Šta je novo?

Intel i3 4130 misljenje o novom Haswell-u

kristina

Cenjen
Učlanjen(a)
19.10.2013
Poena
151
Sta mislite o novom procesoru u kombinaciji sa maticnom: Gigabyte GA-H81M-S1 i ramom Kingston HyperX 2GB 1600MHz KHX1600C9AD3B1/2G, Da li vredi uzeti ovaj procesor i ovu plocu i ram pa kasnije +ram +graficka, ili uzeti neki g1610, neku jeftinu h61 plocu, ram 2gb, i neku solidnu graficku 7730, 7750 eventualno ? S obzirom da ne igram neke igrice pre bih uzeo ovo prvo sa integrisanom grafikom al nekad +grafika mozda padne ???

Poslednja izmena:
Skup,za te pare imas FX6300.
I nemoj kupovati tu memoriju od 2 Gb,minimum 4Gb u komadu.
Ploca jeftina,obrati paznju posto planiras upgrade.
Koliki ti je budet?

Po kojoj to zdravoj logici fx6300 moze da bude uopste bolji od i3 4130??? :smash: Konfa je skroz na mestu, radice za sve pare, ne bi bilo lose da uzmes 4 gb rama, ali mislim na 2x2gb dual chanel, ili ako sad nemas novca uzmi jednu od 2gb i kasnije dodaj istu od jos 2 gb... Sa tom integrisanom ces skoro sve igre igrati bez problema...

Sta mislite o novom procesoru u kombinaciji sa maticnom: Gigabyte GA-H81M-S1 i ramom Kingston HyperX 2GB 1600MHz KHX1600C9AD3B1/2G, Da li vredi uzeti ovaj procesor i ovu plocu i ram pa kasnije +ram +graficka, ili uzeti neki g1610, neku jeftinu h61 plocu, ram 2gb, i neku solidnu graficku 7730, 7750 eventualno ? S obzirom da ne igram neke igrice pre bih uzeo ovo prvo sa integrisanom grafikom al nekad +grafika mozda padne ???

ta grafika u procesoru HD 4400 je nešto između nvidia gt620 i gt 630,za tvoje potrebe više nego dovoljno....

http://www.game-debate.com/gpu/inde...phics-4400-desktop-vs-geforce-gt-630-1gb-ddr3

Po kojoj to zdravoj logici fx6300 moze da bude uopste bolji od i3 4130??? :smash: Konfa je skroz na mestu, radice za sve pare, ne bi bilo lose da uzmes 4 gb rama, ali mislim na 2x2gb dual chanel, ili ako sad nemas novca uzmi jednu od 2gb i kasnije dodaj istu od jos 2 gb... Sa tom integrisanom ces skoro sve igre igrati bez problema...

+1, FX6300 ne moze da prismrdi i3. :)

E sad, ako ne igras igre i ne treba ti jac graficka, mozda si mogao ici na i3 4330 koji u sebi ima Intel HD4600, a skuplji je ~10-ak eura.

I HD4600 grafika zaostaje u proseku oko 30% u odnosu na Radeona 8670D u APU modelima, tako da ti je moj savet da uzmeš AMD A10-6700 (100€) i FM2+ ploču Gigabyte GA-F2A88XM-HD3 (50€), na koju u budućnosti možeš ubaciti i Kaveri APU (koji izlazi uskoro, a očekuje se da će imati grafiku u rangu Radeona 7750), a verovatno i njegovog naslednika.

Poslednja izmena:
ma koji i3 ,FX...,za njegove potrebe je dovoljan G1610 sa svojom grafikom hd 2500,najeftinija DDR 1333 memorija 1X4 Gb,matična ploča 1155 sa HDMI cca 41,43 eura,ako poželi da spoji kom sa TV....
čak i ako poželi nešto da igra jednog dana lako će kupiti neku grafiku od 60ak eur i još 4 Gb RAMa
najpovoljnija opcija je tu gotova konfiguracija sa G1610 oko 19000 din,ali njihove ploče nemaju HDMI..

Poslednja izmena:
Naravno, G1610 je sasvim dovoljan ali uz 4GB memorije.

Poslednja izmena:
Ako mu više odgovara neki jeftini CPU sa nekom normalnom grafičkom kartom, ja bih pre preporučio opciju Pentium G3220 + H81 ploča, što se može uzeti za 90€. Tu već sada može ubaciti Radeon 7750.

Poslednja izmena:
ta grafika u procesoru HD 4400 je nešto između nvidia gt620 i gt 630,za tvoje potrebe više nego dovoljno....

http://www.game-debate.com/gpu/inde...phics-4400-desktop-vs-geforce-gt-630-1gb-ddr3
bezi od tog gamedebate u djavola, to se neki klinci sprdaju sa ocenama. Bf 4 na oficijalnom sajtu okaci da je minimum grafika za normalno igranje 7870 a oni okace 6790... ili za ghost valjda minimum 6gb rama bez kojeg igra nece da se pokrene oni okace 2 gb rama... totalno pogresne ocene daju.

@sam633 , mozes da ga odvrces kolko oces i dalje je taraba, kao i ovaj moj fx8350 koji po testovima porede sa nekom i7-com a procesor nije dorastao ni i5-tici ma kolko ga ja god odvrnuo..

@LM81, ma najbolje je uzeti Amd semperon 2500+ i to ce ga trajati 3 godine...

Poslednja izmena:
Da li si uopšte video test koji sam okačio?

Pa, dobro za francuski. :D Imaš slike testiranog i3, ne?

Vrlo se dobro zna da intel ima zver od (u pogledu jednog) jezgra, a da se amd odlučio na rešenje koje je praksi dosta lošije u jednom thread-u. To odavno znaju vrapci na grani. Govorim o celokupnom proizvodu kao takvom i to rešenje je u praksi u većini poslova bolje od i3, crno na belo i to na defaultu. (nemoj se sad hvatati za igre) Ako ti je single thread toliko bitan, ti pakuj podatke sa jednim thread-om u 7zip-u (ili bilo koji drugi posao) i budi zadovoljan, a drugi će koristiti (kakav god imaju) višejezgarni procesor onako kako zaslužuje.

IMG0042459.png

Poslednja izmena:
Fx zipuje i raruje a i3 surfuje i kida u svemu ostalo bitnom... :) Taj zip ne vredi 5 para i to nije nikakva ali bas nikakva mera. Je l si ti fanboy amd-a il se meni cini???

Poslednja izmena:
Odlucio sam se za ovako nesto pa zelim da cujem i vase misljenje o ovoj konfiguraciji:
Maticna ploca: Asus H61M-E
Procesor: Intel® Pentium® Dual-Core G2120
Memorija: DDR3 4GB 1600MHz Kingston KHX1600C9D3/4G
Hard disk: SATA3 7200 500GB Seagate Barracuda® ST500DM002
Kuciste: 450W Rhino RH-C375I
Ovo je: 25800, jeftinije je za kes ali trenutno nemam kes i moram na rate da kupim tako da je cena za rate tolika zato mi nemojte pricati ima jeftinije i ostalo, nego zelim da cujem misljnje o ovoj konfiguraciji i neki vas predlog za nesto mozda bolje od ovog ? :)

Poslednja izmena:
To je konfa za surfovanje, ziku filmice.. ali i za i posluzice i za koju igricu... moja preporuka je sa umesto jedne memorije od 4gb stavis dve od 2 gb jer bi tako radile u dual channelu i postigao bi se veci memoriski protok.

između g1610 i g2120 je vrlo mala razlika u performansama,a velika u ceni
http://www.cpu-world.com/Compare/15...e_G1610_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_G2120.html tako da je moj predlog celeron g1610 koji ima istu integrisanu grafiku u procesoru kao i g2120-za tvoje potrebe ubica,dobar i za gaming uz neku grafičku
bolje za te pare kupiti bolju matičnu za 5600 din http://www.asrock.com/mb/Intel/B75M-GL/
ne znam na koji način plaćaš,da li u ratama da nosiš keš na ruke(pošto pooznaješ čoveka)ili regularan kredit tipa čekovi,kartice,adm. zabrana

Poslednja izmena:
između g1610 i g2120 je vrlo mala razlika u performansama,a velika u ceni
http://www.cpu-world.com/Compare/15...e_G1610_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_G2120.html tako da je moj predlog celeron g1610 koji ima istu integrisanu grafiku u procesoru kao i g2120-za tvoje potrebe ubica,dobar i za gaming uz neku grafičku
bolje za te pare kupiti bolju matičnu za 5600 din http://www.asrock.com/mb/Intel/B75M-GL/
ne znam na koji način plaćaš,da li u ratama da nosiš keš na ruke(pošto pooznaješ čoveka)ili regularan kredit tipa čekovi,kartice,adm. zabrana
Pa nije bas mala razlika, pogledaj u tabu benchmark, svug ga dobro jede, minumin 13-15 % a negde i do 25%, a na tim slabim masinama je to jako osetno...

ono za šta njemu treba i previše je g1610....da ne predlažem sad nešto polovno....

Fx zipuje i raruje a i3 surfuje i kida u svemu ostalo bitnom... :) Taj zip ne vredi 5 para i to nije nikakva ali bas nikakva mera. Je l si ti fanboy amd-a il se meni cini???

Jedini fanboy i troll koga ja vidim u par tema si ti. Imao phenom 9500 do prošle godine (sa TLB bugom) i za ono za šta sam ga koristio mi je dobro došlo njegovih pravih 4 jezgra u odnosu na intelovih 2.

A za to što ti pričaš da će na budzet konfiguraciji da ima osetno bolje performanse sa dual chanellom ću samo da se nasmejem.
Bolje je jedan štap od 4 nego 2x2

I uzmi g1610. Ja sam se lepo iznenadio sa njegovim prethodnikom g530 celeronom

Jedini fanboy i troll koga ja vidim u par tema si ti. Imao phenom 9500 do prošle godine (sa TLB bugom) i za ono za šta sam ga koristio mi je dobro došlo njegovih pravih 4 jezgra u odnosu na intelovih 2.

A za to što ti pričaš da će na budzet konfiguraciji da ima osetno bolje performanse sa dual chanellom ću samo da se nasmejem.
Bolje je jedan štap od 4 nego 2x2

I uzmi g1610. Ja sam se lepo iznenadio sa njegovim prethodnikom g530 celeronom
samo se usresredi na temu, nema potreba da prosipas prostatluk. moje je da iznosim svoje misljenje, bilo to dobro ili pogresno, ima ko ce da ispravi, al nema potrebe da se meni direktno obracas tim prostackim recima, iznesi svoje misljenje koje ce pobiti moje i osecaj se pametno.

Poslednja izmena:
Moze da se sastavi mnogo bolja konfiguracija sa amd apu-om koja ce da pojede bilo koji intelov cpu sa grafikom,jer grafike u cpu izmedju intela i amd-a jednostavno ne mogu da se porede...Kada grafika iz intelovog 4770k (300E) ne moze da prismrdi grafici iz 6800k (120E) o cemu onda pricamo?
Moj savet ti je da uzmes nesto ovako:
Mobo:Gigabyte GA-F2A55M-S1-4700din
Cpu:amd a6 6400k-7000din
Ram:Kingston 4gb (1 stick) 1600mhz-4500din
hdd:HDD SATA3 7200 500GB WD Blue WD5000AAKX-5700din
Kuciste + Napajanje:420W LC Power 653B-3800din
To je ukupno 25700,znaci mnooogo bolje nego intel kombinacija...Plus ako ti zafali snage mozes da dodas neku 6670 grafiku i uparis je sa grafikom iz apu-a.

Samo malo obrati paznju na to sto pises i niko ti nista nece reci. Za dual chanell si odvalio samo tako.

@OWERKLOKER
Ja sam to ovde na forumu procitao, licno testirao nisam... ''ja sam primetio u testovima razliku izmedju duala i singla 20% + za Dual Channel'', par njih je tvrdilo da ima razlike dok je jedan tvrdio da nema... sad da l sam ja to odvalio ili smo nas vise to odvalili ili su oni sto su izmislili dual chanel bzv to uradili, svako ima neko drugo misljenje...proguglaj malo, ima i sta da se vidi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno