Šta je novo?

baterija na laptopu

• Začetnik teme Začetnik teme aegis1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

aegis1

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2002
Poena
619
Zanima me da li je bolje drzati laptop sto vise da se napaja strujom ili da radi na bateriju? Znaci, da li vise da ga drzim ukljucenog u struju dok radim, ili da radim na bateriju dok se ne isprazni, pa onda napunim pa opet tako? Inace baterija je Li-Ion.

Li-Ion baterije imaju limitiran broj ciklusa punjenja-praznjenja (kao u ostalom i sve punjive baterije). Iz toga mi je logicno da radeci na struju stedis cikluse. E sad, da li baterija tako moze da se ubudja od stajanja... i koliko cesto je treba isprazniti-napuniti da se ovo ne bi desilo - to ne znam.
A voleo bih da saznam.

Poslednja izmena:
Praporucuje se da se bar jednom mesecno baterija skroz isprazni,pa skroz napuni......
Inace,bez veze je razmisljati o tim stvarima jer su te baterije namenjene da se koriste 🙂

Pa jesu namenjene da se koriste,al nisam bas voljan da ih cesto menjam jer nemam para za bacanje, bas zato me i zanima kako sto vise da joj produzim vek

Cek', ko to preporucuje?
Mis'im, ne sumnjam u to sto si ti izneo, prosto - zanima me referenca.
Inace, ne bih rekao da se u ovom thread-u radi o pukoj stednji baterija. Vise je to teznja ka optimalnom nacinu upotrebe, maksimalnom iskoriscenju... Ima ljudi koji tehniku prihvataju kao sredstvo i potpuno je podredjuju sebi, a ima i onih koji ovome dodaju i pijetet. Prihvatam i jedno i drugo, ali drzim da nas ovo drugo privlaci ovom mestu.

Pa proizvodjaci notebook-ova.......(imam ih 2 u kuci [compaq evo1020v i hp compaq nc8000] ,i u oba uputstva ima doticna preporuka,ne zahtev vec preporuka,kao i druge u vezi magnetnih polja,optimalne temperature rada,dozvoljeni (po proizvodjacu,mada je diskutabilno) potresi tj. padovi i sl........).
Inace laptop se za teze operacije (aplikacije tipa photoshop,corel,3d max...) koristi na struji,a baterija mahom za prostije stvari tipa internet,worda i sl.....

Litijumjonska baterija ionako ima ogranicen vek trajanja 2-3 godine tako da sve i da ih punis na svaka dva dana one ce crci pre nego sto ih upropastis ciklusom punjenje/praznjenje.

Pozdrav
Nemanja

I ja sam cuo da se baterija treba prazniti jednom mesecno, to i radim,ali tih mesec dana da li je zdravije za nju da laptop radi na struju ili na bateriju?

U principu nema veze.....ako bas oces toliko da cuvas bateriju,onda radi na struju,a prazni jednom mesecno......

Ok, sve sto sam vec znao, nema niceg sto bi neki guru izmislio
Hvala svima

Li-Ion bateirje ne traju 2-3 godine vec oko 500 ciklusa, tj. mogu i za godinu dana da se potrose ako se intenzivno koriste, pa im se pametnim koriscenjem moze dosta produziti zivot.

Tacno je da treba bateriju jednom mesecno potpuno isprazniti pa napuniti (to preporucuje i Toshiba). Medjutim, ako se duze vreme laptop koristi prikacen na struju ili ako se duze vreme ne koristi uopste, bateriju treba izvaditi i drzati na sobnoj temperaturi.

Takodjer, ako se lap-top ne koristi duze od 8 sati treba iskljuciti kabl za strujno napajanje jer se u suprotnom baterija nepotrebno prepunjava i skracuje joj se rok trajanja.

U principu, obzirom da laptop iznosim samo jednom nedeljno i da mi samo tada baterija treba, ja u kuci drzim bateriju izvadjenu. Suvise je skupa da bi me to mrzelo da radim 😉

Poslednja izmena:
Spotter je napisao(la):
...Takodjer, ako se lap-top ne koristi duze od 8 sati treba iskljuciti kabl za strujno napajanje jer se u suprotnom baterija nepotrebno prepunjava i skracuje joj se rok trajanja...
Mislim da ovo ne moze da stoji... Tu mora da ima electronike koja prevenira ovakve pojave, prebacuje punjenje u 'trickle' rezim, ili sto god slicno... u suprotnom ne bismo imali baterije.

Svi ili makar svaki bolji laptop ima dovoljno elektronike da ne puni bateriju kada je ova na 95-100% popunjenosti. U praksi, na mom IBM-u to znaci da se tek na nekoliko dana, cca nedelju dana, pojavi ikonica "charging" i baterija dopuni do 100%. U medjuvremenu pise samo "AC power".
Ukoliko je naravno ne ispraznim neki put koriscenjem bez punjaca.

Pozdrav!

Dobro, ovo je bilo zanimljivo cuti, posto sam poceo da radim sve vreme na AC power, al nebi bas vadio bateriju jer mi desi da nekad zakacim kabl pa se izvuce iz struje,a vrlo bi me zeznulo da mi se u trenutku izgubi sav rad...

minketa je napisao(la):
Mislim da ovo ne moze da stoji... Tu mora da ima electronike koja prevenira ovakve pojave, ....

To sam i ja mislio, no ovo pise u manual-u za Toshibu M30 (laptop najnovije generacije), u chapteru "Care and use of the battery pack":

Prilozi

• toshibin pdf manual.webp
    toshibin pdf manual.webp
    56.9 KB · Pregleda: 184
Sale to sto si napisao je tacno, ali zavisi od modela do modela kao i proizvodjaca, provereno znam da ne treba drzati notebook konstantno na napajanju kablom, jednostavno baterija cikne, vec sam dosta slucajeva takvih video, recimo Dell Latitude model koji prvenstveno cifrom i kako kazu kvalitetom komponenti i izabranom baterijom treda da da neku duzu sigurnos u radu, posle jedno sest meseci konstantnog rada (na struju) znaci kabl je vadjen samo na putu pusao-kuca, baterija je bez napajanja mogla da izdrzi nekih 20minuta, sto je blago receno nista.
Kod mene sa Toshibom, koja je stara oko dve nedelje, baterija drzi 3 sata bez problema, i vise, zavisi sta radim. Bitno je ne drzati komp na punjenju konstantno, to je poenta.

E ovako, nesto mi nije jasno o cemu pricate, jel mislite da nije dobro drzati laptop ukljucen u struju dok se na njemu ne radi(znaci zagasen je) ili nije dobro(za vek baterije) ni dok radim na njemu?

aegis1 je napisao(la):
E ovako, nesto mi nije jasno o cemu pricate, jel mislite da nije dobro drzati laptop ukljucen u struju dok se na njemu ne radi(znaci zagasen je) ili nije dobro(za vek baterije) ni dok radim na njemu?

Mozes da drzis uklucen laptop u struju dok radis. Povremeno (mesecno) isprazni bateriju do kraja da bi pospesio "memory" efekat - baterija ima duze vreme pun kapacitet. Ako je ne praznis do kraja, deo strukture u bateriji kristalizuje i izgubi mogucnost punjenja i praznjenja pa baterija radi sa manjim kapacitetom=krace ces da radis sa "punom" baterijom.
Baterije imaju garantovan ciklus oko 1000 punjenja. To se u praksi prebaci duplo. Ako ne koristis laptop, bolje da je napunjena baterija, posto se vremenom prazni, pa ako joj napon previse padne(manje od 60%napona), moze da se osteti.
U nekim uredjajima postoje "pametna" elektronska kola koja kontrolisu i punjenje i praznjenje, pa cak i "kondicioniraju" bateriju (prinudno je isprazne pre punjenja).

Poslednja izmena:
A jel postoji nekakav alternativni software za optimizaciju rada baterije, obzirom da ja uz svoj lap (siemens) nisam dobio nista takvo, a znam da na pr. asus ili toshiba daju takve programe uz svoje racunare?
Poz

netto je napisao(la):
A jel postoji nekakav alternativni software za optimizaciju rada baterije, obzirom da ja uz svoj lap (siemens) nisam dobio nista takvo, a znam da na pr. asus ili toshiba daju takve programe uz svoje racunare?
Poz

Po mom iskustvu, uvek sam vise voleo da ja ne moram da brinem o bateriji, pa sam izbegavao proizvodjace koji dodatno "brinu" o svom uredjaju. To sto postoji softver za optimizaciju mi govori da nisu bas najbolje odradili hardver (nesto kao program za "hladjenje" procesora). 🙂

Vladd je napisao(la):
Baterije imaju garantovan ciklus oko 1000 punjenja. To se u praksi prebaci duplo. Ako ne koristis laptop, bolje da je napunjena baterija, posto se vremenom prazni, pa ako joj napon previse padne(manje od 60%napona), moze da se osteti.

Ne bih se slozio s ovim. 2000 ciklusa bi znacilo preko 5 godina svakodnevne exploatacije (full punjenje-praznjenje) sto je za Li-Ion bateriju nemoguce, barem ne s ovim danasnjim. Primera radi, na mobilnim telefonima Li-Ion baterija retko kada traje duze od 2-3 godine, a ne puni se svaki dan.

Nije bas neki primer za diskusiju, posto baterije za mobilne menjamo "cim ne drze 15 dana". A u telefonima su baterije sa realno manjim kapacitetom nego sto je potrebno(zbog tezine i gabarita). To se vidi u razlici vremena trajanja "stend baja" i "rada" (200 sati i 2 do 3 sata). Mi ih menjamo kada izgube kapacitet, a mogu i dalje da se ciklusiraju.
Kod laptop racunara je malo drugaciji odnos prema baterijama.

Ja imam Ni-Cd star 12 godina, ali je velikog kapaciteta pa mi jos sluzi na radnom stolu.

1000 ciklusa je standard za baterije.

Poslednja izmena:
I ja tebi 🙂
http://www.buchmann.ca/Chap8-page3.asp

Ali moja prica je naime iz mil standarda (istina starih, ali vazi za Vartu i IBG).
Kursevi za americke domacice su jedna prica...
No sve to nije vazno previse, da li 500 ili 1000 ako ce da izbace potpuno novi model sa novim parametrima.
Koliko vidim u uputstvima vise paznje obracaju grejanju (i pri punjenju i pri koriscenju laptopa). Moguce je da su "brzi" punjaci uzrok kraceg trajanja (meni je Nokia vrela posle punjenja - mnogo vise od 45C).
Znaci za maksimalno pazljivo koriscenje laptopa, treba videti model baterije, tip i kapacitet, da li laptop ima "pametnu" logiku za punjenje i odrzavanje baterije, pa se prema tome i prilagoditi.
Ipak, izgleda, univerzalnog saveta nema, bar ne onog koji pokriva sve aspekte, pa zato mislim da se treba usresrediti na konkretan problem. Bar ko hoce da isteruje maksimum iz baterije 😉 .

Pozdrav!

P.S. licno mislim da diskusija lici na onu kad neko kupi BMW pa diskutuje koliko trosi benzina.. 🙂

...4 godine kasnije 😀
Citao sam da baterija kada se skine sa laptopa treba da bude napunjena do 40 % svog kapaciteta, onda se jednom mesecno dopunjava, ali mi nije jasno da li do 40 % ili 100 % ?
Kako zastititi kontakte na laptopu koji od prasine, sitnih cestica koji mogu da udju ?
Da ne bude, da se skidanjem baterije napravi veca steta, pa onda u servis 🙁 ?

Da ne bih ponavljao sve iz početka, vršim samo copy/paste svojg posta iz drugog threada:

"Ja ne vadim bateriju iz lapa. Jednostavno, li-on baterije se danom proizvodnje počinju trošiti. Pri upotrebi malo više nego kad stoje dopola pune i na hladnom mestu. E sad krenimo ovako. Ako baterija pri konstantoj upotrebi (zanči lap uštekan u struju, a jednom-dvaput nedeljno radi na bateriji) prve godine izgubi 10%, druge još malo, a treće već dođe na trećinu početnog vremena trajanja to znači da sa nekih tri sata padne na dva sata autonomije (ovo je primer kod mog laptopa). Koliko će Vas još uvek imati isti lap posle tri godine ili još bolje kolika će mu biti cena (verovatno ista kolika i cena baterije). Zato je izlišno govoriti o nekom "čuvanju" baterije.

Sličan slučaj je i sa likovima koji kupe neki fensi mobilni pa ga stave u futrolu da se ne bi ogrebao ili još gore i ne skinu folije sa njega. Stvari su za korišćenje a ne za prezentovanje. Ako uzmeš laptop koristi ga - za tri godine neće vredeti ništa, niti on niti baterija. Čovek ne treba da služi stvarima već one njemu."

@Vladd - Sve što si ti rekao važi za NI-CD ili Ni-MH baterije. Li-on baterije niti imaju memory efekat (tj. imaju ali stvarno zanemarljiv) niti su ograničene brojem ciklusa punjenje/pražnjenje. Ograničene su samo vekom trajanja jer počinju da gube inicijalni kapacitet čim se izbace sa proizvodne trake.Tako je i totalno nebulozna priča prodavaca mobilnih telefona kada kupiš nov telefon da treba tri puta da puniš/prazniš bateriju po 12 sati kako bi je dobro formatirao. Li-On baterije na tržište izlaze već formatirane (i delimično pune) i treba samo jednom u startu da se napune da bi se mogle normalno koristiti. Famozna tri punjenja/pražnjenja su samo izgovor preprodavcima u slučaju da baterija rikne u garantnom roku da kažu kako nismo lepo formatirali bateriju. Ja sam promenio tridesetak laptopova, nešto manje mobilnih telefona i nikad nisam imao problem sa formatiranjem niti održavanjem baterije.

imam problem, bateriju na lap topu(acer) pokusavam da napunim vec par dana, ali mi se ona napuni samo do 61%... koji je problem?znas li mozda? ili bilo ko? hvala unapred

Poslednja izmena:
imam problem, bateriju na lap topu(acer) pokusavam da napunim vec par dana, ali mi se ona napuni samo do 61%... koji je problem?znas li mozda? ili bilo ko? hvala unapred

Mislim da ti bas sve pise u ovoj prepotopskoj temi... ali dobro bar koritis search 🙂

Evo i ja imam rebus sa baterijom. Naime jednu sam reklamirao i promenio za drugu. Ta druga je pocela da pravi problem posle 3 meseca i ja sam se odselio u drugu drzavu vise me nije bilo briga, baterija je stajala normalno zakacena na notebook i ja sam koristio notebook samo na punjacu tako vec 9 meseci (notebook se koristi svaki dan) I onda slucajno otkacim punjac.....radi sve. Pogledam u battery bar i vidim da je wear samo 9%. Ne kapiram. Baterija radi. Onda se isprazni i pocne da zeza, ne puni ili pokaze da je puna ali izbaci poruku da treba da se zameni, cim skines sa punjaca notebook se iskljuci. Posle nekoliko nedelja rada na punjacu desi se da proradi?!?! Sta to moze da bude?

Li-Ion bateirje ne traju 2-3 godine vec oko 500 ciklusa, tj. mogu i za godinu dana da se potrose ako se intenzivno koriste, pa im se pametnim koriscenjem moze dosta produziti zivot.

Tacno je da treba bateriju jednom mesecno potpuno isprazniti pa napuniti (to preporucuje i Toshiba). Medjutim, ako se duze vreme laptop koristi prikacen na struju ili ako se duze vreme ne koristi uopste, bateriju treba izvaditi i drzati na sobnoj temperaturi.

Takodjer, ako se lap-top ne koristi duze od 8 sati treba iskljuciti kabl za strujno napajanje jer se u suprotnom baterija nepotrebno prepunjava i skracuje joj se rok trajanja.

Ovo prvo je delimicno tacno, to je minimalan broj ciklusa, nailazio sam na 800 kao maksimum, a naravno da imaju vek trajanja, i obicne imaju nekih 3 godina prosek pa samim tim i ove, znaci mozes da je izvadis i ne koristis a onda posle 4-5 godina ubacis i ona bude mrtva, od stajanja, od hemijskih procesa koji su se odigravali u njoj za to vreme (ili vlage, pada napona ispod minimuma...).

A ovo drugo boldovano nikako nije tacno!! Svaki punjac prestane da puni kad bateriju napuni, znaci samo mozes da postignes da ako nekoliko dana ne koristis laptop, a iskljucis punjac, da kad opet ukljucis laptop vidis da ti je baterija prazna neki %, meni se pred crkavanje ove to pocelo desavati u znatnijoj meri i to je znak za uzbunu (tipa kad za 6-7 sati stajanja izgubi slican broj %).

Nazad
Vrh Dno