Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
daaviis, kako ne primecujes da smaras i hajde da prekinemo ovu glupu raspravu koja ne vodi nicemu, jer svi imamo neke svoje stavove

kao i uvek pocetnici se useru kad vide dnevnu cenu i ne vide drvece od sume...

http://www.coindesk.com

koliko ja pratim, sve su dobre vesti...to sto je cena ovakva danas, videcemo sutra, ili za 10-15 dana ili za par godina :) ko je strpljiv zaradice, tako je bilo od pocetka.

ne davi. meni je zanimljivo to fenomenoloski.

ovde svi imaju problem sa stavom koji iznosi damirbaj, i svi pricaju pricaju prakticno jednu te istu pricu: dao si 100 $ i sad se nadas necemu. a zapravo bi trebalo da ga saslusate, jer vam covek zapravo govori da neko ko je usao u ovo sada nema neki preterani prostor za zaradu. pricamo o malim ljudima i proizvodjacima i rudarenju, tj. o onim ljudima o kojem je i Satoshi pricao. mali ljudi su potpuno iskljuceni iz preraspodele novih novcica, jer su velike rudarske kooperacije ASIC-a i GPU farmi prigrabile sve za sebe. znaci ne dolazi uopste do pravedne preraspodele. korisnicka baza se ne siri, vec se razvija industrija koja je prakticno obezvredila rudarski posao. cak je i bitcoin u zacetcima bio kopan CPU-ovima. pazite, CPU ima svako!

jedini nacin dakle da se novcic danas pribavi je da se kupi na berzi ili od nekoga ko je dugo u poslu. ali, zasto bi neko kupovao taj proizvod? da bi kupio nesto na netu? jevtinije je da plati karticom. da bi kupio drogu? toga vise nema. da bi muljao pare? cak je i to onemoguceno i otezano. dakle, ostaje samo nada da ce u jednom trenutku njegova cena porasti. a i ta zarada ce se uskoro oporezivati.

tema za razmisljanje.

Poslednja izmena:
@genijalcin@23

Delom se slazem, ali realno gledano DA LI si ti veverica pa verujes u nebesku pravdu, za koju potpisujem da NIGDE ne postoji!

Kad spustis sve na zemlju, sta je u tome lose da jedan deo profitera za sicu rudari zaradi neki procenat i proda coin peri, marku i kome vec i tako se stvori decentralizacija!

Satoshi je zamislio start, nije ni on lud da veruje da ce mreza uvek biti rasporedjena malim rudarima :)))))))))))

Inace CPU coin je cancer tek njega kopa 200 lopova o bot net virusa :p

E sad to sto je danas profitabilnost manja, sutra moze da se okrene, takodje rudara ce biti dok ima potrebe, na sceni vlada demokratija SVAKO moze da rudari, ali je nerealno ocekivat da debela zarada traje doveka i da velikih igraca nema!

Cak sta vise zbog tih bohgatih minera, asic-a i svega ostalog je BTC danas vredniji a ne od nas sitnih JADNIKA sa probusenim djepovima, da se mi pitamo pa BTC bi i dalje bio par centi :D

E to je realnost, a ne fantazija o nebeskoj pravdi za malog rudara :D

PS: da ne bude zabune i ja sam skontao da je asic za one koli ulete sa velikim kesom i dobiju prvu turu.. a ne za mene, zato sam i trazio refund da skresem minus :)

Poslednja izmena:
Genije, pa znamo mi sta on prica samo ti trazis nesto izmedju redova sto ne postoji. Jeste, trenutno nema prostora trenutno za neku ozbiljnu zaradu. To pricam za one koji su usli skoro i koji bi kopali i ovog trenutka prodavali. Ali zaboravljas da smo mi to isto radili do pre godinu dana. Ok, trenutno od ltc-a nema neke zarade ali cena ce skociti jednog dana. Isto tako moze kopati neki drugi algoritam i napraviti stek.

@Damir
Ti koji sedis kuci i nadas se nekim para da padnu s neba meni koji po potrebi radim 2 posla kazes da sam ja gori? U kom to univerzumu!? Hahaha Lovator :d
U krajnjem slucaju to je nebitno.
Jesmo svi ovde zbog kinte ali nismo svi usli u ovo s namerom da sedimo kuci i zivimo lepo, tu je jedina razlika. Jel ti tako lakse da razumes?
BTW, da si kopao duze vremena kao neki ovde shvatio bi zbog cega necemo da prodajemo novcice dzaba. Ne zbog pohlepe vec zbog cinjenice da ce se neko drugi obogatiti od tih novcica koje sad prodajes po niskoj ceni. Proslog februara smo se svi mi istresali na 16$ a u aprilu smo otisli na 248$. Neko je uzeo ogromnu razliku a mi smo ostali s mrvicama. Kada budes malo duze u ovome poceces drugacije da razmisljas ;)
I da, zelim ti da postanes i ti lovator i da uskoro nadjes posao a da ovo shvatis kao dopunsku zaradu :)

ne radi se ni o kakvoj pravdi. niti o tome koji su bili proklamovani ciljevi satoshijevi kada je ovo sve pustio u etar (nije ga on "samo" startovao, njegova skripta se i dan danas vrti). mi znamo zasta se on zalagao i kako je on ceo sistem zamislio - kao sredstvo za borbu protiv inflacije i kao nekakvu "digitalnu slobodu". to je navodno bila ideja koja je stajala iza njegovog rada.

btc je bio CPU novcic. cak je postaja i neka vrsta dzentlmenskog sporazuma u pocetku da se novcic ne kopa grafickim karticama, tj. da se ne razvijaju gpu mineri.

pa opet, gledano iz ove danasnje perspektive - svi koji kopaju ili rade za btc su jadnici, ma koliko god da su para uložili. dakle, opet dolazi do formiranja nekakvog digitalnog poretka i piramide moći, koja kreće iz jedne tačke, da ne kažem od 1 vrhunskog autoriteta - Boga lično (što je opet zanimljivo - jer ga mnogi upravo tako i slave. kao modernog Isusa i borca za slobodu. tu ima mnogo elemenata idolopoklonstva).

nije da verujem u teorije zavere, samo kritički obrađujem i prilazim svemu tome. bilo bi zaista zanimljivo kada bi se ispostavilo da je sve ovo jedan veliki mućak, tj. podvala ljudima: da im se ropstvo prodaje kao sloboda (a o tome sam pričao u nekoj drugoj temi, o blockchain-u kao savršenom sistemu za praćenje svega)

a kada bolje razmislis - pa ni ne bi mogao drugacije da ih porobis, nego obećanjem da će biti konačno slobodni!

Poslednja izmena:
@genijalcin@23
Previse razmisljas... ugalvnom je istina ono na sta lici... :)

Inace ja drukcije gledam na blochchain, on je vazniji od BTC i drugih kripto valuta jer su sve zasnovane na istom... ovo za sad je beta faza, soft/hard forkom se isti unapredjuje i poboljsava u nesto sto cemo moci reci za ~2-5 godina da je stabilno i sigurno

Tada vise niko nece pitat a ko je kopao BTC ili LTC vec kako to funkcionise

blockchain je savršen, stvarno je "božjih ruku delo". nema šta on da se dorađuje!

sad ću se nadovezati na prethodne svoje postove i misli, i zapravo ti reći da je jedini problem sa blockchain-om što na njemu nema dovoljno prostora za sve ljude i transakcije! plaćati kafu sa btcom je apsurdno! to je sad očigledno.

prostor na blockchain-u će, ako se ovo sve ovako nastavi, postati užasno skup za obične male ljude. bitcoini će vredeti užasno puno para, a oni koji ga budu držali će biti izuzetno moćni! onda će ti i takvi da dobiju ponude od država koje se ne odbijaju. bilo silom, bilo milom.

i onda će, to ti isto garantujem, morati da se napravi neki kompromis, a to će biti offchain transakcije, nad kojima će monopol imati naravno države! i bitcoin će opet na neki način postati kao novac! opet će moći da lupaju "kamate na kamatu", i da prave pare ni iz čega. opet će jači preuzeti kontrolu i imati moć da oduzima, oporezuje i konfiskuje!

samo, ovoga puta, tu neće biti nikakvog lufta za muljanje! državni i represivni aparat će uz vrlo malo sredstava i napora moći da uđe u trag svemu i svakome!

Poslednja izmena:
ovde svi imaju problem sa stavom koji iznosi damirbaj, i svi pricaju pricaju prakticno jednu te istu pricu: dao si 100 $ i sad se nadas necemu. a zapravo bi trebalo da ga saslusate, jer vam covek zapravo govori da neko ko je usao u ovo sada nema neki preterani prostor za zaradu. pricamo o malim ljudima i proizvodjacima i rudarenju, tj. o onim ljudima o kojem je i Satoshi pricao. mali ljudi su potpuno iskljuceni iz preraspodele novih novcica, jer su velike rudarske kooperacije ASIC-a i GPU farmi prigrabile sve za sebe. znaci ne dolazi uopste do pravedne preraspodele. korisnicka baza se ne siri, vec se razvija industrija koja je prakticno obezvredila rudarski posao. cak je i bitcoin u zacetcima bio kopan CPU-ovima. pazite, CPU ima svako!

upravo to i mislim i zato me toliko bedaci trenutna situacija... ova valuta ne radi ono za sta je napravljena...
najveca njena prednost je bila da omoguci nekakvu zaradu obicnim smrtnicima, a na kraju sve se to industrijalizovalo, da donosi zaradu samo velikima...

Cak sta vise zbog tih bohgatih minera, asic-a i svega ostalog je BTC danas vredniji a ne od nas sitnih JADNIKA sa probusenim djepovima, da se mi pitamo pa BTC bi i dalje bio par centi

tako je, slazem se, ima ovoliku vrednost zbog toga... ALI, ako pogledamo ltc, on je davao oko 100$ mesecno po jednoj 280x, dok asici nisu usli u pricu i krenuli da dizu diff...
dakle situacija je bila onakva kakvom ju je Satoshi zamislio i profitirali smo svi mi... sad ce jednog dana profitirati samo oni koji su vec od ranije u prici...
ja sam savrseno bio srecan sa tom situacijom pre asic-a, i 100$ mesecno... to bi uvek pre izabrao, nego da stekam, pa da uzmem veci iznos... no kao sto rekoh, onima koji vec rade, moze im se...

Ti koji sedis kuci i nadas se nekim para da padnu s neba meni koji po potrebi radim 2 posla kazes da sam ja gori? U kom to univerzumu!? Hahaha Lovator

pa jesi, ti vec imas dovoljno, a gledas da napravis jos vise... po svakoj logici, meni je ovo potrebnije nego tebi...
da ne ulazimo u to sto ja nemam posao, to nije tema, niti bi to neki razumeli, obzirom da su na osnovu svog nahodjenja, procenili da sam ja lenj, sto nema veze sa mozgom...
ali o mojim privatnim stvarima, ne zelim pricati javno...

i grub je to izraz "da ti padnu sa neba" ... ako su ti preduslovi za ovo da vec imas komp, da imas net, da imas dovoljno jaku graficku, da naucis celu kompletnu proceduru oko pokretanja rudarenja itd...
nije sve to bas ni tolko naivno da bi se nazvalo "da ti padne sa neba" ... da se ne ponavljam ponovo i dodam u pricu susenja vazduha u sobi i trpenje buke...
nije da ja ovo mogu da izbacim negde i ostavim da sljaka, vec trpim posledice, ali to je kompromis, te se ne moze reci da je ovo tolko laka lova kolko zvuci...
takodje mi je veoma zao sto toliko mrcvarim ovu novu graficku, i ona ima "dusu" i bez sumnje se prilicno trosi ovim rudarenjem... tako da... ne stoji taj izraz "pada ti sa neba" ... anyway, kolko sam ja u zivotu pukao love i vremena na razne kompjutere, red je i da nesto zaradim na ovaj "bezvezan" nacin...

I da, zelim ti da postanes i ti lovator i da uskoro nadjes posao a da ovo shvatis kao dopunsku zaradu

iskreno, hvala :)

Poslednja izmena:
Ne banalizujem stvari, ali ovde si pogodio. Zblja je to previše kafa, samim tim i transakcija. A gde je tek ostalo.

Pa što bi plaćao kafu btcom. Ne plaćaš je ni sad visom, PayPalom, western unionom itd. Tu je prostor za ekspanziju kriptovaluta a ne nebuloze o zameni nacionalnih valuta kriptonovcem.

Pa što bi plaćao kafu btcom. Ne plaćaš je ni sad visom, PayPalom, western unionom itd. Tu je prostor za ekspanziju kriptovaluta a ne nebuloze o zameni nacionalnih valuta kriptonovcem.

jok. btc nikada neće moći da se nosi sa toliko transakcija. da bi se to postiglo, mislim da bi blok morao jedno 100 puta da bude veći.

znači, 100 MB po bloku na svakih 10 minuta.

odoh da spavam, laku noć.

Poslednja izmena:
@genijalcin@23
Fantaziras :D

Ne kazem da tvoja verzija buducnosti nije moguca, ali isto tako je jos bar hiljadu drugoh scenarija moguce, ja iskreno mozda verujem u tvoju teoriju kao mogucu, ali zato kazem razvoj blockchain-a i alt valute, pa nemoze drzava da kontrolise sve... moze ali bice uvek ljudi koji ce se borit protiv toga...

I kad sam rekao razvoj block chain-a pre svega po pitanju sigurnosti, manipulacije, daleko je on od perfektnog....... daleko, tu se slazem sa mtgox-om da je BTC u beta vazi razvoja, mada sa ovim nemislim da je blockchain kriv za mtgox...

Ti si jednostavno, pesimista previse, ni ja nisam daleko, ali ipak verujem ma koliko lose bilo i kontrolisano, bice uvek rupa i borbe i zato ce vrednost istog rasti

PS: tu si i dao odgovor zasto su potrebne alt valute da rasterete BLOAT BTC-a sa manjim transakcijama... ne ovo ne mislim na djubratne clone valute, inace BLOAT ce se lako resit, rudari dignu fee i oni sto prebacuju sicu morat ce preci na LTC :p

Poslednja izmena:
moze ali bice uvek ljudi koji ce se borit protiv toga...

ko će se boriti, kada je sve manja korisnička baza i kada to sada postaje (centralizovana) industrija? Pera, Zika i Laza? njih hebu svejedno, tj. kako god da okrenes - briga njih!

a ovima "sa stavom" koji nece prihvatiti "prljave novce" će doći swatovci i rešen problem.

naivan si!

Poslednja izmena:
Jaooooooo ja jesam pesimista za dosta toga po pitanju ljudskosti, centara moci, itd, ali ti si nenadmasiv :)

Skroz suprotno sto 99% ljudi ovde pise i nada se ja sam 99.9% siguran da ce zbog ASICa litecoin da ide lagano u bananu bas zbog toga sto genijalcin@23 prica..bice nenormalna centralizacija ..ko ima interes da kupi i koristi nesto sto se pravi u 2-3 data centra nekih slj firmi i ti isti mogu da se igraju sa cenom kako god hoce.
Ja sam sve sto sam iskopao prvih 3 meseca prodao prijateljima i njihovim prijateljima(samo jednom sam podizo preko bitstampa cisto da probam)...ja sam imao interes da sirim pricu o kripto valutama ,objasnjavao sam im i uneso sam na taj nacin 3000 eura zivih para u kripto svet..sa druge strane imas proizvodjace ASIC koji ne prodaju prijateljima vec te ogromne kolicine dumpuju na i onako ogranicen market..kriptovalute nisu za svakog ..treba ti wallet ,treba neko sve to da ti objasni i treba da kupis tu valutu..ako nemas nekog u blizini prosecan covek nikad kuputi i nece..da nije mene da li bi se moji prijatelji zezali da otvaraju racune u banci ,traze nacin kako da kupe ,placaju provizije ..ne bi apsolutno niko ..nikad verovatno ne bi ni culi za to a i kad bi culi ne bi se niko od njih cimao.

Gresite, kako sam mozete toliko da gresite a vec je jednom prosla prica sa Asicom. BIlo je komentara i ovakvih i onakvih ali se desilo jedno...osnovna prica sa BTC asikom je bila ko ga dobije do avgusta, septembra moze nesto uraditi jer ce mreza do decembra otici na 200 petahasha. Posle toga ce biti neisplativo, odnosno svi koji su usli na vreme ce moci da isplate Asik a oni sa zakasnjenjem ce ga stalno isplacivati. Cena nije igrala ulogu i nije niko gledao na nju. I dan danas svi nabavljaju asik masine jer su isplative i tek ce biti. Komparacija sa Asik scrypt je 1/1!!! Ko ulozi u ovo ocekuje ili ce investirati mnogo love dodatne da napumpa cenu ltc-a. Ukratko receno!

Poslednja izmena:
Rast cene BTC-a se poklopio i sa ulaskom Kineza u pricu, oktobar-novembar prosle godine. U decembru je bila ona zabrana u Kini, mnogi su izasli i cena se prepolovila... Od tada je u stalnom propadanju, a ASIC-i i dalje rade i diff skace.

Poslednja izmena:
Rast cene BTC-a se poklopio i sa ulaskom Kineza u pricu, oktobar-novembar prosle godine. U decembru je bila ona zabrana u Kini, mnogi su izasli i cena se prepolovila... Od tada je u stalnom propadanju, a ASIC-i i dalje rade i diff skace.

Kinezi su mnogo ranije usli u pricu, do oktobra i novembra su se svi veci igraci super obogatili! Zabrane ili ne su samo špekulacije i služe za rušenje cene dole, strpljivi će opstati!

... mislio sam na uvodjenje BTC-a kao valute na one silne kineske pretrazivace, mislim da je to bilo krenulo u oktobru-novembru... mada nisam siguran.

Isto su pričali kad se avalon pojavio,gde je bilo mnogo teže doći do asica. Sad ga imaš gde hoćeš

Naivno je prognozirati da ce ltc u bananu zbog asica. Sve to je btc prosao i daleko je od banane, sto bi sa ltc-om ista drugacije bilo?

naivno je misliti da ce zbog onoga sto je bilo sa btc-om isto se desiti sa ltc-om. mislim da je to jedan od *****a koji drži ltc-u cenu.

zapravo, sa proliferacijom ltc asic-a ltc gubi i jedinu komparativnu "prednost" u odnosu na btc. a kada se korisnička baza bude pročistila od malih kopača - ostaće samo veliki rudari i igrači, tj. oni koji su nagomilali velike količine ltc-a.

ali, i od njih ima većih, a to su oni koji su najranije ušli u celu priču, tj. oni koji su u ltc investirali - btc. taj kartel drži ltc i održava mu cenu. kada se ltc-u oduzme korisnička baza, i "ASIC-proof kod", ostaje samo BTC/LTC par koji mu ujedno i određuje vrednost.

ja nažalost ne vidim ništa inovativno u LTC-u. njegova sudbina će uvek biti vezana za btc. nikada ltc blockchain neće postati mesto gde se odvijaju transkacije male vrednosti, jer će održavanje ltc blockchain-a biti čak i skuplje od btc-a, jer će biti 4 puta više blokova. dakle, ako btc ne skalira dobro, ltc skalira jos gore!

ako je apsurdno plaćati kafu btc-om, onda je to sa ltc-om jos apsurdnije.

Poslednja izmena:
Pa i u bitcoinu su ostali samo veliki igraci. Sitni igraci imaju premalo novcica i premalo para za bilo sta.
Sto se tice placanja btc-om i ltc-om... Vremenom ce se pokazati potreba za nekim stvarima i trazice se resenje za to, kao i to da mozes i kafu da platis. To ce sigurno dovesti do pojave novih kriptovaluta, ovo je samo prolazna faza. Kada bude krenulo placanje tada ce se polako pojavljivati i problemi. Neko ce jednog dana da dizajnira nesto novo.
Ja se time ne opterecujem, gledam samo da uzivam u voznji do tada.
Ako kazes da je ltc vezan za btc zasto onda da se ne ocekuje i ista sudbina? Bas ozbiljno pitam, zanima me tvoje misljenje.

pa rešenje će biti offchain transakcije. nema šta tu da se traži. znači, btc blockchain će biti osnova na koju će se graditi novi layer. primerice, ako je btc TCP/IP, onda će taj novi layer biti http. on će se nadograditi.

rekao sam zašto neće doživeti sudbinu istu kao btc: zato što je ltc izmisljanje tople vode. ne nudi ništa novo. i ne samo to, nego je za samo 3 godine blockchain dogurao do 6 GB. kako bude vreme prolazilo i povećavao se broj transakcija, tako će se blockchain eksponencijalno povećavati! skladištenje će postati preskupo, mnogo skuplje negoli te kafe.

nema nikakvog ekonomskog opravdanja za održavanje i postojanje dva paralelna, a praktično ista blockchain-a.

dakle, jedino sto ceo taj sistem održava jeste obećanje da će jednoga dana ltc proći kroz isto ono što je btc prošao. a do tada oni koji su prvi uleteli u ltc će polako, ali sigurno izvlačiti iz sistema svoje početne investicije.

Poslednja izmena:
Taj gb memorije o kom pricas ce za 5-10 godina predstavljati smesnu kolicinu memorije...

pa rešenje će biti offchain transakcije. nema šta tu da se traži. znači, btc blockchain će biti osnova na koju će se graditi novi layer. primerice, ako je btc TCP/IP, onda će taj novi layer biti http. on će se nadograditi.

rekao sam zašto neće doživeti sudbinu istu kao btc: zato što je ltc izmisljanje tople vode. ne nudi ništa novo. i ne samo to, nego je za samo 3 godine blockchain dogurao do 6 GB. kako bude vreme prolazilo i povećavao se broj transakcija, tako će se blockchain eksponencijalno povećavati! skladištenje će postati preskupo, mnogo skuplje negoli te kafe.

nema nikakvog ekonomskog opravdanja za održavanje i postojanje dva paralelna, a praktično ista blockchain-a.

dakle, jedino sto ceo taj sistem održava jeste obećanje da će jednoga dana ltc proći kroz isto ono što je btc prošao. a do tada oni koji su prvi uleteli u ltc će polako, ali sigurno izvlačiti iz sistema svoje početne investicije.

Bravo! Odlicna anazila I predvidjanje sa kojim se u potpinosti slazem.

naivno je misliti da ce zbog onoga sto je bilo sa btc-om isto se desiti sa ltc-om. mislim da je to jedan od *****a koji drži ltc-u cenu.

ja bih dodao i da za razliku od btc-a koji je bio tada skoro jedini novcic i kada je porast diff-a znacio i rast cene, sada postoji 150 drugih scrypt novcica.. dovoljno je da se pojavi opet neki doge i da odvuce kopace tamo gde je veca zarada...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno