Šta je novo?

Laptop za obradu slika

• Začetnik teme Začetnik teme OZZY83
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

OZZY83

Čuven
Učlanjen(a)
16.02.2004
Poena
865
Pozdrav dobri ljudi 🙂
Potreban mi je laptop za rad u programima za obradu slika..ali je zahtev da moze nesmetano da se radi ako se istovremeno pokrenu 2 ili 3 takva programa (PS ce uvek raditi) uz aktivan surf u pozadini. Malo sam ispao iz fazona u celoj prici ali sam se prilicno iznenadio kad sam video da ne mogu da pronadjem pravi i5 quad..sve dual core.
I da..ako mogu da se predloze 3 modela..naravno po cenovnom rangu sortirani 😉
Hvala unapred :wave:

i5 quad se zove i7 🙂

Treba ti 8GB rama, i7, IPS ekran i SSD su pozeljni. Jedino sto su obicno ssd-i koji dolaze uz gotove masine za nas budzet krsh, pa je (po mom misljenju) bolja opcija uzeti neku masinu kojoj se moze dodati neki brzi/bolji SSD.

Core i5 Mobile

» Nehalem, Sandy Bridge & Ivy Bridge microarchitecture
» 0.022 and 0.032 micron
» Mid-class mobile CPU
» Dual core
» Up to 2.9 GHz
» 512 KB L2 cache
» 3 MB L3 cache
» 64-bit
» SSE4.1, SSE4.2, AVX
» AES instructions
» Hyper-Threading
» Turbo Boost
» Trusted Execution

Core i7 Mobile

» Nehalem, Sandy Bridge & Ivy Bridge microarchitecture
» 0.022, 0.032 & 0.045 micron
» Mobile CPU
» Dual and Quad core
» Up to 3 GHz
» 2.5 GT/s DMI
» Up to 1 MB L2 cache
» Up to 8 MB L3 cache
» 64-bit
» SSE4.1, SSE4.2, AVX
» AES instructions
» Hyper-Threading
» Turbo Boost

Ne, to je Quad-Core Atom....koji je negde kao Intel Core i3-2312M brz.

Imas ozbiljan raskorak izmedju zelja i mogucnosti u tom slucaju.

Ja imam taj 4200u, i on je na granici upotrebljivosti za Photoshop (plus sam budžio i SSD, jer je patnja raditi na 5400rpm diskovima).

Hteo sam i7 jer ima 4 jezgra i boost mu je 3.0 Ghz, ali on je bio skoro 110k, a ja sam imao samo 70.

Prva i najbitnija stvar - nek' gleda laptop sa što većim ekranom. 17" minimum.
Mene i na ovoj sedamnaestici sad bole oči, ne znam kako bih uopšte mogao raditi na 15.4".

Pošto se laptop kupuje jednom u par godina i nema mogućnosi neke velike nadogradnje, bolje nek se ispruži makar do 65-70k. Uzeti laptop od pedesetak hiljada za Photoshop je bačena investicija - bukvalno će se čovek jesti nakon nedelju dana što je bacio pare...

Milane, U verzija se bustuje na 2.3 Ghz.

On u principu veoma retko radi na 1.6 Ghz (tako sam makar pratio njegov rad), jer ga uvek opteretim nečim da mora da radi na jačoj frekvenciji.

U principu neće. Photoshop sa većim fajlovima zna da uzme i cela 2 gb RAM-a, a gde su ostale aplikacije i sam Windows...

Nek' pogleda ovaj Dell što sam ja kupio ako ikako može do te sume da se isprsi (5737 17R). Ima 4gb RAM-a ali ima drugi slot.

U principu neće. Photoshop sa većim fajlovima zna da uzme i cela 2 gb RAM-a, a gde su ostale aplikacije i sam Windows...

Nek' pogleda ovaj Dell što sam ja kupio ako ikako može do te sume da se isprsi (5737 17R). Ima 4gb RAM-a ali ima drugi slot.

mene zanima dell5737 15R pa bih da te pitam da li tvoj model ima mogućnost proširenja memorije na 16gb?
za model 15R negde piše da je max 8gb a negde 16gb. kada nazovem prodavnicu oni pojma nemaju, samo daju podatke sa neta

Nema razloga da ne podrži BIOS 16gb, samo je pitanje da li ima dva slota. Ja sam otvarao moj laptop i ima dva slota. Verujem 99% da i 15R model ima, jer ipak to nije entry-level model pa da ima samo jedan slot.

Sa koliko RAM-a stiže 15R? 4gb? Morao bi u svakom slučaju da čuvaš tih 4gb, tj. da ih ne prodaješ kada ugradiš 2x8gb, jer će ti trebati zbog eventualne reklamacije laptopa.

15R se prodaje sa 8gb RAMa i to mi je svakako dovoljno, a li ne bih želeo da za par godina budem i dalje ograničen na tih 8gb kao šro sam sad na 2gb sa mojim starim laptopom
inače, kako te služi? da li je taj i7 dovoljan za rad? nekako sam skeptičan prema taktu od 1.8 mhz i dva jezgra, a sa druge strane 4 jezgra su mi preskupa

Na koliko Ghz ide boost tom procesoru?

Ćudljiv je ovaj Dell, ima neke bagove. Npr. nisam mogao windows da instaliram sa dvd-a već samo sa usb-a (ostale dvd-ove čita ok, samo neće da mi diže sistem sa njega). Takođe, čitao sam po netu da još uvek drajveri za grafiku nisu dovoljno ispeglani, jer laptop jednostavno neće da mi se diže iz sleep moda (nego moram da ga ugasim pa upalim).

Ostalo je ok. Pouzdan je u radu, bude mi upaljen i po 18 sati dnevno bez ikakvog štucanja i pregrevanja (mada ja sam mu ugradio SSD, onaj HDD mi je bio baš prespor - i tebi svakako preporučujem da ugradiš SSD, nezavisno koji laptop da kupuješ).

Moj utisak je da dosta bolje radi na win 8.1 nego na sedmici.

Pa ovaj u mom modelu je na 1.6 Ghz a boost mu je samo 2.3ghz (mada je u specifikacijama pisalo 2.6ghz, sada nisam ni siguran da bih ga kupio da sam znao da je stvarno samo 2.3 ghz)

Sad sam stavio još 4gb RAM-a i situacija je malo bolja.

Pa znaš kako, kad poredim ovaj 4200U sa desktop CPU-om kojeg sam prethodno imao (3570k @ 4Ghz), to je nebo i zemlja. Npr. neki kompleksniji blur efekti su na 3570k bili obrađivani za 3-4 sekunde, ovde je to i do 20 sekundi. Renderovanje videa u Premieru je oko 30% sporije.

Čim naiđem za koju godinu na povoljan i7 cpu za moj laptop sa punokrvna 4 jezgra kupujem bez razmišljanja.

Da ne otvaram novu temu, ista stvar me interesuje, znaci laptop za obradu fotografije, videa itd, u tom nekom cenovnom rangu (~50.000) znaci ne moze da dohvati i7. Da li je mozda bolje AMD A10 - 5757M, u odnosu na i5 - 4200U?

Posto koliko vidim oznaka U kod intela, znaci stedljivije procesore, a to direktno znaci losije performanse...

Za potpuno iste potrebe sam uzeo Lenovo Y510p. Prezadovoljan sam.

Pored toga što fantastično pegla PS, LR i sve drugo što mi je potrebno za obradu fotografija, ima odličnu grafiku i većina aktulenih igrica radi perfektno na visokim podešavanjima.

1. Ekran je fenomenalan, full HD, to mi je bio prioritet jer ne planiram da radim sa 2 monitora
2. CPU i7, 4 jezgra, 2 threada, 3 i kusur GHz
3. HDD veoma brz hibrid 2Gb SSD + 1TB
4. Nije velik i težak, aluminijumski finiš, numerička osvetljena tastatura i generalno odličan dizajn

Ne znam da li iskače iz budžeta, ali ja sam nedeljama vrteo opcije dok nisam odabrao ovo čudo. Sve dostojne alternative su u tom momentu koštale drastično više. Ovo je bio jedini način da mi se vrati volja za obradom fotografija, a time i slikanjem uopšte. Potpuno sam se smorio sa starim kompom, tako da sam lagano i prestao da slikam. LR - leti.

Ako je već toliki budžet, ja bih uzeo 5737 sa i7 4500U, plus ugradio SSD od 256gb (imaš ga po baš dobroj ceni trenutno).

Memorija je problem jer izgleda da stiže kao 2x4gb.

Apropo Lenova - fina konfiguracija, ne znam kako se taj procesor ponaša u radu, buni me što nisam nigde našao kolika mu je boost frekvencija.
Međutim, ja nikad ne bih uzimao 15" ekran za rad - to mi je jednostavno premalo. Ionako izgubih vid buljeći u monitore ceo život...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno