Šta je novo?

Jos jedna "koju graficku uzeti" tema :)

magicna_ruka

Cenjen
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poena
180
Pozdrav, ljudi. :)

Imam masinu iz potpisa, zastarelu po dosta pitanja i nameracio sam se da krenem sa step-by-step talasom apgrejda.
Prvo od cega cu krenuti bice monitor, u okviru cega sam doneo odluku da uzmem Dell U2312HM.

Buduci da on ima 23 inca i samim tim vecu rezoluciju, svestan sam da je sledeci apgrejd grafika i tu bi mi trebala vasa pomoc.
Gamer jesam, ne hardcore svakako, ali kad mi se zaigra nesto jednom u mesec-dva, imam zelju da radi kako treba.
S tim u vezi, razmatrao sam grafike budzeta oko nekih 17-18 hiljada, gde bi neki maksimum bili ili radeon 7850 ili geforce gtx660.

Sta je bolje kupiti od ta dva? I sta je ok od proizvodjaca? I hoce li mi trojezgarni AMD procesor biti "usko grlo" vec od starta?

Vidim da je MSI nesto korektniji sa cenama, ali ne bih da imam haos sa pregrevanjem i resetovanjem racunara zarad ustede od 2000 dinara.

Pozdrav, ljudi. :)

Imam masinu iz potpisa, zastarelu po dosta pitanja i nameracio sam se da krenem sa step-by-step talasom apgrejda.
Prvo od cega cu krenuti bice monitor, u okviru cega sam doneo odluku da uzmem Dell U2312HM.

Buduci da on ima 23 inca i samim tim vecu rezoluciju, svestan sam da je sledeci apgrejd grafika i tu bi mi trebala vasa pomoc.
Gamer jesam, ne hardcore svakako, ali kad mi se zaigra nesto jednom u mesec-dva, imam zelju da radi kako treba.
S tim u vezi, razmatrao sam grafike budzeta oko nekih 17-18 hiljada, gde bi neki maksimum bili ili radeon 7850 ili geforce gtx660.

Sta je bolje kupiti od ta dva? I sta je ok od proizvodjaca? I hoce li mi trojezgarni AMD procesor biti "usko grlo" vec od starta?

Vidim da je MSI nesto korektniji sa cenama, ali ne bih da imam haos sa pregrevanjem i resetovanjem racunara zarad ustede od 2000 dinara.

Sa bilo kojom od te dve karte taj CPU uz makar nekakav overclock (naravno u granicama razuma) ima da radi posao jer ces se igrati u 1920x1080, a tu ce najvise da "pati" grafika. Trenutno je izmedju te dve varijante 7850 i GTX660 dosta slicna situacija. I jedna i druga imaju 2 GB, obe su relativno skromni potrosaci. Mislim da je najbolje da se koncentrises na konkretne modele umesto an dilemu 7850 ili gtx660. Vidi sta ima na trzistu, ko sta nudi od hladjenja itd i po koje pare. GTX660 je malkice brzi od 7850 ali u granicama 5-8%. To je mala razlika i nije presudna. Takodje je cena 7850 manaj za oko 20%, a to nije malo. Generalno 7850 se procentualno bolje OC od GTX660 koji svi idu do 10% gore, dok 7850 ide svaka 20% gore. To odmah potrire razliku u brzini. Vidi ovde sta ima od modela, koja je najtisa najhladnija pa odluci. Izaberi 2-3 favorita i vidi sta ima kod nas da se kupi pa odaberi. http://www.techpowerup.com/reviews/?category=Video+Cards&manufacturer=&pp=25&order=date

sutra kupujem grafiku, pa rekoh da jos jednom proverim javno mnjenje. :)

dakle, 7850 vs gtx660, MSI obe varijante, gtx660 skuplja 500 dinara. ne nameravam da se bavim klokovanjem.

sta pre uzeti? :)

moj glas ide za gtx660 zbog fizike.

Ne bi da trolujem ali što onda ne uzme GTX 760 zbog fizike :eyebrows: ako već skupi za R9 270x. Ironije li. Da uzima NV zbog fizike a AMD bolji rudar(fizikalac). :D
***. i ja samo zbog fizike uzeo vidia-u prvenstveno zbog Batman:AC a čujem da izlazi sad Batman:AO pa se oblizujem na 760 ko mače na dzikericu al' me isto kolje monitor.
I ne samo to nego osećaj da ću opet da bacim pare na grafiku. :wall:

Nabodi neki Deneb bar na tu ploču i nabaci rama ako možeš.

Ajde i ja da se prikljucim :D

Dakle, bajati procesor i memorija, a ulozio bih u grafu oko 150e, imam Dell 2312HM monitor.
Plan je da u skorije vreme ulozim u SSD i grafu i tokom narednih X meseci u plocu+procesor+memorija.

Trenuna konfiguracija je ova iz potpisa.

Poslednja izmena:
Ajde i ja da se prikljucim :D

Dakle, bajati procesor i memorija, a ulozio bih u grafu oko 150e, imam Dell 2312HM monitor.
Plan je da u skorije vreme ulozim u SSD i grafu i tokom narednih X meseci u plocu+procesor+memorija.

Trenuna konfiguracija je ova iz potpisa.

gtx 650ti boost ili 7850...7850 je nesto jaca i koliko sam cuo bolje se klokuje dok gtx 650ti boost fiziku,bolje drajvere itd...i ja stedim pare za neku od te dve :)

Realno ne postoji ni jedna igra kojoj ta fizika ista znaci. Najbolje sto su iskoristili fiziku jeste da pokret plasta Batman-a bude bolji. igrao sam igru samo zbog toga i taj efekat nisam primetio vise od 2 minuta igranja. Ako kupujes zbog fizike - nemoj da kupujes zbog fizike.

Realno ne postoji ni jedna igra kojoj ta fizika ista znaci. Najbolje sto su iskoristili fiziku jeste da pokret plasta Batman-a bude bolji. igrao sam igru samo zbog toga i taj efekat nisam primetio vise od 2 minuta igranja. Ako kupujes zbog fizike - nemoj da kupujes zbog fizike.

Meni se cini da se najbolje primecivalo u age of empires 3,ja sam tada davno imao radeon 9200 128mb a moj drug neku nvidia-u,kada bi god udario top u neku gradjevinu njemu bi se video svaki deo koji je pao dok kod mene nije to bilo...Meni iskreno to nije smetalo i potpuno mi je svejedno da li ima ili ne,mada opet nekim ljudima to znaci pa se zbog toga odlucuju za nvidia-u. :)

Mislim da Physx nije razlog na osnovu koga treba da odlučiš koju kartu ćeš kupiti - kupi ono što će ti doneti veće performanse za manje novca, ako nisi opredeljen za jedne, odnosno druge.

Generalno ti je svejedno da li ces uzeti radeon 7950, R9-270x ili 660ti... Gledaj da uzmes onu koju moze da kupis za najmanje para... 7950 i 660ti mogu da se nadju i polovne sa garancijom za dobre pare... 7870 je jos jedna dobra varijanta ali malo slabija od ovih gore navedenih...

Da ne bude jos jedna jedna tema koju graficku uzeti pitacu ovde :) Imam x2 4ooo+, radeon 2600 ddr2 128bit-a i 3gb ram-a, napajanje kinez(codegen) Razmisljam da pazarim 5670 1gb ddr5 kolko je ova kartica bolja od moje trenutno? Hoce li cpu biti ok ili mora se klokuje, proc sam max klokovao na 2.4ghz ali kad se ohladi nece da se butuje... Znaci ja kolko se secam moze najvise na 2.3 ghz na fabrickom kuluru. Hvala unapred

Da ne bude jos jedna jedna tema koju graficku uzeti pitacu ovde :) Imam x2 4ooo+, radeon 2600 ddr2 128bit-a i 3gb ram-a, napajanje kinez(codegen) Razmisljam da pazarim 5670 1gb ddr5 kolko je ova kartica bolja od moje trenutno? Hoce li cpu biti ok ili mora se klokuje, proc sam max klokovao na 2.4ghz ali kad se ohladi nece da se butuje... Znaci ja kolko se secam moze najvise na 2.3 ghz na fabrickom kuluru. Hvala unapred

Da sam na tvom mestu menjao bih celu platformu,znaci mobo+cpu+ram,taj procesor je mnogo slab za danasnje standarde...

ja da se zahvalim svima na smernicama i predlozima, kupio sam prosle nedelje gtx 660 (ne titanijum) i odusevio sam se radom, za sada. :)
sve je pokretao bez problema u fullhd sa svim detaljima, izuzev crysis 3 koji je kocio na momente. mada, koliko sam pricao s drugovima, to je vise do lose krekovane igre, nego do moje masine.

@magicna ruka za bolje performanse u C3 te koci procesor, a i zavisi koja si podesavanja stavio. Tako da ja mislim da nije do igre. Stavi na medium, i ako radi dobro, onda je zbog ostatka masine. Nije dovoljno imati samo jaku grafiku za igre, i ostala masina mora da bude odgovarajuca (mada je, naravno, grafika najbitnija)

Nazad
Vrh Dno