Šta je novo?

Microsoft buys Nokia devices unit for $7.2 billion

Povecanje prodaje od 3 miliona uopste nije malo, iako izgleda da je brojka od 7.1 miliona telefona u 2 kvartalu 2013 mala - da li ce stati na noge ostaje da se vidi. Nokia je uspela da svojim Lumia-ma i dodatnim aplikacijama popravi situaciju WPu, koji da nije Nokije mogao da se sahrani odavno. Da li ce nastaviti da raste sada kompletno zavisi samo od MS-a (a oni znaju cesto u zadnje vreme da naprave epic fail, ali se nadam da ce Nokia odeljenje biti nesto poput Xbox-a)

Ti huntere toliko telefona, koje ostavljas kuci pa posle kad dodjes vidis ko te zvao? :)

ti si najbolji poznavalac mog lika i dela na svetu :D pa nisam oduvek to radio, u jednom periodu je bilo tako, nisam nosio telefon uopšte, a i sad ponekad ne nosim. kako mi se ćefne :) dont give a fuck kako se ono kaže :D

Poslednja izmena:
strasan je rast, to kao kad ne znam Toyota poveca prodaju sa 10 na 10.5 miliona pa je povecanje 5% a Zastava sa 1000 na 3000 pa je povecanje 300%...

Ti nisi primetio da je i apsolutni i relativni rast WP-a veci od iOS-a, u trzistu koje se povecava, dakle ne na ustrb drugih? to nije kao da zastava napravi porast od 100 na 300, to je kao da zastava napravi porast od 1 na 3 miliona, jer je to ta razmera u slucaju telefona.

Jel ovaj Verge malo preuranio sa zakljuckom da se nece vise zvati Nokia Lumia vec MS Lumia? Pocevsi od kad? Malo mi to suludo

Koliko sam ja negde procitao (a nisam bas nesto pratio), u EU ne mogu da koriste Nokia ime. Posto ce Nokia i dalje da postoji.

Poslednja izmena:
Nece nigde smeti da koriste Nokia brand. Nisu kupili Nokia brend.

Samo ne znam ko ce kupiti nesto sa m$ logom.

Nece nigde smeti da koriste Nokia brand. Nisu kupili Nokia brend.

Nista ne kapiram, ako kupis neku firmu ne moras da joj menjas naziv.. Kao Google i Motorola, Facebook i Instagram, Google i Youtube.. Bilo bi suludo da su promenili ime servisa, zato mi nidje logike da sad stavljaju Microsoft Lumia na telefone, oogroman razlog uzlazne putanje WP-a je upravo Nokia brend i njihov logo na telefonima..

Kupili su patente, telefone, radnu snagu i infrastukturu, a brend je ostalo u vlasništvu Nokije. Praktično kupili su sve osim brenda.

Poslednja izmena:
Da li je moguce.. Jesam ja lud ili uopste ne vidim kako je to dobro i za jednu od ove dve kompanije.

Pa za Nokia-u je dobro jer su se resili divizije-gubitasa, a za M$ nije dobro tj. mozda bude dobro ali tek za 4-5 godina (posto ce im toliko trebati samo da otplate investiciju)

a za M$ nije dobro

Za MS je ovo odlicno. Za male pare su resili veliko pitanje jer odustajanja od trzista mobilnih ne dolazi u obzir.

Nokia je ovako zavrsila zbog niza losih odluka i prakticno je deo MS od kad je digla ruke od svog sistema i obavezala se da koristi WP.
Mogli su sami izgurati svoj ekosistem oko MeeGo platforme da su brzo reagovali i vise mu se posvetili.
Najkvalitetniji telefoni i programi za WP su oni koje je Nokia uradila sto je jos jedan dokaz da su mogli sami ali nekom to nije odgovaralo.
I generalno Lumia telefonu su odlicne izrade samo ih yebe taj zakrzljali WP.

I sta sad svi redom placete za Nokia kad ih ne koristite godinama? Odavno su oni potonuli samo je to izgleda svima bilo tesko da prihvate.

Sto placemo? Pa hteli smo Lumije sa Androidom. Sada moramo da cekamo da neko drugi izbaci nesto slicno.

ja sam hteo i hoću lumiu sa windowsom :D ali ne sa ovim sr@njem windows phone. hteo sam i hocu telefon sa linuxom, ali ne sa ovim sr@njem androidom. zasto razdvajaju te operativne sisteme nije mi jasno. hocu jedan uredjaj, neću 10

Ti nisi primetio da je i apsolutni i relativni rast WP-a veci od iOS-a, u trzistu koje se povecava, dakle ne na ustrb drugih? to nije kao da zastava napravi porast od 100 na 300, to je kao da zastava napravi porast od 1 na 3 miliona, jer je to ta razmera u slucaju telefona.

ne baš, tj. najviše se desilo na uštrb Symbiana elop je obećao 1:1 tranziciju a desila se tranzicija 1:30... tj. uništili su 30% tržišta da bi zagrabili 1% više za WP(ostalo je pokupio uglavnom Android pošto je mnogo bliži Symbianu od WPa), prelazak isključivo na WP je sasvim sigurno najgluplja odluka u istoriji velikih korporacija

CEO-i iz fotelja, kazite sta su trebali da urade. Jel bilo izvodljivo da odbiju saradnju sa MS i pokusaju da se proguraju u Android trziste sami u to vreme, ozbiljno pitam, kao da im ta opcija nije pala na pamet, samo vama..

Pre ili kasnije bi ih snasla ista sudbina, po meni...

trebalo je da guraju prokleti maemo- meego. trebalo je da nastave sa symbianom, da ga popularizuju malo više, da ga naprave eye candy sa sve storeom za seljobere i spuste cene uređaja bar malo. symbian je pokazao sta je sad sa 808, taj telefon radi kao zmaj sa hardverom na kom ni android 2 ne bi mogao da radi pošteno, da ne pricam o tome kako barata sa slikama od 41mpix, učitava ih, prikazuje i zumira brze nego danasnji androidi sliku od 13mpix.

CEO-i iz fotelja, kazite sta su trebali da urade. Jel bilo izvodljivo da odbiju saradnju sa MS i pokusaju da se proguraju u Android trziste sami u to vreme, ozbiljno pitam, kao da im ta opcija nije pala na pamet, samo vama..

Apsolutno su mogli biti u rangu samsunga (ili drugi samsung) u android svetu. Nokia je godinu dana posle sgs-a izbacila lumiu 800. SGS je prvi samsungov uspešan android tako da gledano nokia je svega godinu dana bila iza samsunga što nije strašno. Ako pogledamo koliko je samsung od sgs-a do s4 napredovao (u prodaji i cenovno) a koliko je nokia od lumie 800 do 1020 napredovala razlika je ogromna, i to se nastavlja tako da je s4 mega hit dok je 1020 flop, uostalom kao i 800 i 900, 925.

Poslednja izmena:
@ed_hunter

Previše glorifikuješ Symbian - bio je dobar za svoje vreme, ali ga je vreme pregazilo kao i konurencija, u nekim slučajevima - sasvim opravdano :)
Da se ne bi ponavljao, preporučujem čitanje ove teme http://forum.benchmark.rs/showthread.php?306800-Zasto-je-propao-Simbian
MeeGo je sasvim druga priča - N9 je dobio odlične review-e kada se pojavio i dobar početni utisak, ali džaba sve kada su telefon sahranili pre nego što se pošteno i pojavio u prodavnicama

Nemojte o simbijanu ovde, nikoga on više ne zanima.

@ed_hunter

Previše glorifikuješ Symbian - bio je dobar za svoje vreme, ali ga je vreme pregazilo kao i konurencija, u nekim slučajevima - sasvim opravdano :)
Da se ne bi ponavljao, preporučujem čitanje ove teme http://forum.benchmark.rs/showthread.php?306800-Zasto-je-propao-Simbian
MeeGo je sasvim druga priča - N9 je dobio odlične review-e kada se pojavio i dobar početni utisak, ali džaba sve kada su telefon sahranili pre nego što se pošteno i pojavio u prodavnicama
tačno, izdali su telefon i objavili kako mu je to već kraj života :D

moj brat ima i n9 i 808 i iphone 4s i iphone 5 i galaxy s4 i xperiu z i dobro znam šta mogu svi telefoni i svi mobilni operativni sistemi danas. i kažem vam, ono što symbian može sa datim hardverom ne može ni jedan os. da su nastavili da pumpaju hardver i kamere na symbian telefonima, ponudili isti i bolji hardver po istoj ceni kao android konkurencija i da su ga popularizovali, učinili noob friendly sa sve storeom i čime sve ne nokia bi ostala na vrhu. ako ne bi, onda nešto debelo nije u redu sa ljudima :D

Apsolutno su mogli biti u rangu samsunga (ili drugi samsung) u android svetu. Nokia je godinu dana posle sgs-a izbacila lumiu 800. SGS je prvi samsungov uspešan android tako da gledano nokia je svega godinu dana bila iza samsunga što nije strašno. Ako pogledamo koliko je samsung od sgs-a do s4 napredovao (u prodaji i cenovno) a koliko je nokia od lumie 800 do 1020 napredovala razlika je ogromna, i to se nastavlja tako da je s4 mega hit dok je 1020 flop, uostalom kao i 800 i 900, 925.

+1

Android bi dobio ono sto se dugo ceka, a to je vrh kamera (Carl Zeiss) + kvalitet materijala (sto se mnogo zamera Samsungu).

Tako da bi bio u rangu sa Samsungom ili ga cak prestigao.

To je pričano i za wp pa ima. Samo treba uložiti vreme.

Ja mislim da bi pre zavrsili kao HTC, nego kao Samsung.

Njihove najvece greske tamo negde oko 2005., 2006. i 2007. godine, tada su izgubili ono sto su godinama bili, lideri na trzistu. Ovo posle su pokusaji da se ostane koliko-toliko stabilan prozivodjac, ali daleko od lidera. Ni to nisu uspeli.

Nazad
Vrh Dno