Šta je novo?

Microsoft buys Nokia devices unit for $7.2 billion

2009 su imali ~39% marketshare na celom svetu. Danas jedva 3%.

izdaju li telefon sa x86 procesorom i windows 8 pro, a da mogucnost da se uglavi u veci ekran kao tab, a posle u dok kao laptop i da ima kameru od 41mpix ine da cu da ga kupim nego cu da pevam. ali to ce se desiti nika, i jedino sto mi sad preostaje je da na oglasima pribavim jednu n900 u cast velikom proizvodjacu koga unistise zlotvori. 3dfx rig-u ce sad da se pridruze n900 i e90....

Još kad je Elop postavljen za CEO-a, svima je bilo jasno tačno šta će da se odigra. Dalji koraci bi i dalje bili sasvim predvidljivi da se ne menja rukovodstvo M$-a, videćemo hoće li novi glavonja napraviti zaokret.

nokia.jpg

I ja sam šokiran i rastužen ovom vešću... :(

Moj prvi mobilni telefon uopšte bio je Nokia 3330 (koga imam i danas i evo naručio sam mu novu bateriju od 1800 mAh čak ), kupljen 2002. godine, potom sam 2007. prešao na Nokia N73 Music Edition (koga takođe još uvek imam i za njega sam naručio novu bateriju) i potom dva komada Nokia C5 iz 2010. i 2011. godine od kojih mi je ostao noviji primerak a drugi sam prodao za siću.

Šteta, zaista šteta...Nokia je bio i ostao SIMBOL mobilnih telefona i veliki inovator uopšte. E sad, druga je stvar što su se ugušili u staroj slavi i dopustili da ih pregazi Android i Samsung...

Ne znam šta će se sada dešavati sa Nokia mobilnim odeljenjem,ali koliko sam ja ukapirao, samo jeftini telefoni zvaće se i dalje Nokia (tipa do 100-130 evra) a svi ostali zvaće se Microsoft. Jesam li ovo dobro razumeo ?

Naprotiv, WP je odlično prošao u Evropi. Britanija, Engleska, Francuska, Nemačka i Italija su između 8 i 11% po udelu smartfonova na tržištu, što je daleko više od USA gde je jedva postignuto 3,5%, ali je i tu postignut napredak u odnosu na prošlu godinu.
Jedino gde je primetno palo učešće WP-a je Kina.

http://www.wpcentral.com/kantar-windows-phone-hitting-8-percent-europe-progress-still-slow-us

E sad, po meni, glavni razlog ovoga uspona u Evropi je Nokia, a ne MS. Bojim se da će sa ovim splasnuti entuzijazam Evropljana po pitanju kupovine WP telefona, a u Americi MS neće moći da izgura priču pored iPhone i Androida (naročito sa ovim novim Motorola modelom).

Takođe, ovim je verovatno ugašena mogućnost širenja platforme na više proizvođača, pa verujem da će se uskoro HTC i Samsung povući iz ove priče. :/

Fasciniran sam količinom svetskih stručnjaka samo na ovoj temi, mogu da zamislim potencijal čitavog foruma. Da je vas slušao Microsoft pa imali bi bar duplo više novca do sad, ne bi bili ovako bedni. Da li zaista, ali zaista mislite da neko tamo nije uradio, malo, cisto malo detaljnije istrazivanje da li je ovo pametan potez ili ne. Bar da ostavite trag neke sumnje, ne, svi ste tako sigurni u svoja predviđanja da na kraju to deluje samo smešno, a ne kao ozbiljna analiza. Čuj analiza...

pazi ovo je strašan posao za ms, jer su platili Nokiu 10 puta manje nego što bi 3 godine ranije, isto kao što je i strašan posao za kostića&kompaniju kad kupe fabrike i šećerane za jedan evro...a u međuvremenu rade sve na tome da ih unište kako bi ih kupili što jeftinije, to je potpuno ista varijanta biznisa...pitanje je samo zbog čega je bord direktora Nokie pristao da im elop bude CEO, pošto sam prilično siguran da nisu naivni onda može da bude samo jedan razlog...

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS24108913

http://www.gsmarena.com/android_dominates_top_5_european_countries_with_more_than_70_usage-news-6300.php

Apropro Nokia Android wannabe usera ja samo ne vidim kada bi to oni kupili, kada je bitan mali display, alu body 100 g tezine i 7 mm debljine i niska cena (Lumia 920 je kod naseg operatera jeftinija tricavih 3000 dinara od S4), pretpostavljam da bi vecina Nokia Android wannabe usera pojurila u kod doticnog operatera i uzela inferiorniji telefon u svakom pogledu (kamera excluded) od S4 za 3k manje,... U Kini treba ili pobediti Xiaomi u cenovnoj politici i prodati 300k telefona za par minuta ili postici premium brend kao sto su to uradili Apple i Samsung. Sve u svemu bice boljih telefona, jer procitah na Ars-u valjda da cena telefona u proizvodnji pada od 40$-60$,...

@edhunter +1

Poslednja izmena:
Koliko u Srbiji selektora, toliko na bench-u CEO-ova...
Morbius je jedini koji je pomenuo mogucnost na MS sa novim rukovodstvom ima sansu da uradi nesto sa ovim potencijalom koji ce imati u rukama.
Ostatak vec zna unapred sta ce se desiti i da ce to biti nista drugo nego propast :)

Za samo trziste, tj. za krajnjeg korisnika, je bolje da ojaca i treca platforma.
Da li ce se to desiti, uveliko zavisi od novog rukovodstva MSa i njihove vizije.

Za sada, WP OS polako gura napred...koliko ce i dali ce uopste, videcemo.

Ja se iskreno nadam da ce da im propadne taj deal sa Nokijom..19.novembra je sastanak sa shareholderima koji takodje to valjda treba da odobre..

Huh kakvo spaljivanje para. Ništa neće napraviti. Wp uredjaje niko ne kupuje. Prodaja im usporava.

Meanwhile in Nokia Store.
Pogledajte prilog 122405

Huh?

http://nokiatheone.com/2013/08/14/g...he-no-3-smartphone-os-lumia-sales-grow-112-7/

smartphone-os-sales-share-for-2nd-quarter-2013.jpg

oem-wise-sales-share-of-mobile-phones-for-q2-2013.jpg

Ovi brojevi govore da nisu ni blizu uspeha.

Obzirom kakvi su bili brojevi pre godinu dve, rast je očit.

Ja još uvek stojim da u nižem srednjem i srednjem segmentu, trenutno od Lumie (i što se tiče kvaliteta telefona i što se tiče brzine wp8 platforme) ne postoji bolji izbor, a to se vidi i po ovom rastu iz meseca u mesec.

Poslednja izmena:
iOS ima porast od 3 miliona, a MS od 3.5 miliona korisnika?? 10% naspram skoro 100%?? Prodaja im usporava????

2012 market share 19.9
2013 market share 14.0

Prodali su sta su prodali.

Da ali svih mobilnih telefona i dumb i smart...

Ocigledno je da WP raste, cak je dobro zastupljen i kod nasih operatera - a do kada ce videcemo :)

Upravo tako, mislio sam da će to skontati iz wp market share rasta kojeg 90% čini nokia i da neće trebati detaljnije objašnjavanje. Naravno pad je vezan za dumb telefone od 20-40e, gde i nema zarade.

Untitled36.jpg

Edit: evo smartphone tabele za wp market.

Poslednja izmena:
Heh, pa nije Nokia nestala sa lica zemlje, samo je kupljena i prodavace se pod drugim brendom. Svi zvuce kao da joj daju 40 dana.

I ja sam vrlo skeptican kako ce to dalje da ide. Dobar deo uredjaja prodali su upravo na racun toga sto je "nokia ipak nokia", ljudi su ih kupovali iz nostalgije i imidza kvalitetnog telefona. Uvek ce biti onih koji se loze na 3310 i golf 2. Takodje, jeftine nokie su isle ko alva u zemljama treceg sveta. Zato je marketshare pokazatelj nebitan. Takodje, nije jasno da li MS planira da uskrati podrsku proizvodjacima kako bi igrao na apple/bb kartu ekskluziviteta i zatvorenosti ili ce da siri i dalje windows phone podrsku. Kako sada stvari stoje, tesko je ocekivati da ce preci kriticnu masu da bi se smatrali ozbiljnim trecim takmicarem, ali, svasta je moguce.

Nego, zar nije slicno i Sony uradio sa Eriksonom? Jeste "samo" otkupio za 1.5 milki udeo u akcijama, ali u sustini, takodje su iskoristili i "pamet" i kapacitete jos jednog legendarnog skandinavskog proizvodjaca za prodor u mobilnu industriju, prvo kroz partnerstvo a onda kroz akviziciju.

Ukupan market share nije bitan, ali wp market share rast jeste bitan podatak. A tu je rast evidentan.

strasan je rast, to kao kad ne znam Toyota poveca prodaju sa 10 na 10.5 miliona pa je povecanje 5% a Zastava sa 1000 na 3000 pa je povecanje 300%...

Treba neke postove pocupati odavde i prebaciti u temu sa blago promenjenim naslovom stare teme Zasto je propao Simbian - a posle i nokia.

Ja 100% idem na WP u novembru kad mi istekne ugovor!
Meni je on ok sistem barem po onom što sam probao, naravno u odnosu na moje potrebe.

I da WP raste nesumnjivo i to je ono što je relevantno, a sad kako će ova vijest uticati na trend ostaje da se vidi.

Jel ovaj Verge malo preuranio sa zakljuckom da se nece vise zvati Nokia Lumia vec MS Lumia? Pocevsi od kad? Malo mi to suludo

od nokia sam imao i koristio: 3210, 3310, 6150, 7110, 7210, 6800, 9500, N95, N96, internet tablet N850 i još par kojima ne mogu da se setim ime... broj aparata sa kojima sam dolazio u kontakt jer su ih koristili meni bliski ljudi je ogroman, mogu reci da sam video i pipno gotovo svaku nokiu koja je mogla kod nas da se nađe. N900 i E7 nikad nisu došli u moj posed, zbog prevelike cene, a njih smatram jednim od najboljih telefona svih vremena. n900 je apsolutno prvo mesto svih telefona ikada napravljenih i trenutno sam zadao sebi cilj da nađem jednu novu da kupim.

Ti huntere toliko telefona, koje ostavljas kuci pa posle kad dodjes vidis ko te zvao? :)

Vrh Dno