Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Pa neće da nas tuže, jednostavno će poslati pare nazad :d. Ejbm ti, moraću da otvorim račun u inostranstvu pa SEPA transfer nema druge, ili preko nekog ko je već tamo..

diskutabilno , ti si u ovom slucaju privatno lice koje ima otvoren (acc) racun kod MtGox-a i kao takav ti vrsis prebacivanje novca sa tvog racuna na MtGox-u na kojem imas sredstva koja si zaradeo po nekom osnovu (it usluge, trgovina na berzi, kockanje i sl) na tvoj racun u bilo kojoj banci, mozda ja gresim ali ja to iz tog ugla gledam....

OK, ovako : minigom zaradila coine, ugovor nemam od koga da dobijem... prebacila Goxu tamo prodala i koji je to osnov? trgovina cime?????

OK, ovako : minigom zaradila coine, ugovor nemam od koga da dobijem... prebacila Goxu tamo prodala i koji je to osnov? trgovina cime?????
trgovina kriptovalutama, sad su vec vrlo dobro poznate svuda u svetu...

evo ti jos jedan vrlo dobar primer otkud ti pare ili bitkoini na MtGox-u:

ti zivis u Sjenici ja u Novom Pazaru :d
ti meni online prodas plast sena za 1 BTC i posaljes brzom postom , ja ti izvrsim uplatu na tvoj BTC acc na MtGoxu i ti izvrsis konverziju (zamenis 1 BTC za 120 USD-a) i naravno eto odakle tebi 120USD na MtGox-u koje ces u zdravlju da potrosis nadam se ... :d
ako me jos neki put budu pitali u banci odakle sredstva, ja cu ovakav primer da navedem :d

Poslednja izmena:
Inteza Banka : Ukoliko posiljalac transfera ne napise osnov priliva Vi potpisujete po kom osnovu je priliv, ako je poklon ne podleze oporezivanju, ako navedete bilo koji vid usluge IT ili drugo duzni ste da na kraju godine platite porez po osnovu izvrsenih usluga. Ugovor u Intezi apsolutno nije potreban .
Uhhhh kakvo olaksanje :)

Da,izgleda da je inteza malo jaca od ovih ostalih i ne da da im se svako mesa u poso.Tako da ko nema racun ili ima kod indijanskih banaka pod patronatom i neogranicenim uticajem NBS neka lepo predje u intezu.Mada ruku na srce ni unikredit mi ne pravi problem,jos :)

Znaci krece s*x, tacno mi nesto nije dalo mira, @Saj vidis da nije bilo dzabe one moje slutnje, ovo je cak jos gore. Jedino oni muceni poljoprivrednici i rudari ubacuju neku zivu kintu u ****ni Srbistan, njima drukaju evro sad na 120 a nama ce porez, jos oni ne gledaju koliki si trosak za struju ili vodu imao, da ne govorim o kupovini GPU, sto ne oporezuju Markidjanija njemu jos i placaju radnike da se covek ne istrosi kad pravi automobilcice, kad bi znali da svaki auto potrosi oko 1,3 kubika pijace vode za farbanje kako bi Kragujevcani reagovali. Onog malog strucnjaka sa TV treba obesiti za m**a, posto smo u prvih deset minera, izvinjavam se dami iz posta ali stvarno ovo je previse:mad:. Svi cemo vrv da predjemo kod Intese ali se plasim da ce to biti kratkog daha

Inteza Banka : Ukoliko posiljalac transfera ne napise osnov priliva Vi potpisujete po kom osnovu je priliv, ako je poklon ne podleze oporezivanju, ako navedete bilo koji vid usluge IT ili drugo duzni ste da na kraju godine platite porez po osnovu izvrsenih usluga. Ugovor u Intezi apsolutno nije potreban .
Uhhhh kakvo olaksanje :)

Ne znam odakle si to citirala, možda se i kod njih nešto promenilo. U svakom slučaju treba se obavestiti (pozvati banku) pre nego što novac pošalješ.

Da, ne znam otkada je ta informacija. Novi ministar je tek skoro stupio na duznost. Moracu u svojoj banci da proverim kakvo je stanje sledeci put kada budem otisao. Ako NBS kaze da to mora da se primenjuje ne moze ni Intesa ni bilo koja druga banka da izmislja toplu vodu.
Samo je bilo pitanje vremena kada ce nas nagaziti ali ni to nije smak sveta. Ja sam vecinu svoje love izvukao preko sepa na neciji racun i tako cu verovatno raditi i dalje. Nema druge. Doduse i para je sve manje tako da mi je ovo i sve manji problem :d

Provereno u Intezi je sve isto kao sto je do sad bilo. Poklon od mtgoxa i niko ti nista ne moze.

Pa dobro, mozda je lazna uzbuna. Mozda Erste izmislja neke gluposti.
Ali nemojte se cuditi ako nas ovako nesto stvarno zakaci uskoro.

Poslednja izmena:
Pa dobro, mozda je lazna uzbuna. Mozda Erste izmislja neke gluposti.
Ali nemojte se cuditi ako nas ovako nesto stvarno zakaci uskoro.
ma trazili meni ugovor jos marta ove godine u intezi, zavisi kako koji bankarski sluzbenik dozivljava i poznaje svoj poso, ja onda preso u UCB...

ma trazili meni ugovor jos marta ove godine u intezi, zavisi kako koji bankarski sluzbenik dozivljava i poznaje svoj poso, ja onda preso u UCB...

50% tih sluzbenika ima 2 grama mozga, ima da ih napusavam samo tako.... mada ja ni ne planiram da kes ulozim u srbistanu pa makar crkao od gladi :)

Da, ne znam otkada je ta informacija. Novi ministar je tek skoro stupio na duznost. Moracu u svojoj banci da proverim kakvo je stanje sledeci put kada budem otisao. Ako NBS kaze da to mora da se primenjuje ne moze ni Intesa ni bilo koja druga banka da izmislja toplu vodu.
Samo je bilo pitanje vremena kada ce nas nagaziti ali ni to nije smak sveta. Ja sam vecinu svoje love izvukao preko sepa na neciji racun i tako cu verovatno raditi i dalje. Nema druge. Doduse i para je sve manje tako da mi je ovo i sve manji problem :d

Da sad je varijanta: pare nisu problem para nema :d. Nista, nadam se da cemo jos koji mesec moci da se provlacimo nekako sa nasim bankama..

Pocela polako rasprodaja kartica :type::smash:

Mislis R9250, dzaba:d

Douglas County, Washington. About 2.5 cents/kwh.

Ovi ce nam doci glave, zajedno sa kinezima i rusima :)

Eh, bar nemamo najskuplju struju, cak smo i ispod proseka. U stvari medju najjeftinijima smo. Ono sto nas ovde ubija je obrnuta logika. Sto vise trosis, to te vise kosta :D

Eh, bar nemamo najskuplju struju, cak smo i ispod proseka. U stvari medju najjeftinijima smo. Ono sto nas ovde ubija je obrnuta logika. Sto vise trosis, to te vise kosta :D

To samo u Srbiji ima, o tome sam pricao davnih 90' godina...

Cak i za gas ... sto vise potrosis kubika vise ti ukradu. Ovako izgleda to sa Srbija gasom :
Ocitano 653 kubika
Svedeno 661 kubik
Obracunato 670 kubika

Znaci ne placas koliko si potrosio vec koliko su ti lopovi obracunali sa sve onom naknadom za merno mesto !!!

Ali da ne duzim nije ovo mesto za ...

Eto vidis, vec 20 god pricas netacno po pitanju cene struje.

To da je struja sve skuplja i skuplja sto je vise trosite nije nikakva obrnuta logika, vec jedini posten i prirodan nacin naplate potrosnje el. energije. Niko to nije tako smislio zato da bi vas pokrao vec je to prirodna karakteristika procesa proizvodnje el. energije.
Da u ovoj temi nesto pametno i naucite, objasnicu jako kratko i uprosceno zasto je to tako.

Kada je mala potrosnja, sva el. energija se proizvodi jeftinim izvorima, dakle hidroelektranama gde je ona prakticno besplatna (ako pretpostavimo da vec imamo izgradjene elektrane, zanemaricemo izgradnju i amortizaciju...). Ovde ne trosite gorivo (koje je inace najveci trosak pri proizvodnji struje). Zatim, kada ste uposlili sve hidroizvore, prelazite na najjeftinije i najefikasnije termo elektrane koje imate, u njima proizvodnja vec daleko vise kosta jer vam je potrebno gorivo. Sto vam je veca potrsonja, morate uposliti vise eletrana i kako potrosnja skace vi palite elektrane u kojima proizvodnja struje kosta sve vise i vise. Na kraju kada ste popalili sve elektrane a i dalje vam fali el. energije pocinjete i da uvozite struju (pa EPS uveze struju za 10 centi a vama je proda za 8, obrnuta logika sto bi se reklo...)... Ustaljeno je pravilo da se trenutna cena struje na berzi odredjuje kao cena najskupljeg proizvedenog KWh-a, dakle na kraju svi proizvodjaci dobijaju istu cenu, bez obzira koliko ih zapravo kosta proizvodnja (duga diskusija zasto je to tako i da li je tako najbolje). Nakon troskova proizvodnje imate jos gomilu dodatnih troskova koji mnogo zavise od zemlje do zemlje.

Odavde je jasno zasto struja i treba da bude sve skuplja sto je vise trosite jer svakome treba da pripadne jednak deo jeftine el. energije a ko potrosi svoju jeftinu i zbog njega se pale skupe elektrane i proizvodi skupa el. energija treba za to i da plati.
Takodje EPS moze do besvesti da poboljsava svoju unutrasnju efikasnost i organizovanost do besvesti ali ako prihavatite da samo gorivo kosta vise nego sto vama naplacuju struju neke stvari cete lakse prihvatiti... Jasno treba da se manje krade, radi efikasnije, ali obrni okreni struja mora biti skuplja, a krajnjne je vreme da pocnu i sa ozbiljnim ulaganjima u osavremenjavanje mreze (sto opet kosta zestoko, a i to mora neko da plati!)

Eto vidis, vec 20 god pricas netacno po pitanju cene struje.

To da je struja sve skuplja i skuplja sto je vise trosite nije nikakva obrnuta logika, vec jedini posten i prirodan nacin naplate potrosnje el. energije. Niko to nije tako smislio zato da bi vas pokrao vec je to prirodna karakteristika procesa proizvodnje el. energije.
Da u ovoj temi nesto pametno i naucite, objasnicu jako kratko i uprosceno zasto je to tako.

Kada je mala potrosnja, sva el. energija se proizvodi jeftinim izvorima, dakle hidroelektranama gde je ona prakticno besplatna (ako pretpostavimo da vec imamo izgradjene elektrane, zanemaricemo izgradnju i amortizaciju...). Ovde ne trosite gorivo (koje je inace najveci trosak pri proizvodnji struje). Zatim, kada ste uposlili sve hidroizvore, prelazite na najjeftinije i najefikasnije termo elektrane koje imate, u njima proizvodnja vec daleko vise kosta jer vam je potrebno gorivo. Sto vam je veca potrsonja, morate uposliti vise eletrana i kako potrosnja skace vi palite elektrane u kojima proizvodnja struje kosta sve vise i vise. Na kraju kada ste popalili sve elektrane a i dalje vam fali el. energije pocinjete i da uvozite struju (pa EPS uveze struju za 10 centi a vama je proda za 8, obrnuta logika sto bi se reklo...)... Ustaljeno je pravilo da se trenutna cena struje na berzi odredjuje kao cena najskupljeg proizvedenog KWh-a, dakle na kraju svi proizvodjaci dobijaju istu cenu, bez obzira koliko ih zapravo kosta proizvodnja (duga diskusija zasto je to tako i da li je tako najbolje). Nakon troskova proizvodnje imate jos gomilu dodatnih troskova koji mnogo zavise od zemlje do zemlje.

Odavde je jasno zasto struja i treba da bude sve skuplja sto je vise trosite jer svakome treba da pripadne jednak deo jeftine el. energije a ko potrosi svoju jeftinu i zbog njega se pale skupe elektrane i proizvodi skupa el. energija treba za to i da plati.
Takodje EPS moze do besvesti da poboljsava svoju unutrasnju efikasnost i organizovanost do besvesti ali ako prihavatite da samo gorivo kosta vise nego sto vama naplacuju struju neke stvari cete lakse prihvatiti... Jasno treba da se manje krade, radi efikasnije, ali obrni okreni struja mora biti skuplja, a krajnjne je vreme da pocnu i sa ozbiljnim ulaganjima u osavremenjavanje mreze (sto opet kosta zestoko, a i to mora neko da plati!)

Jos krace...

Da svi placaju struju a ne samo 60% Srbije mozda bi i bilo drugacije.
Necu ja da trosim mnogo i da me to mnogo skuplje kosta i da placam pre valute i dobijem 5% bonusa dok mogu reci vecina (finansijski) ne placa godinama i dobije otpis duga.

Ako nastavim ulazimo u politiku koja nas je dovela tu gde jesmo... nije mesto za to.

Struja nije jeftina jer nam je prosecna plata 300e.
Struja nije skupa jer prihodi ne zadovoljavaju troskove "proizvodnje i rada", odrzavanja postojeceg sistema a kamoli izgradnje novih kapaciteta.

Kako god, meni vise odgovara da prvo platim zelenu zonu, pa onda plavu ako bude, nego obrnuto ;)

Vrh Dno