Šta je novo?

Uticaj CPU-a/Memorije na gaming ;)

Jel neko cackao ovo ?

Ja jesam, nema nikakvih negativnih posledica, miš se zaista ali samo malo čini tečnijim, obrada zvuka pa i videa u realnom vremenu tj. sinhronizacija je bolja, i min. fps u Heaven-u mi je veći.
A piše po netu ovde (oval lik - Nodens zna dosta i verujem njegovom iskustvu) i ovde zašto su DPC skokovi manji - jednostavno ih ne može izmeriti, te i nisu manji!

Ali vidim razne ploče (super I/O čipovi) razni rezultati, nema štete probati sve tri kombinacije, lako se može vratiti na staro.

Nisam primetio poboljsanje performansi kroz testove za grafiku, videcu za ostalo. Kada se pokrene WinTimerTester_1.1 nakon kucanja komandi u Command Prompt zaista daje rezultate kao sto je neavedeno na forumu, valjda utice pozitivno i na performanse...

Ako ništa, nema negativan uticaj! Gledaj min fps. i frametime, mislim da se jedino tu može primetiti.

E ako nema negativan uticaj onda ovo svakako treba odraditi, ne moze da skodi, a postoje indicije da pozitivno utice na performanse...

Meni najbolje radi HPET OFF. Sa ukljucenim u Win-u i BIOS-u najvise lag-a ima. I to u samom Win-u bez igara. Skyrim mi, recimo, mnogo manje laguje sa HPET OFF.

Lepo piše po sajtovima, ovisi od hardvera, nije univerzalno rešenje.
Probaj još opciju da ovo upališ u OS-u a ugasiš u BIOS-u, tada ga nateraš na bolju frekvenciju ali bez HPET-a..

Bravo *******i. Svaka cast i svaka pohvala.

Lepo piše po sajtovima, ovisi od hardvera, nije univerzalno rešenje.
Probaj još opciju da ovo upališ u OS-u a ugasiš u BIOS-u, tada ga nateraš na bolju frekvenciju ali bez HPET-a..

Pa vidio sam na nekoliko sajtova, ali nisam naisao da je taj metod ikom boljitka donio.

Probaj, nećeš znati drugačije! ;)

Probacu kad budem pri vremenu. Nego, nije mi palo na pamet da ukljucujem HPET u Win-u, a iskljucen je u BIOS-u. Mislio sam da nemam 'rašta' to raditi. :)

Nisam ni ja dok nisam pročitao. :d

Kok mene ima nesto u configuration-ACPI : ACPI HPET Table to mi je po def na enable jel to to?

Meni je HPET upaljen u biosu . Da li ga prebaciti u 64bit mod ili ostaviti u 32 bit-a ?

@ acep
Misliš u biosu ili registru? Ali da to je to.

@ Apple
Ako je OS 64 onda logično na 64, kao što je tvoj.

Ovo sa HPETom je stvarno interesantno, mislio sam da kada je uključeno u BIOSu da windows automatski to i prepozna, međutim izgleda nije tako. Imao sam problem ( i ne samo ja) sa "lag-om" zvuka prilikom gledanja TVa preko kartice i snimanja preko mikrofona i line in koje nisam mogao da rešim još od prelaska na 7micu, palo mi je napamet da je možda HPET tu nešto nesihronizovan i probao da ga isključim i uključim u BIOSu ali nije pravilo nikakvu razliku. Nisam do sada znao da ga treba "silovati" u systemu.
Sada kada sam ga aktivirao, lag je takoreći nestao. Koliko to ima veze nisam sasvim siguran, kod mene u BIOS ima samo ON i OFF nema 32 i 64 bita izbor, kako pronaći dali je i na koliko bita ?

Kao što sam napisao HPET u prvom postu na prethodnoj strani, upravo tome najviše i služi!
A zanimljivo je da je u Visti HPET bio automatski uključen, dok su u 7 vratili na kompatibilni mod..?

Na novijim pločama nema izbor bita, i tada je sigurno 64..

Da to je to.

Poslednja izmena:
Svaka čast za test, lepo urađeno :)

Sad sam se igrao sa hpet :) Bio je uključen u bios-u ali nije u win. Kada sam sve uključio, čini mi se da imam tečniji fps u WOT-u, i kao da imam manje onog stuttering-a :)
Igraću se još pa da vidimo :)

Bilo bi dobro da neki moderator i ovaj deo izdvoji u neku zasebnu HPET temu! :D

Odlicno odradjeno covek svaka pohvala.

Samo da se zahvalim na pohvalama :)
Nije mi bilo cimanje, a smatram da je korisno. Popunjavacu ja ovu temu kada se pojavi jos neki naslov koji moze da izvuce maksimum iz ovog mog hardvera. Mislim da je ovo do cega sam dosao kroz ovo poredjnje daleko izrazenije kod sistem koji nisu ovako hardverski dobro potkovani, i da tek tu ima smisla klokovati sve sto moze jer ce se ovo sto se kod mene pokazuje ovako izrazeno u crysisu3, pokazati u vecni igara...

Poslednja izmena:
Skoro tacno 7god kasnije, ista meta isto odstojanje :d tema ista, uticaj ovekrloka procesora na gaming performanse... Trenutno je aktuelna 3080 karta, tema je koliko jezgara i koji oc je dovoljan da nahrani ovu kartu, kako izborom pravog procesora ili ovreklokom izbeci misterioznu pojavu bottleneck :p
Kao i pre 7god tako i ovaj put bez obizra sto AMD trenutno dominira u CPU segmentu, baza je intel platforma i nvidi-a karta... Jednostavno ne zanima me brend koji zablista jednom u 10god na 6 meseci i posle tavori i postoji tek da bi intel imao konkurenicju, kad se sve sabere i oduzme to je bas tako. Govorim o sirovim performansama a ne odnos cena performanse, normalno da ce amd uvek da nudi nesto vise za manje para kad ne moze da parira intelu u svim segmentima, to se sada okrenulo al aj da vidimo koliko ce da traje :p

Ovim testo izmedju ostalog pokusao sam pomocu i9 7920x da simuliram cesto pominjani 6700K koji je navodno bottleneck cak i za RTX 2080, a po tim pricama RTX 3080 bi se verovato osusila pored ovog procesora :D Naravno da to nije istina, a ko ima ozbiljnih problema sa ovim procesorom to sigurno nije do procesora... Problem moze da bude sistem, ostatak hardvera, a najcesce je u pitanju OC po sistemu odvrenem pa ako udje u win to je to :d a nije jer ima jedan zanimljiv bag koji moze da se desi kod takvog "overkloka" zbog kog se sistem nikada ne rusu, sve navodno radi, a zapravo nista ne radi kako treba... Kada se kartica poput 3080 ubode u takav sitem koji je i dobro utegnut na granici hardvereski prihvatljivog za tu kartu, CPU zauzece je uvek preko 80% a najcesce 100% to je situacija u kojoj zbog dzovanskog overkloka jezgra trotluju, trutluje igra, secka, nema dovoljno FPS-a i onda te junose pocnu po forumima da prde i kmece kako imaju bottleneck i bal bla bla, kupe 10900k ponovo mesarski OC ali zbog mnogo jezgara zauzece gotovo nikad ne bude preko 50% i onda su srecni, a da su malo pametniji bili bi srecni i sa 6700k samo sistem treba pretestirati na pravi nacin a ne ako ga vec i testiraju prime95 bez avx pa posle bottleneck :d Poneta ovog uvoda je da ne slusate gluposti kojekavih idjota po stranim forumima nego zdrav razum i malo se potrudite oko hardvera sa kojim radite kako bi na pametana nacin iz tog hardvera izvukli maksimum. Ko ne zna neka pita nije spramota, a ne posle da lupeta gluposti po forumu i nesvesno obmanjuje manje informisane clanove i posetioce foruma.

Bottleneck... Mozda je cak i ovaj i9 7920x u odredjenoj meri bottleneck za 3080, da li je ili nije to ce tek da vidimo za desetak dana kada stigne najbolje od intela i9-10980XE, znaci tek ce mo videti da li je noviji procesor koji je baziran na istoj arhtekturi kao i i9 7920x nesto bolji u praksi zbog optimizacije, i kolika je zapravo ta optimizacija kada su u pitanju gaming performanse.

Da pomenem mada mislim da je to suvisno naglasavati... Sistem na kome je ovo radjeno detaljno je pretestiran, CPU perfomanse su takve kave treba da budu za ovaj procesor, znaci sitem je hardversko/softverski uteknut ko pracka.
Svaki testo je ponovljem po 2,3x a ostavio sam najbolji rezultat od svakog pojedinacno tako da su krjanje cifre najbolji rezovi. Sve imam screenshot-ovano ali posto ne mogu sve da postavim izbacicu samo rezultate screenshot-ove hardverskog podesavanja, sve je radjeno juce dok nisam uradio komplet sve da bi mog da izvedem pravilna i sto tacniji zakljucak. Rezolucija 1440p u skaldu sa 2021 godinom i kartom koja je u testu, sigurno niko nece da koristi HD rezoluciju sa 3080, ta karta je tu zbog max podesavanja i sto vece rezolucije tako da to sto ce u HD rezoluciji pokazati vecu razliku jaci sistem nije relevantno za ono sto nama zapravo treba.

Na osonovu ovoga sto sam radio sa igrama koje sam mogao da pretestiram na koliko toliko relevantan nacin jer imaju u sebi benchmark, mogu da kazem da je za 3080 cak i 6700K dobar izbor a pozeljno je imati 6c/12t, ili samo 8c sa sto vecim overklokom, 4ghz je sasvim ok, 4.5ghz idelano a sa 5ghz 6c/12t, ili samo 8c procesor izvlaci iz grafike maksimum u svim situacijama sa igrama koje su trenutno aktuelne, Sve preko toga je visak snage koja ce mozda da se iskoriti u nekim naslovima koji tek treba da se pojave, ali pre bi reko da ce neka nova cpu arhitektura da donese benefite nego optimizacije aktuelne koja vec godinam unazad postiji.

Jos nesto je bitno da pomenem... Tokom testa kako sam dodavao jezgra cpu zauzece je sve vise padalo a karta je potpuno prodisala u kombinacije 6c/12t, ili samo sa 8c, prodisala sa jos mnog CPU snage u rezervi.

Ovo je jedini scenari u kome se pojavio bottleneck vredna pomena...
`4400 4c HT OFF.jpg
4400 4c HT OFF

3DMark GPU - 17266
Assassin's Creed - Odyssey - 58
Borderlands 3 - 103
Far Cry 5 - 113
Far Cry New Dawn - 97
Metro Exodus - 95
Shadow of the Tomb Raider - 104
Superposition Benchmark - 82

Na istom kloku samo HT ON znaci 4c/8t situacije je vec daleko bolja...
`4400 4c HT on.jpg
4400 4c HT ON

3DMark GPU - 17732
Assassin's Creed - Odyssey - 84
Borderlands 3 - 106
Far Cry 5 - 115
Far Cry New Dawn - 99
Metro Exodus - 100
Shadow of the Tomb Raider - 123
------------------------------------------------------------------
SIMULACIJA 6700K DEFAULT
`4000 4c HT ON.jpg
4000 4c HT ON

3DMark GPU - 17719
Assassin's Creed - Odyssey - 82
Borderlands 3 - 104
Far Cry 5 - 111
Far Cry New Dawn - 93
Metro Exodus - 94
Shadow of the Tomb Raider - 118

SIMULACIJA 6700K oc 4.8ghz mada sumnjam da taj cpu moze da se potera na 4.8
`4800 4c HT ON.jpg
4800 4c HT ON

3DMark GPU - 17698
Assassin's Creed - Odyssey - 86
Borderlands 3 - 105
Far Cry 5 - 122
Far Cry New Dawn - 102
Metro Exodus - 100
Shadow of the Tomb Raider - 125
-------------------------------------------------------------------
Na sve ovo radi poredjenja rezlutati koje pravi full otvoren i overklokvan na 4.4ghz i9 7920x, iste rezlutate pravi sistem podesen 6c/12t, ili samo 8c, mogu i te rezultate da objavim ako nekome znaci.
`4400 12c HT OFF.jpg
4400 12c HT ON

3DMark GPU - 17773
Assassin's Creed - Odyssey - 87
Borderlands 3 - 106
Far Cry 5 - 137
Far Cry New Dawn - 112
Metro Exodus - 104
Shadow of the Tomb Raider - 146

Previdio si jednu stvar kod simulacije i7-6700K, a to je da i7-6700K ima 256KiB L2 keša po jezgru i 8 MiB zajedničkog L3 keša dok i9-7920X u tvom scenariju ima na raspolaganju 1MiB L2 keša po jezgru i 16,5MiB dijeljenog L3 keša što nije malena razlika. Bilo bi fino ako bi mogao nabaviti i7-6700K i testirati pa urporediti koliko razlike pravi veći keš.

^
Meni kazes ? Ako meni kazes reci na sta mislis ?

Vrv je mislio na tvoje poredjenje intel-amd u prvom delu posta.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

@ Sass Drake
Druze ovaj kometar koji si citirao moderator je preneo u ovo temu iz teme RTX 3000 Thread a upucen je njemu u temo RTX 3000 Thread, i evo napravi zbrku :d

Napisao sam da je to pokusaj simulacije potaknut diskusijom na tu temu u temi GeForce RTX 3000 Thread... Svaki od tih procesora namenjnenih dual channel platformi po specifikacijama nesto je losiji od quad channel procesora, dosta su jeftiniji, a u praksi barem kada je gaming u pitanju performanse su nesto bolje, ne nesto znacajno i vredno pomena ali su bolje.
Mozda je bas to razlog zasto se neki zale da im u praksi i7-6700K lose radi sa Assassin's Creed - Odyssey, kod mene je sve tecno radilo cak i sa 4c samo je dosta losiji fps u odnosu na 4c/8t. Medjtim pitanje je kako to da se neki zale a neki koji koriste isti cpu nemaji nikavih problema sa tom igrom ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno