Šta je novo?

Targo Telekom

Moram samo napomenem da je WiFi fin dodatak ali zica je i uvek ce ostati bolja, bezbednija i sigurnija ;)

Meni u stanu (85m2 takodje) radi na punoj brzini ONT i nasumicni ruter koj sam nasao kod prijatelja u rupi pa ga opravio ( i jedan i drugi rade kao WiFi ) i svuda ima full signal.

Ali kablovi su kablovi ;) da mi nije laptopa i mobilnoh nebi se bakcao sa WiFi uopste.

ljudi hvala vam svakako, malo pre sam zakacio lap top na cuveni ONT i brzina je ona koju vidim kod vas. 26/13 je poterao laptop.
znaci razvlaci sasa kablove po gajbi. imam neki TPlinkTL-WR740N koji mi je radio ranije pa cu da probam, samo da iskopam kako da bacim ONT u full bridge mod i kako da ugasim wi-fi na ONT-
al kazete ima tutorijala ovde pa cu iste pronaci , valjda :).

hvala jos jednom svima

evo sad preko istog sto i danas nit sam sta pomerao nit je ista radjeno aaaaaaaaa

da imaa ovu brzinu stalno sutirao bih sebe u bulju od radosti

Poslednja izmena:
Mogao bi da namestis vise nego sigurno ali najbolje ako mozes naci nekoga ko se razume da ti bane kuci (komsija drug rodjak prijatelj) nego da razglabamo preko foruma.

Moze sigurno da se namesti al eto... Po meni ako mozes razvuci kablove i bole te uvo :)

ljudi hvala vam svakako, malo pre sam zakacio lap top na cuveni ONT i brzina je ona koju vidim kod vas. 26/13 je poterao laptop.
znaci razvlaci sasa kablove po gajbi. imam neki TPlinkTL-WR740N koji mi je radio ranije pa cu da probam, samo da iskopam kako da bacim ONT u full bridge mod i kako da ugasim wi-fi na ONT-

hvala jos jednom svima

Sa tim tp linkom meni u u stanu od 90 kvm wifi radi odlicno na 10 uredjaja. Kao sto kolege kazu, vidi sa nekim komšijom da ti setuje taj tplink.

hvala jos jednom svima

Druze ne moras da razvlacis kablove ako ti prave problem.Postoje powerline adapteri(mreza preko struje)kupis to i isto kao da si povezao kablom.Nije bitno jel 6m daleko komp ili 16.Svaka uticnica u stanu gde utaknes adapter ti je mreza interneta.To su home plug adapteri takozvani kit komplet.Treba ti 2 kom da bi napravio mrezu.Imas TP-Link,D-link,Netgear i razni drugi,pa ako ne volis kablove eto ti resenja,mnogo bolje nego wireless.Evo slika da vidis o cemu se radi:

Poslednja izmena:
Da li to radi ako su utičnice na različitim fazama?
Imaš powerline adaptere koji ne zahtevaju da budu na istoj fazi, tj. komuniciraju preko "nule"... Samo pre nego što kupiš obrati pažnju na to, jer ima i onih koji rade samo na istoj fazi (stariji modeli)...

Ajde ovako koliko kosta jedan powerline adapter i koliko njemu takvih treba ?

Evo genericko uputsvo za prebacivanje u BRIDGE, koje se salje korisnicima:

Koraci za prebacivanje ONT-a u BRIDGE mode su sledeći:
1. Na računaru sa kojim ćete pristupati ONT-u je potrebno uneti lokalne statičke IP adrese.
o To se postavlja na svojstvima LAN ili WiFi adaptera(u zavisnosti od veze sa ONT-om), u okviru Network and Sharing centra.
o Podrazumevano pedešavanje(u slučaju da inicijalno podešavanje ONT-a nije menjano) je:
 IP adress 192.168.1.2-254 (bilo šta od 2 do 254)
 Subnet mask 255.255.255.0
 Default gateway 192.168.1.1
2. Potrebno je konektovati se na GUI ONT-a putem browsera tako što ćete u adresnoj liniji browsera ukucati 192.168.1.1
o Username: root
o Password: admin
3. Pod stavkom NETWORK -> LAN potrebno je isključiti opciju DHCP i nakon toga na dnu stranice kliknuti na SAVE
4. Pod stavkom NETWORK -> WAN potrebno je opciju Connection Mode promeniti na BRIDGE
5. Pod stavkom NETWORK -> WAN u delu LAN Port Binded potrebno je čekirati samo LAN1 i nakon toga na dnu stranice kliknuti na dugme SAVE
6. Izlogovati se sa ONT-a klikom na opciju LOGOUT na vrhu stranice
7. UTP kablom treba povezati prvi LAN port ONT-a na WAN port Vašeg rutera.
8. Da bi Vaš ruter imao javnu IP adresu, sve što je potrebno je u WAN delu podesavanja podesiti opciju Automatic IP(u zavisnosti od rutera ova opcija se može drugačije zvati).
9. Ostala podešavanja na Vašem ruteru imaju veze samo sa Vašim LAN delom tako da ih možete podesiti po Vašem zahtevu(Default IP,Port Forward,DHCP, LAN MAC binding i sl.)

S ovim podešavanjima dobijate javnu(statičku ili dinamičku) IP adresu na ruteru.
Skrećemo pažnju da je prvi korak neophodan jer bi se u suprotnom javna IP adresa "pojavila" na računaru što pravi problem, jer se kod nas u sistemu pamti MAC adresa uređaja koji je poslednji dobio javnu IP adresu(pamti se na period od 12h do 24h).

ljudi vi ste kraljevi, becks sa ovim uputstvom se snalazim sigurno, naravno javicu vam kako sa prosao sa igrarijom. i necu da zovem komsiju koji se razume, mora sam da se pecem malo :)
LIKBG hvala za powerline adapter skroz sam zaboravio na to cudo tehnike

Ajde ovako koliko kosta jedan powerline adapter i koliko njemu takvih treba ?

Treba mu najmanje 2 komada,a cene su od 5000 za oba pa na dalje.Nema sad tih starih modela svi uglavnom rade preko nule.Ima i adaptera koji su wireless(salju signal).Takodje on moze preko ovih adaptera da baci ONT u bridge.

ljudi vi ste kraljevi, becks sa ovim uputstvom se snalazim sigurno, naravno javicu vam kako sa prosao sa igrarijom. i necu da zovem komsiju koji se razume, mora sam da se pecem malo :)
LIKBG hvala za powerline adapter skroz sam zaboravio na to cudo tehnike

Samo pazi da se neopeces :D

Nemoj coveka da plasis odmah. Isprati ovo sto je BECKS napisao i nema greske. Kada par puta to uradis, shvatices da mnogo ozbiljnije izgleda na papiru nego kad se radi na racunaru/routeru.

...Koraci za prebacivanje ONT-a u BRIDGE mode su sledeći:
...
5. Pod stavkom NETWORK -> WAN u delu LAN Port Binded potrebno je čekirati samo LAN1 i nakon toga na dnu stranice kliknuti na dugme SAVE
...
Ne znam koliko je bitno, jedino pod 5. (LAN Port Binded) je meni čekirano sve po “starom”, tj. ništa nisam menjao u odnosu na default opcije (ali ne ubeđujem nikog da ne postupi kao što BECKS kaže!). U stvari to nisam tako podesio jer onda sam sam podešavo bridge, bez ikakvog uputstva i nije mi se činilo da treba tu nešto da menjam (kao “laiku“ koji prvi put podešava bridge na ONT-u). Čekirani su mi LAN1, LAN2 i LAN3 (osim LAN4 koji i nije bio čekiran pa je takav i ostao) i sve šljaka super bez i jednog restarta ili bilo kakvih problema.
Imam tri pitanja:

1. Čemu je namenjen taj zadnji port (LAN4), odnosno LAN port(ovi) koji nije čekiran ako već nije za internet ? Da nije za IPTV (mada trenutno toga i nema u ponudi) ?

2. Dali Targo planira da ostane u ne-kodiranom DVB-C segmentu što se tiče TV signala (preko F konektora na ONT-u) ili je u planu kodiranje digitalnog signala i STB (ili CAM modul) ili možda prelazak na IPTV varijantu?

3. To što je kod mene i dalje čekiran LAN2 i LAN3 jel mogu imati neki problem zbog toga (iako meni od samog setovanja bridge sve radi super)? Nebih da menjam ako već ovako sve šljaka…

HVALA unapred na odgovorima!

Nemoj coveka da plasis odmah. Isprati ovo sto je BECKS napisao i nema greske. Kada par puta to uradis, shvatices da mnogo ozbiljnije izgleda na papiru nego kad se radi na racunaru/routeru.

hvala svakako, video sam vec neke powerlin-ove i suzio sam slekciju na tri kom samo jos da bude plata pa da se otvorim za iste. ovaj naskuplji mi je dobar jer ima uticnicu na sebi pa ne moram neke lopove da stavljam i da se drndam sa istim.

to su ova tri

http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-PA...rect_link&utm_medium=cpc&utm_source=shopmania skuplji

http://www.eponuda.com/dodatna-opre...rline-ethernet-adapter-dhp-309av--cena-250062 srednja cena

http://www.eponuda.com/dodatna-opre...plug-av-mini-adapter-starter-kit--cena-246497

nemoj da mi zamerite, al stvarno kablovi me ubise, kad bi videli kakva mi EDB viri iz dozne za muziku sve bi vam bilo jasno, al mozda vam uslikam pa postavim, pa kabl za hdmi pa za ovo pa za ono, sad mi je jasno sto mi je sva kosa otpala ,xaxxaxa :)

Poslednja izmena:
1. Čemu je namenjen taj zadnji port (LAN4), odnosno LAN port(ovi) koji nije čekiran ako već nije za internet ? Da nije za IPTV (mada trenutno toga i nema u ponudi) ?

2. Dali Targo planira da ostane u ne-kodiranom DVB-C segmentu što se tiče TV signala (preko F konektora na ONT-u) ili je u planu kodiranje digitalnog signala i STB (ili CAM modul) ili možda prelazak na IPTV varijantu?

3. To što je kod mene i dalje čekiran LAN2 i LAN3 jel mogu imati neki problem zbog toga (iako meni od samog setovanja bridge sve radi super)? Nebih da menjam ako već ovako sve šljaka…

HVALA unapred na odgovorima!

1. Koliko znam, zvanicno, cetvrti port je fabricki disable-ovan i sluzi za eventualne buduce servise(mozda IPTV).

2. Trenutno nemam odgovor na ovo pitanje, ali cu videti da se raspitam kod kolega.

3. Svaki korisnik dobija jednu i samo jednu javnu IP adresu. Zato je ukljucen samo jedan LAN port(LAN port binded LAN1). Ostali i nemaju nikakvu funkciju jer sta god da prikljucis na njih (LAN 2, LAN 3) neces dobiti javnu IP adresu. U scenariju gde bi imao tri rutera povezana na ONT(LAN1, LAN2, LAN3) samo jedan bi imao javnu IP adresu u datom trenutku pa zato i nema potrebe da budu ukljucena sva tri LANa. Ne smeta nista u radu ali skolsi gledano, to se iskljucuje.

Još jednom HVALA na odgovorima :)
2. Trenutno nemam odgovor na ovo pitanje, ali cu videti da se raspitam kod kolega.
Pitao sam zato jer ovi poštari (PoštaNET) kod kojih trenutno gledam DVB-C digitaliju hoće da je ukinu (moraće STB + doplata), pa sam mislio da pređem na TWIN BASE (ista brzina neta kao i do sada + DVB C dtv usliuga) ali kada sam pozvao call centar i ostavio podatke (za prelazak na TWIN paket) niko mi se nije javio povodom toga... Sećam se da si rekao da je to možda moguće, ali opet možda tamo nekog mrzi da proveri nego samo daje generički odgovor da ne može (dok ne krene masovno priključivanje)... A i bitno mi je da će da ostane DVB-C za dtv na Targu, da ne prelazim džaba (a i moram da razvlačim kablove po plafonu, pa nije baš da nije muka)... Ako mi se nisu javili, to znački da ne može u mom slučaju prelazak sa NET BASE na TWIN BASE sigurno ili ?

Becks moram da te pitam nesto.
sta se stvarno desava sa tim cuvenim fox paketom koji nemate, malo mi je muka da placam 2 tv operatera i rado bi se odjavio sa PTT kablovske. pa ako znas da li ce i kad li ce :) lepo bi bilo da mi isto kazes, hvala unapred. jer mi smo od starta uzeli twin a na vasu kablovsku sam se zakacio samo da je probam i to je to(ubise me ukucani sa fox paketom)

Poslednja izmena:
Dok čekaš odgovor, da odgovorim iz mog iskustva, pretplatnika koji je pre godinu i po napusio PTT KDS (PoštaNET) kablovsku i prešao na Targo Telekom Twin (Duo).
Ukratko, ne očekuj Fox na Targu! Ukoliko su tebi ili tvojim ukućanima bitni ta 4 Fox kanala, onda ostani kod Pošte. Targo je za ovih 1,5 godinu koliko sam na njihovoj kablovskoj, jedino ubacio gomilu PinK kanala i onaj 3D kanal. Moji ukućani (ženski deo) su hteli da me ubiju kada su ostali bez FOX-ova. Kada do sada nisu priključili, a obećavali su, ne verujem tek da će u buduće...
Od pre nekoliko dana, možda nedelja ne rade ni 2 CBS kanala, ni Extreme Sports (još uvek postoje ID kanala, na pozicijama 105, 106, 107, ali ne rade). Mislim da je problem u ugovornom obnavljanju prava emitovanja TT ka nosiocu prava.

Dok čekaš odgovor, da odgovorim iz mog iskustva, pretplatnika koji je pre godinu i po napusio PTT KDS (PoštaNET) kablovsku i prešao na Targo Telekom Twin (Duo).
Ukratko, ne očekuj Fox na Targu! Ukoliko su tebi ili tvojim ukućanima bitni ta 4 Fox kanala, onda ostani kod Pošte. Targo je za ovih 1,5 godinu koliko sam na njihovoj kablovskoj, jedino ubacio gomilu PinK kanala i onaj 3D kanal. Moji ukućani (ženski deo) su hteli da me ubiju kada su ostali bez FOX-ova. Kada do sada nisu priključili, a obećavali su, ne verujem tek da će u buduće...
Od pre nekoliko dana, možda nedelja ne rade ni 2 CBS kanala, ni Extreme Sports (još uvek postoje ID kanala, na pozicijama 105, 106, 107, ali ne rade). Mislim da je problem u ugovornom obnavljanju prava emitovanja TT ka nosiocu prava.

hvala, to sam i mislio, nego je problem sto nas je targov prodavac prevario u startu inace bih uzeo samo net, mada ste videli ste nisam ni sa njim bas usrecio, al izdrndacu ovo sto ste mi rekli samo mora da kupim ona powerline chuda i da odradim setup koji ste mi dali.
nist, onda ostaje PTT i twin ko da k....m pare. al dok ne omlatis glavu o cosak zida neces nauciti. da mi je da upoznam onog sto je rekao da se pametan uci na tudjim greskama $#%#@$%#@%^$#!@$

hvala

Ako ti slučajno zatreba da upload-uješ nešto veliko, reda 50-100 GB, javi se, uradiću ti to gratis, očas posla (preko TT-a, naravno), jer si dobronameran i lepo vaspitan.
Zauzvrat, samo tražim da preneseš moje pozdrave svojima u Vektoru :-D

Hvala na ponudi ali ja nemam nista vece da uplodujem od 1-2 mb maximalno do 10 mb sve preko toga mi je misaona imenica ne zato sto ne mogu nego zato sto nemam potrebe, a drugo mislim da u Novom Sadu nema Vektora a i da ima ja nisam kod njih nego sam na Telekomu NET 10 paket.

3397331439.png

Mozda moja brina nije astronomska kao vase ali isto skine e sada jel ga skine za 2 minuta ili 2 dana meni je sve jedno bitno je da ga skine. Cekam sada odgovor da me prebace na 50/2 paket tacnije testiraju paricu pa ce mi kazu koliko mogu da ocekujem. Sve u svemu ja sam i sa ovim zadovoljan. Jer sto se kaze bolje vrabac u ruci nego golub na grani, ko razume svatice.

Takođe... Jedno zapucavanje oko 18h. Resetovao sam ruter i sve je nastavilo da radi.

Takođe... Jedno zapucavanje oko 18h. Resetovao sam ruter i sve je nastavilo da radi.

isto sam imao zakucavanje oko 7 sati. nestade ovaj put i internet i televizija.....
da spomenem da prosle nedelje ono kada nije bilo interneta vise od 12 sati da me je i to kacilo ali da je tv radio. a ono sto su neki imali problem preko vikenda to me nije kacilo....

isto sam imao zakucavanje oko 7 sati. nestade ovaj put i internet i televizija.....
I ja sam primetio da je net nestao oko 19h (TV uslugu nemam)... Opet su prestale da sijaju diode LINK i AUTH na ONT-u (a ostale su sijale uobičajno) za vreme prekida. Mislim da je prekid trajao relativno kratko (manje od 15 minuta). Nešto uzorkuje te povremene male prekide definitivno...

Ne radi... Ni TV ni Internet

Kod mene (sada) sve radi kako treba, tj. radi net. A ovaj kratkotrajni prekid što sam pisao/potvrdio u 19h se desio juče - 26 marta da ne bude zabune...

Ja TV nemam a jedini prekid juce sto sam imao i nebi znao koliko je trajao nisam ni bio kuci u to vreme. Samo na ruteru se promenio UP Time.

Ne znači mi ništa uptime. Vreme teče, a signala nema...

Edit: vratio se

Nazad
Vrh Dno