Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Verovatno je zbog toga.
Ako ti je jako bitno da dobiješ punu brzinu downloada preko wirelessa, uradi to što je i Ninoslav1983 napisao. Staviš ruter u bridge mode i iza njega podigneš WiFi na 5 Ghz (taj frekventni opseg će još dosta dugo biti čist, a tvoj lap iz potpisa bi trebao da ima već ugrađenu podršku).
E sad koliko sam video trenutno je jako slab izbor rutera sa podrškom za 5Ghz, pa bih na tvom mestu upgrade ostavio za kasnije kad bude postojao veći izbor i ako ti slučajno još više opadne brzina downloada.
Trenutno su ti ping i ul odlični, a ako ti znači tih 15% povećanja brzine downloada (i sigurnost da ćeš i u budućnosti imati max brzinu downloada na wifi) pređi na 5Ghz...
Javi šta si uradio i koji si ruter kupio.
Pozdrav.

Заправо није више тај лаптоп али ме је мрзело да променим... сад кад си већ спомену исто, изменио сам. :)
Видећу још око тога за рутер... генерално та даунлоа брзија варира током дана од 16 до 19 Mbps.

Yep, onda ti sigurno varira zbog toga.
Kako se povećava korišćenje wirelessa u tvojoj okolini tako ti brzina opada i obrnuto.
Dok varijacije ne postanu drastičnije, ja ništa ne bih menjao tj. ne popravljaj ono što radi :p
Pozdrav.

Pa ne moras ga bridgeovati, daj mu da baca ip adrese iz novog opsega a njega namesti na fixnu ip adresu u 192.168.1.xxx prakticno imaces 2 wifija pa telekomov mozes i da ugasis.

Samo na 5 ghz ne ocekujte velike razdaljine i zidove do rutera. Manji jr domet nego na 2.4.

Ne mora da ga stavlja u bridge. Nek zakači taj ruter na adsl preko nekog od lan portova, a ne wan porta i neka ga koristi kao switch sa wireless-om.
Nikakve adrese ništa nije bitno sve će da prolazi kroz njega kao da ga ni nema...

Ma bre i ovi VDSL ruteri podrzavaju 5GHz, ali prosto... slabi su :(

Ne mora da ga stavlja u bridge. Nek zakači taj ruter na adsl preko nekog od lan portova, a ne wan porta i neka ga koristi kao switch sa wireless-om.
Nikakve adrese ništa nije bitno sve će da prolazi kroz njega kao da ga ni nema...

Tako je, ne mora u bridge ali mora da isključi DHCP na tom 5Ghz ruteru jer ADSL/VDSL već dodeljuje IP adrese u LAN-u.

Poslednja izmena:
Da, da obavezno ugasiti jedan DHCP server. Možda bolje onaj na telekomovom ruteru pošto neki kažu da nema rezervacije.

Uhhh, greska! Ne znam da li podrzavaju, ali sada vidim da nema podesavanja za 5GHz uopste (gledao sam drugi prozor u to vreme, pa preskocio)

Koliko ja znam ni jedan nije dual band.

Ako nekog zanima, počeo je vdsl i po manjim mestima, konkretno priključuju i u Bečeju.

Teško. Ja sam otišao u lokalnu poslovnicu, pitao, kaže devojka bez problema, već je dosta njih uzelo, da printam ugovor? Lol

A pre 2 meseca u Beogradu nisu znali sta je VDSL u poslovnici :D Sta cini citanje i ucenje! :)

Kad će se sreća nasmejati nama koji smo 1600m od centrale? :smash:

I kod Telekoma i sad kod Totala, tačno godinu dana radi onaj paket koji sam uzeo, druge godine ne radi. Cimao sam se tri meseca da nameste i nema šanse da vrate.

Say what ?

A pre 2 meseca u Beogradu nisu znali sta je VDSL u poslovnici :D Sta cini citanje i ucenje! :)

Hahaha, nista se ti ne boj ne znaju ni sad, ja kad sam isao u poslovnicu pre dve nedelje da proverim za vdsl2 ono 50/2 sto sam dobio sa racunom promociju kazem ja seki da hocu to i to kaze ok ali pogresio sam u slovu kaze ona meni mislili ste adsl ne vdsl, ja reko ma jok nisam pogresio znam sta pricam jer se u to razumem, kaze tako nesto ni postoji zapravo kaze "nisam cula za tako nesto, a sta je to"??? WTF, kazem ja u sebi Dule pali odavde da ne pocnes da ujedas, ko sve radi i sa kavim znanjem(neznanjem). Uzas,kad sam posle 2 dana dosao da potpisem ugovor kaze sad vec druga seka, odobrili su vam adsl prikljucak i ajte da potpisete ugovor, ja opet kazem sa cudjenjem adsl, reko a koja brzina kaze riba do 50Mbit, a reko ja u sebi vdsl samo sto nesretnica ne zna, nisam hteo da se smaram i da me nervira, svojim neznanjem.
Ko radi po tim poslovnicama dobro mi imamo internet i sve ostalo, nije lose kad pogledam u globalu, a toliko pametnih madih obrazovanih sede po biroima a ove nesretnice sa vezama i minicima lupaju li lupaju svoje neznanje, a najjace od svega je kad pocnu da te ubedjuju da su u pravu... Joj Srbijo medj sljivama.

Hahaha, nista se ti ne boj ne znaju ni sad, ja kad sam isao u poslovnicu pre dve nedelje da proverim za vdsl2 ono 50/2 sto sam dobio sa racunom promociju kazem ja seki da hocu to i to kaze ok ali pogresio sam u slovu kaze ona meni mislili ste adsl ne vdsl, ja reko ma jok nisam pogresio znam sta pricam jer se u to razumem, kaze tako nesto ni postoji zapravo kaze "nisam cula za tako nesto, a sta je to"??? WTF, kazem ja u sebi Dule pali odavde da ne pocnes da ujedas, ko sve radi i sa kavim znanjem(neznanjem). Uzas,kad sam posle 2 dana dosao da potpisem ugovor kaze sad vec druga seka, odobrili su vam adsl prikljucak i ajte da potpisete ugovor, ja opet kazem sa cudjenjem adsl, reko a koja brzina kaze riba do 50Mbit, a reko ja u sebi vdsl samo sto nesretnica ne zna, nisam hteo da se smaram i da me nervira, svojim neznanjem.
Ko radi po tim poslovnicama dobro mi imamo internet i sve ostalo, nije lose kad pogledam u globalu, a toliko pametnih madih obrazovanih sede po biroima a ove nesretnice sa vezama i minicima lupaju li lupaju svoje neznanje, a najjace od svega je kad pocnu da te ubedjuju da su u pravu... Joj Srbijo medj sljivama.

Ma da je to samo u Telekomu. Puna je Srbija takvih.

Ma znam ja to, nego sam samo odgovorio alfi na njegovu konstataciju da do pre 2 meseca nisu znali sta je vdsl, neki ni dan danas ne znaju, to je poenta.

ignorance-is-bliss.jpg

Te sa minicima barem lepo izgledaju, ali ima i bez njega da ne znaju nista - e to je vec uzas;)

Nego, jel uzeo neko tablet uz ovu 50/2 promociju? :)

Ja koliko znam, ne mozes dve promocije odjednom da uzmes ni u jednoj varijanti. Oni ti racunaju tablet kao pogodnost, a 50/2 po ceni 10/1 ti je takodje pogodnost.

Hmm raspitacu se, pise da ide tablet u 2 god ugovora za neku net brzinu, nigde ne spominju da ne vazi za ovo.

Te sa minicima barem lepo izgledaju, ali ima i bez njega da ne znaju nista - e to je vec uzas;)

Haha to je 101% tacno.

Nego, jel uzeo neko tablet uz ovu 50/2 promociju? :)
Ako si citao par strana mislim dve unazad ja sam pisao pokusao sam da zeznem te seke iz TS ne postoji mogucnost da uzmes tako nesto pogotovu ako si pod ugovorom osim ako ti je ostalo 3 i manje meseci do isteka, ALI onda ne mozes da uzmes 50 za 1900 + tablet ja pokusao ne daju se :D.

Hmm raspitacu se, pise da ide tablet u 2 god ugovora za neku net brzinu, nigde ne spominju da ne vazi za ovo.

kao sto napisah pre par dana da ti napisem opet da se ne smaras i gubis vreme(KAO JA) NE MOZE, ja to pokusao, ali ako mi ne verujes idi pa samo da potvrdis da ne lupam gluposti :D
Da nigde ne spominju i ja sam tako razumeo ali mi objasnise pametne i lepe seke da ne moze dve promocije odjednom.(tacka)
Mozes da uzmes ti sad tablet i ako hoces 50/2 ali da placas punu cenu paketa, jednostavno NE ISPLATI se finansijski.

Poslednja izmena:
Zar jos uvek traje promocija 50 za 1900? Ja juce bio u poslovnici - kazu da nema, prave se blesavi.

Vrh Dno