Šta je novo?

Targo Telekom

Default DNS je relativno los ali ali neko ima neki predlog koj bi bio bolji od google neka kaze.

Bolje mi da imam malo vise ms nego da radi kao TT DNS u poslednje vreme =/

Mada ovaj od Soboslikara je daleko bolji od google ;)

Poslednja izmena:
Како да променим DNS н рутеру? Не налазим ту опцију.

Ne menjaš ga na ruteru,nego u windowsu. ipv4,pa properties, pa dns..... Videćeš,ne možeš da omašiš.

Moze i na samom ruteru. Idi na network pa na WAN podesavanja trebalo bi da je tamo ;)

@BECKS: U ovom trenutku definitivno ne rade vasi DNS serveri.... Proveri(te) to... ;)

Pozdrav!

Ne menjaš ga na ruteru,nego u windowsu. ipv4,pa properties, pa dns..... Videćeš,ne možeš da omašiš.

Trebalo bi da mozes i na routeru. Ako menja samo na kompu onda mora da promeni na svim kompovima i na mobilnim phonovima...

Нема на рутеру :) морао сам пешака за комп и за телефоне да мењам.

Zato mi je Google-ov DNS poslednji na listi :)

DNS provajdera bi u principu trebalo da da brži odgovor, pod uslovom da radi. Ako ne radi, daće Google, a tad mi je par ms više mnogo bolja opcija, nego da uopšte ne dobijem odgovor od DNS-a.

Ja nisam isključio TT DNS-ove, samo sam dodao i Google.

Da to bi trebalo da bude "dobitna" kombinacija. Mada po ovome nije problem u par ms više, već što će po izabranom dnsu svi zahtevi ka CDNovima ići ka data centima koji nisu fizički najbliži što će se drastično odraziti na brzinu učitavanja statičkog sadržaja na web stranicama.

Da poruka ne bi bila skroz off topic

Ovaj program bi trebao da pomogne kod odabira najbržeg DNSa po lokaciji

https://code.google.com/p/namebench/

E, upravo sam i ja hteo ovo da pitam, jer meni ovo sa DNS-ovima ništa nije jasno.
Meni je primarni DNS 130.180.224.164, a sekundarni 130.180.224.180 (bar mi tako piše u WAN statusu ONT-a), dok mi na kompu u IPV4 podešavanjima stoji 8.8.8.8 kao sekundarni. Nešto tu nije jasno :(
Ustvari, jel možete da napišete šta je najbolja kombinacija DNS-ova i gde da se DNS-ovi unesu, a da se pri tom ne poremeti ništa sa ostalim WiFi konekcijama (laptop,mobilni...) ? Dal' u podešavanjima ONT-a ?
A, između ostalog, ni ja ne mogu da nađem u podešavanjima ONT-a gde se unose DNS-ovi, jednostavno, masa podešavanja mi se ne prikazuje. Ne vidim više nigde ni port forwarding ...
Negde sam pročitao da u tom slučaju treba resetovati ONT, da bi se pojavila sva podešavanja.
Da li da to uradim i gde (U podešavanjima ONT-a "Reboot device" ili fizički na samom ONT-u) ? Jel' neće nešto da se zabalabućka kad uradim reset ?

Da li je to 100% sigurno da ne postoji mogućnost da se direktno na ruteru promeni, da ne menjam pojedinačno za svaki uređaj?

Сачекај да се јави неко ко је стручнији од мене. Ја нисам видео ту опцију.
Улазио сам у подешавања и као user и као аdministrator и нисам нашао.

Port forwarding постоји.

Мораш да се улогујеш са:
root
admin

Poslednja izmena:
E, upravo sam i ja hteo ovo da pitam, jer meni ovo sa DNS-ovima ništa nije jasno.
Meni je primarni DNS 130.180.224.164, a sekundarni 130.180.224.180 (bar mi tako piše u WAN statusu ONT-a), dok mi na kompu u IPV4 podešavanjima stoji 8.8.8.8 kao sekundarni. Nešto tu nije jasno :(
Ustvari, jel možete da napišete šta je najbolja kombinacija DNS-ova i gde da se DNS-ovi unesu, a da se pri tom ne poremeti ništa sa ostalim WiFi konekcijama (laptop,mobilni...) ? Dal' u podešavanjima ONT-a ?
A, između ostalog, ni ja ne mogu da nađem u podešavanjima ONT-a gde se unose DNS-ovi, jednostavno, masa podešavanja mi se ne prikazuje. Ne vidim više nigde ni port forwarding ...
Negde sam pročitao da u tom slučaju treba resetovati ONT, da bi se pojavila sva podešavanja.
Da li da to uradim i gde (U podešavanjima ONT-a "Reboot device" ili fizički na samom ONT-u) ? Jel' neće nešto da se zabalabućka kad uradim reset ?

ehehehe zabalucka :)

Nece tebra, slobodno mozes da ga resetujes na dugme ili preko interfejsa,stim sto kucas user:root i pass:admin. E sad nista neces postici sa resetovanjem jer nije do tvog rutera vec do Targa,a sto se tice sekundarnog DNS-a koji ti stoji u podesavanju na kompjuteru kao 8.8.8.8 mozes to da promenis na sledeci nacin.U to polje secundary DNS unesi IP adresu 130.180.224.180 ,potom klikni advanced dugme pa zatim DNS tab zatim add i dodaj tu IP od google DNS-a 8.8.8.8.Kad dodas neka ti bude poslednji u nizu mada po defaultu ce i biti.Kliknes apply ,ok i to je to.Sto se tice podesavanja na samom ruteru ne mogu ni ja da nadjem opciju za dodavanje DNS-ova,pa ako je neko uspeo nek podeli sa nama :) pozz

Ne razumem sta petljate, ja sam vam vec par puta napisao da skinete ovaj mali portable freeware i u 3 klika promenite dns na najbolji, za par sekundi: http://www.sordum.org/7952/dns-jumper-v1-0-6/ (844 kb)
Pokrenes program, kliknes na: "Fastest DNS", zatim na: "Find fastest DNS" i na: "Apply" i imas podeseno na najbolji DNS.

Pih, pročitali rešenje na forumu pa ga iskoristili :)

Imam mali problem, kada hoću da pristupim IPV4 da promenim parametre za dns, dobijam ovakvu poruku...

Capture.PNG

Sad bi trebalo da je sve OK.
Radi net sa ONT-a sa default DNSovima(130.180.224.164 i 130.180.224.180).
Problem je bio malo kompleksniji pa je i resenje bilo kompleksnije i trebalo je vise vremena da se sve vrati u normalu.

Genralno moj savet je da koristite neki open DNS.

ehehehe zabalucka :)

Nece tebra, slobodno mozes da ga resetujes na dugme ili preko interfejsa,stim sto kucas user:root i pass:admin. E sad nista neces postici sa resetovanjem jer nije do tvog rutera vec do Targa,a sto se tice sekundarnog DNS-a koji ti stoji u podesavanju na kompjuteru kao 8.8.8.8 mozes to da promenis na sledeci nacin.U to polje secundary DNS unesi IP adresu 130.180.224.180 ,potom klikni advanced dugme pa zatim DNS tab zatim add i dodaj tu IP od google DNS-a 8.8.8.8.Kad dodas neka ti bude poslednji u nizu mada po defaultu ce i biti.Kliknes apply ,ok i to je to.Sto se tice podesavanja na samom ruteru ne mogu ni ja da nadjem opciju za dodavanje DNS-ova,pa ako je neko uspeo nek podeli sa nama :) pozz

Hvala puno Mixoni ;)

@BECKS
A, koji open DNS bi ti predložio i da'l da ga koristimo kao primarni ?

P.S.
Ja sam u uputstvu za ONT video da postoji podešavanje za DNS, ali kod mene toga nema :(

Poslednja izmena:
Na ONT-u si ranije mogao da se telnetujes i da u resolve.conf fajl upises DNS koji hoces da koristis. Ovako preko GUIa nema opcije.
Sto se tice kombinacije DNSova:

Preffered: 8.8.8.8
Alternate: 130.180.224.164

Moze za alternate i 8.8.4.4 ali vise volim da su to dva nezavisna DNS-a

Super. Hvala !
I još jedno pitanje:
Pre nekih... pa možda manje od mesec dana, brzina skidanja torrenata mi se vratila na "default". Znači nemam više onaj "dupli download speed".
Nije da tražim " 'leba preko pogaće", ali me interesuje da li je to slučaj kod svih ili ... ?

Ajde kad sam vec ovde imam jedno pitanje :D

ONT mi je namesten na bridge mod e sad problem je sto niko i nista na njega vise nemoze da pristupi. Ni putem mreze ni direktno preko lan porta.

Koj mu djavo i ima li kakvo resenje :D

Net radi tako da mi nije bitno al reko ajd ako mi zatreba da znam sta radim xD

Moraš da mu pristupis preko lan mreze s'stim da na racunaru treba rucno uneti IP. Kad je u bridge modu iskljucen je dhcp.

Probao sam preko mreze da idem na default adresu koja je ostala ali nije htelo.

Probao sam preko laptopa direktno kablom al nista.

EDIT: sve i recimo da sam zaboravio IP kako da ga nadjem ?

Poslednja izmena:
Da li se jos nekome pojavljuje pikselizacija na digitalnim kanalima...Imao sam taj problem ranije i dosli su momci i zamenili ruter...Sljakalo i evo sad bas gledam tekmu i ponovo mi se pojavljuje..

Nazad
Vrh Dno