Šta je novo?

AMD APU Kaveri

Pa to je i najveci problem, napravio sam kolegi HTPC konfiguraciju sa i3 haswelom i iskreno se dosta razocarao sto se software strane tice i drajvera. Performanse i potrosnja su super to ne osporavam :)

Vidis to nisam znao. Ja sam mislio da se problemi uglavnom javljaju u gamingu. Hvala na informaciji.

Koliko bi ploca bila skuplja da na nju metnu 1Gb GDDR5 memorije?

ne znam to moras njih da pitas mislim da nece nikada stavljati gddr5
mnogo bolje resenje je 4x ddr3 po meni zbog compute powera itd ... procesorska strana nema nista od gddr5 dok i cpu i gpu imaju prednosti od shire magistrale a verovatno je i jeftinije

ne znam to moras njih da pitas mislim da nece nikada stavljati gddr5
mnogo bolje resenje je 4x ddr3 po meni zbog compute powera itd ... procesorska strana nema nista od gddr5 dok i cpu i gpu imaju prednosti od shire magistrale a verovatno je i jeftinije

Slazem se da se isplati ubacivati Quad Channel kontroler(ili bar Triple Channel), ali samo u jacim A8 i vecini A10 modela. Sa druge strane Quad Channel, ako se ne varam bi trazio izmenu socket-a i pitanje je da li bi mogli da ostvare jedan socket na kome su i Quad i Dual Channel resenja moguca.

AMD Kaveri Features HSA Co-Processing With Discrete GPUs

While AMD doesn’t offer dual graphics option to Kaveri with high-end graphics cards, it does offer some new HSA features with the Radeon R9 290X graphics card. What basically happens is that the Radeon R9 290X will render the graphics while the A10-7850K would handle the physics calculations utilizing HSA as a Co-Processor. This is similar to the NVIDIA PhysX technology where you can set a second GPU as a PhysX Co-Processor.

http://wccftech.com/amd-catalyst-13...a-support-scheduled-january-kaveri-coprocess/

Значи има смисла користити APU и дискретну графичку карту вишег ранга.

No dok to bude i primijenjeno proci ce dosta Dunava is pod savskog mosta...

U subotu uveče mi je stigao A10-7850K (ENG. sample) TRAY uparen sa 2x4 GB Radeon Gaming memorije na 2133 MHz. Ploča je Gigabyte GA-F2A88XM-DS2.
Za većinu ploča je potrebno koristiti neki stariji FM2 procesor za flešovanje BIOS-a pa tek onda ubosti Kaveri. Kod ove ploče je bio slučaj da ni iz BIOS-a nije bilo moguće flešovanje već se sa F1 na F4 moralo raditi iz DOS-a pa tek onda sa F4 na F5 verziju uz pomoć Q-Flash opcije iz BIOS-a. Prevelika razlika u arhitekturi.

Prvi utisci su odlični. Sistem dignut bez problema veoma brzo, ploča je prepoznala memoriju kao 1866 MHz i sistem radi stabilno.
Radni taktovi su 3.700 - 4.000 MHz i veoma brzo se radi tranzicija od 1.700 MHz koliko sam najmanje video do 3.700 i to svako jezgro nezavisno (često su 1. i 3. jezgro bili u "turbo-u" do 4 GHz dok su ostala dva radila na 3.7 GHz).

Igranjem sa frekvencijom memorije vidi se koliko je Kaveri gladan brzine RAM-a (u BIOS-u je dostupna opcija za 2.400 MHz).
Poređenja radi, Heaven Benchmark rezultati na 720P sa ostalim podrazumevanim podešavanjima:

MHz ----- Avg ----- Min ----- Max
1600 ---- 24,5 ---- 14,9 ---- 44,5
1866 ---- 26,0 ---- 15,3 ---- 52,2
2133 ---- 28,2 ---- 16,1 ---- 51,9

Integrisana grafika se bez problema overklokuje na 900MHz (dalje nisam hteo). Vrteo sam par krugova Heaven-a, čisto da provrim stabilnost ali dobitak je marginalan, tipa 0,3 FPS Avg. Pozabaviću se još ovime.
CPU radni takt za sada nisam dirao ali probaću da ispitam limit danas - sutra. Koristim neki najobičniji, ne tako masivan, box kuler sa starog X2 procesora i temperature pod punim opterećenjem umeju da variraju i dolaze do 70 stepeni.

Diskretnu grafiku sam imao samo juče na pozajmici. U pitanju je bila HD7770 ali nisam uspeo nigde da nađem Dual Graphics opciju. Proveo sam gotovo dva sata pokušavajući.
Stvari koje sam radio:
- ubacio diskretnu grafiku i povezao monitor na nju direktno
- ubacio diskretnu grafiku i povezao monitor na integrisanu
- u BIOS-u podesio da je integrisana grafika primarna i obrnuto
- Instalirao AMD Overdrive i gotovo sve alate koje sam našao a mogu da se tiču grafičkog podešavanja

U samom BIOS-u ne vidim nigde opciju za uključivanje niti u Catalyst control panel-u ima takve ili Crossfire opcije (poslednji dostupni drajveri instalirani)
AMD sajt je slabo ažuriran po ovom pitanju tako da mi treba pomoć oko ovoga ako neko zna.

Šta vas interesuje da provrtim od testova, igara ili alata za testiranje?

Poslednja izmena:
Vidi da li ovo pomaze, mada verovatno nije isti BIOS, ali bar imas hint gde da trazis.

Pixel bilo bi veoma interesantno kada bi mogao da istestiras umesto 8GB RAM-a kako stoje stvari na istom tesu sa 4GB RAM-a.

Ako nije problem bio bih ti zahvalan. :)

Kakva i kolika je razlika između FX8... procesora i ovog APU. Znam da APU ima u sebi interisan i grafički čip ali ...

Poslednja izmena:
Prava vrednost, tj. rezultati moći će da se vide tek kad izadju optimalizovani drajveri za ovaj APU, a prvi će biti u februaru.

Kakva i kolika je razlika između FX8... procesora i ovog APU. Znam da APU ima u sebi interisan i grafički čip ali ...

Mislis u aplikacijama, u procesorskom delu? Razlika je nebo i zemlja.. Cak i FX6300 je dosta jaci, a kamoli FX8... Pogresno je porediti uopste te procesore, APU je gotov multimedijski proizvod, all in one, ubodes i ne mislis. Neko ovde stalno pominje da je to za indijce i kineze, nije to za njih, vec za milione ljudi koji ne znaju ni sta je graficka karta, ni sta je magistrala, DDR3 ili DDR5, ni sta su pixeli i shaderi. Takvoj klijenteli nije bitna ni rezolucija, ni nivo detalja, jer oni to ne znaju ni sta je. Ono sto im sama igra unapred konfigurise oni ce misliti da je to onako kako igra i treba da izgleda, i ja im na nekim nacin i zavidim, jer ce oni uzivati u svakoj cari te igre, a ne kao mi pojedinci, meriti FPS i GPU usage i proklinjati sudbinu sto nemamo malo jacu graficku kartu da mozemo da stavimo tessellation na high. Zato APU kao koncept udara bas tamo gde treba, i bas tamo gde AMD jedino moze da udari, u masovnu upotrebu.

Ma pusti to cpuboss poredjenje, povrsno je da nema dalje.. Jedino im verujem da je u single core operacijama malo brzi A10. Ali opet, ti procesori nisu za poredjenje, nije im ista namena, nije im ista ciljna grupa korisnika, nista nemaju zajednicko. To je kao porediti RV vozilo sa novom Mercedes E klasom.

Retardiranijeg sajta za poređenje performansi skoro nisam video.

Mislis u aplikacijama, u procesorskom delu? Razlika je nebo i zemlja.. Cak i FX6300 je dosta jaci, a kamoli FX8... Pogresno je porediti uopste te procesore, APU je gotov multimedijski proizvod, all in one, ubodes i ne mislis. Neko ovde stalno pominje da je to za indijce i kineze, nije to za njih, vec za milione ljudi koji ne znaju ni sta je graficka karta, ni sta je magistrala, DDR3 ili DDR5, ni sta su pixeli i shaderi. Takvoj klijenteli nije bitna ni rezolucija, ni nivo detalja, jer oni to ne znaju ni sta je. Ono sto im sama igra unapred konfigurise oni ce misliti da je to onako kako igra i treba da izgleda, i ja im na nekim nacin i zavidim, jer ce oni uzivati u svakoj cari te igre, a ne kao mi pojedinci, meriti FPS i GPU usage i proklinjati sudbinu sto nemamo malo jacu graficku kartu da mozemo da stavimo tessellation na high. Zato APU kao koncept udara bas tamo gde treba, i bas tamo gde AMD jedino moze da udari, u masovnu upotrebu.

Hvala na odgovoru, upravo takav odgovor sam i očekivao, konkretan i jasan.

Zato sto Cinebench, 3D Mark, Passmark i Geekbench nisu bas sveobuhvatni testovi.

Kaveri Delidded : http://www.techpowerup.com/197051/amd-a10-7700k-kaveri-de-lidded.html

Pixell, smeš li da se usudiš na ovo i da mu staviš na Kaveri Liquid Ultra pastu i klokneš ga do krajnjeg maksimuma, sve to posle lepo istestiraš ? Molim te odradi mu two-pass x264 video enkoding test i Cinebench R15 test, na default i overklok krajnjoj vrednosti. Takođe, Autocad 14 i 3DS Max 2014 test, molim te.

Ne moze maksimalni OC, vec je rekao da nema dobar kuler.

Pozajmiću ja NH-D14, ako treba kojim slučajem.

Dosta mi je cekanja na nase retardirane uvoznike,narucio extreme 6+ iz Wiena,za pocetak ide na njega 6790k,dok se cena Kaverija malo ne spusti!!!!!:-devil-:

Kako površno gledanje na stvari?!
Zar ti nikada na pamet nije palo, da postoje i korisnici računara, koji se ne igraju? Koji ne smatraju da igranje nije jedina svrha računara? Koji će kosrititi računar za surf, gledanje filmova, slušanje muzike, i odrađivanje office poslova. Eventualno tu i tamo, pokrenuti igricu, kada mu u goste dođe napaljeni klinac...
Da l' to ovakvi korisnici, automatski bivaju okarakterisani kao neznalice ili laici ne znam. Ali znam da je 90% populacije koji upravo tako koriste računar. I svakom od tih 90% bih preporučio APU, jer je upravo odmerena kupovina, za koju ne treba izdvojiti preterano novca, koja će odraditi svaki zadatak koji joj se postavi.

Dosta mi je cekanja na nase retardirane uvoznike,narucio extreme 6+ iz Wiena,za pocetak ide na njega 6790k,dok se cena Kaverija malo ne spusti!!!!!:-devil-:

Vrlo pametan izbor, a šuška će da će Kaveri već od polovine ili kraja februara da se spusti cenom nadole. Još kad se u februaru pojave 13.35 beta Matnle driveri za KAveri uslediće novi testovi Kaverija po internetu što će još više izazvati interesovanje. Nekako imam osećaj da će tek tada Kaveri pokazati svoju pravu snagu, sa novim drajverima.

Inače ASRock Extreme6 A88X ploča je fantastična i oborila je mnoge rekorde u overkloku. Još samo da je naši testeri odavde i nabave a ne da testiraju Kaveri na KRŠ matičnim pločama sa 4 faze...hoću da vidim da li se može dostignuti 5 GHz na Extreme6 ploči sa daleko boljim kulerom(tipa Phanteks) i Cool Labaratory Extreme Ultra termalnom pastom.

Niko mio nije odgovorio,da li je neko spremam da radi de-lidding Kaveri procesora ?

Kako površno gledanje na stvari?!
Zar ti nikada na pamet nije palo, da postoje i korisnici računara, koji se ne igraju? Koji ne smatraju da igranje nije jedina svrha računara? Koji će kosrititi računar za surf, gledanje filmova, slušanje muzike, i odrađivanje office poslova. Eventualno tu i tamo, pokrenuti igricu, kada mu u goste dođe napaljeni klinac...
Da l' to ovakvi korisnici, automatski bivaju okarakterisani kao neznalice ili laici ne znam. Ali znam da je 90% populacije koji upravo tako koriste računar. I svakom od tih 90% bih preporučio APU, jer je upravo odmerena kupovina, za koju ne treba izdvojiti preterano novca, koja će odraditi svaki zadatak koji joj se postavi.

Kakvo povrsno citanje posta sa tvoje strane..
Procitaj ponovo, videces da sam lepo rekao da je APU gotov multimedijski proizvog, tj all in one. Znaci da je odlican za sve to sto si naveo.

A tek sto je jeftin ... Tek malo skuplji od haswell i5 ...

Dusu dalo za nezahtevne korisnike.

Poslednja izmena:
Има ли неких тестова у апликацијама које подржавају HSA? Очекујем да ће у тим апликацијама растурати и најјаче AMD-ове и Intel-ове "класичне" процесоре.

Vrh Dno