Šta je novo?

Manjaro KDE zeza casovnik

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Manjaro KDE zeza casovnik, uvek mi je vreme +2. U Biosu je vreme ok, u drugom linuxu je vreme ok, pokusavam da to kompenzujem kacenejm na tajm server ali ne ide, ne radi ta opcija kako treba.
Ne mogu nikako da shvatim da neke najosnovnije stvari ne rade, zasto, zasto uvek nesto moraju da u*seru. Manjaro je derivat Archa, pokusao sam da nadjem resenje ali nema ga, em setovanje tajm servera ima problem sa privilegijama, em i kad ga neki puta prihvati to ne radi. Takodjer ne kapiram zasto se plasmoidi i vidzeti ne zovu isto kao u drugim distribucijama kad su potpuno identicni.

Jesi li probao sa ntpd? I mene je zezalo vreme dok nisam instalirao ntp.

Jesi li probao sa ntpd? I mene je zezalo vreme dok nisam instalirao ntp.
Jesam, to uvek radim instaliram ntp. Nesto ga sludjuje u samomo podesavanju, cas hoce cas nece da prihvati
setovanje, jednostavno nece da uzme pass, posle prihvati kkao i zasto ne znam.

KDE časovnik zna nekad da zeza zbog vremenskih zona. Desni klik na časovnik->Adjust Time and Date->Timezone, vidi da li je izabrana ispravna vremenska zona.

Понекад уме да пресвичује на UTC мада ми се то деси одмах по некој инсталацији а пре него подесим. После више не брља. Имам Мањаро на компу, првом приликом ћу да га рестартујем и проверим како се понаша. Типујем да у подешавању часовника стоји UTC а не Local.

@vix sve sam to proverio 100x, setovano Beograd
@calexx znam za UTC to sam isto ujurio odavno i promenio na Beograd

Mislim da sam mu doako, instalirao sam kroz yaourt ntpdate i sad koliko vidim je ok.

Dzaba opet je prolupo, opet ode na GMT+2 :smoke:

Koliko vidim vreme u biosu mi je pomereno iako sam ga postavio na localno BG. Ko ga i kad zezne nemam pojma, sve radi sa vremenima kako treba samo Manjaro pobrljavi, da li mu on menja vreme u biosu pa posle ispadne njesra. Bas zbog tih zezancija uvek sam stavljao da se kaci na NTP server ali ovde to ne pije vodu. Davno me je to izludjivalo kad sam imao winXP i Suse.
Sad stvarno ne znam ko mi to sve pokvari, ko mi menja vreme u biosu i zasto i zasto je to dozvoljeno.

Poslednja izmena od urednika:
Bezveze, sad sam gledao, win7 ne dira vreme u Biosu, kako namestim tako i ostane, Debian namestim BG vreme u Biosu, startujem Debian, ugasim, dignem ponovo masinu, udjem u Bios vreme pomereno na GMT 0.

Е да, пробао ваљда јуче, мени показује један сат напред иако је подешено, када поставим на аутоматско, каже да не може да се конектује па онда ручно променим, он врати ... не знам ниједан разлог да даље користим неки ОС који се не сналази са основним детаљима. Сада је та партиција спремна за тестирање неког следећег линуха. ;)

Bezveze, sad sam gledao, win7 ne dira vreme u Biosu, kako namestim tako i ostane, Debian namestim BG vreme u Biosu, startujem Debian, ugasim, dignem ponovo masinu, udjem u Bios vreme pomereno na GMT 0.

I win jeb e po biosu samo tako. Meni je to radio 6 meseci. Ne znam sta da ti kazem menjaj distro :D

Da li imate možda Windows instaliran uz Manjaro?

Da li imate možda Windows instaliran uz Manjaro?
Napisao sam vec imam win7 i on ne aka vreme u Biosu, startovo sam masinu, usao u Bios, podesio BG vreme, startovao win7, izasao, ugasio masinu. Startovo ponovo masinu,
usao u Bios vreme je OK BG, digao Debian 7.3, spustio, ugasio, ponovo podigao masinu, usao u Bios vreme pomereno na GMT 0.

Е да, пробао ваљда јуче, мени показује један сат напред иако је подешено, када поставим на аутоматско, каже да не може да се конектује па онда ручно променим, он врати ... не знам ниједан разлог да даље користим неки ОС који се не сналази са основним детаљима. Сада је та партиција спремна за тестирање неког следећег линуха. ;)
Calexx jer mislis na Manjaro? U principu boleleo bi me uvo sta je u Biosu ako bi mi vreme bilo ispravno kad dignem masinu u tom OS, nazalost Manjaru ne pasuje NPT i tu ti javlja gresku da ne moze da se konektuje.
Kad udjes u wiki od Manjara pise ti sve samo ne ono sto treba a za Manjaro ne pomaze NTP i javlja gresku, moze samo u yaoutrta ntpdate i rdate na njih se ne buni konektuje se na time server ali je vreme pomereno na GMT +2, ono juce kad sam probao nastimao sam rucno i stavio ntpdate, radio restart i tad je kao valjalo.
Sad se pitam sta me tek ceka nabavio sam HDMI kabl da povezem komp i TV, AMD HD7xxx kartica, koje ce tek tu da bude kecanje, zad nemam vlasnicke drajvere.

Edit.

Neispravni fajlovi na /usr/share/zoneinfo/

Za Beograd stoji zadnja cifra f2 a za Podgoricu f1, kad se za Beograd stavi f1 vreme je ok ali ostaje problem Debiana koji za*ere vreme u Biosu i onda se opet isto desava kad se podigne Manjaro GMT bude +2

Poslednja izmena od urednika:
Ukinuo sam u Debianu da upisuje RTC i sad kad ugasim Debian vreme u Biosu ostane korektno BG. Sad imam cudnu situaciju u Debianu, na login ekranu je pogresno vreme gmt+2 ali kad se ulogujem vreme je ok, gde li kupi to vreme koje ispisuje u login ekranu. Inace probao Cimet, Mint KDE, Ubuntu (Kubuntu, Unity, Gnome-shell) svi rade dobro i ne brljaju po biosu ili mozda korektno upisuju RTC vreme kod gasenja u Bios.

Мислим на Manjaro, пробао, видео, крај приче. Пре годину дана сам се заносио испробавањем свега и свачега, све варијанте су биле у причи и на крају сам изабрао. Неће да буде места за њега а мислим да још неки завршавају причу. Већина, а остаће можда 5-6 па ћу њих да пратим.

Nazad
Vrh Dno