Šta je novo?

Ubuntu 13.10 početnički problemi

GiBo2pac

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poena
350
Eto ipak otvaram temu :d

Ovako, prvo da pitam jel' moguće da mi je windows pobrljavio zbog instaliranja ubuntua pa ne može da mi prepozna mobilni kad ga utaknem na USB?
A ubuntu ga vidi normalno...

Dalje, pojavila mi se trash ikonica na desktopu, kako da je maknem odatle?
Jutros kad sam upalio komp ona se tu "stvorila"...

Prilozi

• Screenshot from 2014-04-11 12:33:26.png
    Screenshot from 2014-04-11 12:33:26.png
    385 KB · Pregleda: 221
Idi u taj unity tweak tool što si skinuo pa onda Desktop icons i kliikni na trash ikonu i skloniće se.

Meni prepoznaje normalno, mada nisam koristio 13.10 , na 13.04 i 14.04 radi normalno i u ubuntu i u windows, prvi put čujem za takav problem.

Sklonjena ikonica :D

Pazi, ja sam instalirao malo čudno, ubacio cd i iz windowsa instalirao ubuntu, e onda je on napravio sve kao dual boot ovo ono, ali nije video ostatak hard diska, odnosno samo svojih 18.5GB što je napravio :p
E onda sam nekako namestio da vidi ceo hard, ni ne znam šta sam uradio :d

Ali opet nekako mi je čudno da zbog toga pobrljavi windows, kad je on na drugom hard disku...

To se ne preporučuje, nekada je radilo dobro a u zadnje vreme ne baš, izgleda si ti to preko wuby instalera instalirao.

Dosta ljudi je imalo probleme sa tim.

Da znaš za ubuduće da ne radiš tako, možda se windows stvarno nešto zabrljao.

Sledeći put uzmeš fleshku od minimum 2 gb nabaciš ubuntu pa ga butuješ i možeš da probaš u live režimu a kasnije i instalacija .

INače taj 13.10 ima podršku do jula ove godine.

https://www.youtube.com/watch?v=OOYoF15JK8I

I nešto najvažnije , uvek prvo instaliraj windows pa ubuntu, zato što ubuntu pregazi i sredi boot sa njihovim grub loaderom.

Poslednja izmena:
Uh majku mu, ništa nisam potrefio da uradim kako treba :D
A Windows je menjan pre manje od mesec dana, baš mi se to ne radi opet :(

Bez brige, ja sam prvi put kad sam instalirao kubuntu valjda pre 5-6 godina sve sjebao :D

Ma instalacija je najmanji problem, windows i ubuntu možeš da odradiš za 2 sata sve.

Imaš gParted program za sređivanje particija, to je fenomenalan program.

Još nešto, kako su ti windows particije ntfs one se ne butuju automatski u ubuntu. Možeš to da središ sa NTFS CONFIGURATION TOOL , skini sa softver centra i on će srediti da se bootuju automatski.

De , navikao si da flešuješ romove, šta je to za tebe ;)

Poslednja izmena:
Sad se pakujem idem kući za vikend pa u nedelju kad dođem videti šta dalje činiti :)

jos sam se pitao otkud toliki problemi na startu a ti ladno instalirao preko wubija. dobro je ti uopste radi.

Ako i kada nadjes vremena. Taman ce do tada da se pojavi full 14.04 a posle i elementary i mint pa ces moci da biras.

Uradi sve ponovo, to ti je najbolji savet.

Skini 14.04 zato što je najnovija . http://no.releases.ubuntu.com/trusty/ Ona je stable i nemaš nikakvih problema , apdejtovaće se za par dana na finalnu verziju.

Nabaci na flešku, isprobaj prvo live, vidi kako radi, da je sve ok, i onda instaliraj . Eno uputstvo za 13.10 instalaciju gore na klipu, sve je isto i za 14.04. Prati uputstva i nećeš pogrešiti.

Ako reinstaliraš windows, onda prvo to odradi pa ubuntu instaliraj.

Ubuntu možeš da instaliraš za pola sata lagano.

Poslednja izmena:
E dobro, gledaću da to odradim sledeće nedelje.
Hvala ;)

Edit:
Jel' baš mora sa USB-a?
Šta fali ako instaliram sa CD-a?

Poslednja izmena:
Ma ništa, nego da ne trošiš disk , zato sam mislio.

Naravno da može . Samo je sa usb malo brže .

Ma nemam ja USB to je problem :d
Uvek pare odu za neke druge stvari ;)

Па имаш ваљда неки DVD RW па да те не кошта додатно? Ја 90% радим преко флешке али за остало мора и неки DVD да се потроши. Макар и RW.

Ја ипак нисам минималиста па више волем КДЕ тј Кубунту мада је у последње време фаворит Манџаро па ти га препоручујем. Ако имаш мало више места на харду, можеш да пробаш више линуха без проблема.

Bez brige, ja sam prvi put kad sam instalirao kubuntu valjda pre 5-6 godina sve sjebao :D

Ma instalacija je najmanji problem, windows i ubuntu možeš da odradiš za 2 sata sve.

Imaš gParted program za sređivanje particija, to je fenomenalan program.

Još nešto, kako su ti windows particije ntfs one se ne butuju automatski u ubuntu. Možeš to da središ sa NTFS CONFIGURATION TOOL , skini sa softver centra i on će srediti da se bootuju automatski.

De , navikao si da flešuješ romove, šta je to za tebe ;)

Шта ће му ово кад има већ уграђена функционалност у програму Disks.
Изабереш партицију, кликнеш на зупчанике, па онда на Mount otions и штиклираш mount on start.

Па имаш ваљда неки DVD RW па да те не кошта додатно? Ја 90% радим преко флешке али за остало мора и неки DVD да се потроши. Макар и RW.

Ја ипак нисам минималиста па више волем КДЕ тј Кубунту мада је у последње време фаворит Манџаро па ти га препоручујем. Ако имаш мало више места на харду, можеш да пробаш више линуха без проблема.

Ma kupio sam verbatim cd-ove :D :D
Imam mesta 1tb, ceo taj hard sam namenio linuxu.
Videću onda sledeće nedelje da isprobam i te 'tvoje' :)

@Boza

Meni to ranije nije baš radilo.
Nisam probao sada ali mislim da sam imao problem na 13.04.
Zaboravio sam i da postoji,navikao sam da instaliram ntfs tool, probam sada.

Dobro je radi .

Poslednja izmena:
Ma kupio sam verbatim cd-ove :D :D
Imam mesta 1tb, ceo taj hard sam namenio linuxu.
Videću onda sledeće nedelje da isprobam i te 'tvoje' :)
Баш ме занима како ћеш да режеш имиџе од преко гига на ЦД. ;)

Пре него кренеш, размисли о партиционисању да не буде после ... не може више. :) Како је сада подељен и шта планираш?

Ma sada je ne znam ni ja :d
Dve particije.
Napisao sam u postu br 3 :) kako sam čudno instalirao...

Шта ће му ово кад има већ уграђена функционалност у програму Disks.
Изабереш партицију, кликнеш на зупчанике, па онда на Mount otions и штиклираш mount on start.
Koji ti je taj program Disks, ja ukuco u synapc i nema nista, ja uvek koristm ntfs-config iako javlja greske ali odradi.

Nazad
Vrh Dno