Šta je novo?

amd CPU overheating

• Začetnik teme Začetnik teme LoxNS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LoxNS

Cenjen
Učlanjen(a)
11.07.2013
Poena
151
Pozdrav svima!

Imam sledeci problem. Mislim da mi je temperatura procesora daleko iznad normale! 😡 Pa se brinem da ga ne unistim vremenom.
Temperatura je od 48-55c dok surfujem netom, gledam yt, filmove i slicno. To mi deluje sasvim ok, ali kad pocnem da igram jace igrice onda se bas zapali, ne mogu ruku drzati duze od 5,6 sec na njemu! :smash: Kad igram AC 4 temperatura ide do 88c sto mislim da je mnogo. Procesor je amd Quad-core A8-4500M, a model laptopa je Aspire V3-551G. Moje pitanje je kako mogu spustiti temperaturu? Imam neki cooling pad od soma dinara, mislim da ne pomaze puno.
I kad smo vec kod cooling pad-ova, da vas pitam zasto oni duvaju od laptopa, zar ne bi trebali da duvaju u laptop, ili je to samo slucaj sa mojim? ahahahah 😀
I poslednje pitanje bi bilo, da li bi smanjio temperaturu kad bi gotovo skroz smanjio brightness na ekranu i povezao laptopm sa tv-om i tako igrao? Znam da tako necu puno osloboditi cpu, ali logicno mi je da bude koristi i od toga 🙂
Hvala unapred!

mozda bi se smanjilo, probaj hdmiom povezi za tv/monitor pa vidi.

imao sam i ja acera pre, ostavio ga da igra DA:O, rikno posle 20min dok je igra bila samo ukljucena, crkla maticna, gt630m/b960 bio moj.

nosi u servis i kazi im da stave termalnu pastu neku, ili kupi sam arctic silver 5 i daj im da stave, zavisi od toga gde si kupio PC, ali svi ce ti uslisiti molbu da ne bi posle dolazio sa mrtvim PCem.

HP po meni pravi kvalitetnije laptopove, Acer najgore, ASUS manje-vise najbolje (pre nego sto dodjete i kazete muh thinkpad, pricamo o konzumerskim laptopovima, znaci za svakodnevno koriscenje prosecnih/casual gaming korisnika), HP je pre sa pavilionima mucio muku, dok acer dan danas muci muku sa hladjenjem.

moj savet je bottlecap trick, gde uznes 4 pampura od pepsija, kole, bilo cega sto imas 4 flase u kuci a ne treba ti, i stavis gde su ona gumena postolja, pretpostavljam da koristis PC na stolu.

ako koristis na krevetu nije ni cudo sto gori.
takodje kod APU-ova procesor radi sve to sto si rekao, yt, filmovi, slicno, dok kod igranja OPET procesor radi i jos jedan deo procesora koji graficki renderuje sve to.
mada skoro svaki laptop ako se drzi na nekoj elevaciji (uzvisenju) ne bi trebao da pravi problem. cooling padovi su bacanje para kako god obrnes, osim oni od po 60-70eur, sto imaju i hubove i ventove i moze sve zivo da se na njima namesta, zalman/cooler master padovi mi padaju na pamet sad.

sve u svemu probaj ovo sa pampurima/cepovima pa vidi.

Ono, očistite te laptopove malo... Red bi bio. 🙂

Zamena paste i čišćenje čini čuda. Posebno na laptopovima koji nisu godinu i više dana otvarani, a koriste se svakodnevno.

@LoxNS

Nešto tu nije u redu. Bacih pogled na notebookcheck review tog laptopa i oni nisu imali ni približno tako visoke temperature. Ili mu ne daš dovoljno svežeg vazduha da ubacuje unutra ili je prašnjav (ako je pasta u redu).

pa sve zavisi koji model, kazem i HP pavilioni su pre bili sinonim za vatrogasnu sluzbu, a evo vec godinu dana ne prelazi 65C 7670m makar mineovao cryptocurrency sa njom (provereno i odradjeno), na stranu to sto izvlaci 100khash, ali opet.
ali generalno acer je najgori po failure rate-ovima, najvise crkavaju, ali dosta dobre komponente imaju po izuzetno malim cenama.

Ono, očistite te laptopove malo... Red bi bio. 🙂

Zamena paste i čišćenje čini čuda. Posebno na laptopovima koji nisu godinu i više dana otvarani, a koriste se svakodnevno.

@LoxNS

Nešto tu nije u redu. Bacih pogled na notebookcheck review tog laptopa i oni nisu imali ni približno tako visoke temperature. Ili mu ne daš dovoljno svežeg vazduha da ubacuje unutra ili je prašnjav (ako je pasta u redu).

Cistio, mijenjao pastu i nista. (Inace je skoro izlazio i na 95 i gasio se tom prilikom). Mozda nekih 5c dobio. Ne znam u cemu je fora.

Moras da otvaras,ciscenje prasine sa kulera i ventilatora
i promeni termalnu pastu na procu i grafici.
Moja Toshiba posle 2 godine intezivnog koriscenja,toliko se napunila prasinom
da nisam verovao,kuler je bio totalno zapusen,na ventilator se zalepilla u vidu blata.
Lap polako vremenom podizao temperaturu i postajao sve bucniji.
Posle ciscenja necujan u prvih 20 minuta i ne pali vent dok se malo ne zagreje.
Temperature ne prelaze 50.

A nije ni cudo sto funkcionise kad ne dize uopste multi. Mada moze i ovako da radi, pa cu ga ostaviti. A ovaj laptop nema nikakva podesavanja u BIOSu, a kamoli za cackanje po voltima.

Smanji malo vrednost, ne mnogo. 🙂

Nego, kakve su ti sad temperature? Da li osećaš razliku u realnom radu (mislim na brzinu laptopa)? Reko' da pitam, možda budu te informacije koristile nekoj sledećoj osobi sa sličnim problemom.

Pa nisam ga mnogo probao, ali cini mi se da se ne primjecuje razlika u brzini. Temp su fino pale, oko 70 i koji stepen vise. A koje god vrijednost da postavim multi ne mrda sa najmanje vrijednosti. A i u tm proc pod prime-om radi na pola. Mada pise u uglu 100%. Malo cudno.

Poslednja izmena:
@LoxNS imam isti procesor u HP-u, ti procesori se malo više greju. Njegova max temperatura je do 100*C (http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-A8-Series A8-4500M.html) Tako da tih 88*C nije rizično za njega. Namesti tu podlogu da duva ka njemu,a ne od njega. Meni temp sa podlogom ide oko 76*C max 79*C ali samo kad igram neku igricu, ovako kad pregledavam net oko 36*C.
http://prntscr.com/2jtf4x

Ako bude namestio da mu podlaga duva ka njemu, to ce automacki znaciti da ce i vise prasine ulaciti. Sto bas i ne zeli 🙂

Pa ti kad hoćeš da se oladiš, da l' ventilator okreneš ka sebi ili od sebe? 🙂

Nema šta prašina, držiš laptop na čistom stolu, ono u vazduhu svakako ima uvek malo prašine što je i normalno i mi udišemo tu prašinu pa nam nije ništa. S vremena na vreme se laptop zato izduvava i čisti da bi se oslobodio te vremenom nagomilane prašine, po meni dovoljno je jednom u 6 meseci, iliti dvaput godišnje. Ja imam ovu podlogu što sam dobio na poklon sa predhodnim laptopom nije nešto naročito al verujem da skida oko 10*C, evo baš ovaj sa slike. A i vidi se kako vazduh treba da protiče.
Coller pad.webp

Nego probaj da smanjiš i opterećenost procesora onako kao sa linka što je dao @dzonihsv, to nije loša ideja, ja sam smanjio na 90% pa ću baš da vidim kako će da radi.

nema razloga da smanjuje na 90%, nista to ne pomaze nesto mnogo, fakticki to mu dodje manualni thermal throttling, najvaznije stavis da minimum bude 5% a max 100%, postavis laptop na sto (nikako na krevet gde su blokirani ventovi), pa na cooling pad.

a da jos jedan trik je ovaj: ako vec planira da koristi laptop kao desktop replacement, da ga drzi na monitoru hdmi-om, uzne lepo okrene laptop naopako, i tako ga ostavi, snizava temperature i za po 20c kod mene recimo.

garant manje temperature tako, ako hoce da koristi kao DTR laptop.

@sladoledsamesom, ima razloga da smanji na 90%.

Evo probao i video, a gledajte i vi. Neverovatno je koliko je snizilo temperaturu, a da pri istim okolnostima (igranju igrice) nemam nikakvog gubitka performansi ili fps.
Ovako je bilo pre🙁 min 36, max 79*C)

A kad sam mu stavio da procesor radi na 90% je ovako: (min 31, max 62*C)
http://prntscr.com/2k349b

Pa prosudite sami 😉

Ljudi usisao sam sve otvore laptopa, nisam ga otvarao, jos je pod garancijom, pa necu da s**bem nesto 😀 Rezultati su vise nego zadovoljavajuci. Sa nekih 87,88c spustilo se na 72-75c i to za 3 sata neprekidnog igranja. U biosu uopste nemam opcija za podesavanje brzine fanova sto sam isto hteo da pokusam :S Ocigledno se nakupilo previse prasine. Odnecu ga u servis ovih dana, pa da ga detaljno ociste i zamene pastu, to bi trebalo da ga vrati u normalu, tj. nekih 65-68c i ne vise.
Sad cu da probam i sa smanjenjem na 90%! Hvala na odgovorima!

Poslednja izmena:
uff ne bih bas verovao da nema gubitka prilikom igranja igara, mozda nekih koje nisu CPU intenzivne starije, najbolje se da prosuditi preko afterburner overlaya koji govori koliko je CPU koristen (utilizovan) kao i graficka, u procentima. stvarno sumnjam da 0.2v manje a nema nikakvih razlika u performansama.

licno nikad ne bih gimpovao cpu toliko, kada je glavni problem kod laptopova
a) obstrukcija ventilatora, ako stoji na tepihu ili krevetu laptop, a nema dovoljno prostora za rad sto se kaze
b) nagomilala se prasina, ako se svaki dan po 6-7h koristi vec za 6-7 meseci se oseca u temperaturama.
c) prasina + termalna pasta, mada obicno prasina je uvek problem.

@sladoledsamesom, ima razloga da smanji na 90%.

Evo probao i video, a gledajte i vi. Neverovatno je koliko je snizilo temperaturu, a da pri istim okolnostima (igranju igrice) nemam nikakvog gubitka performansi ili fps.
Ovako je bilo pre🙁 min 36, max 79*C)

A kad sam mu stavio da procesor radi na 90% je ovako: (min 31, max 62*C)
http://prntscr.com/2k349b

Pa prosudite sami 😉

Meni na 90% neće više od 1.67GHz i naravno da se onda manje grije kada ne može niti do svog osnovnog takta od 1.90Ghz a kamoli više.

Gdje vidim? Pa u 8.1. 🙂

http://www.zaslike.com/files/gn4lzxw9za2r9bzjyxsl.png

I ovaj apu se grije dosta manje nego recimo turon rm-74.

U surfu nakon 6 mjeseci na 100% još nije čiščen ali ga maximalno pazim probook 455

http://www.zaslike.com/files/vti1ubp9qm8tgc41ldb.png

Na turionu bi u surfu bio preko 60 za toliko vremena. 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno