Šta je novo?

AMD vs Intel

shole92x

Poštovan
Učlanjen(a)
22.06.2014
Poena
59
Pozdrav svima!
Planiram da castim sebe za rodjendan dolazeceg Avgusta, pa mi treba vase misljenje.
Od starog kompa cu ostaviti Gainward GT 640 i WD Caviar Blue 500GB, a za nove komponente imam 3 varijante
Pocetna ideja je bila preuzeta iz vase preporuke za gejmersku budzetsku konfiguraciju
AMD
CASE: Blueberry MidiTower BCG51-OP
MB: 990FX Extreme3
CPU: FX 6350
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1866 MHz
PSU: Chieftec GPS-600A8 600W
36500rsd

A kasnije sam stigao do ovog

AMD
MB: 990FX Extreme3
CPU: FX 8320
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1866 MHz
47.000rsd

INTEL
MB: AsRock Z87 Pro3
CPU: i5 4570
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1600 MHz
50.000rsd

Novcani limit je prvo bio 35.000, ali sto sam vise gledao, i pricao sa ljudima tako se granica polako popela na 50.000 preko cega definitivno ne bih isao.
Racunar bih koristio za gejming i standardno svakodnevno surfovanje i sta sve vec ide uz to...
Koja konfiguracija je pogodnija za te svrhe, i dugotrajnija sto se tice zahtevnosti igara u buducih par godina?

Hvala unapred

Poslednja izmena:
I sa tom "krstenom" grafickom cu probiti budzet, posto i ova moja kosta 100e, znaci krstena bi bila bar duplo skuplja :/
A za ove 2 jace konfiguracije sam svakako planirao da uzmem graficku, cim otplatim komp

ako uzimas prvu, uzmi fx6300.... fx6350 je nekako najneisplativiji,ili se ide na 6300 ili na 8320, ko jos kupuje 6350 :D
a ako uzimas trecu,uzmi jeftiniju plocu,ne treba ti z87 za taj procesor...
ja bih iskreno isao na trecu sa nekom najobicnijom plocom, 4gb rama (kasnije kad se skupe pare uzelo bi se jos 4)...i prodao bih tvoju grafu koja je bas tanka,i uzeo makar 260x... skoro sam bas uzeo safirku 2gb za 9500din,garancija jos godinu i po...

i,da,verovatno si u prvoj umesto broja 4,stavio broj 3,na cenu mislim...

Poslednja izmena:
http://i.imgur.com/uiw2qeT.jpg

ukupno 43.736 ...mozes da dodas jos 4gb rama za jos 3.500din (Patriot Viper 3 Black Mamba 2x4gb ti je 8000din) ...prodas tvoju graficku,kupis bolju... ako neces ssd,sklonis njega,pa kupis joooos bolju grafu...i eto :)

a ako hoces da ostanes u limitu,uzmes to sa slike i sklonis ssd... to je tacno tvoj limit...
opet ponavljam,grafu obavezno menjaj,jer ti onda komp gubi poentu ako grafa ne moze da ga isprati,a hoces gamer.... uzmi lepo celerona,i ispasce ti 12.000 jeftinije :D

Poslednja izmena:
Ja preporucujem prvu konfiguraciju.
Svi ti procesori su i vise nego dovoljni i za grafike od 200e a kamoli za GT640.

U slucaju prve konfiguracije ako uzmes u obzir razliku u ceni koju bi dodao za i5 varijantu mozes da uzmes mnogo bolju graficku kartu (dodas 13500 i imas R9-270). Neka grafika od 750 do 760 ili 270 do 270x da uposle te procesore kako treba.

FX-6350 nije losa opcija za ljude koji nece da overklokuju procesor u suprotnom je bacanje para jer se vrlo lako od FX-6300 koji je znatno jeftiniji "napravi" FX-6350. Ali to onima koji ne klokuju bas nista ne znaci :)

http://i.imgur.com/uiw2qeT.jpg

ukupno 43.736 ...mozes da dodas jos 4gb rama za jos 3.500din (Patriot Viper 3 Black Mamba 2x4gb ti je 8000din) ...prodas tvoju graficku,kupis bolju... ako neces ssd,sklonis njega,pa kupis joooos bolju grafu...i eto :)

a ako hoces da ostanes u limitu,uzmes to sa slike i sklonis ssd... to je tacno tvoj limit...
opet ponavljam,grafu obavezno menjaj,jer ti onda komp gubi poentu ako grafa ne moze da ga isprati,a hoces gamer.... uzmi lepo celerona,i ispasce ti 12.000 jeftinije :D

Da ovo je isto ok, mada je 4gb jako malo u danasnje vreme.
Ja nisam neki prezahtevan korisnik i malo malo mi se javi upozorenje da nema rama vise (imam 8gb).

Poslednja izmena:
Ne treba ti ništa jače od prve konfiguracije. Čuvaj pare za grafičku, to ti je najbitnije. Još možeš i jeftiniju memoriju (na 1600 MHz) i ploču (970, ako ne planiraš SLI/crossfire). FX-6350 je sasvim dovoljan. Čak je FX-6300 dobar izbor, posebno ako je u planu oc.

Sta god da uzmem, kasnije sam svakako planirao graficku, pa potom SSD. Samo zelim da kupim nesto gde ce igre pristojno raditi na ako je moguce maksimalnim setovanjima(u 2 skuplje varijante i vise od toga) i to bar 2-3 godine :)

Poslednja izmena:
Sta god da uzmem, kasnije sam svakako planirao graficku, pa potom SSD. Samo zelim da kupim nesto gde ce igre pristojno raditi na ako je moguce maksimalnim setovanjima(u 2 skuplje varijante i vise od toga) i to bar 2-3 godine :)

Max setovanja zavise od rezolucije na kojoj ćeš igrati, ali s obzirom da nemaš veliki budžet, opcija sa FX-63** i dobrom grafičkom izgleda najbolje. Takođe bih te savetovao da umesto tog Chieftec GPS napajanja uzmeš 2000 dinara skuplji Thermaltake Smart 630W - više SATA konektora, duži kablovi i duža garancija.

MB: Asus M5A97 LE 2.0
CPU: FX 6300
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1600Mhz
PSU: Thermaltake Smart 630W
41.000rsd

Graficku cu promeniti cim se budem malo novcano stabilizovao, verovatno cim prodam stari komp, a sa njim i gt640, za pocetak cu morati ovako.
Do Avgusta ce nadam se cene malo pasti, pa da odmah uzmem i neki aftermarket kuler za OC

Poslednja izmena:
MB: Asus M5A97 LE 2.0
CPU: FX 6300
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1600Mhz
PSU: Thermaltake Smart 630W
41.000rsd

Graficku cu promeniti cim se budem malo novcano stabilizovao, verovatno cim prodam stari komp, a sa njim i gt640, za pocetak cu morati ovako.
Do Avgusta ce nadam se cene malo pasti, pa da odmah uzmem i neki aftermarket kuler za OC

Još kad bi mogao da se otvoriš za neko kućište sa filterima, imao bi ozbiljnu bombonicu od konfiguracije.

Zapalo mi je za oko Raidmax Horus WB322
4.000din
2x120mm na dnu
2x120mm na vrhu
1x1200mm sa prednje strane
1x120mm nazad
1x120mm sa strane
anti-dust filter na dnu
providan side panel

Poslednja izmena:
Zapalo mi je za oko Raidmax Horus WB322
4.000din
2x120mm na dnu
2x120mm na vrhu
1x1200mm sa prednje strane
1x120mm nazad
1x120mm sa strane
anti-dust filter na dnu
providan side panel

Ako ti se sviđa takav dizajn, neću komentarisati izgled, ali sa praktične strane gledano, ako nema na svim intake otvorima filtere, i ako ti filteri ne mogu lako da se skidaju i čiste, imaćeš problem sa održavanjem.

Koliko vidim, ni skuplja i zvucnija kucista nemaju filtere na svim otvorima, tako da sta da mu radim, ici ce u na svakih par meseci "pod kompresor" ili cu napraviti filtere ako naletim na pravi materijal :D

Poslednja izmena:
s obzirom da se pravi budzetska varijanta-stvarno nema potrebe da daje 80e na kuciste...pre bih mu savetovao jaci cpu, ili zamenu grafike.ako mu odgovora ovo za 4000din-to je sasvim ok. Druga stvar je da pare nisu problem i da moze da doda jos jedno 200e pa da uzme i grafiku i bolje kuciste...

s obzirom da se pravi budzetska varijanta-stvarno nema potrebe da daje 80e na kuciste...pre bih mu savetovao jaci cpu, ili zamenu grafike.ako mu odgovora ovo za 4000din-to je sasvim ok. Druga stvar je da pare nisu problem i da moze da doda jos jedno 200e pa da uzme i grafiku i bolje kuciste...

Ma razumem ja to, ali ako se kućište uzima da traje 10 godina, a treba ga bar 2 puta godišnje čistiti od prašine, to je bar 10 limenki sa vazduhom pod pritiskom ili 20 putovanja od stana do kompresora i nazad, a to sve košta i oduzima više vremena od čišćenja filtera.

22.jpg

Kompresor nije problem, imam ga u radionici. A i kao sto sam napisao gore, potrudicu se da napravim neke pristojne filtere, i da se nadam da ce raditi posao

Prakticno svako kuciste se moze dovoljno dobro ocistiti i upotrebom cetke za farbanje i usisivaca. A zivo me bas zanima koji to procenat ljudi sa ovog foruma kupuje vazduh u boci za ciscenje kucista. Ja ne znam nikoga ko je ikad kupio vazduh.

Prakticno svako kuciste se moze dovoljno dobro ocistiti i upotrebom cetke za farbanje i usisivaca. A zivo me bas zanima koji to procenat ljudi sa ovog foruma kupuje vazduh u boci za ciscenje kucista. Ja ne znam nikoga ko je ikad kupio vazduh.

Zavisi šta je za tebe dovoljno dobro. Samo da znaš da postoji opasnost od statičkog elektriciteta kad koristiš usisivač.

Procenat je svakako mali, ali ja recimo imam tu bocu od 450 dinara, iako imam filtere na kućištu, pa s vremena na vreme izduvam onu najfiniju prašinu koju filteri propuste.

Nazad
Vrh Dno