power meni koji je savrseno minimalistican samo prevucea dole sliku i gasi fon...
Da postave u novi Quick Audio settings ???
Meni su profili bili korisni pre 5, 6 godina, cesto mi se desavalo da postavim Meeting a posle se i nesetim da vratim na Normal.

Vaznije je da stave podrsku za Flac nego praistorijske profile...

Sms delivery report da nameste kao Toast notifikaciju , e to bi mnogo bilo korisnije...
Na svakom forumu imas kritike vezane za neki sistem to je normalna stvar i prestani sa Trolovanjem, to izgleda jedino znas.

Inače, ja sam svojevremeno ovde govorio da je nedostatak profila veliki minus, međutim dežurna fanboy ekipa me je proglasila trolom, a to nepotrebnom stvari koju niko ne koristi sem mene - zaista zanimljivo, preporučujem im da lepo odu na WP central ili drugde, pa da pogledaju koliko korisnika WP-a kuka na stvari koje se ovde proglašavaju kao "nepotrebne"
Zbog takvog stava ne volim ni da učestvujem u ovakvim temama. Za fanboy ekipu ok, oni će nešto da koriste i da hvale bez obzira na sve mane, problem je što nekog neupućenog dovedu u zabludu da je Lumia ok izbor, pri čemu se usput uštede neke parice. WP sa svojim nedostacima, i brzinom implementacije novih funkcija, definitivno nije za mene. Ok, nekome ne smeta *****ska tastatura koja ne može da promeni, i to što posle svakog sušanja muzike mora opet da podešava i jačinu zvona. Meni smeta. Ima još drugih stvari, tj. sasvim dovoljno da se vratim na android.

Ovo zadnje sto si naveo na 8.1 je sredjeno, imamo odvojene slajdere za jacinu zvuka.

http://mobile.benchmark.rs/mobile_vesti/microsoft_nece_dozvoliti_da_odaberete_google

Blago vama, osudjeni ste na najlosiji pretrazivac. Da bar moze DuckDuckGo da se koristi, ne mora Google.
mali offtopic: Bing će takođe da bude default pretraživač na sledećoj verziji iOS i OS X (ali moći će da se prebaci po želji na Google, DuckDuckGo...)
kapiram da je za relevantnost rezultata važno između ostalog i da što više ljudi koristi pretraživač (kao što je i za kvalitet Google mapa bio odgovoran feedback korisnika);
Zamisli scenario gde je Bing default pretraživač na windows pc mašinama, mekovima, WP telefonima i iOS uređajima - realno je da uz dosta novih korisnika Bing bude sve bolji

Poslednja izmena:
Zbog takvog stava ne volim ni da učestvujem u ovakvim temama. Za fanboy ekipu ok, oni će nešto da koriste i da hvale bez obzira na sve mane, problem je što nekog neupućenog dovedu u zabludu da je Lumia ok izbor, pri čemu se usput uštede neke parice. WP sa svojim nedostacima, i brzinom implementacije novih funkcija, definitivno nije za mene. Ok, nekome ne smeta *****ska tastatura koja ne može da promeni, i to što posle svakog sušanja muzike mora opet da podešava i jačinu zvona. Meni smeta. Ima još drugih stvari, tj. sasvim dovoljno da se vratim na android.

Fala bogu postoji izbor, koristi sta zelis i sta ti odgovara niko ti to pravo ne osporava.
A predrasude ostavi za sebe, pola stvari pricas napamet, tek da tvoja kritika zadovolji neciji Ego.

Argumenti na nivou kao i uvek. Kako beše ono, mi smo ostali na novu Androida 2.2 jer smo njega zadnjeg koristili pa sad nemamo pravu sliku a ovde se navode argumenti tj nemogućnosti OS-a tj njegovog stanja od pre 2 god. Postajete smešni stvarno. Pogotovo sa "brigom" da se slučajno neko ne zezne u uzme Lumiu. Van foruma koga god znam da je prešao oduševljen je. A to su sve obični korisnici koji su koristili te prosečne Samsung androide koje daju svuda sad...

Stanje je od juče, ne od pre dve godine. Uključio sam Lumiu da vidim da li ima slučajno neki update, i naravno ništa. Bio je jedan update na kraju prošle godine/početku ove, i to je sve.

Stanje je od juče, ne od pre dve godine. Uključio sam Lumiu da vidim da li ima slučajno neki update, i naravno ništa. Bio je jedan update na kraju prošle godine/početku ove, i to je sve.

Update na wp je mnogo cesci nego na androidu npr.

Ja nikad nisam rekao da je WP bolji ili gori od Androida, sto se mene tice jedina prednost androida je broj aplikacija pogotovo nasih domacih.
Sto se svega ostalog tice mnogo mi je bolji WP, eeej pa kad ja uzmem od druga Nexus5 skrolujem imenik on laguje, nekad se desava da se zakuca ne znam ni ja sta sve.
Meni za god dana nikad nista na wp, kad nesto otvorim znam za koje vreme ce da se otvori , znam da ce svaki put da se otvori i da ce uvek istom brzinom. Znam da nikad nece nasumicno da se restart, znam da mi je telefon pouzdan u svakoj situaciji.

Tacno je da ne moze koliko i android ,ali za skoro sve mane i nedostatke sam nasao resenje koje meni odgovara.

Dizajn sa crnom pozadinom mi savrseno odgovara. I odlican je za koristenje jednom rukom, dok mi je to na androidu mnogo teze.

Neko dole pomenuo da je tastatura losa, a proglasena je najboljom tastaturom za touch. A swype na njoj je oborio ginisov rekord u brzini . Tako da za to no comment.

Ima nekih nedostataka jos uvek ali pre cu da zivim sa tim nedostacima i da imam pouzdan sistem nego sa Androidom, mozda je subjektivno misljenje ali ja jednostavno ne bih mogao da predjem na Android osim ako ne budem primoran.

Ja nikad nisam rekao da je WP bolji ili gori od Androida, sto se mene tice jedina prednost androida je broj aplikacija pogotovo nasih domacih.
Sto se svega ostalog tice mnogo mi je bolji WP, eeej pa kad ja uzmem od druga Nexus5 skrolujem imenik on laguje, nekad se desava da se zakuca ne znam ni ja sta sve.

Ima nekih nedostataka jos uvek ali pre cu da zivim sa tim nedostacima i da imam pouzdan sistem nego sa Androidom, mozda je subjektivno misljenje ali ja jednostavno ne bih mogao da predjem na Android osim ako ne budem primoran.

For the record, koristim već par meseci Galaxy Tab P3100 sa zvaničnim ROM-om (dakle TouchWiz interfejs, JB 4.1.2) i nisam imao nikakvih problema sa Androidom - jedino mi se desilo jednom da se Chrome zablokirao ali to sam rešio gašenjem same aplikacije (isto iskustvo sam imao i sa Nexus One sa Cyanogen 7.2 gde mi se za par meseci koliko sam ga imao srušio par puta launcher koga sam sam prosto pokrenuo opet, pored toga nisam imao apsolutno nikakvih problema)
Tako da, ako neka aplikacija povremeno zabrljavi ili sam telefon to ne znači da je Android raspad sistema kako to neki hoće da predstave - ustalom to se dešava i na iOS i na WP (u šta sam imao prilike opet lično da se uverim), samo njihovi ljubitelji to kriju kao zmija noge ;)

@mladenius

Shvatili smo da si ti zadovoljan sa andridom, i da ne voliš WP.

Samo nije mi jasno šta ti pokušavaš dokazati svima nama ??

Da smo svi mi glupi što koristimo WP, i ne znamo šta je "prava stvar", ili nešto treće ??

Ta Lumia je na tržistu već koliko, skoro 2 godine. Ne računajući inicijalni softver sa kojim je krenula dobila je Portico, pa Amber, pa Black i sad Cyan. Dakle za nepune 2 godine 4 zvanična update-a za telefon srednje klase. Hajde da vidimo koliko update je dobio recimo Desire neki HTC-ov ili neki Galaxy iz srednje klase...

@mladenius

Shvatili smo da si ti zadovoljan sa andridom, i da ne voliš WP.

Samo nije mi jasno šta ti pokušavaš dokazati svima nama ??

Da smo svi mi glupi što koristimo WP, i ne znamo šta je "prava stvar", ili nešto treće ??

Ne pokušava ništa, troluje kao i uvek. Prošli put je dobio ban zbog toga ako se dobro sećam.

Svako ima puno pravo da mu se nešto ne svidi i onoga koga neka mana WP ozbiljnije kači ne treba da ga koristi. Ali te forice da slučajno dođe da nas posavetuje i objasni kako nisćta ne znamo, to za neke druge neka ostavi... Svako koristi ono što mu odgovara.

Meni za god dana nikad nista na wp, kad nesto otvorim znam za koje vreme ce da se otvori , znam da ce svaki put da se otvori i da ce uvek istom brzinom. Znam da nikad nece nasumicno da se restart, znam da mi je telefon pouzdan u svakoj situaciji.

Tacno je da ne moze koliko i android ,ali za skoro sve mane i nedostatke sam nasao resenje koje meni odgovara.

Dizajn sa crnom pozadinom mi savrseno odgovara. I odlican je za koristenje jednom rukom, dok mi je to na androidu mnogo teze.

Neko dole pomenuo da je tastatura losa, a proglasena je najboljom tastaturom za touch. A swype na njoj je oborio ginisov rekord u brzini . Tako da za to no comment.

Tastatura je katastrofa, pri čemu ne može ni da se promeni. Nije ni android default tastatura mnogo bolja, ali bar ima mogućnost izbora. Nema nikakav swype, nema rečnik za srpski jezik, ima neki čudan dodatak ˇ, umesto da su ubacili naša slova.
Update ne dolazi često, a i kada dođe kao da nije ni došao. Black u odnosu na Amber maltene ništa novo nije doneo. I od tada preko pola godine ništa, pri čemu na WP8 još uvek fale najelementarnije opcije.
Android se ne restartuje iz čista mira, a aplikacije prave problem i na WP8. Nije ništa bolji po tom pitanju.

Nije tačno to što tvrdiš oko update-a no ok tvoje mišljenje, nemam nameru da se nastavljam, izneo sam konkretne podatke. To što ti recimo unapređenja za kameru možda ne smatraš bitnim isto tako recimo tvoja kritika da nema profila kakve je recimo imao symbian bitna je za 1.5% korisnika jer recimo ostalih 98.5% koristi zvono/silent kombinaciju koja postoji na WP. Pod "elementarnu" opciju možeš da podvedeš šta god hoćeš u smislu ako tebi treba ali ako potrebu za time ima mali broj korisnika teško da je to bitna stvar. Postoji user voice za WP, jasno se vide želje korisnika i drago mi je recimo da MS sluša to ispunjavajući iste za sada.

Tastatura je meni tri klase iznad one na androidu. I ko je sad u pravu? Bespotrebna priča skroz. Nemogućnost menjanja iste bi me nervirala da mi ova ne odgovara to priznajem, ali isto tako me izluđuje sama pomisao da ja treba da nađem tastaturu, dialer, launcher, sms aplikaciju bla bla...

Vrh Dno