U subotu uveče mi je stigao A10-7850K (ENG. sample) TRAY uparen sa 2x4 GB Radeon Gaming memorije na 2133 MHz. Ploča je Gigabyte GA-F2A88XM-DS2.
Za većinu ploča je potrebno koristiti neki stariji FM2 procesor za flešovanje BIOS-a pa tek onda ubosti Kaveri. Kod ove ploče je bio slučaj da ni iz BIOS-a nije bilo moguće flešovanje već se sa F1 na F4 moralo raditi iz DOS-a pa tek onda sa F4 na F5 verziju uz pomoć Q-Flash opcije iz BIOS-a. Prevelika razlika u arhitekturi.
Prvi utisci su odlični. Sistem dignut bez problema veoma brzo, ploča je prepoznala memoriju kao 1866 MHz i sistem radi stabilno.
Radni taktovi su 3.700 - 4.000 MHz i veoma brzo se radi tranzicija od 1.700 MHz koliko sam najmanje video do 3.700 i to svako jezgro nezavisno (često su 1. i 3. jezgro bili u "turbo-u" do 4 GHz dok su ostala dva radila na 3.7 GHz).
Igranjem sa frekvencijom memorije vidi se koliko je Kaveri gladan brzine RAM-a (u BIOS-u je dostupna opcija za 2.400 MHz).
Poređenja radi, Heaven Benchmark rezultati na 720P sa ostalim podrazumevanim podešavanjima:
MHz ----- Avg ----- Min ----- Max
1600 ---- 24,5 ---- 14,9 ---- 44,5
1866 ---- 26,0 ---- 15,3 ---- 52,2
2133 ---- 28,2 ---- 16,1 ---- 51,9
Integrisana grafika se bez problema overklokuje na 900MHz (dalje nisam hteo). Vrteo sam par krugova Heaven-a, čisto da provrim stabilnost ali dobitak je marginalan, tipa 0,3 FPS Avg. Pozabaviću se još ovime.
CPU radni takt za sada nisam dirao ali probaću da ispitam limit danas - sutra. Koristim neki najobičniji, ne tako masivan, box kuler sa starog X2 procesora i temperature pod punim opterećenjem umeju da variraju i dolaze do 70 stepeni.
Diskretnu grafiku sam imao samo juče na pozajmici. U pitanju je bila HD7770 ali nisam uspeo nigde da nađem Dual Graphics opciju. Proveo sam gotovo dva sata pokušavajući.
Stvari koje sam radio:
- ubacio diskretnu grafiku i povezao monitor na nju direktno
- ubacio diskretnu grafiku i povezao monitor na integrisanu
- u BIOS-u podesio da je integrisana grafika primarna i obrnuto
- Instalirao AMD Overdrive i gotovo sve alate koje sam našao a mogu da se tiču grafičkog podešavanja
U samom BIOS-u ne vidim nigde opciju za uključivanje niti u Catalyst control panel-u ima takve ili Crossfire opcije (poslednji dostupni drajveri instalirani)
AMD sajt je slabo ažuriran po ovom pitanju tako da mi treba pomoć oko ovoga ako neko zna.
Šta vas interesuje da provrtim od testova, igara ili alata za testiranje?