Šta je novo?

Z97 maticne ploče

AsRock nikada nije dao 2v volta na CPU i ubio procesor, kao sto je utadio to Asus Maximus Extreme. Govorim o ekstremnom OC-u na tečnom azotu. Sto se tice ploca za svaki dan, to je skoro svejedno sta se uzme.

Čekajte da se pojave Extreme9 i Extreme11 varijante ASRock matičnih ploča, to će biti njihov Extreme u svakom pogledu, kao što je i ranije Extreme9 (a pogotovo Extreme11) bila.

U svakom slučaju, meni se one više dopadaju od Asusa, a favorit, za sada, mi je MSI Xpower AC.

Ohohoho :d
Dali si svestan tezine svojih reci? Imao si i ranije stotine odvala ali ova je nekako posebna. Idi nadji neku zanimaciju u zivotu i skloni se od kompa.
Ok su to ploce ali bas da budu konkurent bilo kom asusu, ne.

Cemu ovakav komentar!Mozda neki od nas imaju više vremena od ostalih za pracenje foruma,neki manje!Ali kad smo kod komentara za Asrock i Asus,voleo bih da mi objasniš,ne samo meni vec i verovatno vecem delu nas "neupucenih",zasto je toliko drasticna i neuporediva Asrock ploca sa Asusovom plocom.Zasto se razlikuje ugradnja vrhunskih komponenti kod Asusa i kod Asrock-a!Licno sam imao dosta i jednih i drugih ploca u rukama,a mogao bih cak da se zakunem da mi je crklo vise Asus vrhunskih ploca nego Asrokovih!Trenutno imam z87 oc formulu bas od Asrock-a,i zivo me interesuje,pored komponenti koje su na nju ugradjene,svih komentara i opisa,benchmarka,zasto je jedan takav Asus bolji od nje!

Cemu ovakav komentar!Mozda neki od nas imaju više vremena od ostalih za pracenje foruma,neki manje!Ali kad smo kod komentara za Asrock i Asus,voleo bih da mi objasniš,ne samo meni vec i verovatno vecem delu nas "neupucenih",zasto je toliko drasticna i neuporediva Asrock ploca sa Asusovom plocom.Zasto se razlikuje ugradnja vrhunskih komponenti kod Asusa i kod Asrock-a!Licno sam imao dosta i jednih i drugih ploca u rukama,a mogao bih cak da se zakunem da mi je crklo vise Asus vrhunskih ploca nego Asrokovih!Trenutno imam z87 oc formulu bas od Asrock-a,i zivo me interesuje,pored komponenti koje su na nju ugradjene,svih komentara i opisa,benchmarka,zasto je jedan takav Asus bolji od nje!

Imas sjajnu plocu, uz Gigabyte Z87 OC verovatno i najbolju od cele Z87 serije.

Naravno,vrhunska ploca i ama bas svaka komponenta posebno odabrana i najkvalitetnija moguca!I onda neko kaze jeste,ali nije asus,pa je krš!

AsRock je ozbiljan igrac postao sto se toce ploca, nema tu sta da se polemise. Zna Nick Shih sta radi ;)

AsRock je ozbiljan igrac postao sto se toce ploca, nema tu sta da se polemise. Zna Nick Shih sta radi ;)

Tačno tako, nije od juče ASRock ozbiljan igrač, nego evo već 4 godina zaredom. Taj kvalitet su ASRock ploče dobile sa Z68 generacijom čipseta, a postao je i više nego evidentan na Z77 pločama naovamo. Šta će tek biti kada negde u septembru izbace Z97 Extreme9 i Extreme11 bolje ni da ne mislim. :)

Takođe, izgleda da niko nije zapazio, ili jeste ali niko nije rekao. Ali ovo moram da citiram, sad sam tek video i veoma se iznenadio ovim:

Ultra M.2: The onboard M.2 socket is a new interface for connecting Next Genereation Form Factor (NGFF) SSDs or other devices. ASRock is the first in the world to implement PCIe Gen3 x4 M.2 socket on motherboards. The ultimate Ultra M.2 interface pushes the speed up to 32Gb/s which is 6X faster compared to other M.2 Gen2 x1 solutions that are limited to 5Gb/s.

Samo zbog ovoga se ASRock veoma izdvaja od konkurencije i vredi svaki cent. Šteta što i Sata-Express nije vezan na PCi-E 3.0 x4 ali poznavajući ASRock, verovatno je to ostavio za sledeću generaciju ploča, možda već to bude na jesen na njihovim Extreme9 i Extreme11 pločama.

Poslednja izmena:
Takođe, izgleda da niko nije zapazio, ili jeste ali niko nije rekao. Ali ovo moram da citiram, sad sam tek video i veoma se iznenadio ovim:
Nije nista iznenadjujuce imajuci u vidu da graficka radi u x8 modu ako se koristi taj Gen3 m.2 slot. Morali su pozajmiti protok od graficke jer su ograniceni 1150 CPUom koji nema dovoljno PCIe linija da snabdeva sve uredjaje. Cak stavise, mislim da je ovo glupost jer ne verujem da ce se skoro moci naci m.2 ssd koji ce iskoristiti sav taj B/W, ili ce biti papreno skup. Dok se m.2 Gen3 rasprostrani i cene normalizuju docice neki novi standardi i normalni formfactor posto je m.2 glup izbor za ATX maticne.

To je više stvar marketinga i prestiža. Bitno je biti prvi.

Jeste M2 format malo glup za ATX matične,ali bitno je da ASRock ima ovu inovaciju. Nadam se da će se problem što grafička radi u PCI-E x8 režimu rešiti na njihovim Extreme9 i Extreme11 pločama, kada se pojave negde na jesen.

"Resice" problem tako sto dodaju PLX cip koji povecava broj PCIe linija ali i latencije, sto kod SSDa i GPUa nije bas najsrecnije resenje (a da ne pricamo o ceni maticne sa plx cipom)

Jeste M2 format malo glup za ATX matične,ali bitno je da ASRock ima ovu inovaciju. Nadam se da će se problem što grafička radi u PCI-E x8 režimu rešiti na njihovim Extreme9 i Extreme11 pločama, kada se pojave negde na jesen.

Da je glup format diskutabilno je. Meni licno je cak i napredan format jer su kartice fizicki manje, ne zauzima dodatni prostor u kucistu, ne remeti protok vazduha zahladjenje i dozvoljava kompaktnu formu celog PC-ja. Samsung XP 941 je odlican primer za brzine preko 1GB/s za citanje i preko 950 MB/s za citanje.

Taj ceo upgrade ce da kosta xxx € ?
Jedina dobra stvar je sto ce za one koji imaju u Srbiji gigabitni net ,moci punom brzinom
da skidaju sadrzaje, a da hdd ne bude usko grlo.

Taj ceo upgrade ce da kosta xxx € ?
Jedina dobra stvar je sto ce za one koji imaju u Srbiji gigabitni net ,moci punom brzinom
da skidaju sadrzaje, a da hdd ne bude usko grlo.

Haha hahaha, pa mnogi srbi imaju takav internet. A drugo gigabitni internet nije gigabajt, tako da i sada SSD nije usko grlo.

Ovde se slažem sa tobom, ali pričekajmo da se masovnije pojave Sata-Express SSD-ovi pa ćemo već videti kakva je situacija. SSD-ovi sa ovom standardom bi trebalo masovno da se pojave na Computex sajmu početkom juna meseca, pa će tada biti i daleko realniji uvid u sve to. Slažem se da su zabrljali što nisu stavili podršku za 4 PCI-E 3.0 linije, na taj način bi sve to bilo daleko bolje i fleksibilnije. Ovako...ovo je samo prvi korak do prave stvari, koje nas očekuju verovatno tek za godinu-dve dana, kada će se verovatno pojaviti naslednik Sata-Express standarda.

@ MSI_Guy

Kada izlazi Xpower Z97 MSI ploča sa podrškom za Delid procesore ? Mozeš li ovde, molim te, malo više informacija i fotografija o ovoj ploči da nam prezentuješ ? Hvala !

Nazalost i dalje nista na ovu temu nemam, trebace malo vremena dok se ne opremim nekim informacijama :)

Nazalost i dalje nista na ovu temu nemam, trebace malo vremena dok se ne opremim nekim informacijama :)

eeeeeeee eeeeeeee...ne znam šta reći na ovo tvoje. Asus ima fantastičnu podršku za svoje korisnike na ovom forumu, ne znam zašto ti, kao predstavnik MSI-a za Srbiju, nešto ne uradiš po tom pitanju.

Mislim da je MSI itekako zaslužio da na ovom forumu ima jednog predstavnika (ako ne ti, daj nek se učlani na ovaj forum neko ko zna informacije i ko je stručniji od tebe, nema ljutnje, samo predlažem) i da se vaši proizvodi predstavljaju na mnogo adekvatniji način. Pogledaj samo šta radi ASUS i njegov zvanični predstavnik na ovom forumu, i biće ti jasno o čemu govorim.

eeeeeeee eeeeeeee...ne znam šta reći na ovo tvoje. Asus ima fantastičnu podršku za svoje korisnike na ovom forumu, ne znam zašto ti, kao predstavnik MSI-a za Srbiju, nešto ne uradiš po tom pitanju.

Mislim da je MSI itekako zaslužio da na ovom forumu ima jednog predstavnika (ako ne ti, daj nek se učlani na ovaj forum neko ko zna informacije i ko je stručniji od tebe, nema ljutnje, samo predlažem) i da se vaši proizvodi predstavljaju na mnogo adekvatniji način. Pogledaj samo šta radi ASUS i njegov zvanični predstavnik na ovom forumu, i biće ti jasno o čemu govorim.

U postu br 8

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?329801-MoBo-MSI-Z97-Gaming-7&p=3815040#post3815040

sam napisao isto. Mogao bi i Asus i MS da ima stranu kao CM

Jel može neko da mi kaže koje su glavne prednosti Z97 ploča u odnosu na Z87? Z97 podržava m.2 (koji najverovanije neću koristiti), Z97 podržava sata express (to još i možda budem koristio za par godina), Z97 podžava devil canyon, e sad ovde me najviše zanima da li većina Z87 ploča podržava isti? Konkretno MSI Z87 G55 pošto na ovom spisku vidim da G45 podržava, kao i GD65, ali G55 nigde nema :S A ima toliko "lepih" ploča koje planiram za jedan mod od septembra a većina novijih ploča mi se ne uklapa u boje kućišta :S

Ako uzimas z87 + devil canyon moze se desiti da nece raditi, tj trebalo bi flesovati bios ploce a za tu radnju trebace ti haswell cpu pa onda ubacis devil canyon cpu.

Koliko vidim msi z87 g55 podrzava haswell refresh, imas i listu podrzanih procesora na msi sajtu kao i veriju bios-a za haswell refresh.

Trebalo bi da vecina modela podrzava nove Intel procesore, mozda ne odmah, ali ce sigurno biti objavljene nove verzije biosa nakon Intelovog launcha :)

Nije problem strucnosti, vec informacija. Prosto ja nisam na izvoru i pritom sam eksterni saradnik da tako kazemo, te za razliku od mog kolege imam mnogo nezgodniju situaciju. Nije do mene, ja bih to najradije podigao na jedan visi nivo, ali ne pitam se mnogo :/ Sigurno ste se nekad nasli u slicnoj situaciji...

MSI Guy ,
Treba mi preporuka za Z97 plocu .

Jedan od glavnih razloga za Z97 je moja predpostavka da se sa njima moze postici najveci overclock, a i reklama za Z97 je nekako veca nego li za druge cipsete .
Uzged ploca koju si predlozio je mislim ono :p.....vredi razmisliti ima dobre masivne hladnjake .

Poslednja izmena:
Nije problem strucnosti, vec informacija. Prosto ja nisam na izvoru i pritom sam eksterni saradnik da tako kazemo, te za razliku od mog kolege imam mnogo nezgodniju situaciju. Nije do mene, ja bih to najradije podigao na jedan visi nivo, ali ne pitam se mnogo :/ Sigurno ste se nekad nasli u slicnoj situaciji...

Pa onda imam predlog za tebe. Zašto ne dovedeš neku osobu ovde na forum, koja će IMATI sve moguće informacije ?

Zar ne vidiš koliko odsustvo takve osobe ŠTETI poziciji MSI-ja i utiče na lošiju informisanost korisnika ??? Iskreno da kažem, vrlo sam razočaran takvim ponašanjem MSI-ja... :(

Zgembao sam neku msi z97 , i ono tamo cudesa , u biosu dosta toga na moderan nacin odradjeno , podesio sam dosta toga . Butuje na 4.5Ghz , pa sam cak i na 4.7 nesto radio ali sve to na prvu loptu i totalno nesigurno . Namestio sam u biosu na 4.4GHz radi bez problema , dok ne vidim sta dalje sa podesavanjima za vcore . Vcore na 1.2v , i Cpuz , HWinfo prikazuju da je 1.224v . Potrebna su podesavanja digital power related cpu pwm , ili ti po naski - Vcore .

Capture.PNGALL Power, ofset , ko ce ono da podesi .
?
141.PNG

Dok sam gostovao kod amdeke na atholnu 750K, samo u biosu radni takt na 42 i sljaka sve . Ko zna kako podestiti ovo?

Nazad
Vrh Dno