Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

@La.Prestige Koliko sam upucen GTX 760 parira i jednaka je po performansama 7950 a ne 7970?

@La.Prestige Koliko sam upucen GTX 760 parira i jednaka je po performansama 7950 a ne 7970?

Vise je negde izmedju 7950 i 7970. I cenovno i po performansama.

OnTopic:

Slazem se da postoji rupa izmedju 280X i 290. Kada bi ubacili neku R9 285X sa ~2300 SP-a i cenom izmedju te dve karte (~350e), to bi bila prava stvar. Ali vec sada imaju previse karti, kako bi tu dolazilo do brkanja. :)

Poslednja izmena:
Vise je negde izmedju 7950 i 7970. I cenovno i po performansama.

OnTopic:

Slazem se da postoji rupa izmedju 280X i 290. Kada bi ubacili neku R9 285X sa ~2300 SP-a i cenom izmedju te dve karte (~350e), to bi bila prava stvar. Ali vec sada imaju previse karti, kako i tu dolazilo da brkanja. :)

Ja mislim da ce biti sigurno neka karta izmedju R9 280X i R9 290 upravo sa 2304Sp i tako oko 350€, sad kako ce je nazvat i ne bitno je, vjerovatno ce se pojaviti dok se nakupi losi Hawaii chipova pa ce izbaciti hawaii LE.

Na nekim sajtovima 290X je ispod $600.

nZhGhdT.png

http://www.shopblt.com/cgi-bin/shop...110040015014_BTF3729P.shtml&order_id=!ORDERID

Poslednja izmena:
Bice one i nize kad izadju. To bi kod nas trebalo kostati oko 530e za 290x, i oko ~460e za 290. Opet postoji rupa u ceni koju moraju nekako popuniti.

Slazem se. I mislim da ce ih nV prestici u popunjavanju te rupe sa 770Ti, koju i nV sama ima (GTX770 vs. 780). Mozda se pojavi Hawai LE koji ce biti odgovor na 770Ti. Naravno, sve ovo je pod pretpostavkom da se 290X/290 mogu nositi sa konkurencijom.

Poslednja izmena:
Ako bude 530e za 290x i ako je 70% brza od 280x jesmo onda dobri u cena/performanse aspektu?

Ako bude 530e za 290x i ako je 70% brza od 280x jesmo onda dobri u cena/performanse aspektu?

A sta je alternativa, jos skuplja nV? I tesko da ce 290X biti 70% brza od 280X... :p
Po meni, 530e za 290X je korektna cena ako bude brza od 780, sa tendencijom pada cene (nadam se u oba tabora, kao rezultat toga).

Poslednja izmena:
Ih kad bi bila brza 70% skinula bi trenutno najbrzu kartu HD7990, medjutim moze se ocekivati max 40%
Na papiru obecava R9 290X sa razlogom moze se ocekivati oko 40%, mada je realnost od 30-40%
perfrel_2560.gif
Ja ne sumnjam da ce bar 30% biti bolja od R9 280X, a to je vec dovoljno da skinu Titana, ako bude istina da su svi silni tranzistori okrenuti ka Gamingu onda ce biti pravo iznenadjenje kad izadju testovi 15. oct ;)

Bas me interesuje koja ce grafika biti dovoljna da igre koje se razvijaju i za PS4 rade kako treba.

Optimum za 1080p polako postaje GTX780 svidjalo se to nekome ili ne.

Optimalno?
Plasim se da ce u skorijoj buducnosti biti vise igara koje ce biti hardverski zahetvne kao danasnji Crysis 3 !

A sta 760 i 7950 nisu dovoljne za igranje krajzisa u 1080p?
Ne tandricite bez veze. 7950 moze da tera fino i u 1440p.
Ove jace karte su za ljude koji furaju eyefinity i hoce odmah 4k monitore itd, a takvih je malo, pa ko hoce lukzus neka plati.

Prosecan igrac koji hoce da igra sve kako dolikuje ne treba da baca pare ni na sta vise od 280x (AMD je lepo definisao sada R9 koju god da uzmes uzivaces na high u 1080p). Kada nvidija spusti ludacku cenu 770 onda i nju mozete tu da svrstate, kao najskuplju nvidija kartu koji treba uzeti ako novac koji imas vrednujes barem malo :)

"Future proofing" je glupav koncept i uzasan nacin za bacanje para, PONAJVISE sa grafikama, za 3 godine ce ionako biti zastarela ... bila grafika titan ili 290x itd, a platio si boga oca da si mogao svake druge godine da kupis solidnu high end (titan 290x i dual karte su ultra high) kartu sa najnovijim drajverima i novim tehnologijama igras isto tako sve na max i jos ti ostane para u dzepu itd itd.

Poslednja izmena:
Šta znači optimalno?
Sa tim što sam naveo mislio sam da isto izgleda kao na konzoli, a ako pc verzije budu mogle da se nabudže više onda naravno i jače grafičke trebaju.
Možda sam i preterao pa gtx660/270x bude uporediv sa ps4 jer bi portovanje moglo biti efikasnije u ovoj generaciji.
Jako brzo ćemo saznati šta tačno treba za normalno igranje i siguran sam da to neće biti nikakvi preskupi monstrumi tipa 780/290...

To vazi za Crysis igrace. Za ostale je gtx 760 / 7950 sweet spot, sada a i ubuduce ..

Po izlasku naslova za PS4, moze biti da CPU bude puno "vazniji" nego do sada,odnosno broj jezgara..

To vazi za Crysis igrace. Za ostale je gtx 760 / 7950 sweet spot, sada a i ubuduce ..

Upravo tako, samo Crysis 3 od trenutno dostupnih igara trazi GTX780 sa 1920x1080p da bi to radilo bas bas dobro. U ostalom, ko nije probao Crysis 3 na nicemu jacem od 7950/GTX660Ti/GTX760 ne zna kako to treba i moze da radi.
Naravno stize Battlefield 4 i jos par naslova sa slicnim zahtevima ;)

Poslednja izmena:
Ma za ~270e pazariti neki R9 280X Matrix, naklokovati ga do neba i biti miran jos neko vreme.

Tek treba ustanoviti koja je neka prosecna OC margina ....

Ma za ~270e pazariti neki R9 280X Matrix, naklokovati ga do neba i biti miran jos neko vreme.

Dobra ideja. Kasnije će i onako stići nešto novo od GPU pa novac koji bi sad odvoji za npr. 290(X) može da se prebaci na sledeću kupovinu

10-15% na postojecih 1050Mhz, maximalno za taj R9 280X. Sve to staje na 1150-1200Mhz tu je neki kraj. Za opusteniji rad nista vise od toga.

Sto se mene tice, 7970GE i GTX680 ce postati minimum za igranje pravih nextgen naslova [ne ovih pocetnih crossgen igara, koje su sada naterale developere da se malo potrude oko "up-porta" i time na PC dovuku vise jacih asseta od ranijeg proseka kojeg smo videli tokom 2007-2013 multiplatform igara].

Ne znam ko se moze zaludjivati da ce The Division raditi na PC-u "kao sto to bog zapoveda" cak i u 1080p sa 280X/GTX680 ako vec sada znamo da ima ovakvu gustinu ultra detaljnih asseta [koji jos bolje izgledaju "u pokretu"]:
image_tom_clancy_s_the_division-22299-2751_0004.jpg

image_tom_clancy_s_the_division-22299-2751_0003.jpg

Treba lagano spremiti pare za procesor od 8 threadova [ja sam se vec obezbedio], 16 giga rama [tu sam na pola] i makar 280X, to ce biti dosta za ~2 godine rada. Posle toga treba vijati neku best buy graficku koja ce imati snagu jacu od Titana, osim mozda ako Mantle i slicni API-ovi do tada ne uklone tragicno gubljenje preformansi PC hardvera koje doinosi DirectX.

Tip sa xsystems foruma PedantOne, koji je i postovao onaj 3dmark13 rezultat R9-290x karte pre neki dan, oglasio se danas sa par dodatnih utisaka:

Kartica se maksimalno klokuje do nekih 1100-1150 MHz i memorija do 6Ghz, ali tako overklokovana, u većini scenarija navodno dostiže performanse 7990. AMD je napravio i sličan sistem kao nvidia boost pa kartica šeta sa klokovima zavisno od temperature i opterećenja, na default-u max klok je 1000Mhz, ali u igrama karta prosečno drži 920-960 Mhz.
Nakon njega oglasio se još jedan tip koji je izgleda bio na AMD prezentaciji i dodatno prokomentarisao to AMD Hawaii boostovanje i mogućnost manipulacije istim preko fan speeda i pomeranjem power limita iz drajvera.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?286994-Amd-Volcanic-Islands-details/page36

Poslednja izmena:
Tip sa xsystems foruma PedantOne, koji je i postovao onaj 3dmark13 rezultat R9-290x karte pre neki dan, oglasio se danas sa par dodatnih utisaka:

Kartica se maksimalno klokuje do nekih 1100-1150 MHz i memorija do 6Ghz, ali tako overklokovana, u većini scenarija navodno dostiže performanse 7990. AMD je napravio i sličan sistem kao nvidia boost pa kartica šeta sa klokovima zavisno od temperature i opterećenja, na default-u max klok je 1000Mhz, ali u igrama karta prosečno drži 920-960 Mhz.
Nakon njega oglasio se još jedan tip koji je izgleda bio na AMD prezentaciji i dodatno prokomentarisao to AMD Hawaii boostovanje i mogućnost manipulacije istim preko fan speeda i pomeranjem power limita iz drajvera.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?286994-Amd-Volcanic-Islands-details/page36

U dostizanje performansi 7990 karte cisto sumnjam, 2800 i nesto SP "protiv" 2x2048 uz 1100-1150Mhz, jako, jako tesko. No ako je to "skoro" 10-20% onda to ima smisla. Medjutim i 7990 zna da se OC bar za 10%. U svakom slucaju karta ne sme biti skuplja od 7990 ako mene pitate.

A sta 760 i 7950 nisu dovoljne za igranje krajzisa u 1080p?
Ne tandricite bez veze. 7950 moze da tera fino i u 1440p.
Ove jace karte su za ljude koji furaju eyefinity i hoce odmah 4k monitore itd, a takvih je malo, pa ko hoce lukzus neka plati.

Prosecan igrac koji hoce da igra sve kako dolikuje ne treba da baca pare ni na sta vise od 280x (AMD je lepo definisao sada R9 koju god da uzmes uzivaces na high u 1080p). Kada nvidija spusti ludacku cenu 770 onda i nju mozete tu da svrstate, kao najskuplju nvidija kartu koji treba uzeti ako novac koji imas vrednujes barem malo :)

"Future proofing" je glupav koncept i uzasan nacin za bacanje para, PONAJVISE sa grafikama, za 3 godine ce ionako biti zastarela ... bila grafika titan ili 290x itd, a platio si boga oca da si mogao svake druge godine da kupis solidnu high end (titan 290x i dual karte su ultra high) kartu sa najnovijim drajverima i novim tehnologijama igras isto tako sve na max i jos ti ostane para u dzepu itd itd.

Prosecan igrac ? Definisi prosek ! Ja kad kazem gamer za mene je to standard naprednog korisnika a standardi opet zavise od individue do individue , svi razlicito funkcionisemo i potrazujemo.
O tome je izlisno polemisati jer se ni kranje misljenje ne moze izvesti kao generalni zakljucak !

A moja recenica je upravo imala znacenje ono sto je DieH@rd naveo..
Uostalom videcemo gde to sve vodi i ko je bio upravu i ako nije ni bitno ko je upravu vec sta ce nam buduca tehnologija doneti!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nesto mi to mnogo da sustize 7990 ..Hm...Da li se zna def klok od karte?

Poslednja izmena:
U dostizanje performansi 7990 karte cisto sumnjam, 2800 i nesto SP "protiv" 2x2048 uz 1100-1150Mhz, jako, jako tesko. No ako je to "skoro" 10-20% onda to ima smisla. Medjutim i 7990 zna da se OC bar za 10%. U svakom slucaju karta ne sme biti skuplja od 7990 ako mene pitate.

Zato sam i stavio ono ''navodno'' jer izgleda preterano. :) Pogotovo ako je poredio u igrama koje baš ne briljiraju sa dvoglavim karticama, a nažalost još uvek ih ima takvih.

@PCBeast
Po ovom tipu sa xs foruma, od 800-1000Mhz base clock za R9-290X. šeta zavisno od opterećenja. Mada mi onda nije jasno čemu služi onaj BIOS switch.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno