Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

To je (70) po nekom iskustvu plafon temp. za rad 24/7 e sad na koliko radi vent i na kojoj temp su ti naponske i to treba da kontrolises proporcionalno tome ti je i hash

Moje Asuse 270-ice na 1050/1400 su na 71c na 67% rpm i daju ~440Kh/s...Preko njih duvaju dva CM Excalibura,ali ispod 70c nece,jedino terasa varijanta... :) zeza me to sto ne mogu da smanjim napon na ovom bios-u,a kada flesnem drugi...puca grafa...Za sada neka vozi ovako,ali za leto videcemo...A sto se tice naponske,izgleda da nema senzor, jer ni jedan meni poznat program ne iscitava temp...

@Saj

ajde pokvari nam dan... :) reci kakve su ti temp... :p

Poslednja izmena:
@Saj nemoj da ljudima kvaris dan, jer cu ja morati onda tebi :)

Moras da nadjes bios da kontrolises napon

Da li ima neka proverena alatka sa kojom moze da se edituje bios na ovim novijim Ati karticama...jer koliko vidim to mi je jedino resenje...

Posle dva dana maltretiranja reših da se požalim i vama.
Sastavio sam test-konfiguraciju sa jednom grafičkom: Asus R9 280x DC2T,
ali mi se konstantno dešava da se posle 5-10min. kopanja u CGMineru komp zaledi i izbaci karakteristični plavi ekran
(tačnije svetlo-plavi, nije BSOD jer nema nikakav tekst).
Evo nekih podataka:
Konfiguracija:
Chieftec 650W
Asus R9 280x DC2T
Biostar TA 790 GXB
AMD 7850 B.E.
RAM 2GB
HDD WD 160GB
Win7, 32b, service pack1
Drajveri za VGA: Catalyst 13.12 (poslednja verzija)
APP SDK v. 2.7 (probao i sa 2.9)
CGminer 3.5.5.1(probao i sa 3.7.2

.bat fajl:

cgminer.exe --scrypt -o stratum+tcp://world.wemineltc.com:3334 -u USERNAME -p PASSWORD -g 2 -w 256 -I 13 --gpu-engine 1050 --gpu-memclock 1500 --thread-concurrency 8192 --temp-target 85,85 --temp-overheat 90,90 --shaders 2048
Ranije mi je u cgminer-u bilo dosta HW-grešaka
ali sam danas instalirao uklonio sve tragove vga drivera, instalirao Win7, SP1, pa instalirao sve drajvere ponovo.
Nakon toga sam dobio stabilan hash-rate od oko 730 KH,HW grešaka više nije bilo, temperatura je stabilna oko 70C, 60% ventilatora,
ali opet nakon nekih 10 minuta plavi ekran i blokiran komp - ne reaguje na bilo koje komande, nakon hard reseta Win se podigne i sve je normalno.
Konfiguracija radi stabilno satima bez problema, samo kad se aktivira kopanje pojavi se pomenuti problem.
Nasao sam na netu da i drugi imaju isti problem, ali nisam nasao resenje, ili uzrok problema.
(nesto kao ovo: https://www.weminecryptos.com/forum...king-upfreezing-cgminerplease-help-logs-incl/)
Ako ima raspolozenih da pomognu, bio bih zahvalan...
Mene boli glava...jako :)

ali mi se konstantno dešava da se posle 5-10min. kopanja u CGMineru komp zaledi i izbaci karakteristični plavi ekran
Evo nekih podataka:
Konfiguracija:
Chieftec 650W
Asus R9 280x DC2T
Biostar TA 790 GXB
AMD 7850 B.E.
RAM 2GB
HDD WD 160GB
Win7, 32b, service pack1

.bat fajl:

cgminer.exe --scrypt -o stratum+tcp://world.wemineltc.com:3334 -u USERNAME -p PASSWORD -g 2 -w 256 -I 13 --gpu-engine 1050
--gpu-memclock 1500 --thread-concurrency 8192 --temp-target 85,85 --temp-overheat 90,90 --shaders 2048
ali sam danas instalirao uklonio sve tragove vga drivera, instalirao Win7, SP1, pa instalirao sve drajvere ponovo.
Nakon toga sam dobio stabilan hash-rate od oko 730 KH,HW grešaka više nije bilo, temperatura je stabilna oko 70C, 60% ventilatora,
ali opet nakon nekih 10 minuta plavi ekran i blokiran komp - ne reaguje na bilo koje komande, nakon hard reseta Win se podigne i sve je normalno.
Konfiguracija radi stabilno satima bez problema, samo kad se aktivira kopanje pojavi se pomenuti problem.
Nasao sam na netu da i drugi imaju isti problem, ali nisam nasao resenje, ili uzrok problema.
(nesto kao ovo: https://www.weminecryptos.com/forum...king-upfreezing-cgminerplease-help-logs-incl/)

mozda ovo, odvoji posebno podesavanja za klokove gpu/mem, mnogo je za 7850 1500 za mem

Probaj malo jednostavniji bat -I 13 --thread-concurrency 8192 -g 2 -w 256.U windowsu postavi power options na high performance i iskljuci monitor sleep.

Nesicu to je procesor 7850 Black Edition :D

Jeste, to je taj CPU :)
Probao sam i sa nižim GPU clockom sve do 1000MHz, opet isto...
Samo da ne moram da nosim grafičku na reklamaciju,
bio bi to problem dokazati da nešto ne radi...
Koji je preporučeni napon za 1050/1500 MHz?

Zato sto je slab protok vazduha i sve je zbijeno em' se grafika vise grije kad stoji horizontalno u odnosu na one koje stoje vertikalno.
Racunaj da ces na ljeto imati jos 10C vece temp a mozda i vise.

Najlakse je otici i kupiti alat ali taj isti alat treba znati koristiti :D
Kao sto sam vec rekao par puta dosta ih je uslo u ovo na brzinu ne razmisljajuci dugorocno.

pa kada sam ulazio u ovo planirao sam da kroz par meseci povratim 4 glave koliko sam i ulozio,ako uspem nesto da ustekam i do leta izadjem ali ***...
Coolermaster 700W tera dve Saphire 280x Dual-X, na default naponu (1.225 V)
Ali ne mogu jedna pored druge jer temperatura gornje ode na 95C!

kod mene je 735W napajanje
Pogledajte prilog 132358

znaci smanjio bih temperaturu ako bih spustio napon?kako:d

Jeste, to je taj CPU :)
Probao sam i sa nižim GPU clockom sve do 1000MHz, opet isto...
Samo da ne moram da nosim grafičku na reklamaciju,
bio bi to problem dokazati da nešto ne radi...
Koji je preporučeni napon za 1050/1500 MHz?

Za početak stavi 1000/1250 1.05v iz afterburnera beta 17. I javi šta se dešava, tj da li puca

Probacu...
Čekaj, da li ima razlike ako podesim clock i napon pomoću .bat fajla i pomoću AB beta17?

Iz bat se ne menja napon. Pokreni gpuz i očitaj senzore i videćeš dal se menja...

Menja se, samo je pitanje koliko bi trebalo - kontrolisano pomoću pomenutog gpu-z.

Ne bavim se filozofijom nego konkretno pomažem čoveku. Nema potrebe da se upuštamo u rasprave gde može a gde ne....

Ma mogu da izbace kakav god hoce ASIC za Scrypt, da ja povratim ulozeno a posle me briiigaa... Neka kaplje ako oce malo preko struje, ostalo je zezanje....

Evo nekih podataka:
Konfiguracija:
Chieftec 650W
Asus R9 280x DC2T
Biostar TA 790 GXB
AMD 7850 B.E.
RAM 2GB
HDD WD 160GB
Win7, 32b, service pack1

.bat fajl:

cgminer.exe --scrypt -o stratum+tcp://world.wemineltc.com:3334 -u USERNAME -p PASSWORD -g 2 -w 256 -I 13 --gpu-engine 1050 --gpu-memclock 1500 --thread-concurrency 8192 --temp-target 85,85 --temp-overheat 90,90 --shaders 2048

Moguće da sam imao sličan problem #4734 koji je posle par sati prerastao u #4744.
Kad se sin vratio stavili smo karticu u njegov PC i dobili isto (#4744).
U sredu je nosim na reklamaciju

Zna li neko kakvo je stanje sa reklamacijama posto je ionako nestasica sa kartama? Nije logicno da vam odmah daju drugu ako ih vec nema i sve su unapred rezervisane...

@pajaaa: Ti bar imas konkretan razlog za reklamaciju, ako imas one strafte preko slike u normalnoj upotrebi.
Kod mene sve kao radi normalno, samo puca pod opterecenjem - realno mogu da kazu da je bilo sta drugo, osim kartice.

U međuvremenu sam morao da napravim dummy plug...
Nisu dobre vesti, isto se zakucala posle samo 2-3 min.

Probao sam podešavanja koje je DADE predložio: 1000/1250 MHz, 1.05V. Sto je zanimljivo dobio sam stabilnih 700 kH, HW:0, 63C na 60% vent.

Ljudi, dajte jos neku ideju!

A imam i novu foru. Pustim Cgminer 3-4 minuta, pa ga isključim, a onda ga ponovo uključim...
Nema problema, malo ručnog upravljanja i sve radi kao sat :)))))

Poslednja izmena:
em' se grafika vise grije kad stoji horizontalno u odnosu na one koje stoje vertikalno.
Ja znam neke,koji su ovde aprila 2013. "argumentovano" tvrdili da culer-i tako krace traju...

@pajaaa: Ti bar imas konkretan razlog za reklamaciju, ako imas one strafte preko slike u normalnoj upotrebi.
Kod mene sve kao radi normalno, samo puca pod opterecenjem - realno mogu da kazu da je bilo sta drugo, osim kartice.

U međuvremenu sam morao da napravim dummy plug...
Nisu dobre vesti, isto se zakucala posle samo 2-3 min.

Probao sam podešavanja koje je DADE predložio: 1000/1250 MHz, 1.05V. Sto je zanimljivo dobio sam stabilnih 700 kH, HW:0, 63C na 60% vent.

Ljudi, dajte jos neku ideju!

A imam i novu foru. Pustim Cgminer 3-4 minuta, pa ga isključim, a onda ga ponovo uključim...
Nema problema, malo ručnog upravljanja i sve radi kao sat :)))))

Uvek kad počinješ da nameštaš rudara kreni od te frekvencije i napona. Najverovatnije je kartica ispravna samo negde nešto nije dobro podešeno. Btw zašto ti je fan na 60%? Manual? Iz kog programa podešavaš? Nameštao si i iz kontrol centra?

Našao sam da neko tvrdi da ovaj problem može rešiti povećanje napona memorije(MVDDC): 1.500V --> 1.525V.
Kako ovo da uradim, da li postoji komanda za cgminer koja ovo reguliše?

Sve podešavam parametrima u .bat fajlu, fan krece od 60% kada se miner startuje.
Zanimljivo je da GPU-Z očitava za MVDDC: 0,006V. Ovo je verovatno pogrešno očitavanje?

Ima li neko iskustva sa Safirkom 280x TOXIC? GPU Z mi ne ocitava vcore,izgleda da je voltaza zakljucana,mogu da je podesavam sa trixom i afterburnerom,ali undervoltovanje se uopste ne odrazava na temperature,tako da kontam da je zakljucana voltaza,mada sam na netu nasao neke informacije da je navodno otkljucana.....inace,asic joj je 75%,kontam da se lepo moze nasvirati,ako neko ima iskustva,nek se javi....

@Ji Spustaj napon kako znas i umes, skinuces 15-20c bez problema. Karta ti sad trosi 30% vise struje nego sto bi joj bilo potrebno i zato se zagrevaju toliko.

to sa dve karte sam samo testa radi probao da proverim napajanje, nisam lud da krčkam grafike na 95C. Ni prostorija nema adekvantu ventilaciju za više od jedne radne mašine a kamoli za ove zujalice.
Nego taj Coolermaster od 700W ispade stabilniji za dve karte nego neki Thermaltake (Smart SE) od 530W za jednu.

Ja znam neke,koji su ovde aprila 2013. "argumentovano" tvrdili da culer-i tako krace traju...

Da, sjecam se te zucne rasprave :D

to sa dve karte sam samo testa radi probao da proverim napajanje, nisam lud da krčkam grafike na 95C. Ni prostorija nema adekvantu ventilaciju za više od jedne radne mašine a kamoli za ove zujalice.
Nego taj Coolermaster od 700W ispade stabilniji za dve karte nego neki Thermaltake (Smart SE) od 530W za jednu.

Ja imam TT Smart SE 730W M koji tjera 2 x 280X, AM2 Athlon 3800+ i neki stari HDD napajanje skoro pa hladno.

Poslednja izmena:
Vrh Dno