Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

A kojom to tehnickom metodom mogu vam proveriti parametre brzine kada se vas nalog vodi na drugi server pritom koristite ruter drugog provajdera???

Nemojte da lupate gluposti jer oni te parametre mogu samo da procitaju sa njihovog servera i nikako drugacije

Dakle te podatke citaju iz softvera koji im obradi njihov DSL-am

S' obzirom da vi koristite samo njihove TT vodove i centrale kako bi se povezali na server konkuretskog provajdera lepo su vam i odgovorili

Ma nemoj,a kako su nam onda svima skinuli sa 20 na 5 iako smo SBB?Razmisli malo ko ovde lupa gluposti...mogu da provere kad bi hteli,i kako mi je gospodja rekla da su proverili i mogu 20/1 adsl?Znaci sigurno postoji nacin da bar kazu IMA VDSL ALI NE ZNAMO KOJU BRZINU MOZETE...ja bih pristao i 20/1 ali da je VDSL a ona ne zna da kaze da li je VDSL...

aha kapiram,nego izgleda ovaj kad sam ga pitao jel imam mogucnost za VDSL on me je razumeo adsl,sve bre ludo,koji je br da ih pitam da mi provere preko telefona ?ili bolje kad me pozovu tamo,bilo bi dobro kad bih poveo nekog ko se bas razume u to,evo nesto sam izguglao,izgleda da je to trajalo do 31.12.2013 ?? ?

http://i.imgur.com/o6a3YHh.jpg

"Obavestavamo Vas da je kampanja Promo Net 50 po ceni 10 produzena do 31.03.2014. godine. Kampanja je namenjena svim novim i postojecim Internet korisnicima kojima je istekla ugovorna obaveza, a koji imaju tehnicke uslove za paket Promo Net 50."

Po meni 50 po ceni 10 je poslato svima koji nemaju ili nikada nisu imali adsl na tom telefonu i mozda uz dodatak ako su u nekom planu za skori dolazak isturenog stepena.

Ja sam imao adsl i dobio sam(Telekom). Drug sa Ceraka je isto dobio, bio je na adslu pre koju godinu(Verat), a sada je na kablu(sbb). Mislim da salju onima koji su neposredno uz centrale/ist. step.

Ma nemoj,a kako su nam onda svima skinuli sa 20 na 5 iako smo SBB?Razmisli malo ko ovde lupa gluposti...mogu da provere kad bi hteli,i kako mi je gospodja rekla da su proverili i mogu 20/1 adsl?Znaci sigurno postoji nacin da bar kazu IMA VDSL ALI NE ZNAMO KOJU BRZINU MOZETE...ja bih pristao i 20/1 ali da je VDSL a ona ne zna da kaze da li je VDSL...

Mogu da provere, ali je ocigledno problem sto zvanicno provere radi neka druga sluzba u okviru Telekoma, a oni verovatno nemaju uvid u to. Bez veze su zakomplikovali celu proceduru.

Poslednja izmena:

Da li ti uopste znas kako funkcionise SBB ADSL?

I kako je uopste uradjena interkonekcija sa Telekomom?

Telekom ti je smanjio brzinu softverski zato sto su bitange da bi sto manje opterecivali svoj link za korisnike ciji oni nisu provajder i da bi svojim korisnicima omogucili sto bolju uslugu

Iako im SBB uredno placa zakup porta za svakog svog korisnika ovi su se napravili tose i upropastili nekoliko korisnika kojima je istekao zakup porta

Ti ako si na Total Mix-u kao i ja neces moci da dobijes VDSL brzine niti ce moci da ti se uradi provera kvaliteta linije sve dok ne predjes na Telekom (barem u ovoj fazi sada).

Zato sto oni tebi sluze samo kao spoj izmedju SBB-ovog servera i tvog modema i nemaju ingerencije nad tim saobracajem

Jer ti se kacis na SBB-ov server a ne na Telekomov.

Mozda u centrali kod tebe je i postavljena VDSL ploca ali oni ne mogu da provere da li tvoja parica moze da izdrzi takve brzine a da je kvalitet veze zadovoljavajuci

Osim ako se direkno sa njihovim ruterom ne povezes na njihov DSLAM i oni te parametre procitaju iz izvestaja koji su dobili.

Mogu da provere, ali je ocigledno problem sto zvanicno provere radi neka druga sluzba u okviru Telekoma, a oni verovatno nemaju uvid u to. Bez veze su zakomplikovali celu proceduru.

Sta leba ti mogu da provere on je na Total Mix i to menja celu stvar

Zar taj SBB-ov ADSL ne koristi telekomovu paricu koja je spojena na telekomov DSLAM?

A kojom to tehnickom metodom mogu vam proveriti parametre brzine kada se vas nalog vodi na drugi server pritom koristite ruter drugog provajdera???
Prvo, "parametri brzine" ne znači ništa. Taj termin si upravo izmislio. Ako si mislio na parametre veze onda to mogu da vide bolje nego bilo ko drugi. Uostalom, za sve smetnje na liniji Provajder njima prosleđuje prijavu smetnji.

Nemojte da lupate gluposti jer oni te parametre mogu samo da procitaju sa njihovog servera i nikako drugacije
Nemoj da si tako arogantan jer nemaš pojma o čemu pričaš.

Dakle te podatke citaju iz softvera koji im obradi njihov DSL-am
Šta je "DSL-am"!?!?!? :wall: Ko su to oni?!

S' obzirom da vi koristite samo njihove TT vodove i centrale kako bi se povezali na server konkuretskog provajdera lepo su vam i odgovorili
Ne, nisu lepo odgovorili. S obzirom da je komplenta infrastruktura Telekomova i da znaju tačno do koje zgrade imaju koliko metara kabla, mogli su da mu kažu šta mogu da mu ponude, a ne da mu odgovore sa "zini da ti kažem".

Meni su rekli da do moje zgrade ima tačno 505 metara od isturenog stepena i da mogu da mi ponude 30/2, dok bi za 50/2 moralo da padne proveravanje tehničkih mogućnosti jer je granično. S obzirom da su vodovi podzemni verujem da bi moglo jer imam jako mali šum na liniji.

Ah, da... trenutno sam kod Euneta i ipak su mi sve to rekli.

I ja imam Total Mix kao i vi i dok SBB ne pocne da menja rutere i ne da ponudu paketa sa VDSL brzinama mi ostajemo pri ovim sada 20/1 mb
Može SBB da menja rutere kol'ko hoće, ništa od VDSL-a dok se ne sklopi odgovarajući ugovor sa Telekomom, a nešto mi govori da Telekom neće skoro na to pristati.

SBB ce to krenuti da radi tek kada telekom omoguci i svim ostalim ADSL provajderima da mogu da se nakace na njihovu VDSL infrastrukturu
Možda ni tada.

Za sada se tek sredjuje mreza i ugradjuju VDSL ploce po isturenim stepenima i centralama.

I naravno prednost u koriscenju prvo imaju telekomovi korisnici
Naravno.

Telekom ti je smanjio brzinu softverski zato sto su bitange da bi sto manje opterecivali svoj link za korisnike ciji oni nisu provajder i da bi svojim korisnicima omogucili sto bolju uslugu
To nije tačno. Telekom posebno naplaćuje provajderima "data saobraćaj" - pored zakupa porta - tako da nemaju rezona to da rade.

Iako im SBB uredno placa zakup porta za svakog svog korisnika ovi su se napravili tose i upropastili nekoliko korisnika kojima je istekao zakup porta
Upropastili? Spalili im kuće? Zarazili neizlečivim bolestima? 'Ajde ne drami.

SBB je kriv što ne vodi računa o svojim korisnicima. Ako se po ugovoru koji imaju sa Telekomom brzina na portu smanjuje ukoliko se ne plati na vreme, baš kao što ti i domen istekne, onda to nije Telekomov problem.

Ti ako si na Total Mix-u kao i ja neces moci da dobijes VDSL brzine niti ce moci da ti se uradi provera kvaliteta linije sve dok ne predjes na Telekom (barem u ovoj fazi sada).
Zato što Telekom ima zort od SBB-a pa opstruiraju svaku moguću saradnju. I ovo malo saradnje i interoperabilnosti što postoji - postoji samo zbog pritisaka od spolja.

Zato sto oni tebi sluze samo kao spoj izmedju SBB-ovog servera i tvog modema i nemaju ingerencije nad tim saobracajem
xDSL veza je u potpunosti pod kontrolom Telekoma.

Jer ti se kacis na SBB-ov server a ne na Telekomov.
I to nema nikakve veze sa tim kakva ti je parica i koliku maksimalnu xDSL brzinu možeš da izvučeš.

Mozda u centrali kod tebe je i postavljena VDSL ploca ali oni ne mogu da provere da li tvoja parica moze da izdrzi takve brzine a da je kvalitet veze zadovoljavajuci
Zašto ne bi mogli da provere? To nije tačno!

Osim ako se direkno sa njihovim ruterom ne povezes na njihov DSLAM i oni te parametre procitaju iz izvestaja koji su dobili.
Pričaš napamet i izmišljaš jer ne znaš kako stvari funkcionišu u praksi.

P.S. Provera tehničkih mogućnosti, tj "merenje", se vrši tako što izađe njihov čovek na teren, otkači vod do tvog stana sa reglete, prikači merni instrument i onda vidi karakteristike linije. Možeš to i sam da uradiš koristeći odgovarajući ruter, pri čemu treba imati u vidu da podaci koje ti ruteri daju često umeju da variraju sa brzinom DSL veze, tj da se drastično pogoršaju sa dupliranjem brzine (npr sa 10 na 20 Mb/s).

O cemu se ovde radi? Kako su upropastili korisnike kojima je istekao zakup porta? (cije korisnike, kako su oni korisnici ako im je istekao zakup?)

magick ides na ignor listu

posto volis da se zakacis za nekog i da se nenormalno svadjas sa njim samnom vise neces

zbogom iz mog zivota zauvek

Zamolio bih da rasprave koje nisu vezane za temu nastavite na PM ili kako god zelite.

Evo meni su poslali takodje to net 50 po ceni 10 prosle godine,i pisalo je da vazi do 31.12.2013 medjutim nisam mogao jer sam potpisao sa sbb-om onaj duo gold paket.Medjutim posto oni sada poskupljuju za 100 din od prvog marta,ja otisao i raskinuo ugovor bez penala i uzmem taj net 50.Otisao ja u petak u poslovnicu,potpisao ugovor,dobio HG630 i rekli mi kada dodjete kuci to je vec sve pusteno.I o.k ja dodjem,povezem sve po uputstvu medjutim nece.Zovem podrsku kao ostavite nam kontakt zbog eventualnog izlaska ekipe na teren.A evo i slike iz HG630 :) 21.png 22.png

O cemu se ovde radi? Kako su upropastili korisnike kojima je istekao zakup porta? (cije korisnike, kako su oni korisnici ako im je istekao zakup?)

Sbb placa zakup porta na godisnjem nivou za svakog svog ADSL korisnika

Desila se situacija da je nekim korisnicima u medjuvremenu taj zakup istekao pa su doblili smanjenje brzine od strane Telekoma iako su uredno placali paket

Vrsili su reklamaciju kod Sbb-a i uredno su im vracene brzine

To se desavalo u par pojedinacnih slucajeva.

Evo meni su poslali takodje to net 50 po ceni 10 prosle godine,i pisalo je da vazi do 31.12.2013 medjutim nisam mogao jer sam potpisao sa sbb-om onaj duo gold paket.Medjutim posto oni sada poskupljuju za 100 din od prvog marta,ja otisao i raskinuo ugovor bez penala i uzmem taj net 50.Otisao ja u petak u poslovnicu,potpisao ugovor,dobio HG630 i rekli mi kada dodjete kuci to je vec sve pusteno.I o.k ja dodjem,povezem sve po uputstvu medjutim nece.Zovem podrsku kao ostavite nam kontakt zbog eventualnog izlaska ekipe na teren.A evo i slike iz HG630 :) Pogledajte prilog 136352 Pogledajte prilog 136353

Raskinuo si i net i kablovsku ili samo net ?

Sbb placa zakup porta na godisnjem nivou za svakog svog ADSL korisnika

Desila se situacija da je nekim korisnicima u medjuvremenu taj zakup istekao pa su doblili smanjenje brzine od strane Telekoma iako su uredno placali paket

Vrsili su reklamaciju kod Sbb-a i uredno su im vracene brzine

To se desavalo u par pojedinacnih slucajeva.

Pa to je sjbbova krivica i greska.

Raskinuo si i net i kablovsku ili samo net ?
I kablovsku i net.Onaj D3 risiver se stalno zaglupljivao,pa moram da ga iskljucim pozadi na dugme,pa ukljucim,onda mu treba minut da se pokrene i tako radi o.k dan dva i zaledi se slika.Bili su 100x kod mene menjali kablove,razdelnike itd ali nisam jedini.Tako da sad cekam da mi iz lelekoma rese ovo sa ADSL-om a sbb-u opremu mogu da vratim do 28.februara jer 1.marta poskupljuju.Kada im vratim opremu platim samo racun za februar i nista vise.Iako je ugovor bio do novembra 2015 god.

A kako su te iskljucili sa mreze ? Sekli kabl ili otkacili u ormaricu ?

Zar taj SBB-ov ADSL ne koristi telekomovu paricu koja je spojena na telekomov DSLAM?

Taj Sbb-ov ADSL koristi telekomovu paricu kao i port u centrali ne bi li se spojio sa serverima Sbb-a

On koristi samo mrezu ali dobija IP adresu Sbb-a i izlaz na WAN mrezu mu je preko servera Sbb-a

Znači da telekom može da proveri kvalitet parice bez MIK i nemoj drugima da govoriš da lupetaju kad pojma nemaš.

Znači da telekom može da proveri kvalitet parice bez MIK i nemoj drugima da govoriš da lupetaju kad pojma nemaš.

da mi ti objasnis leba ti

kojom tehnologijom i na koji nacin ako tvoja parica i port SAMO sluze da se uspostavi veza sa serverom Sbb-a a telekom te podatke cita sa svog DSLAM-a?????

telekomov DSLAM drugim provajderima apsolutno nicemu ne sluzi jer svako od njih ima svoje servere

Podaci o kvalitetu veze su vidljivi samo tu na tom delu koji je u ovom slučaju telekomov. Nema veze ko daje IP i kroz čije rutere izlaziš na internet.

Podaci o kvalitetu veze su vidljivi samo tu na tom delu koji je u ovom slučaju telekomov. Nema veze ko daje IP i kroz čije rutere izlaziš na internet.

podaci o kvalitetu veze su vidljivi kada tehnicka sluzba uputi putem softvera zahtev za merenje kvaliteta veze DSLAM-u

Ide kao test signal

I kada DSLAM obradi te podatke salje izvestaj putem istog softvera sa koga je slat zahtev o kvalitetu i maksimalnoj mogucoj ostvarivoj brzini

Pa mi sada ti lepo objasni ako se server za Total Mix nalazi u Sbb-u a vi hocete da proverite da li na vasoj liniji su moguce tehnicke mogucnosti za VDSL brzine kojom tehnologijom je moguce to dobiti

Jedino da se prebace na telekom i da im njihov DSLAM posalje izvestaj

A za to treba MIK jer se menja provajder

Za sve radove na adsl, a sad i vdsl su provajderi slali upit telekomu.
Koji sad njihov DSLAM kad je jedan jedini? I sam si napisao:
Taj Sbb-ov ADSL koristi telekomovu paricu kao i port u centrali ne bi li se spojio sa serverima Sbb-a
Možeš da teraš inat dokle hoćeš ja sam završio.

Za sve radove na adsl, a sad i vdsl su provajderi slali upit telekomu.
Koji sad njihov DSLAM kad je jedan jedini? I sam si napisao:

Možeš da teraš inat dokle hoćeš ja sam završio.

Takodje sam zavrsio a taj inat teras ti a ne ja

S' obzirom da sam vise puta imao prilike da udjem u prostorije tehnicke sluzbe telekoma u svom mestu (sira familija mi radi u telekomu) znam kako tehnologija funkcionise.

Ko hoce neka cita ovo sto sam napisao a ko nece neka tera sto je zamislio.

Ma ne vredi bre pričati - on sve najbolje zna, a svi drugi lupetaju.
rolleye0010.gif
Pitam se samo kako to arogancija često ide ruku pod ruku sa neznanjem? :wall:

javljam vam sutra sta se desava ako me zovu da potpisem ugovor,nadam se da cu doci do 50/2 za 1900 :)

I ja mastam da ce mi uspeti sledece nedelje.

Vrh Dno