Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Ima li razloga da fabrički hladnjak bude tako loš? Oni prave čip sa šest milijardi tranzistora, a ispadne problem napraviti komad metala sa par ventilatora. Smešno.

Cilj AMD-a je izgleda samo da se nasmiju nvidiji u lice, da ponude 450$ jeftiniju kartu jaci performansi, ostalo im nije nista bitno bilo. Sigurno je da su mogli uloziti neki 50$ i napraviti dostojno hladjenje, ali namjerno nisu samo su se vodili cinjenicom sto jeftinije to bolje, a hladjenje prepustit partnerima.
Mozda je ovo i dobro za krajnje kupce sto jeftinija karta, svakako rjetko ko uzima referentne karte.

Vjerujem da je bolje sto karta kosta 549$ sa ovim hladjenjem nego da su napravili drugo hladjenje i kartu zacjenili recimo 600$.
Bilo koji partner asus gigabyte msi sapphire, napravice bolje hladjenje od AMD, a karte vjerovatno nece kostati preko 600$ sa takvim hladjenjima.

Karta od 600$ i boljim hladjenjem ostavila bi bolji utisak, ali sigurno je bolja varijanta da kosta 549$ koliko i kosta i da se partnerima prepusti da stave svoja hladjenja.

Poslednja izmena:
Sve je to tacno ali je AMD sa ovom celom pricom napravio nepotrebni faux pas koji se lako mogao izbeci i pretvoriti predstavljanje 290x u neprikosnoveni trijumf umesto da daju prostora za podsmevanje. Jedina stvarno dobra stvar iz svega ovoga ce biti neminovno smanjenje cena grafickih karata kroz sve segmente, sto je na kraju dobro za nas.

Cilj AMD-a je izgleda samo da se nasmiju nvidije u lice, da ponude 450$ jeftiniju kartu jaci performanse, ostalo im nije nista bitno bilo. Sigurno je da su mogli uloziti neki 50$ i napraviti dostojno hladjenje, ali namjerno nisu samo su se vodili cinjenicom sto jeftinije to bolje, a hladjenje prepustit partnerima.
Mozda je ovo i dobro za krajnje kupce sto jeftinija karta svakako rjetko ko uzima referentne karte.

Smejanje u lice smo imali sa 780. Mislim na Titana i kupce istog koji su ga pazarali. Doduse onaj ko je mogao da da hiljadarku za Titana tom pare i nisu problem pa sigurno ne pati mnogo sto se brzo pojavila jeftinija a brza graficka (780 overklokovana).

Sto se tice hladjenja AMD je napravio veliku glupost. Ja sam isto mislio da je ideja da se ne trude oko hladjenja jer su iza coska nereferentne ali sad vidimo da to nije tako. Safir bi trebao da izbaci svoje tek krajem Novembra a Asus ne planira DC2 do kraja godine. Zasto se to desilo ne znam ali je prilicno diletanski.

Poslednja izmena:
Jedina stvarno dobra stvar iz svega ovoga ce biti neminovno smanjenje cena grafickih karata kroz sve segmente, sto je na kraju dobro za nas.

Sto je opet na kraju krajeva i najbitnije a to da li su oni ostavili prostora za sprdnju sa ovim temperaturama i hladjenjem je vec njihov problem.

@skot vidis istog sam misljenja, sad ih bezveze ismijavaju zbog hladjenja, a mogli su ispasti kao veliki pobjednici uz neki 50$ vecu cjenu i bolje hladjenje ostvarili bi trijumf bez ikakve sumnje.
Nonreferentna rjesenja pokazace pravu sliku, ali ipak ostace ova mrlja loseg hladjenja koja ce se vezati uz R9 290X kartu.

Izgleda da je accelero extreme kompatibilan sa R9 290X kartom
http://www.computerbase.de/news/2013-10/arctic-und-prolimatech-unterstuetzen-radeon-r9-290x/

Poslednja izmena:
Isti je raster i za 280 i za 290 seriju:smash:

Stvarno mi nece nikad biti jasno zasto AMD uvek mora nesto da zezne I da uvek mirise na "jeftino". Pa zar nisu mogli da naprave sve ljudski; ipak je ovo kartica iz najvise klase. Na kraju se svede prica kao da poredis "starke" I "siptarke", slicno izgledaju, cak su u ovim drugima ljudi bolje pikali fudbal, ali starke ostaju starke, a siptarke ostaju siptarke.

Nema veze, mozda i bolje, jer da je skuplja referentna karta sa boljim stock hladjenjem, bile bi skuplje i karte sa nereferentnim (prosta matematika). A oni koji kupuju karte ovog cenovnog ranga izbegavaju referentna izdanja, ili bi trebalo ako imaju pameti.

Malo mi je zao sto AMD nije ponudio referentno hladjenje kao sa 7990, ono je odlicno hladjenje a i izgleda uber.

a cena da ostane ista :d

The new Tahiti XTL chip would bring lower power consumption, possibly new features such as AMD TrueAudio and full DirectX 11.2 support and even higher clocks. There would still be a large quantity of Tahiti XT2 chips in the market but those looking for the XTL based cards would have to search through their purchases since their isn’t going to be any differentiating factor between the two variants.

Koji fail ako se ispostavi tacnim...

Hahahaha, kome sta uvale, ko na pijaci, neko dobije trule jabuke neko ne. :d

Kuler za 290X je stvarno sramota za AMD, dzaba dobra cena kad je grafa prakticno neupotrebljiva. Bucna kao fen a obara clock zbog temperature, katastrofa. :S:

Ja ne znam ko ce zdravog razuma da da te pare za ove referentne ?

Koji fail ako se ispostavi tacnim...

Dve stvari.
Moja mišljenje je da ako se ovo ispostavi tačnim, tj da oznake na kartici neće menjati to jeste veliki problem za potencijanog kupca.
Pitanje za tebe: Koliki je bio fail kod nVdije koja je to radila sa, na primer, 8800 GTS, GTX260 ili prošle godine sa GT640?

Hahahaha, kome sta uvale, ko na pijaci, neko dobije trule jabuke neko ne. :d

Kuler za 290X je stvarno sramota za AMD, dzaba dobra cena kad je grafa prakticno neupotrebljiva. Bucna kao fen a obara clock zbog temperature, katastrofa. :S:

Ja ne znam ko ce zdravog razuma da da te pare za ove referentne ?

Ukoliko ti smeta buka i temperatura (koja kod nVidije nikada nije smetala jer su nV čipovi tako projektovani da rade na preko 100C), kupiš nereferentno hlađenje za 50 evra i opet imaš i bilji i jeftiniji proizvod od ponude konkurencije.

Ja bih je odmah kupio da nisam prodao vodeno hlađenje pre par meseci. Ne mogu da prežalim sada to.

:) dežurni nV pljuvači :)

Kao da ćete vi da kupujete AMD kartice pa se sada brinete. Lepo vozite nVidia kartice i nemate problema.
Pustite ostale da uživaju u izboru :)

Ko ima podmornicu:D

Krajem Novembra cete biti zahvalni AMD-u sto je stavio ovakav kuler jer cete ustedeti barem 20-30e za nereferentne modele. Mogli su oni bez po muke da stave bolje hladjenje ali u tom slucaju karta ne bi kostala $549, nego $599. Pa bi i nereferentna hladjenja bila preko ~$630. Ovako ce vecina biti $570-$580.

Uglavnom, vise me interesuje R9 290, i jos kada sam cuo da se moze flesnuti BIOS od 290X, pa to ce biti karta koja ce klati sve pred sobom! :)

Poslednja izmena:
Samo jos da vidimo kako kopa onda ce biti total bay

Ilicu alijas @Chinasky:wave: odvoj jednu za mene

Poslednja izmena:
Obavezno javi rezultate kad je pognjuris. Ili najbolje okaci u temi Hardver za kopanje. Pa ako valja da pokupujemo sve zalihte sto su stigle/stici ce u Srbiju. :d

Ja se nesto ne secam da je posle mesec dana izasla revizija cipa koja je magijom dobila novi feature set pride...?

Ace Rimmer je napisao(la):
Već viđena stvar ... ĐiFors 9800GT sa G92 (65nm) ili G92b (55nm).

To je bio GTX+ zar ne?

To sto je druga firma pravila gluposti tog tipa ne znaci da treba ta ruzna praksa da je opravdana. To sto oni stavljaju poboljsani cip, par nedelja kasnije, je cista prevara early adoptera, bez obzira dal' se to radilo pre ili ne.

Ma sve je prevara...

... sa titanom je bilo malo teze prevariti se, zbog cene :p.

Bas tako cista prevara i to vernih kupaca koji su cekali nesto novo.

Nazad
Vrh Dno