Šta je novo?

Pomoc oko overklokovanja e8500

• Začetnik teme Začetnik teme zhile
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zhile

Cenjen
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poena
170
Nemam nekog iskustva oko overklokovanja pa mi treba vasa pomoc. Procitao sam 'how to' temu kao i jednu stariju vezanu za oc e8500. Ali kako to primeniti za moju konfiguraciju (vidi - moja masina, umesto e6300 treba da mi stigne e8500) tako da sam skupio neko povrsno znanje. Ne zelim neki hi end rezultat, tek neko malo poboljsanje koje nece ugroziti stabilnost sistema. Hvala unapred!

Koja je ploca u pitanju ? Mozes ga bez podizanja napona kloknuti na 3.75,moj e8400 ide na 3.75ghz...slikaj bios pa javi

Prvo hvala ti na odgovoru!

Evo moje konfiguracije:
CPU: intel e8500/cm hyper 101
MoBo: asus p5ql pro
RAM: 4x1gb ddr2 pc2 6400(400mhz)
VGA: ASUS GeForce GTS 450 1GB GDDR5 ENGTS450 DC OC/DI/1GD5
Case: lc power 650w

ja sam ostavio mnozioc 9.5, fsb na 400, tako da radi na 3.8, mislim da je stabilan tako i bez podizanja napona mada sam mu ja sa difolta koji je 1.225v povecao napon, na 1.250v, medjutim, NB mi je na 1.2v, a ram 2.1v. Ram je ono sto mislim da me najvise koci jer je na 800mhz. E sad ja sam sasvim zadovoljan klokom od 3.8ghz, jedino me plasi to sto memoriju moram da drzim na 2.1(mozda moze i na 2v nisam je dovoljno testirao), da li je to vrednost koju ona moze da podnese?

I jos jedna stvar, temperaturu sam proveravao tako sto brzo restartujem komp udjem u bios i vidim, a onda sam instalirao hw monitor pa sam tu gledao, i primetio sam, da dok sam igrao Rift, u trenutku kad izadjem iz igre temp procesora je 71, da bi posle samo delica sekunde pao na 61, maltene u trenutku, u biosu posle restarta je isto oko 60, e sad mi nije jasno koju temp da prihvatim, jer ga ne bi drzao na preko 70stepeni?

Pa dok ti restartujes komp da bi usao u BIOS, temperatura procesora se toliko dovoljno spusti. 😀
Nemoj da ides preko 70 stepeni, racunaj da je to neka gornja granica.
A mozda je i to puno, uzimajuci u obzir da bi u necemu zahtevnijem dostizao i visu temperaturu.

Skini AIDU 64 tu mozes da vidis najpribliznije temperature.
Skini Prime 95 i testiraj sistem koliko je stabilan 1 sat min.
Dok radi prime prati temperature preko Aide.

Ako ti je fsb na 400 na koliko ti sad stoje memorije?
Mozes da vidis sa CPU-Z ili Aidom svejedno.

Zhile je pusti prime i nema ga.
Znaci samo jedno...

Ovako stoje stvari. Voltaze su sledece: cpu je podesen na jednu vrednost iznad defoult 1.23v, nb na 1.2v, memorija na 2.1v.
Pustio sam prime 1 sat, radio bez greske, ali izmerena maksimalna temperatura je bila 71 stepen, mada je uglavnom bila 65-67. U cpu z dram frekvencija 400mhz. Sta predlazete?

Kao prvo voltaze ne diras nema potrebe,kao drugo mnozilac na 9 a fsb 415,slab ti je cooler za oc da znas...Temp ti ide do 70 u load,u idle 60 ? ako je dok ne igras igrice i radis samo po netu 50-60 to je mnogo,trebas da menjas cooler i sve napone da vratis na default.
Aidu nemoj da koristis zato sto ona smanjuje temp cpu za 10c...Koristi tempcore ili speccy...Umesto prime odradi linx,skines linx,namestis na full memory,75 times,pustis da ga odradi.Ako ti linx ne pukne znaci da je za svaki dan...to ti je to

U idleu 41, sad bas pogledao, i evo dok ti pisem ovo 41(real temp program) 🙂

Stavio sam sve voltaze na difolt po preporuci Bleyachhh-a, mnozilac ostao na 9.5 fsb 400, pustio prime95 i radi vec 30min, max temp 61 stepen pod punim opterecenjem, ali idem da spavam pa cu sutra da skinem llinx. Koji bi kuler mogao da uzmem za njega, ne bih da pucam nesto mnogo para za vremesan procesor 🙂 Nasao sam jedan polovan OZC Vindicator za 1800din, jel to ok ili mi preporucujete nesto drugo?

Poslednja izmena:
Mnogo je to para za taj stari hladnjak. Ne bih ni 10e da za njega. Trazi neki bolji.

To ce morat neko iz Srbije da ti odgovori, posto ja ne znam cijene.

Cooler Master tx3 npr

Kupio sam 212 evo, samo kazite mi kakva je ovak cooler masterova pasta sto ide uz njega?

na koliko ti efektivno mhz radi memorija...za 800 misim da je previse 2.1v...sa tom voltazom bi morala moze da bije 1000+...

Pa u cpu-z pise dram frequency 400mhz(1:1), ako na to mislis, nisam bas mnogo stucan pa ne znam gde da pogledam. A sto se tice voltaze za memoriju sad stoji na 2v. bilo je sve na auto ali mi je u igrama blokirao i izlazio iz nih prijavljivajuci eror.
Trenutno ovako stoje stvari i sve je stabilno:
AI overclock Tuner: [Manual]
FSB FREQUENCY: [400]
PCIE FREQUENCY: [100]
FSB STRAP TO NORTH BRIDGE: [400MHZ]
DRAM FREQUENCY [DDR2-800MHZ]
DRAM TIMING CONROL [MANUAL] 5-5-5-15

CPU VOLTAGE: [1.25]
FSB TERMINATION VOLTAGE: [1.20]
MEMORY VOLTAGE: [2.00]
NORTH BRIDGE VOLTAGE: [1.20]
SOUTH BRIDGE VOLTAGE: [AUTO]

LOAD-LINE CALIBRATION: [ENABLED]
CPU GTC REFERENCE [AUTO]
CPU SPREAD SPECTRUM: [DISABLED]
PCIE SPREAD SPECTRUM: [DISABLED]
CPU CLOCK SKEW: [AUTO]
NB CLOCK SKEW: [AUTO]
CPU MARGIN ENHANCEMENT: [OPTIMIZED]

advanced tab
CPU RATIO SETTINGS: [09.5]
C1E SUPPORT: [DISABLED]
MAX CPUID VALUE LIMIT: [DISABLED]
INTEL (R) VIRTUALIZATION TECH: [DISABLED]
CPU TM FUNCTION: [ENABLED]
EXECUTE DISABLE BIT CAPABILITY: [DISABLED]

Mozda bi neke voltaze mogle nize da idu ali nisam dovoljno eksperimentisao, jer ovako radi 🙂

Poslednja izmena:
fsb ti ne treba,memory ti ne treba nije klokovana,nortsh i south bridge pogotovo ne trebaju....samo cpu voltage na 1.35 i fsb teraj do 430,ja sam juce sa mojim e8400 i asus p5qle izvukao 429 sa 1.35 voltazom ,na 430 mi puca i dalje ne ide...Moja ploca nije za overklok pa dalje nece....Kad odredis maximalni fxb odradi 3dmark06 score pa okaci sliku bas me zanima rezultat 😀

Spusti RAM na 667mhz,pa dizi na fbs na 430.
Podizi fbs postepeno po 5 ili 10.
Kod tebe memorije mogu biti ogranicenje,
nije bas sretna kombinacija 4x1gb,bolje bi islo sa 2x2
i nekim memorijama na 1066mhz.

Poslednja izmena:
Nemoj da mu govoris sta da radi ako ne znas,memorija treba da mu bude 1:1,ostavi na fsb strap 400,pici fsb odmah na 430,ako ti pukne smanji ...

Izvini necu vise.
Sad vidim da nemam pojma,hvala na sugestiji.
"Treba" i "moze" je tu problem.

Nazad
Vrh Dno