Šta je novo?

Poslednji potpuni upgrade za Windows XP

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
S obzirom na to da se kraj podrske za XP blizi i da ogroman broj racunara jos uvek ima ovaj OS instaliran, bilo bi dobro da u ovoj temi navedemo sta je sve potrebno instalirati od M$ zakrpa da bi se XP i dalje bezbedno koristio. Nije na odmet preporuciti i neki softver drugih proizvodjaca, ukoliko on doprinosi bezbednosti sistema.

Za pocetak da prodiskutujemo na temu, pa bih kasnije u prvi post prebacio sazeto sta i kako uraditi.

P.S. Ukoliko nekom padne na pamet da napise nesto tipa: "predjite na windows 7", sleduje mu kazneni poen!!! :party:

Po cenu kaznenih poena, moram da pitam čemu ovaj thread?
End of life je za nekih 40tak dana za XP, i posle toga bilo šta će biti potpuno besmisleno koristiti ga za bilo koga ko hoće da ima iole zakrpljen sistem jer M$ neće izbacivati dalje zakrpe posle toga za njega.

http://support.microsoft.com/kb/913086 - MS objedinjeno

Poslednja izmena:
Znam ljude koji koriste XP sp3, koji posle instalacije nisu nikada
odradili ni jedan jedini update za windows pa ga i dalje bez problema koriste.
Tako da ce XP biti jos dugo u upotrebi bez obzira na obustavljanje podrske.

Krenuli ste bas na stranu na koju nema smisla da se ide.

Pravicu se da niste obavesteni da postoje firme i pojedinci koji su legalno kupili XP pre 3-4-5 godina i nisu u mogucnosti da legalno kupe upgrade na W7 ili W8 koji je 150+eur, da ne pominjemo cenu HW-a.

Vlada Islanda je postigla dogovor sa MS-om da plati 4-5m$ podrsku za XP za godinu dana nakon datuma zvanicnog EoL-a. Moze se desiti da ce i sam Island dozvoliti da se neke od tih zakrpa zvanicno puste u javnost.

Za sve ostalo ce samo moci da se odrzi sigurnost kroz AV programe, mnogo od kojih su najavili da ce zadrzati podrsku za XP prilicno dugo.

Iako je za netbook najbolje resenje "Ubuntu 10.10 netbook edition", oni koji su naviknuti na windows a zele da koriste low-powered netbook-ove imaju otprilike jedan izbor: XP SP3. Ja sam trenutno vlasnik Aspire One D255 koji je dosao sa iskljucivo Starter 7, i bio beskoristan sa svojih 1GB ram-a dok nisam iskopao iz kineskih sajtova XP drajvere (D255 je zapravo za kinesko trziste kojeg su Emmi i kompanija uvaljivali na domace) i instalirao, i razlika je drasticna. Netbook radi kao veoma solidan Celeron desktop, dok je sa 7micom morao da se bori i bije sa startovanjem Chrome-a po par minuta.

Napisah ovo iz razloga sto svi mi koji smo kupili netbook sa namerom za specificno koriscenje, a imamo ranije generacije Atoma i nemamo potrebu da bacamo pare za jaci netbook, nalazimo resenje u XP. Ja zapravo i na desktopu i dalje koristim XP iz razloga sto mi je GUI sedmice izuzetno iritantan, kao i sam windows shell, i sve sto ide uz taj sistem. jednostavno mi deluje odbojno pored 3 probanja.

Na dosta starijih uređaja postoje drajveri samo za xp i na njima ništa drugo nije preporučljivo stavljati. Linux na takvim mašinama obično podrazumava da ponešto neradi a često je i pregrevanje

Pored SP a nisam ni ja nikad updateovao ništa because of "hmmmm" verzije ali pored dobrog AVa i Spybota ništa se nije dogodilo. Ostaće puno XPa po kompjuterima a ove "scare tactics" od M$a nek "guta " ko hoće. Većina ni nezna za to. Veći problem je stari IE koji uskoro verovatno neće uspeti da sve sajtove otvara a i SW će otići putem Dodo-a, kao 16bitne aplikacije, pa kad još Dx,Vc i .net odu nekoliko verzija gore onda će ostati XP kompjuteri kao pisaće mašine.

Liste zakrpa su prikačene. :)

Prilozi

• XP.txt
    4.3 KB · Pregleda: 470
  • IE8.txt
    124 bajta · Pregleda: 34
  • WMP11.txt
    435 bajta · Pregleda: 28
Stvara se previse panike oko ovoga, u intranet okruzenju mnogi racunari se uopste ne azuriraju, realno sansa da ce se pojaviti neki katastrofaln propust 14 godina nakon sto je sistem izasao je realno mala, sta su imali da pokrpe pokrpili su do sada, zatvorite sistem sa par dodatnih softvera i dok radi radi...

Vjerovatno će MS u Aprilu objaviti Update Rollup (barem se tako nadam).

Vrh Dno