Šta je novo?

Deljenje USB skenera u mrezi

ducka

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
675
Počeh da tražim po netu, pa rekoh da pitam ovde da li je neko imao sličnu potrebu i samim tim našao rešenje.

Kako da koristim USB skener sa više kompjutera u mreži a ne samo sa jednog na koji je nakačen USB kablom i na kome su instalirani driveri? Naravno ideja mi je da ne šetam fizički skener.

Skener je Canon CanoScan LiDE 210. Mreža je kućna i ima nekoliko desktop i laptop računara. U mreži imam WiFi router i dva switcha. Svi desktop računari su povezani lan kablovima.
U blizini skenera imam switch i jedan od kompjutera. Koje je najpraktičnije rešenje?

Čitajući po internetu sam naišao i na komentare da i kod nekih WiFi MF uređaja ljudi bez problema mogu da koriste štampač dok sa skenerom imaju problema.

Koja je poenta otici u drugu sobu, ubaciti dokument u skener pa se vratis nazad i kliknes na "skeniraj"??? Zamisli da treba da skeniras vise dokumenata.
Bolje skeniraj se na tom racunaru za koji je skener pozezan, a skenirane fajlove stavi u neki deljeni folder, kome mozes da pristupis sa vise racunara.

Druze to ti je slepo crevo.
Pokusavao sam mnogo puta i stampac ces podesiti al skener nema tu mogucnost u drajveru, shodno tome nemoj da se mucis. Samo kod skenera gde je naglaseno da to mogu da rade ( cuo o njima al ih nisam video ) mozes da ga podesis u mrezi.
Yooyo to ti je bitno u kancelarijama gde onaj koji sedi za racunarom koji ima pristup skeneru "negoduje" sto svakih 20 minuta mora da prekida svoj posao da bi nekome skenirao 1,2 ili vise stranica i poslao mailom il sherovao u nekom folderu. Imao isti problem i resio sam ga tako sto sam rekao " E ovo ne moze i nemoj vise da me nervirate ".

Ostavis jednu masinu samo za skeniranje. To moze da bude neki smesan laptop. Jos mu podesis remote desktop pa mogu da skeniraju i sa svog radnom mesta, samo sto ce malo vise da se setaju.

Ja sam podesio na jednom Canon multi funkciskom štampaču.
Ne sećam se detalja, ali ovako iz glave:
Podesio sam da dugma "Scan" na samom skeneru pokreće program za skeniranje na računaru za koji je spojen USB kablom.
Slika se snima u deljeni folder na lokalnom disku računara.
Izvukao sam prečicu do tog foldera na desktop, kako lokalnom računaru tako i ostalim u mreži.
Sad svi vide skenirane dokumente.
Podesio sam da program za skeniranje radi u pozadini (na lokalnon računaru), e a kako sam ovo uradio, ne sećam se. Možda nije ni bitno.

@yooyo hvala na predlogu, ali to3a je delimicno naveo sta moze da bude problem. Kada vec postoje mrezni stampaci, rekoh trebalo bi da moze i skener.
@to3a vidim i ja da su komentari po internetu takvog tipa, pa rekoh mozda neko ima iskustvo iz prve ruke, kao sto je tvoje.
@pdetlic hvala na ideji, ja sam se inace uvek gnusao tih automatizovanih radnji, jer mi svaki put treba nesto drugacije. Ali na Canonu sam prijatno iznenadjen driverima i softwareom kako sve radi out of the box, za razliku od HPa koji sam više proklinjao nego što sam efektivno skenirao.

@maxa007 to se traži, hvala puno za link. Isprobaću sledeće nedelje pa javljam utiske. Samo još da Google, pored svog cloud printa, osmisli i cloud scan, nema smisla da nema uvid u to šta se skenira.

Hvala svima na dosadašnjim odgovorima.

Poslednja izmena:
Valjda ce se pojaviti skeneri koji ce biti malo pametniji. U vecim firmamam bi bilo zgodno da postoji na samom skeneru ekran gde mozes da odaberes korisnika, ukucas sifru, a on onda scan smesti u tvoj folder, a ne zajednicki.

A da probaš sa USB hub-om? Onda je skener potpuno nezavistan od računara na koji je povezan. Drajver za skener instaliraš na svim računarima na kojima ti je skeniranje potrebno. USB hub se u mrežu vezuje kao i bilo koji drugi mrežni uređaj i imaš pristup svim USB uređajima koji su na njega povezani sa bilo kog računara.

Gde da ga veze? Na router?

Sve jedno mu je moze da ga veze i pertlama, problem je u drajveru.
trudio sam se par dana da premostim to al ja ne pisem drajvere. Jednostavno nema podrsku u drajveru za sherovanje i rad u mrezi. Kad to nadomeste sve ce biti odlicno.
Ovaj free scaning program deluje obecavajuce tako da cu ga probati.
Pozdrav svima.
ps. mogli bi da se nadjemo jednom na pivu a ne samo da se gnjavimo ovde :)

Cek, a kako vezes usb hub na mrezu? Kakav je to usb hub?

Na primer ovakav.

Naravno ima ih od raznih proizvođača. Kako tačno funkcioniše ovo možeš videti na YouTube-u. Ja sam već opisao gore.

Poslednja izmena:
@Sale meni je prvo na pamet pala ideja sa USB hubom kao resenje, ali kako imam ocajna iskustva sa driverima, rekoh da pogledam po internetu. Nasao sam iskustva koja su upravo slicna iskustvu koje navodi to3a. Kako jos uvek nisam nista isprobao od ovih ideja, za sada predlog koji je dao maxa007 deluje najbolji.

Za razliku od rešenja sa hubom, nema dodatnog hardwarea, niti dodatnih problema sa driverima za skenere za koje se generalno zna da su loši.
Ostaje da se proveri kakav je u praksi ovaj software koji navodi maxa007 a ključno za primenu ovakvog sowtware-skog rešenja bi po meni bilo:
"Share scanner accross network. Nothing to install on any machine after the initial installation on your PC with a scanner"

A što ne kupi neki MF mrežni uređaj? Povežeš lepo na mrežu, dodeliš mu IP adresu i voziii.

Nazad
Vrh Dno