Šta je novo?

Microsoft buys Nokia devices unit for $7.2 billion

ays

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2009
Poena
200
Poslednja izmena:
Ocekivano. Sada ni teoretske sanse ne postoje da Nokia napravi telefon sa Androidom.

Izes Nokiju sa Androidom... vec je dovoljno kvalitetnih telefona sa Android platformom.

Ono sto treba je vise kvalitetnih proizvodjaca na WinPhone platformi, a cini mi se da ce se sad kad MS stavi sapu na Nokiju neko daleko teze bilo ko odluciti da pravi WP telefon.

Tačno tako...
WP8 je skuplji za proizvođače telefona od Android-a, a kako je Nokia već tu bila u povlašćenom položaju (a tek sada će biti), ne vidim uopšte motivaciju nekog drugog da pravi WP uređaje.

Zavisi od toga sta im Microsoft ponudi... negde sam procitao da je HTC najavio One sa WP8.
Sa druge strane, mislim da ce MS verovatnije da krene smerom kojim ide Apple, sa sopstevenim uredjajima koje ce prodavati pod imenom Nokia i Lumia brendom.

Ako bi dali Nokiji da radi samostalno na telefonima i samom OS-u, sa pristupom Microsoft-ovom R&D odeljenje i sumanutom budzetu koji su imali za Surface...

masivnost R&D budzeta nije nikakva garancija (prvi primer ti je Surface :D).

Nokija je trosila na R&D 10 puta vise od Applea pre par godina i gde su stigli? (mada ne znam koliko su trosili na merketing... :p)

Dopuna: Jedno pitanje za sve... da li je neko zaista, iskreno, iznenadjen ovim potezom? :)
ne.

ali da li je ova kupovina logicna: upitno!

mislim da ce MS verovatnije da krene smerom kojim ide Apple, sa sopstevenim uredjajima
vec su probali ovo!

nije nista cudno jer je isto kao i sa PlayForSure: kad su videli da "more choices", aka: PC strategija ne pali na polju MP3 playera, tj. da niko od OEMa ne moze da progura PlayForSure, probali su sa svojim Zune Playerom. naravno da ni to nije uspelo (ali bar posle toga nisu kupili Toshibu :D (koje je btw pravila Zune za M$!)).

ne vidim sta ce se promeniti sa kupovinom Nokije: Lumia nece poceti "magicno"™ bolje da se prodaje.

btw
meni je interesantno da Apple do sada nije potrosio vise od par stotina miliona na kupovinu neke firme.
sa druge strane, Microsoft je pricao o kupovini Yahoo-a za 40 milijardi, sad kupuje nokiju sa 7 milijardi, pre toga je dao isto toliko za Skype... (Apple: par stotina za P.A. Semi, par stotina za C3 (i ostavio Nokiju sa "birds view" mapama), isto i za FingerWorks... ... kupuje tehnologiju koju ce implementirati u svoje proizvode.)

i sto se tice Elop-a, i dalje je otvorena mogucnost da on bude novi CEO M$-a...

Poslednja izmena:
Ovo je tuzan kraj Nokie jer Windows Phone kao platforma nema buducnost i uvek ce biti marginalizovan u odnosu na konkurenciju. Prava steta.

Huh kakvo spaljivanje para. Ništa neće napraviti. Wp uredjaje niko ne kupuje. Prodaja im usporava.

Meanwhile in Nokia Store.
uploadfromtaptalk1378192653167.jpg

Kakvi moroni sede u Nokiji ja ne verujem..dzabe im oni doktorati, kad su glupi . Treba da idu na pijacu da prodaju paprike..mada i to je upitno koliko bi im islo.
Nada je postojala da ce se Nokia oporaviti i nastaviti nekim svojim putem, ali sad nista.
Na kraju shareholderi daju svoju poslednju rec 19.novembra.
U buducnosti Nokia ce propasti i biti zatvorena od strane MSa kao neprofitabilna opcija.

Poslednja izmena od urednika:
Slabo se prodaju zbog WP kojem fale osnovne stvari ali da MS treba da odustane od price ne dolazi u obzir jer bi im to bio kraj.
Ne treba mnogo unapredjenja da bi imali daleko upotrebljiviji OS tako da me ne bi iznenadilo da za dve godine budu na 15-20%.
Konkurencija nema vise gde, unapredjenja su im mizerna sto znaci da ih MS moze stici relativno brzo i onda uz kvalitet Lumia serije moze se uzeti deo trzista.

Pitanje je samo koliko ce resursa MS da ulozi u WP jer su se i iz same Nokia zalili na spor razvoj OS-a.

Prilozi

• 1234841_10151648436776840_1648589388_n.jpg
    1234841_10151648436776840_1648589388_n.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 376
Slabo se prodaju zbog WP kojem fale osnovne stvari ali da MS treba da odustane od price ne dolazi u obzir jer bi im to bio kraj.
Ne treba mnogo unapredjenja da bi imali daleko upotrebljiviji OS tako da me ne bi iznenadilo da za dve godine budu na 15-20%.
Konkurencija nema vise gde, unapredjenja su im mizerna sto znaci da ih MS moze stici relativno brzo i onda uz kvalitet Lumia serije moze se uzeti deo trzista.

Pitanje je samo koliko ce resursa MS da ulozi u WP jer su se i iz same Nokia zalili na spor razvoj OS-a.

Nema sanse..to sad samo ide na dole. Pa u Finskoj su prestali da kupuju Nokiju. Sama Nokija se zalila na spor razvoj WPa.

Mislim da su to svi znali, pogotovo od one njegove "goruće platforme"..

Google je dao skoro duplo vise za motorolu,koja je bila u dosta losijem stanju.
Verujem da ce M$ vratiti ove pare samo na kontu tuzbi i vansudskih poravnanja za patente.

Xex... tesko, kada su vec licencirali patente ostalim proizvodjacima. Ne mogu preko noci da promene iznos i nacin licenciranja.

Desilo se ono sto je i bilo ocekivano - kao sto sam rekao ranije, Nokia ima da postane MS divizija koja ce da valja WP telefone, i da postane sinonim za drugorazrednog proizvodjaca telefona tipa Asha u zemljama treceg sveta, mada pitanje je koliko ce i to da traje jer smart uredjaji (jeftini kineski Androidi i ostalo) sve vise uzimaju maha u odnosu na takve telefone
BTW zanimljivo koliko ljudi ovde ne vidi da WP ima neku blistavu buducnost - mene proglasise trolom na WP 8 temi jer sam govorio slicno i pokusavao da ukazem kakvim sve glupostima WP obiluje :)

eto došlo je do toga da su skuplje platili Skype nego Nokiu...

Fasciniran sam količinom svetskih stručnjaka samo na ovoj temi, mogu da zamislim potencijal čitavog foruma. Da je vas slušao Microsoft pa imali bi bar duplo više novca do sad, ne bi bili ovako bedni. Da li zaista, ali zaista mislite da neko tamo nije uradio, malo, cisto malo detaljnije istrazivanje da li je ovo pametan potez ili ne. Bar da ostavite trag neke sumnje, ne, svi ste tako sigurni u svoja predviđanja da na kraju to deluje samo smešno, a ne kao ozbiljna analiza. Čuj analiza...

Da ja mislim da tamo niko nije uradio, cisto malo detaljnije istrazivanje...mislim da tamo sede na usima i cuju samo ono sto zele da cuju..a o pametnim potezima mozes da citas kroz istoriju MSa i Nokije, pa vidi da li im je pomoglo to njihovo "istrazivanje" ili ne ;)

Tuzno. Jako tuzno.
E da, i bedno od strane Elopa i MS-a. Ovo je 'murder one' u zapadnom pravu tj s predumisljajem kod nas.

Poslednja izmena:
U buducnosti Nokia ce propasti i biti zatvorena od strane MSa kao neprofitabilna opcija.

U ovo sam i ja skoro 100% siguran + MS sve sto kupi delimicno upropasti primeri:
- Softimage
- a u novije vreme Skype (koji ne radi bas tako dobro na ostalim platformama osim na Win-u)

Poslednja izmena:
Ovo je tuzan kraj Nokie jer Windows Phone kao platforma nema buducnost i uvek ce biti marginalizovan u odnosu na konkurenciju. Prava steta.

Skoro je bila grupa Rusa na nekoj konferenciji kod nas. Svi do jednog su iskljucivo WP telefon imali. Skroz sam se i ja zacudio zasto to iko koristi. Ispalo je da im prilicno odgovara jer je jako stabilna platforma (njihove reci) a mnogo je jeftiniji od iPhone-a (van Amerike/Engleske).
I prilicno dobro napreduje u Rusiji. A to je bas zemlja gde bih rekao da nece imati prodora.

Ali ni ja ne vidim gde bi WP isao ;)
Srky, Skype kao klijent da, ali to je druga prica skroz ;)

Poslednja izmena:
Rusija nije trziste kao USA, EU ili Japan. Tamo gde treba ne prolaze.

Pa u Finskoj su prestali da kupuju Nokiju.

Tek će sad da prestanu da kupuju Finci, pogotovo pošto ih Microsoft sve otpusti...

Ja bih bio mnogo srećniji da je Nokiju kupio Huawei.

Nazad
Vrh Dno