Katastrofalna glasovna gluma, glomazan kokpit koji svojim elementima ne opravdava veličinu, nefunkcionalna mapa, identične (traljavo sastavljane) stanice, užasni modeli likova, ogroman broj ponavljanja istih modela ljudi,
šminka, te kao takvo TOTALNO nebitno. uzgred, vidi se da nisi odmakao dalje od prve zone jer bi znao da stanice nisu baš identično sastavljane.
bagovanje likova tokom razgovora, nedostatak radara, džojstici ne rade kako treba ili ne rade uopšte (dok za divno čudo x360 džojpedi rade savršeno), nemogućnost bindovanja pojedinih tastera, elementi hud-a koji nestaju, izrazito loša optimizacija, bagovi koji sprečavaju napredovanje u kampanji,
kao što rekosmo, igra je puna bagova. zbog toga se možeš ljutiti i duriti i igrati deer hunter-a, ili progutati i igrati onako kako možeš. nije istina da se ne mogu podesiti kontrole na džojsticima. nije jednostavno, ali može

insistiranje na kampanji u momentu kada znamo da je igra još uvek puna bagova, a pri tom nam je na raspolaganju potpuno funkcionalan sandbox, govori mnogo toga o osobi koja to radi, ali malo toga lepog.
loš dizajn menija, nedostatak drugih brodova za upravljanje, katastrofalan AI pathfinding, repetitivne mini igre, nepotrebno dodavanje koraka u svakoj radnji zbog iluzije kompleksnosti i realizma,
omiljeni deo.
prvo - zašto samo jedan brod, i što baš te veličine?
ovde moram da se složim sa tim da je bedno voziti samo jedan brod, ali opet, kad pogledaš istoriju igara gde se može voziti i do stotinak različitih vozila opet se sve svede na par letelica koje menjamo po potrebi. ti brodići, opet, praktično nikad nisu kapitalci jer se vuku presporo, niti sitni lovci jer se u njima lako gine.
realno, uvek biramo te neke "korvete". han solo pristup nam daje odgovarajući kapacitet i vatrenu moć, a da nismo preterano usporeni i samim tim totalno ograničeni na defanzivu.
ovde smo dobili baš takav brod. moguće ga je budžiti i dograđivati i time mu značajno promeniti karakteristike. slažem se, bolje bi bilo da smo dobili tri ili trideset tri maksimalno budžabilna broda, ali i u eliti sam vozio jedan pa mi je bila bolja od frontiera u kome sam vozio sto trideset jedan.
opet, kome je do vožnje lovca, može slobodno da se zabavi plejadom dronića. čak se i jednom vrstom projektila može sasvim lepo upravljati i pogađati sa baš veeeelikih daljina. kome je do korišćenja kapitalca, tj. njihovih kapaciteta i mogućnosti, u ovoj igri je našao raj. ne mogu se voziti, ali to mi nimalo ne nedostaje.
ostala dizajnerska rešenja kojima je obogaćen gameplay, te korisnički interfejs koji je prilagođen gamepadu je opet nešto što prihvatiš kad sedneš da igraš dobru igru. ne sećam se da mi je smetalo kad sam igrao jade empire, ili recimo mass effect (a još je moralo mišem i tastaturom), ili naprimer skyrim. gta igraš tastaturom? zašto bih sada pravio problem oko toga?
dodavanje (nepotrebnih) koraka u radnjama je nešto nisam primetio, pre sam primetio raščlanjivanje kompleksnijih akcija. da l je moglo bolje? verovatno, ali ni ovako nije loše.
spora i neefikasna trgovina (koja takođe zavisi od pomenutog pathfindinga), nedostatak objašnjena pojedinih koncepata u igri, užasno kretanje broda i neprecizne kontrole (barem na m+k), loš interfejs, input lag, nelogično ponašanje likova, infantilni dijalozi itd
spora i neefikasna trgovina je nešto što bih molio da obrazložiš i navedeš primer bilo koje druge igre gde je trgovina bolja i realističnija.
nedostatak objašnjenja koncepata u igri je ono što razdvaja angry birdovce poput tebe od svemirskih vučina kao što je moja šteneća malenkost.
užasno kretanje broda i neprecizne kontrole su najveći biser ovoga što si napisao.
na m+k je kontrola sasvim preslikano nalik na freelancer, uz dodatak roll kontrole. brod se kreće onako kako je ubudžen. dok ne kupiš bolji pogon, vući ćeš se kao milijaš.
istina je da bih ja radije video freespaceII-oliki metod upravljanja pre nego ovaj freelancer-oliki, ali pretpostavka i jeste da će m+k koristiti gušteri, te je takva kontrola maksimalno uprošćena.
džombe igraju svojim džojsticima, a preporučeno je da se koristi gamepad pretposlednje generacije konzola. kada igraš džojstikom ili kontrolerom, i isključiš autoroll i collision avoidance, kontrola je potpuna, da ne kažem - savršena. navedi mi samo jednu igru gde je kontrola bila bolja.
Ne znam samo zašto povezuješ validnost argumenata sa mo****ama umesto sa npr. intelektom, ali dobro, nemamo afinitet prema onome što nam je strano.
vrlo jednostavno:
sa jedne strane nije potreban nikakav intelekt da bi se uniformno stalo u red ignorant pljuvača, koji prostipaju jedne te iste floskule i kriju se iza brojnosti, a sa druge potrebno je ipak hrabrosti da ne staneš.