Šta je novo?

iMac - pomoc

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Nadam se da moderatori nece pogresno protumaciti moj post. Dakle ovo nije "nedoumica oko kupovine", znam koji model hocu. Samo zelim da mi neko potvrdi da je to taj model, posto je cena razlicita.

Dakle ovako. Razmisljam vec neko vreme da uzmem iMac (to mi je odavno velika zelja). Gledao sam sta i kako bi doslo u obzir i otprilike najvise sto bih mogao da se "isprsim" finansijski je da uzmem poslednji, late 2013 27"model.

E sada, gledam cene po nemackim prodavnicama i nista mi nije jasno. Recimo u tri radnje u kojima sam gledao cene, razlika je ogromna, a paradoksalno je da je cena najvisa u Apple store-u.

Dakle pokusavao sam da uporedim ove tri ponude i koliko vidim to je isti model, poslednji model, late 2013. A ovde kosta 1799 eur, ovde 1979 eur (dakle 200 eur vise), a u Apple store-u kosta neverovatnih 2000 eur.

Ok, ova druga ponuda je sa parallels software-om, ali posto prodavnica ima samo tu ponudu za ovaj model, nju sam naveo. Ne znam da li bas taj software kosta skoro 200 eur, ali ajde da je to razlog. A zasto je isti model u Apple store-u cak 200 eur skuplji od Saturna?

Dakle moje pitanje je zasto je ovolika razlika u cenama i zasto je bas u Apple store-u najskuplje. I drugo, da li neko moze sa sigurnoscu da mi potvrdi da se radi o istom, late 2013 (poslednjem) modelu, posto sam sve nesto u strahu da mi je nesto promaklo i da to uopste nisu isti modeli.

Nemam odgovor na tvoje pitanje, ali možda ne bi bilo loše da razmisliš da uzmeš Fusion Drive, a slabiji procesor. Razlika je više nego primetna u svakodnevnim poslovima, što se za procesor ne može uvek reći. Nažalost, mislim da se FD računa kao BTO, pa si onda osuđen da ideš preko Apple Storea.

Razmisljao sam, ali sam odusao zato sto ovaj model ima i prazan slot gde mogu da nakacin kasnije, ako zelim, SSD, pa bih to uradio naknadno, ako mi bude trebalo. A i, osim ako ne bih kupovao u Apple store-u, gde je skuplji znacajno (zato sam i otvorio temu), u ovim drum radnjama mogu da uzmem samo ono sto imaju u ponudi.

Ovaj prvi sto si postavio je i jeftiniji, ima GT775M graficku( izgleda konfuzno, ne znam koji je model jer veliki naslov kaze ovaj sto sam ja naveo a u opisu levo od cene pise da je sa jacom grafickom), ovaj drugi za 1979 ne otvara dobro link, dok ovaj iz appstorea za 1990eur ima gtx775M graficku, i jaci procesor
eto to ti je razlika.

Mamu im njihovu. Menjaju cene i ponudu kao na traci. :( Ovaj prvi sto sam okacio i sto je kostao 1799, sada kosta 1838 eur. Ovaj drugi link meni radi i tu je ponuda od 1979 eur, ali sa tim Parallels softverom, a deluje mi da je to isti iMac. I opet dolazimo do cene u Apple store-u gde je najskuplji, odnosno kosta 2000 eur. sto je znaci skuplje i od ove druge ponude, gde se dobija i taj Parallels softver, odnosno od ove prve ponude, koja iako je skuplja sada nego juce, opet je nekih 160 eur jeftinija nego u Apple store-u.

To bi trebalo da su isti modeli, je l' tako? Svi imaju 775 grafiku. A zasto se cene razlikuju to ne razume, a posebno ne razumem da je najskuplji Apple store.

Poslednja izmena:
Apple store i/ili sertifikovani lanci ima uvek istu cenu za isti proizvod u svim zemljama u Evropi (ili teže tome) i takva je poslovna politika. A razlika u ceni jeste 160 evra ali to je 8%. Koliko znam u Apple Store možeš da dobiješ popuste valjda do 12% na razne načine, recimo student, odličan đak i sl. ali zavisi kako u kojoj državi. Pa se raspitaj i oko toga, šta je aktuelno od popusta u Nemačkoj i pokušaj da ostvariš.

Ja sam kupio kod nas MBP u iStyle pre 3 godine, tj kupio komšija sa "indeksom" i dobio sam popust (valjda je bilo 10% tada).

Poslednja izmena:
Hvala. I dalje mi nije bas logicno da je Apple store najskuplji, ali sta je tu je. Makar znam da je u pitanju isti model. To mi je u sustini bilo najbitnije.

u vezi promene cene na sajtu, mogu ce je da, sajt kalkulise nekako broj pregleda i tako dize cenu. Tako nesto postoji kad se preko interneta trazi neka avionska karta, kad prvi put pogledas je jeftino, vec posle 2-3 puta cena raste, da bi posle nekoliko pregleda cena bila i duplo visa. Svasta je moguce

Da, da, u pravu si. Nije nemoguce.

Nego, interesuje me sto se tice ovog modela, da li postoje za sada neki bagovi u koriscenju koji su se ispoljili? Znam da su prethodni modeli imali taj bag sa prasinom u ekranu. To je sada koliko znam reseno. Ima li jos nesto sto bi trebalo da znam? Kako su se generalno imac racunari poakzali sto se tice hladjenja? Ne mislim na neka velika opterecenja hardverska, vec ovako u obicnom radu, pri visokim temperaturama, leti? Ipak je sve to spakovano na malo mesta i ne znam koliko je efikasno reseno hladjenje.

Ja imam najjaci model iz 2012, i ja sam prezadovoljan. Za sada nema prasine, da kucnem u drvo, kuc kuc kuc.
Masina je jako tiha, skoro da se ne cuje. Ventilator mi se jos ni jednom nije upalio iako je u sobi 25 stepeni. Svaka preporuka

Ако могу да ти дам један савет, као неко ко је купио iMac27 без SSD и онда га накнадно уграђивао у исти... немој да се зезнеш као ја. Узми лепо SSD од 256 гига и користи екстерне хардове. Један користи као TimeMachine backup а други за све остале мултимедије и сличне податке. ;)

Znam da je ssd vrlo bitna stvar. Imam ga sada na Air-u, a skoro sam ga ugradio i za pc. Ali ne znam da li cu iMac uzimati u Apple store-u, jer ipak je tamo najsuplji, tako da verovatno necu imati preveliku mogucnost kastomizacije. Opet doplata od 200 eur za ssd od 256 nije mala. Mislim da moze za manje para da se uzme i veci disk istih performansi i da se naknadno ugradi. Koliko sam video na every mac-u, ovaj model ima slobodan pcie za ssd i prakticno ga samo treba ubosti. To se moze cak bez vecih problema uraditi i u kucnoj varijanti, a za servisere je to maciji kasalj.

Plus u ovoi varijanti dobijam hdd od 1 tb a ako bih odmah uzeo ssd, em bih dobio samo njega em bih morao da kupujem posle posebno hdd sto bi mi izaslo sve znacanno skuplje. A i nisam siguran da bih mogao da ugradim naknadno interni hdd, a te eksterne varijante su mi nesto odbojne , jer ako vec uzimam iMac hocu onda da mi sve bude upakovano u njega, bez ikaovih dodataka i pomagala sa strane. A jos ne znam koja je brzina protoka preko usb-a u odnosu na sata i da li bi i koliko protok bio eventual o sporiji na taj nacin.

Poslednja izmena:
Koji to pcie ssd ima da se kupi u slobodnoj prodaji za manje para?

Ne znam. Citao sam negde ranije, neku diskusiju. Mozda i nema, ne znam. Kako god. Nemam mogucnost izbora, jer necu da dajem skoro 200 eur vise u Apple store-u nego u nekoj drugoj radnji, a za istu stvar, tako da nemam ni mogucnost da nista menjam. A i da imam, ne bih to radio u pocetku, jer jednostavno 256 gb mi je nista, eksterne diskove niti zelim da koristim, niti zelim da kupujem i dodatno placam. Pritom SATA III protok je koliko vidim znacajno brzi od USB 3.0 tako da bih jos imao u sporiji protok. Sve u svemu, bitno mi je da znam da imam slobodan slot za SSD, koga cu 99% i ugraditi, ali naknadno, kada skupim pare, ili diskovi jos pojeftine ili kad mi se vec ukaze prilika. Prosto taj iMac planiram da koristim kao glavni racunar, zamenu za sadadnji PC i jednostavno 1 tb prostora je minimum koji mi je za tako nesto neophodan.

Čisto da znaš da su ti samo ruke za ugradnju 8.000, a reći da je to mačiji kašalj je u najmanju ruku kritična izjava.
Vidim da imaš dosta informacija, rekla-kazala, maltene ništa nisi proverio i pričaš napamet.
SSD na pci-e ćeš jako teško naći za manje pare, a kad dodaš i ugradnju, definitivno neće biti jeftinije ;)

Ako si odlučio da ti je 200E razlike u ceni mnogo, ne vidim iskreno poentu ove teme. Svi ti pričaju jedno, a ti se uvatio za 200E.
Kada daješ 1800E, veruj mi na reč da ne treba da štediš na tih 200E ma koliko ti se oni veliki učinili u ovom momentu. Najbolja stvar koju taj iMac može da dobije je SSD, ne postoji taj procesor, grafika, ili memorija koja će ga za everyday upotrebu toliko ubrzati kao SSD ;)

Ovaj post shvati kao najdobronamerniji savet.

:wave:

1. Moj drug ima izreku koja glasi "Lako je tudjim k*rcem gloginje mlatiti". U kontekstu ove price, lako je dati 200 eur vise kada su pare tudje. Ako su to tebi male pare, meni nisu.
2. Razlika nije 200 eur, nego je 400 eur. Jednostavno imam opciju ili da ga kupim u radnji gde kosta ~1800 eur, ili u Apple store-u gde kosta ~2000 eur, a da bih mogao da uzmem SSD umesto HDD, moram da ga uzmem u Apple store-u, gde bih na tih 2000 eur, morao da doplatim jos 200 eur za disk od 256 GB, koji jedva da moze da mi pokrije sistem i osnovne programe. 400 eur da dajem vise, zbog SSD-a, kada za 400 eur mogu da kupim solidan PC racunar sa sve SSD-om, mozda i HDD-om pride, mi ne pada na pamet.
3. Razlika nije cak ni 400 eur, jer meni taj disk od 256 gb nista ne znaci. Dakle morao bih jos dodatno da kupim HDD, pa da ga kacim ili kao eksterni ili kao interni, ako je to uopste moguce i opet ili placam taj disk, ili placam i disk i tu istu ugradnju.
4. Da mi je neko pre par meseci rekao da cu dati vise od 1000 eur za desktop racunar, mislio bih da je lud. Onda sam poceo da razmisljam o imac-u od 21.5 inca od ~1200 eur. Pa onda ajde da uzmem ipak 27". Pa onda ajde da bude jaca graficka i procesor. Sada pricamo o sumi od 1800, odnosno 2000 i jos o tome da li treba jos nesto dodati i jos vise platiti. Najbolje na kraju da prodam auto i doplatim jos malo i uzmem najbolji iMac, koji ce onda za godinu dana da kosta 1000 eur.

Ovo je jednostavno apsolutni limit koji cu da dam i to cu jos doooobro da razmislim da li to uopste da kupujem, ili da uzmem neki svemirski pc za 1000 eur i za 1000 eur da odem na put oko sveta.

Pa zar u onom iz apple store-a nemaš već disk od 1tb?

Ne, ako uzmes SSD, onda ne dobijas HDD, a doplacujes 200 eur, sto znaci da je doplata 200 eur + vrednost tog HDD od 1tb. Bar sam ja tako razumeo, konfigurisuci i gledajuci cenu na apple sajtu.

Da li znate, ako bih uzeo SSD, da li onda ostaje slot i mesto za HDD, za neku eventualnu nadogradnju? Pise da ako uzmes HDD, ostaje konektor i slot za SSD, pa ne znam da li vazi i obrnuto.

Poslednja izmena:
Nesto ne mogu da nadjem, ali pokusacu jos.

Jos nesto. Taj fussion drive, kako je povezan? Da li preko PCIe, ili SATA, ili preko oba konektora nekako? I da li je taj SSD deo po brzini isti kao i samostalni SSD na PCIe?

Uzmi ssd i externi hdd ili kupi sa hdd-om i ugradi sam ssd...

Koja mudrost :)

Како можеш овако нешто, неинформисано и неодговорно да напишеш?!
http://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+EMC+2639+Hard+Drive+Replacement/19643 А после оволико цимања и мучења, још и изгубиш гаранцију...

@Bad Habbit,
Ја сам се гадно зајебао што нисам одмах узео са ssd од 256 јер је то била доплата од 200е а овај што сам ја узео сам платио 220е и још та уградња накнадна се додатно плаћа и ето колико је било ”јефтиније”...
Твоје паре и ти знаш најбоље... само ми онда није јасно зашто нас све питаш, када и даље прихваташ ништа од савета?

Ne, ako uzmes SSD, onda ne dobijas HDD, a doplacujes 200 eur, sto znaci da je doplata 200 eur + vrednost tog HDD od 1tb. Bar sam ja tako razumeo, konfigurisuci i gledajuci cenu na apple sajtu.

To je ako uzmeš samo SSD od 256GB. Ako se opredeliš za Fusion Drive, dobiješ i jedno i drugo: 128GB SSD-a i 1TB HDD-a. Oba su unutra, a OSX ti ih predstavlja kao jedan volumen. Fusion drive se isto doplaćuje 200€. To može da se izvede i naknadno, ali je veliko cimanje, a i koštaju ruke. To naknadno nećeš nikad uraditi.

Iskreno, nisam znao da "kuciste" nema srafove i da mora da se "sece" da bi se otvorilo. To me je bas smorilo i to ne bih nikako radio, cak i kada bih znao da ce mi to neko ljudski uraditi. Dakle to menja stvari iz korena. Moram da uzmem nesto sa cime cu odmah biti zadovoljan i necu ga cackati, makr neki duzi vremenski period. Dakle sada u prvi plan,s kroz neocekivano ispada fussion drive. Druga opcija bi bila taj SSD 256+ neki eksterni disk. Medjutim. Fora je, sto sam vec i rekao, u tome sto ovo mogu da uzmem samo u Apple store-u koji je vec skuplji skoro 200 eur, a onda jos 200 eur doplata za FD, dakle to je citavih 400 eur vise, sto je previse para. S'obzirom da ovo planiram da kupim u Nemackoj i da osoba koja bi to trebalo da mi uzme ide veceras tamo, zamolicu je da mi proveri u ovih radnjama, da li postoji mogucnost da se eventualno poruci iMac po zelji preko njih i koja bi bila cena.

Takodje, sada se pojavila jos jedna opcija. A to je uzeti ovaj slabiji 3.2 Ghz + 755 grafika, koji je jeftiniji oko 200 eur, a za tih 200 eur uzeti FD. Medjutim, gledao sam jos ranije koja je razlika izmedju grafickih 775 i 755 i bar prema ocenama i grafikonima, poprilicna je. Sad ne znam koliko je to primetno u svakodnevnom radu, ali opet...Pretpostavljam da razlika u cpu i nije previse velika.

Ono sto me takodje "brine" kod tog fussion drive-a je sto je to ipak relativno nova stvar i ne znam koliko je dobra u praksi, odnosno sklona nekim kvarovima. Ipak, kako ja to shvatam, on znaci prati sta se cesce odnosno redje koristi i sam pomera ovo sto se cesce koristi na SSD deo FD-a i obrnuto. To znaci da se prakticno svakodnevno podaci pisu i brisu, a to opet ne znam koliko je dobro ni za HDD, a pogotovo za SSD, koji znam da ima neki odredjeni broj upisa za koji je atestiran, koji je znatno manji od obicnog HDD (bar je tako bilo u pocetku sa SSD-ovima, ako se nesto nije promenilo u medjuvremenu).

I ono sto sam vec pitao, a niko nije odgovorio, a ja nisam nasao na netu, da li znate kako je FD povezan sa plocom? Da li preko PCIe, SATA III, ili oba? I da li eventualno pored FD ima i mesto za neki dodatni disk, bilo SSD, ili HDD?

I poslednje pitanje. Ako bih preko USB 3.0 povezivao eksterni disk ( u slucaju da uzmem SSD umesto FD), kolika je razlika u brzini protoka u odnosu na SATA III? Ovo nesto sto sam ja gledao po netu, skoro je duplo sporije.

Ranije sam napisao da imam najjaci model iMac-a za 2012 god, i kupio sam ga sa 1TB HDD. On uopste nije spor, radi brzo, i sve otvara u trenu, naravno da je brzi sa SSD ali za svakodnevnu neku normalnu pa cak i profi upotrebu nije potreban SSD.

Твоје паре и ти знаш најбоље... само ми онда није јасно зашто нас све питаш, када и даље прихваташ ништа од савета?
Pa baš se to i ja pitam.

Mozda zato sto trazim savete koje mogu finasijski da ispratim.

mislim da bi bio najbolji kompromis uzeti 1TB FD-a i uzmes u startu jaci cpu i gpu jer ce te tesko spasiti brzi hdd od zahtevnih programa koji zahtevaju jaci hw... ako se ne uklapas u budzet onda ne moze niko da ti pomogne i ostaje ti jedino da skupljas jos para i uzmes masinu sa kojom ces biti zadovoljan...

Mozda zato sto trazim savete koje mogu finasijski da ispratim.

А ми то не можемо да знамо. Чак и да си нам написао да ти је буџет 2000евра, нико од нас не би могао да зна да ли или не, ти имаш додатних 100е или 200е да додаш за савршену машину!
Ја те саветујем да прво изабереш SSD као опциону надоградњу, па онда све остале док не попуниш буџет... јер ћеш далеко брже приметити да имаш хард диск уместо SSD него што ћеш приметити i5 уместо i7 или да имаш 8 гига уместо 16 гига меморије (поготово што рам можеш самостално да уградиш без икаквог цимања).

Први пут када будеш покренуо Photoshop или било коју слично захтевну апликацију са тог стандардног харда и ако си икада пре тога користио рачунар са SSD, сморићеш се као ротквица у зиму... због спороће! Пусти се тих прича да као ”није толико спорије” или ”то је све синтетика”... не може матори да буде само синтетика када су од 4х до 8х бржи SSD дискови. Не постоји та радња где се неће приметити разлика у брзини којом рачунар одговара на сваку твоју команду. Плус, ма колико хард диск био тих... и даље ће се чути, поготово што је окружен шупљим алумунијумом који ће додатно појачавати вибрације истог.

Као што сам ти изнад и написао... твоје паре - твоја одлука.

Nazad
Vrh Dno