Šta je novo?

Koju "audiofilsku" plocu uzeti?

emil

Cenjen
Učlanjen(a)
08.04.2013
Poena
151
Na 5 godina staroj ploci je bio Realtek ALC 888 kodek i koristio sam RCA žični S/PDIF izlaz za zvuk koji je vezan za AV risiver. Ploča je crkla a procesor na njoj dovoljno zastareo da ne vredi da tražim polovnu ploču nego da menjam oba. Računar je kućni, opšte namene, ATX kućište i uglavnom služi za puštanje FLAC-a preko tog koaksijalnog digitalnog izlaza. Ostale audio konektore ne koristim.
Šta preporučujete od ploča u ekonomskoj klasi a da odgovara sledećim kriterijumima?
1. Preferiram Intel (recimo i3 na 3.5GHz) ali može i AMD ako ima neka ploča sa izrazito dobrim digitalnim audio izlazom.
2. Preferiram koaksijalni digitalni izlaz a može da bude i optički ili HDMI ukoliko je neophodno tj. ima neka ploča sa izrazito dobrim digitalnim audio izlazom ali da ima samo HDMI ili optički izlaz.
3. Preferiram Gigabyte ili Asus ali mogu i drugi proizvođači.
4. Ploča bi trebala imati najmanje 5 SATA konektora i osnovne RAID mogućnosti.
5. Zvučni deo bi trebao biti najmanje u rangu sa Realtec 888 (ali, ponavljam, da bih koristio isključivo digitalni izlaz te "napredni" DA konvertori zvučnih imena, izmenjivi OPAMPovi ili audiofilski analogni zvučni izlazi nisu bitni).
6. Ne planiram nikakav overklok ili budženje te takve osobine ploče takođe nisu bitne. Ako bi bio Intel onda je H81 ili B85 chipset sasvim dovoljan ali mogu i drugi a može i AMD -nemam ništa protiv ako ima neka posebno dobra.
7. Imam PCI-E grafičku te on board video nije bitan (osim ako iz nekog razloga budem morao koristiti HDMI izlaz, recimo da neka baš dobra ploča ima samo HDMI digitalni izlaz a da nema S/PDIF).

Poslednja izmena:
Hvala na savetima. A jel ima toga kod nas? Nesto ih ne nalazim... Ja sam u uži izbor uvrstio Gigabyte modele G1 Sniper B5 i G1 Sniper 5. Prvi model ima B85 chipset (koji nema RAID ali snašao bih se i bez njega) i Realtek ALC898 Codec a drugi ima Z87 chipset, RAID i Creative® Sound Core 3D chip i košta oko 50% više. Šta mislite vredi li ići na skuplji model gledajući sa aspekta kvaliteta zvuka (na koax SPDIF)?

Ja ne znam zasto uopste ganjas 'audiofilsku' plocu? Ako ti je stalo do dobrog zvuka, moras da kupis posebnu zvucnu karticu.

Da, sumnjam da postoji integrisana sa izrazito dobrim digitalnim izlazom. H81 + Pentium G3xxx (mislim da nema potrebe da daješ za i3, ali kako želiš) + neka nova ili polovna zvučna sa coax izlazom.

A ove najnovije sa Realtek 1150 kodekom? Verujem da je razlika neznatna u odnosu na Realtek 898 -ako uopšte postoji. Pošto koristim isključivo S/PDIF izlaz ugradnja zvučne karte sa X ulaza-izlaza, pozlaćenim poklopcima, audiofilskim kondenzatorima i izmenjivim OP-AMP i sl. deluje kao suluda investicija... Možda je najjevtinija ploča koja zadovoljava osnovne uslove i dodatak USB-S/PDIF adaptera prava kombinacija? Onda da gledam neku B85 ili H81 ploču sa USB konektorm koji ima posebno ("audiofilsko"! :) ) filtriranje napona ili isključivanje napajanja na tom portu.

Uvek je najbolje rešenje posebna zvučna kartica, danas one baš baš dobre koštaju dosta manje od 70-80 evra, a vrhunske nešto preko 120 evra.

Ali, to je, po meni, ipak previše za tebe, emile. Jer, audiofilska ploča će sasvim dobro ispuniti tvoje potrebe, a ovaj MSI koji am ti naveo je upravo takva ploča. Cena se još ne zna, ali neće biti jeftina, nažalost kvalitet se uvek plaćao. :(

Које то баш баш добре звучне коштају доста мање од 70-80€ а да могу овде да се набаве? Ја сам имао неку солидну Тератек али сам успео да је убијем тако што се кабл у конектору откачио и преспојио јој излазе па сада само пишти и кликће. Већ дуго користим интегруше мада бих волео да опет имам неку пристојну ... али ми се чини да ово што се нуди нису јефтине а добре звучне. :(

Teratec...hehe imao sam je i ja dok sam imao moj stari Athlon XP 3200+ komp. Stari neki model je bio, iz 2004-5.

Pa Asus ima sasvim solidnu zvučnu kartu do 70-80 evra, stvarno bolje od toga normalnom čoiveku ne treba. Ima nešto i Creative, ali nisam pratio skoro šta se kod njih dešava po tom pitanju.

Отприлике та, узео сам неку добру, не баш најбољу али је била сасвим ОК. Гледао сам неке понуде, оне јефтиније углавном имају C-Media аудио а нешто не волим ту марку нити сам сигуран да су нешто боље од интегруша. Да дајем велике паре за звучну тренутно не планирам, можда бих узео неку до 50€ али само ако је баш баш пристојно боља од интегруше.

retko koje zvucne danas imaju analog s/pdif izlaz uglavnom su sve digital,kao sto rece kosta kvalitet se uvek placao. da sam ja neki audiofil uvek bi pre isao na neku usb eksternu varijantu.

Analogni spdif.... Audiofilska matična... Au kakvo lupanje...

Svaki digitalni bitstrim je isti. Dolazio sa integruše ili sa xonar essence. Av risiver radi dekodiranje i proizvodi zvuk. Apsolutno svaka ploča će slati iste jedinice i nule do tvog avr. Kvalitet zvuka zavisi isključivo od dac-a u tvom risiveru i zvučnika koje imaš.

mislio sam na coaxial izlaz,uglavnom su opticki ;)

Analogni spdif.... Audiofilska matična... Au kakvo lupanje...

Svaki digitalni bitstrim je isti. Dolazio sa integruše ili sa xonar essence. Av risiver radi dekodiranje i proizvodi zvuk. Apsolutno svaka ploča će slati iste jedinice i nule do tvog avr. Kvalitet zvuka zavisi isključivo od dac-a u tvom risiveru i zvučnika koje imaš.

Bravo

To znači da su bacanje para oni skupi USB to SPDIF konvertori (u slučaju da DAC nema USB ulaz), pa eksterna napajanja i clock čuda koja koštaju po par stotina ili hiljada evra, jednako kvalitetan posao bi obavljao i neki konvertor od par desetina evra, svi se isto čuju?

Poslednja izmena:
Realno, najbolji zvuk trenutno daju graficke karte :d preko HDMI...

SPDIF ima svoja ogranicenja, dok HDMI "propusta" zvuk bez izmena.

u zavisnosti koji je source i na cemu ce slusati

Poslednja izmena:
Dobro je. Konačno rasprava. :) Tokom vikenda sam posmislio da nema nikog da se javi... Jasno je meni da je svaka skuplja dodatna zvučna karta bolja od integruše ali integruše nisu kao nekada a mene isključivo interesuje digitalni izlaz i tu ne bi terbale biti tolike razlike. No, navika je čudo te "svi znaju da je sve što je integrisano mnogo lošije..." A zašto? Pa zato što je integrisano.
A da li se isplati ići na tu malu ili nikakvu razliku to u mnogome zavisi i od ostaka sistema. Moj ostatak je solidan, nije vrhunski, daleko od toga ali sasvim dovoljan za moje potrebe.
Hm, mislio sam da HDMI i SPDIF imaju istovetni digitalni audio izlaz. Izgleda da nije tako. Ali šta onda daje zvuk na HDMI ako to nije zvučna karta? I kako se to onda razlikuje od SPDIF?

ako ne poseduješ zvučnike od 10.000 evra , ne postoji teoretska mogućnost razlike bitstreama iz integrisane zvučne, vs. bilo koje druge neintegrisane .

digital bitstream je kodirani zapis , za njega je potreban DAC (digitalno->analogni konverter) koje će ga dekodirati, tj pretvoriti u zvuk.

kod tebe je DAC na risiveru, audio komponenti, i nema nikakve razlike sa kakve ploče šalješ ukoliko do komponente putuje bitstrim. Dekodiranje jedinica i nula radi risiver i on je u tvom slučaju odgovoran za kvalitet zvuka.

A što ne napišeš koji ti je sistem?

A kakve to sad ima veze? Ajd da kažemo solidan AV risiver i 5.1 zvučnici. Risiver je noviji i ima i HDMI i SPDIF i Toslink ulaze. Do sada sam muziku slušao sa (sada već pokvarenog) računara koji je imao Realtec ALC888 i bio vezan sa risiverom koaksijalnim kablom. Meni je to bilo dovoljno dobro i nisam čuo nikakve jittere, šum sa matične ploče, ... te nisam eksperimentisao sa optičkom vezom, dodatnom zvučnom kartom i tako to. AV risiver ima sopstveni DAC i smatram da je uravnotežen sa ostatkom sistema te nisam probao eksterne DAC-ove i sl.
Pošto je ploča crkla rešio sam da obnovim ceo sistem i tražim šta se promenilo na ovom polju od poslednje kupovine ploče pre 5 godina. Vidim da se audiu prodaje značaj ali meni ne treba izmenjivi OP-AMP niti pozlaćeni poklopac preko "od ostatka sistema izolovanog" audio podsistema niti Burr Brown... ama baš ništa od toga nego običan solidan SPDIF. Igrice ne igram pa Creative 2D mi ne znači ama baš ništa osim ako je kod njih SPDIF izrazito bolji od Realec-a.
Možda sam post započeo sa previše zahteva a ustvari tražim najobičniju ploču koja ima solidan SPDIF. E sad se pojavljuje i "problem" da je možda preko HDMI digitalni audio bolji ali će mi to onda baš poremetiti postojeći setap (računar i monitor se nalaze sa jedne strane sobe a AV risiver i televizor sa druge a kablovi (2 para kablova za zadnje zvučnike, antenski kabl za risiver, antenski kabl za kablovsku, mrežni kabl za risiver, digitalni kabl za SPDIF vezu PC-risiver) su provučeni ispod tepiha. Ako tome dodam i HDMI i Toslink pa ima da se saplićem samo tako!

ako ne poseduješ zvučnike od 10.000 evra , ne postoji teoretska mogućnost razlike bitstreama iz integrisane zvučne, vs. bilo koje druge neintegrisane .

digital bitstream je kodirani zapis , za njega je potreban DAC (digitalno->analogni konverter) koje će ga dekodirati, tj pretvoriti u zvuk.

kod tebe je DAC na risiveru, audio komponenti, i nema nikakve razlike sa kakve ploče šalješ ukoliko do komponente putuje bitstrim. Dekodiranje jedinica i nula radi risiver i on je u tvom slučaju odgovoran za kvalitet zvuka.

Da, to je sve jasno u teoriji i ja se manje-više slažem sa svime što si napisao. Ali čemu onda dodatne zvučne karte (što mi ovde svi preporučuju a verovatno nisu svesni da je analogni zvuk sa dodatne zvučne bolji od integrisanog zvuka ali ta tvrdnja je em puna predrasuda em na digitalnu komponentu zvuka ima još manje uticaja), M2Tech USB-SPDIF adapter (a ta prazna kutija šibice pritom košta više od ploči koje razmatram). Mora da ima nešto i u tome ali odavno sam zaključio da je u ceni audio komponenti moraš platiti 10 puta više da bi dobio 2 puta bolje i ko se primi... Ja se nisam primio.

Odgovor koji tražiš ćeš teško dobiti ne samo ovde na forumu nego uopšte na netu jer su male šanse da se neko bavio testiranjem kvaliteta SPDIF-a na budžet pločama.
Kupi neku sa aktuelnim Realtec-om i to je to.
I ako se složimo sa kokanovom pričom kako digitalni audio može biti bolji preko HDMI kad se isto guraju samo nule i jedinice?
Bitrstream je ili isti ili nije, ne može biti istovremeno isti i izmenjen zato što ide preko HDMI ili SPDIF.
I opet ako se oslonimo na ono što je napisao, koje su teoretske šanse da se napravi neka razlika između SPDIF-a na bilo kojim pločama ako već ne može da se uoči razlika između bitstreama integrisane i bilo koje druge karte na normalnim sistemima?

Poslednja izmena:
Vrh Dno