Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako karticu zavije u tariguz, napise da je broken electronics, posalje bez tracking number-a, dobices je sa 66 dinara pregledom. Ako posalje sa tracking numberom, sansa za debelu carinu i pdv raste. Ako je posalje u kutiji, ne napise da je broken, sansa jos raste, a ako prilozi paypal receipt, mozes da prodjes kulturno, sa 200 din carinom, ako napise da je V=10$

Znači ne mora da se skida hladnjak i slične egzibicije, dovoljno je da prodavac pošalje "paypal receipt"? Kako se to prilaže, da znam da budem spreman? :)
Hvala na ovom odgovoru i unapred hvala na sledećem! :D

Meni su maticne prolazile, samo je pisalo da je broken, a jednom je ubacio paypal racun (odstampan paypal receipt koji dobijas na mail posle placanja) i proslo sa ok carinom i pdv-om.

Moze malo detaljnije sam postupak narucivanja tih "skupljih" komponenti od preko i koliko vas je tacno iznela carina na samu sumu proizvoda ?

Nema tu neke tajne. Ako ide regularnom poštom za sve preko 50 evra naplatiće ti 10% carine + 20% PDV-a na ukupnu cenu+troškove slanja+ ~110 din za troškove. Ako uz to ide validan račun, priznaće tu vrednost, ako ga nema sistem je odokativan.
Preko UPS-a sam naručio kuler koji je koštao oko 55 evra, nije mi bio naplaćen ni PDV, ni carina, ni troškovi špedicije, samo mi paket stigao AKS-ovim kurirom.

Znaci lupam, grafa 300e sa racunom u kutiji na taj iznos i ja placam ~400e ukupno ?

Otprilike... I to ako ide regularno poštom i ako ti naplate sve kako treba, po ps-u.
Ako ide preko špeditera biće...:hump:

Upravo mi danas proradio jedan tracking NO koji sam dobio od pošiljaoca pre neki dan i umesto Serbia RS piše da je zemlja Montenegro MO.

Da li neko zna hoće taj paket da dođe u Srbiju, ili će se vratiti pošiljaocu?

To je sve zbog greške pay-pala koji još uvek vodi Srbiju pod "Serbia and montenegro", naznačim prodavcima sa ebay-a da upišu Serbia, ali oni neće nego onako kako su dobili od Pay-pala.

Hvala vam unapred.;)

Stićiće ti, ne brini...
Prvo će paket da prime Crnogorci, pa kad vide da piše BG preusmeriće ga za BG i narednog dana će da bude u našoj pošti.

Ako ti je za utehu, meni je tracking na zadnjoj posiljci prikazivao Austriju kao destination country. Bez obzira na to paket je uredno stigao u Srbiju

Vi ste dobri meni jrdan paket otišao za Somaluju i za divno cudo ipak stigao do srbije.

Upravo mi danas proradio jedan tracking NO koji sam dobio od pošiljaoca pre neki dan i umesto Serbia RS piše da je zemlja Montenegro MO.

Da li neko zna hoće taj paket da dođe u Srbiju, ili će se vratiti pošiljaocu?

To je sve zbog greške pay-pala koji još uvek vodi Srbiju pod "Serbia and montenegro", naznačim prodavcima sa ebay-a da upišu Serbia, ali oni neće nego onako kako su dobili od Pay-pala.

Hvala vam unapred.;)

Meni je jednom tracking pokazivao CG, ja rekao posiljaocu u Kini on kaze ne brini stize ti u Srbiju, iskreno nisam mu verovao, da skratim direktno je stigao u Srbiju, moram da ti kazemd a sam se malo nervirao jer sam mislio da me laze, ali nije doslo direkt posle par dana na Surcinski aerodorom nije uopste ni islo za CG, neverovatno ali istinito. Kad sam ga pitao sta je to bilo kaze u njegovoj posti nisu jos odradili update nase zemlje i nas vode kao SCG jos uvek a kad je dosao paket na Pekisnski aerodrom bilo je skenirano kao da ide u RS, ludilo ta Kina nacisto.

Meni je jedna posiljka u Venecueli po 17track, ne ocekujem da ce doci :D

Da li neko zna, da li se mogu uvoziti replike oružja :)?

moze neko da mi protumaci, uzevsi datume u obzir, i de je paket zapravo ?

u pitanju su dva telefona u jednoj kutiji, poslati iz Italije:

20.09.2013 20:40 It - Itlina Left postal office
24.09.2013 07:51 11003 IzmeniÈna PoŠta Import (Item arrived at country of destination)
24.09.2013 08:12 11003 IzmeniÈna PoŠta Into customs
25.09.2013 10:55 11200 Gpc Beograd Left postal office 11200 Gpc Beograd
25.09.2013 14:26 11200 Gpc Beograd Left postal office 11200 Gpc Beograd
26.09.2013 09:29 11200 Gpc Beograd Left postal office 11200 Gpc Beograd
26.09.2013 09:42 61200 Carina Gpc Beograd Left postal office

Na primer dva druga i ja zelimo da uzmemo patike svako po dva para, znaci sestoro pari patika, cena bi bilo preko 500eu, kolika je onda carina i to sve na kraju ??Na primer cena u jednoj radnji za sve patike je tacno 500e e sad koliko bi jos platili carinu, pdv i to sve sta ide uz to??
Pitanje broj dva, da li vazi iz koje se drzave narucuje pa da ti bude manji porez, pdv....Vidim mnogi narucuju samo iz Engleski jel ima neka caka ili sta? Hvala

moze neko da mi protumaci, uzevsi datume u obzir, i de je paket zapravo ?

u pitanju su dva telefona u jednoj kutiji, poslati iz Italije:

20.09.2013 20:40 It - Itlina Left postal office
24.09.2013 07:51 11003 IzmeniÈna PoŠta Import (Item arrived at country of destination)
24.09.2013 08:12 11003 IzmeniÈna PoŠta Into customs
25.09.2013 10:55 11200 Gpc Beograd Left postal office 11200 Gpc Beograd
25.09.2013 14:26 11200 Gpc Beograd Left postal office 11200 Gpc Beograd
26.09.2013 09:29 11200 Gpc Beograd Left postal office 11200 Gpc Beograd
26.09.2013 09:42 61200 Carina Gpc Beograd Left postal office

Ako ovo vec ide preko obicne poste, trebao si da objavis tracking sa sajta nase poste. Bilo bi razumljivije i mogao bi da znas 100 % ovako , nije bas jasno, jer nasa posta ima cesto jedan sistem, ne objavljuje po 3 puta jedno isto. Iz ovoga se vidi da je bilo na Aerodromu to je ova Izmenicna, pa GPC to je posta u Savskoj i na Carini to je ovo 61200 . E da li je krenulo i gde, gledaj na sajtu nase poste, batali ovo.

Na primer dva druga i ja zelimo da uzmemo patike svako po dva para, znaci sestoro pari patika, cena bi bilo preko 500eu, kolika je onda carina i to sve na kraju ??Na primer cena u jednoj radnji za sve patike je tacno 500e e sad koliko bi jos platili carinu, pdv i to sve sta ide uz to??
Pitanje broj dva, da li vazi iz koje se drzave narucuje pa da ti bude manji porez, pdv....Vidim mnogi narucuju samo iz Engleski jel ima neka caka ili sta? Hvala

Kolika je carina, zavisi kako se salje Kuririma ili obicnom postom. Na obicnoj posti je 10 % carina i PDV 20 %. Kuririma carina je po tarifi za tu vrstu robe, moze da bude i manje i vise, za tekstil je na primer veca, za patike ne znam, ali sumnjam da je manja od 10 %, i imas spediciju od 40 + Eura , plus PDV na sve to od 20 %.

Sto se tice porekla odakle je roba, tu nema nikakve razlike., jer postoje dva razlicita postupka. Obicnom postom, skraceni postupak , tu se ne gleda zemlja porekla - proizvodnje, a ne odakle je kupljeno. Preko kurira je redovan postupak, al patike se ne prave u EU sa kojom vise nema carina, vec u Kini , Vijetnamu , Bangladesu i slicnim zemljama, pa carina ostaje. A i ako se nesto pravi u EU treba ti potvrda koja kosta vise nego patike. Tako da na to slobodno zaboravi, a to sto ljudi narucuju iz UK je sticaj okolnosti da je tamo sediste jedne prodavnice SD koja hoce da salje ovde i ima relativno povoljne cene.

Poslednja izmena:
Stigao paket sa NKON-a jos jednom, naplaceno 1300, stigao jedan paket sa intimategadgets-a i naplaceno 0din.

Ako ovo vec ide preko obicne poste, trebao si da objavis tracking sa sajta nase poste. Bilo bi razumljivije i mogao bi da znas 100 % ovako , nije bas jasno, jer nasa posta ima cesto jedan sistem, ne objavljuje po 3 puta jedno isto. Iz ovoga se vidi da je bilo na Aerodromu to je ova Izmenicna, pa GPC to je posta u Savskoj i na Carini to je ovo 61200 . E da li je krenulo i gde, gledaj na sajtu nase poste, batali ovo.

untitled.png

jel ce da mi dolazi kuci ili cu da idem po ovo, i jel ovo dovoljno informacija ... ? ne znam nista, zato te pitam :)

Ili će ti stići paket na kućnu adresu ili će ti poslati zahtev za uvoznom dozvolom i još nekim glupostima, ako im se nešto učini sumnjivo.

Ide ti kuci, ako ne stigne sutra verovatno ce onda za dva dana odavde.

Pozdrav svima, hteo sam da pitam nesto, obzirom da vidim da ima mnogo informisanih i ljudi sa iskustvom :)

Dakle, razmisljam da narucim nesto sa ovog sajta http://www.solo-entertainment.de/

Komunicirao sam sa prodavcem i rekao mi je da salju DHL-om i da ce me shipping kostati:

1) ako narucim kuler samo (koji vredi 32e) 20e

2) ako narucim grafiku i kuler (zajedno oko 140e) 25e.

Da li moze neko da mi kaze sta ce mi i da li biti naplaceno (bar okvirno)?

Ovo su cene bez VAT-a koji su mi rekli da mi skidaju, obzirom da nisam u EU.

Zanima me, da li ce mi u nekom slucaju nasi lupiti PDV, carinu ili cu proci samo sa tih 20-25e shippinga.

Hvala :)

U prvom slucaju (ispod 50e) proci ces bez dodatnih troskova. U drugom slucaju (preko 50e) nikako ti se ne isplati, u cenu dodajes 10 do 20% carine, 18% pdv i uslugu spedicije DHL koja je sigurno preko 40e.

Pdv je 20% odavno i ceka ga u oba slucaja najverovatnije.

Koliko sam video pola foruma ne placa pdv kad roba ide preko DHLa na iznos ispod 50e. E sad mozda si ti izuzetak.

jel ce da mi dolazi kuci ili cu da idem po ovo, i jel ovo dovoljno informacija ... ? ne znam nista, zato te pitam :)

I ja bih se opkladio da sutra dolazi na kucnu ili koju vec adresu :) mada postoji i mala sansa za ovo sto kaze Raja. Carinu je proslo . E sad ako budes dovoljno budan znaju oni jos koji put da updejtuju track .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno