Šta je novo?

restartovanje računara

bergues

Cenjen
Učlanjen(a)
16.04.2011
Poena
151
Ovako , pročitao sam već ovu temu http://forum.benchmark.rs/showthread.php?313303-Gasenje-racunara

Konfiguracija je sledeća (kao što se vidi i lijevo na profilu ,ali ajde :) ) : AMD phenom II X4 955 3.2 GHz , ASUS MB M4A87TD , ASUS VGA 6850 , WD Caviar Blue 1TB , 2x2GB RAM , Fortron napojna jedinica FSP 500W i Thermaltake kućište Armor A90(sa 3 kulera).Koristim WIN7 ultimate 64bit

Računar sam kupio prije 2.5 god i sad prvi put imam problem sa restartovanjem.Prošle sedmice se prilikom gledanja filma jednostavno zakucao crni ekran (prvi put za 2.5 godine) , te se računar nije restartovao , ali nije ni odgovarao na komande.Restartovao sam ga , odgledao film do kraja i ugasio.Pošto nikada do tada nisam čistio računar od prašine , pretpostavio sam da je to problem , te sam ga sledeći dan temeljno očistio.

Sedmicu dana je sve radilo ok , sve dok se danas nije evo već dva puta restartovao sam od sebe(dakle nije se ugasio ili zakucao nego baš restartovao , dok je brat igrao PES i još neku igricu).Pošto sam pročitao temu koju sam naveo na početku , skinuo sam HW monitor , te sam dobio sledeće podatke : hwm-1.jpg

dosta me buni ova TMPIN2 temperatura , ali po ovome što sam guglao do sad , i drugima se dešava da upravo pokazuje ovu temperaturu od 128stepeni.

Da li da skinem i furmark i prime 95 pa da ga opet testiram ?

Inače vjerovatno ću ga odnijeti na servis , pošto nisam baš toliko potkovan praksom i znanjem da bih nešto sam "čačkao" po kućištu.(Dakle nema ništa od toga da probam neku komponentu u drugom računaru ili da je sam zamjenim).

Ipak , ovako po ovome što sam napisao , šta bi moglo da bude u pitanju ? Grafička , PSU , Matična , da li je uopšte u pitanju overheating ili nešto drugo? I šta bih još mogao da uradim ili provjerim prije nego ga odnesem na servis (ukoliko ne sredim problem).

Prilozi

• hwm-1.jpg
    hwm-1.jpg
    151.2 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
Je l' su ovo temperature u idle rezimu, masina nije overklokovana?

Nije overklokovan. Da , temperature su u idle rezimu.

skinuo sam furmark i prime 95 , pa ću u toku večeri okačiti rezultate.

edit : nakon svega 1.30 min u furmarku (burn-in furmark 1920x1080) , rezultati su ovakvi :

furmark 1.30 min.jpg

Poslednja izmena:
Nisu. :D Pod hitno uzimaj neki solidan kuler za fenoma! Sudeci po softverskom ocitavanju, temperatura procesora ti je strasno visoka.

Pa nisu ovo toliko lose temperature?

Gde lose, na ovim temperaturama moze da przi jaja na kucistu.
Nije dovoljno sto si ocistio prasinu, moras staviti novi sloj termalne paste na procesor - za 955 maksimalna radna temperatura je 61C!!!

A taj TMPIN2 je diskutabilan sta je ustvari.. Na svakim plocama je razicito. Negde je chipset, negde socket.. Kod tebe socket 100% nije jer je 128 stepeni konstantno, mainboard (pardon*) treba da je chipset.. Ko ce ga znati. Uzmi ti lepo ispipaj north i south bridge hladnjake kada komp radi, pa ako je nesto vrelo verovatno je to. Ako nista vrelo nije, zanemari ga.

Za procesor, kao sto rekoh, hitno neki aftermarket budget cooler, a za pocetak zamena termalne paste i otvorene stranice kucista.

Poslednja izmena:
Dakle , umjesto stock CPU kulera , predlog je da uzmem neki bolji. Da li bi trebalo da bude dovoljan recimo ThermalTake Contac 30 ili Cooler Master Hyper 212+ ? Ili da izdvojim 20E više za Scythe Yasya ili Mugen 3 ?

Dalje , prema ovim rezultatima u HW monitoru ostale temperature su OK?

Na kraju , šta bih još mogao da provjerim , mora da još nešto može da uzrokuje restartovanje računara ? Malo mi je čudno da je samo kuler (doduše stock kuler) u pitanju pošto 2.5 godine nisam imao nikakvih problema.

212+ je dovoljan, nema potrebe za skupljim. Koliko se samo vrti i zuji taj stock kuler na 6000 obrtaja, dobro ti vortex nije napravio crnu rupu i usisao ceo stambeni blok!
Ne uzrokuje ti kuler restartovanje, vec pregrevanje. Dok ne kupis drugi kuler, skini taj stock i ocisti ga od prasine, stavi novu termalnu pastu, i radice sve ok.
Ostale temperature su OK, budi srecan da nisi ubio procesor sa ta 83 stepena. Ocisti malo i grafiku od prasine, idle od 50 mi se cini malo previse, ali nije zabrinjavajuce.

Ja imam 955 i stock kuler je očajno urađen za tako dobar procesor...imao sam jednom identičan problem i sutradan je zamenjen drugim kulerom.Od tad prede :)
A proveri i memoriju...čisto da isključiš taj deo.I to bi bilo to vezano za restart....
1.kuler
2.memorija
3...sistem

Nisu. :D Pod hitno uzimaj neki solidan kuler za fenoma! Sudeci po softverskom ocitavanju, temperatura procesora ti je strasno visoka.

Auu pa nisam video >80 ja sam nekako skontao onu 50tku i tu stao sa gledanjem :p , Mozda ako neces puno kesha da das za kuler nadji neki polovnjak na nekom sajtu tu kod nas za neke sitne novce , ili izvijaj na benchmarku prodavali su ljudi po oglasima za 2000dinara (ja sam 212ku platio 2100dinara novu pre 2 godine , sad cujem da je prodaju i za 3000dinara :( )

Nešto tu brlja sa temperaturama, nema šanse da taj Deneb ode na 83c, ugasio bi se na 62c već. A 128c na TEMPIN2..? Inače ja sam probao CM 212 Evo na mom 965 i nije bilo dovoljno ni za 4 GHz na 1,475v. Trenutno mi Mugen3 sa push-pul radi posao odlično na 4.225 GHz i 1.525v, nikad preko 56c. Pre toga pozajmljeni CM 612 Evo isto tako dobro držao temperature.
Treba proveriti sa još nekolioko programa pa ako je isto onda znači ba BIOS ne daje dobre podatke.
Ako nećeš mnogo da OCuješ CM 212 evo će biti jako dovoljan pa čak i do jedno 3.4 - 3,5 GHz a da ostane tih, to je verovatno najbolji cooler za te pare i veličinu.
Probaj i sa Speed Fanom, u nameštanjima će ti reći sa kog čipa se očitavaju te 3 TEMPIN temperature.

Poslednja izmena od urednika:
Ne gasi se taj Deneb na 62, moj je isao do 67, a ocito da tera i dalje preko toga. On bi TREBALO da se gasi, ali to izgleda ne radi - da li je to do ploce, BIOS-a ili neceg treceg, nije ni bitno - bitno je da ne radi, i da se covek ne moze osloniti na tu zastitu.
Ja ove tempin temperature nisam ni primetio, bacih pogled na HDD, jezgra i grafiku i tu mi sve delovalo OK - osim naravno jezgara.

Poslednja izmena:
Po AMDu to je max temperatura na kojoj se gasi a i moj se ugasi čim pomisli da pređe na 63c, jednostavno se ugasi, nema BSOD, ništa, samo stane. Na mojoj ploči sam eksperimentisanjem pronašao da je TEMPIN0 "package", TMPIN1 NB a TMPIN2 nikako da uhvatim jer bilo šta da radim procesoru i ploči ne miče sa 81c a 100% nema ni blizu takvih temperatura u celom sklopu, znači totalno bougus a sve 3 dolaze sa IT8720F čipa na ploči.
Čim vrednosti prelaze daleko od deklarisanih od proizvođača a ne dogodi se ono što treba po njima, znači da očitavanjima nije za verovati.

HW monitor je siguracija samo takva,ocitavao je on i sibirski mraz.
Lepo ti prepipaj kulere,pa ako se negde prilepi koza taj je na 130
najvise sumljam na taj Fortron moguce da polako gubi dah.
Pogledaj u biosu temperature one bi trebalo da su tacne.
Da su to stvarne temperature pc bi se ugasio pre dostizanja 83c.

Kao što reče Jericho, trebao bi da se gasi ali se ne gasi uvek.
Jednom sam čistio kuler i rekoh ajde da isprobam koliko dobro pasivno hladi TRUE.
Sve je bilo u redu dok sam proveravao temp u HWMonitoru, a onda nakon pola sata zaboravim da vratim kuler na hladnjak.
Pustio neki film stream i kad se završio ja bacim pogled na taskbar i vidim da mi je hw monitor miniziran.
Uveličao prozor i imao sam šta da vidim, temp procesora preko 90C (čini mi se da je bila oko 92-93C). Restartujem hwmonitor, ma opet isto. Pustim Aidu ista stvar.
Uzmem da pipnem hladnjak(koji je vreo i na 60C, ko je pipao zna) izgore mi prst.
Pustim kulere preko kontrolera da se vrte na max (najveća moguća greška koju sam mogao da uradim, treba odmah ugasiti komp i pustiti da se hladi) i nešto počne da pucketa.
Ugasim komp i uključim ga posle 10-tak minuta, pokrenem hwmonitor koji čita sve temperature osim za CPU (čini mi se da je pokazivao crtice) rekoh crkao senzor i molim boga da CPU nepočne da trokira.
Sva sreća sledeći restart je pomogao i nisam više imao problema sa očitavanjem senzora, niti sa procesorom od tada da kucnem u drvo.

Smejao sam se jer kada sam radio OC, retko kad mogao da pređem 57-58 stepeni da se ne restartuje komp.
Sada je na stocku išao preko 90.

Ama stvarno ću morati da nabavim neki IC termometar. Ovi test programi mi stvarno idu na živce a ima i problem sa senzorima na pločama, GPU,CPU itd, nikako da se sve složi. Voltaže na ključnim mestima još nekako i mogu da se provere voltmetrom pošto ni ti test programi ne mogu nikako da pokažu istinite vrednosti, svuda.

TMPIN2 nikako da uhvatim jer bilo šta da radim procesoru i ploči ne miče sa 81c a 100% nema ni blizu takvih temperatura u celom sklopu, znači totalno bougus a sve 3 dolaze sa IT8720F čipa na ploči.
I kod mene je TMPIN2 81 stepen, samo ja mislim da je to NB jer vruc kada pipnem, ne mogu vise od par sekundi da drzim prst. Inace procesor sa ovim hladnjakom sto imam mi je hladan, ne prelazi 50 stepeni u igrama nikad.

Ja nebih iskljucio ni napajanje kao uzrok,pogledaj napone na +12 grani na prvoj slici svi su ispod 12v ,naravno ako su ta ocitavanja tacna, meni se sa slicnim naponima isto restartovao racunar
cim se malo optereti, od kad sam zamenio napajanje nije vise bilo problema i sa novim napajanjem pokazuje napone oko 12,53v.

Verovatno je tako ako ide restart kada se optereti krivac je napajanje.

Kod mene je TMPIN2 temperatura soketa. 0, 1, 2 - north, south, socket. Za svaku plocu je drugacije.

Ja stavio mali, 40mm ventilator na NB tako da sada ne prelazi 40ak stepeni iako je nešto overvoltovan, pre je išao i do 60c i tu se gasio.

Hvala svima na savjetima.

Ponovo sam očistio računar od prašine , ovaj put sa kompresorom (prvi put sam očistio sa fenom i štapićima za uši) , dosta prašine je bilo u PSU i u stock kuleru od CPU , kompresor zaista pravi ogromnu razliku.

Temperature CPU , pa i grafičke su dosta niže.

Ukoliko ovo riješi problem , super , ako ne , pretpostavljam da je u pitanju napojna.E sad , da ne pravim novu temu , ukoliko problem bude upravo sa PSU , ne bih ponovo uzimao istu (sad košta oko 50 evra), a trenutno mi je dostupna Chieftec Smart GPS-600A8, 600 W za 60evra. Za deset evra više , mogu uzeti i Chieftec Smart GPS-700A8, 700 W , ali za ovu konfiguraciju to mi izgleda nepotrebno.Da li su ova Chieftecova napajanja ok , ili ipak da tražim neko drugo ? (naravno , sve ovo pod uslovom da mi uopšte bude i potrebna nova PSU)

Prvo ti stavi novu pastu na procesor, proveri drugim softverom ocitavanja temperature, a tek onda trazi dalje.

Nazad
Vrh Dno