Šta je novo?

802.11n stabilnost veze...

• Začetnik teme Začetnik teme melkor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

melkor

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
... a da max. brzina nije prioritet, tj. uglavnom se koristi za Internet pristup?

Imam TPLink 941ND ruter sa 3x3dBi antene.

Koja kombinacija sledećih paramatera se najbolje pokazala po tom pitanju?

Mode: g-only, n-only, bgn-mixed (imam samo jedan g klijent, mogu da ga zamenim za n)
Channel width: 20/40MHz
Max Tx Rate.. do 300Mbps

Net mi je 15mbit, imam 2 kompa, 2 laptopa, 2 telefona..

Recimo:

n only (ili bgn) / 20MHz channel width = max 130Mbps
g only / 20MHz channel width = max 54Mbps
n only (ili bgn) / channel width auto = lock 150Mbps

??

Da li g i n mod na približno istoj brzini uspostavlja signal istog kvaliteta/stabilnosti?

Ako se neko igrao sa ovim, neka podeli iskustva sa ostalima 🙂

Pozdrav!

Ako ti se priključi samo jedan G klijent, svi padaju na tu brzinu sve dok se on ne odjavi.

Ja sam na tplink2543nd stavio dd-wrt firmware, 2.4ghz, n-only, sirina 20MHz i sve radi maksimalno stabilno. Brzina je oko +-12MB/s prilikom kopiranja kroz mrezu (nas, macbookpro i pc laptop). Na mbp pise da se konektuje na 217mbps (ruter je 450 po specifikaciji). Nisam probao da stavim 40mhz sirinu kanala, bitniji mi je domet.

Tako je pisalo svuda kad sam provaljivao cemu sluzi ta sirina kanala i kako radi. Nisam radio testove 20 vs 40Mhz pa ne znam u praksi kako to radi. Kod mene je i velika wifi guzva. Planirao sam da predjem na 5GHz (nema nikog) medjutim jedino zenin telefon ne radi na 5Ghz pa sam odustao. Na 5Ghz je manji domet nego na 2.4Ghz.Samsung TV (bar moj) cudno radi iskljucivo i samo na 11 kanalu tako da sam prisiljen taj da koristim.

u prostoru gde se koristi 30-40 razlicitih klijenata, za koje ne znam koji su mod.
Koji je najbolje mod u takvim situacijama koristiti?

Probaj GN mixed, pa ako se niko ne žali (nema B klijenata) ostavi tako 🙂

hm, sad citam malo po Suporovicevom sajtu, neke stvari nevezane za ovu pricu, ali sam dosao do nekog zakljucka...

Kazi mi, ukoliko imam jedan AP, ruter, na koji se kaci preko 50 klijenata kojima je jedino potreban pristup internetu i nista vise.
U svakom slucaju njima nisu potrebne niti je moguce da ostvare neke velike brzine zbog samog ogranicenja ISP-a.

Kako sam razumeo, B protokol je spor, ali stabilniji, i bolji za losije signale?
Posto cu i onako morati svaku IP adresu da ogranicim na max 1MB download-a i nesto malo uploada, pretpostavljam da mi je mozda i bolje da AP podesim da je 802.11b ako mogu dobiti minimalno stabilnije linkove?

Kapiram da nemaju svi uredjaji N protokol, ali da li svi uredjaji ili bar velika vecina imaju B protokol?
Koji su nedostaci B protokola osim brzine koja meni u ovom slucaju ne igra ulogu?

Ako sam se ispravno informisao, samo jedan klijent može u datom trenutku da komunicira sa AP, tako da ne bi bilo loše da ostaviš i n mod slobodan, kako bi n klijenti mogli na većoj brzini, a za manje vremena završiti svoj transfer (ili za isto vremena prebaciti više podataka) i osloboditi AP drugima ?

Nazad
Vrh Dno