Šta je novo?

Slatke muke...GTX760 ili R9 280X ?

loshmiBG

Slavan
Učlanjen(a)
01.04.2008
Poena
304
Pozdrav svima...Potreban mi je savet, ne mogu da se odlucim između ove dve karte iz naslova.
Do sad sam imao uglavnom ATI graficke karte (8800GT je bila jedina Nvidia). Sad je u racunaru Gigabytova HD5850 koja mi uglavnom gura sve igre na max u 1080p rezoluciji...i hocu da je prodam dok jos ima neku cenu i zamenim adekvatnom ili boljom kartom.
Koje su mane a koje vrline obe grafe...može li neko da mi pomogne da se odlučim....poz i hvala.

760 je oko 30k a 280x je oko 33k din...i mislim da je 280x brza tacno koliko je i skuplja...bar u nekim igrama. Mislim da su za igranje u fullhd-u dovoljno brze obe karte i zato pitam za misljenja i iskustva.

Zavisi i koje modele planiras da uzmes tih kartica. Recimo razilka obe Asus DC2 je nekih 6k din. sto je po meni opravdana razlika srazmerno tome kolilo je 280x brza. Neke ozbiljne mane nemaju obe. Ali ako ih poredimo, prednosti 760 su manja potrosnja, malo tisa karta, jeftinija, trenutno je dovoljno dobra pa potera sve igre bez nekih vecih poteskoca i lako je doci do nje. Prednosti 280x su za pocetak brza, 3Gb vrama (koji trenutno i nisu neka prednost ali na duze staze svakako jeste kad budu pocele igre da prebacuju 2Gb vrama sa zahtevnoscu) i kao sto rekoh za 6-7 hiljada din dovoljno brza od 760.

Obe su da kazemo neki nazovi bestbuy u svom cenovnom rangu, vise manje.

Moj ti je predlog probaj da nadjes neku dobru nereferentnu 280x tipa Asus dc2t, Gigabyte Windforce 3x ili sl. Tj sa dobrim hladjenjem za nekih 37k. Ako ne nadjes za tu cenu ili u opste, uzmi Gigabite 760 Gaming OC (windforce 3x) za 30k. Licno sam se poigrao sa tom kartom i odusevio se, gotovo necujna, radi ko sat, a po mom poredjenju ispada duplo brza od moje trenutne 6870 koja je tu negde sa tvojom 5850.

Edit: Ima u monitoru navodno asus 280x dc2t za nepunih 37k.

Poslednja izmena:
Hvala na savetu. Mislim da ću uzeti tu gigabyte gtx760 kartu...realno mi ne treba brza karta za ovu rezoluciju. Jedini razlog zbog kojeg bi mozda razmotrio kupovinu skuplje 280x karte, jeste da ima 3gb memorije jer time produzava svoj vek trajanja.

Ja sam u zadnjim danima pre poskupljenja uzeo referentnu MSI 760icu (nije bilo nista drugo) i nisam se pokajao. Igrao sam Crysis3 i BF4, sve klizi na najjacim podesavanjima uz neznatan zvuk ventilatora (ovo se ne moze nazvati bukom). Skroz dobra :)

Po guru3d.com ispada gigabyte malo bolja karta, nisam gledao ostale posto sam preko moba trenutno. A i po izlasku ovih modela sam se vodio Lajnusovim rezultatima, koji su bili slicni ovima, kada sam je uzimao ortaku za novu konfu. Minimalno brza (oko 1-2 fps po igri) i oko 10% hladnija, ostalo sve isto. Dok je cenovna razlika bila 20€ gigabyte je bio najbolja opcija, sa ovom minimalnom razlikom u ceni rekao bih da se izbor svodi na to koju marku vise preferiras, koja karta ti se vise svidja na oko ili koju pre nadjes. OC potencijal nije toliko bitan, osim toga sto vise zavisi od primerka koji ti zapadne, nego modela, sama karta i nema neke primetne beneficije od OC-a kao recimo 770 pa je samim tim i manje bitan.

U svakom slucaju obe karte su skoro indenticne i neces pogresiti koju god da odaberes.

Asusova karta ima daleko manji PCB (praktičnija za montažu, staje i u manja kućišta), ima "samo" dva ventilatora koji su sasvim dovoljni za hlađenje ovog čipa i pod overclock-om,
a tu je i "Direct Power" koji rasterećuje energetski link između naponske sekcije i samog čipa.
Asus GTX760-DC2OC-2GD5.jpgDirect Power.jpg
Gigabyte-ova karta je po mom ukusu preogromna za ovu klasu, kao da je dual GPU u pitanju.
Gigabyte GV-N760OC-2GD rev.2.0.jpg
Naravno da je odabir pitanje ličnog afiniteta prema određenom proizvođaču ali i pored toga ASUS je provereno najkvalitetniji na našem tržištu, u nedostatku EVGA i sličnih brendova.

Poslednja izmena:
Gigabyte kartica je ogromna, ali bas ogromna za svoju klasu, treba ti ogromno kuciste sto je opet dodatna investicija. Ja imam pomenutu Asusovu grafiku i normalnih je dimenzija. Prezadovoljan sam, tiha i hladna, u idle je 30 stepeni, u igrama nisam ni merio, ali na max podesavanjima novijih igara ide do 65 stepeni sto je nista.

Ja sam je kupio pre nove godine i tako ustedeo dosta novca, sada je za par hiljada skuplja...

Mislim da je GTX 760 bolja karta, mozda cena ne govori to, ali ce izvuci vise FPS-a u vecini igara zbog bolje optimizacije...

Poslednja izmena:
Mislim da je GTX 760 bolja karta, mozda cena ne govori to, ali ce izvuci vise FPS-a u vecini igara zbog bolje optimizacije...
U kojoj zemlji snova je gtx760 bolja od R9 280X? Zato sto je ti imas? Samo da vidim taj odgovor i mogu mirno da spavam

Problem je u tome sto je r9 280x sada bezobrazno skupa i iz inata ne bih dao te pare. Tu i tamo pojavljuje se gtx770 za 33000 i to je, da kazemo, ok kupovina. 40000 za 280x je cist lopovluk, ali makaze su naostrene i spremne:-devil-:

gtx760 je sweet spot mada je totalno neisplativo bilo sta od hardvera kupovati sada.

Poslednja izmena:
Ja sam dao za GTX760 26.500, a evo cene su skocile za 2500...

Za sada sve igre novije preko GeForce experience idu ili u max podesavanja ili priblizno, verujem da svaka moze na max i da se igra lagodno, ali ja ostavljam softveru da to regulise, i nemam zamerki :p

Trenutno best buy za neki normalan gejming.

gtx760 je sweet spot mada je totalno neisplativo bilo sta od hardvera kupovati sada.

pa dobro,a kada ce biti ponovo isplativo kupovati nesto od hardvera?......da li mislite da ce za mesec-dva cene nesto primetno da padnu?.....sumnjam.......tamo negde na leto-jesen?......pred sledecu novu godinu?

mozda u Srbiji vise nikada nece biti isplativo kupovati hardver,nakon ovih poskupljenja.....:)

Pitaj gospodina PPV

mozda nam,zapravo,gospodin PPV netransparentno sugerise da sacekamo sledecu generaciju AMD-ovih i Intelovih procesora,cipsetova,graf kartica pa onda da kupujemo?

mozda ce onda,koliko-toliko,cene biti u nekoj normali.....em cemo ustedeti do tada,em cemo kupiti jaci i savremeniji hardwer...

Asusova karta ima daleko manji PCB (praktičnija za montažu, staje i u manja kućišta), ima "samo" dva ventilatora koji su sasvim dovoljni za hlađenje ovog čipa i pod overclock-om,
a tu je i "Direct Power" koji rasterećuje energetski link između naponske sekcije i samog čipa.
Pogledajte prilog 133235Pogledajte prilog 133236
Gigabyte-ova karta je po mom ukusu preogromna za ovu klasu, kao da je dual GPU u pitanju.
Pogledajte prilog 133237
Naravno da je odabir pitanje ličnog afiniteta prema određenom proizvođaču ali i pored toga ASUS je provereno najkvalitetniji na našem tržištu, u nedostatku EVGA i sličnih brendova.

Ima EVGA u BG koliko hocjesh....ima jedna mala radnja koju ovde svi znaju googlaj evga beograd da ne reklamiram.

Koliko para toliko muzike, skuplji je amd u ovom slucaju ali i brzi i bolji.
Realno nema grske koju god kartu da uzmes.

Ima EVGA u BG koliko hocjesh....ima jedna mala radnja koju ovde svi znaju googlaj evga beograd da ne reklamiram.
U toj maloj radnji cene su nesrazmerne veličine u odnosu na istu, mislim radnju;)
35675 din. za GTX760 je nerealno velika cena.
Ta karta košta 270 eura sa PDV-om preko i još kad ti vrate PDV na granici izađe oko 220 eura a njihova cena je 310 eura, što je mnogo, mnogo je.
Nisam siguran da li daju garanciju uopšte i ko je uvoznik tih EVGA grafika.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno