@ Yoyoyo
Izbegavam Google servise, osim onih neizbežnih.
Ono što hoću da kažem je da se za WP odlučuju ljudi koji tačno znaju šta žele i šta im treba. Recimo, meni su bitni rad sa dokumentima i mejlovima, stabilnost sistema, navigacija, Skype itd. Nemam potrebe za složenim aplikacijama koje su neophodne inženjerima, programerima i ostalima koji se bave tehnikom, pošto se bavim pravom. Osim toga, koristio sam Nokiju E51 četiri godine, već duže vremena sam razmišljao o promeni telefona i prelasku na napredniji smartfon, ali nikako nisam uspevao da se odlučim za neki. Android mi se nikako ne sviđa, a iOS pogotovu nije dolazio u obzir. Čak sam imao ideju da negde nađem novu E72 ili E71, dok se nisu pojavile Lumije sa WP8 koji mi je legao k'o kec na deset.
Što se tiče popularnosti, ona nije toliko uzrokovana kvalitetima samih sistema, već dužem prisustvu na tržištu. Okreni se oko sebe, videćeš bezbroj korisnika preskupih telefona kojima ti uređaji uopšte nisu potrebni, a tu je i činjenica da ima jako puno Android uređaja sa lošim karakteristikama koji su jeftini, pa ih ljudi uzimaju. Viber, WhatsApp, neki browser, plejer i to je to, slično kao što mnogi imaju računare čija snaga im uopšte ne treba. Ono što mi je zanimljivo je činjenica da sam na mnogo mesta pročitao iskustva korisnika Androida koji su prešli na WP8 i oduševili se, ne želeći da se vrate na Android. WP8 je relativno mlad OS, tek se razvija i mislim da će tek za 2 godine ostvariti svoj pun potencijal.
Stabilnost sistema je izuzetno bitna i, barem što se mene tiče, neuporedivo značajnija od raznovrsnosti aplikacija u situaciji kada sve ili gotovo sve najbitnije postoje za OS o kojem govorim. Naravno, ne verujem da svaki S3 ili S4 zabada, kao što to mnogi pričaju, jer su to flagship telefoni, ali je činjenica da jeftiniji modeli često imaju probleme u radu. Nokija je uspela da obezbedi savršenu stabilnost i na jeftinim modelima, što je njena velika prednost. Čini mi se i da pažljivo sluša korisnike i da implementira ono što predlažu, što je još jedan plus.
I moram da kažem da ne shvatam svađe u kojima se stiže i do ličnih uvreda. Ipak su u pitanju samo uređaji koji treba da nam olakšaju život, a koje ne stvaramo, niti dobijamo novac od prodaje istih, već moramo da platimo za njih. Prema tome, svako kupuje ono što mu odgovara i nema razloga da pljuje ono što neko drugi koristi.