Šta je novo?

GeForce GTX 760 Thread

Moja greška -nisam video tačnu oznaku procesora. Svejedno, ako možeš ispruži se za Asys Gryphon Z87 132€ ili MSI gaming Z87-GD45 130€ i recimo INTEL i5-4430 152 € - razlika je oko 15€, tako da na tu svotu nije puno, a dobijaš dosta.

ovako za kraj sta sam sklopio i ako mislite da moze da radi i da je sve ok uzimam :p

ASUS Gryphon Z87
INTEL i5-4430 3.0GHz 6MB
RAIDMAX BlackStorm 615
HDD SATA3 7200 500GB WD Black WD5003AZEX, 64MB
Grafička kartica GeForce GTX760 MSI HAWK
KINGSTON 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3 HyperX Blu KHX1600C9D3B1K2/8G
Napajanje 850W Raidmax RX-850AE AE series MODULAR 80PLUS GOLD, PFC/13.5cm/black

sve ovo kosta oko 91k :/
uzeo sam malo jace napajanje jer bi kasnije zeleo da uzmem jos jednu 760 hawk (ali tek za godinu 2 :D)

Da li je neko osim @SlobaL i @Neban26 vidjao nesto vise temperature na ovoj kartici?
Nedavno sam kupio MSI Gaming i u petnaestominutnom Furmark testu temperature idu preko 80 stepeni. Rucno podesavanje ventilatora u Afterburner-u ne pomaze previse posto se temperatura popravlja za sest-sedam stepeni.
Kartica se nalazi u Bitfenix Prodigy kucistu sa dovoljno ventilatora da naprave pristojan protok vazduha. Razumem da temperature ove kartice mogu ici do 97 stepeni, ali sam pomalo sumnjicav kada svoje temperature uporedim sa za dvadeset stepeni nizim temperaturama mnogih testova koje sam citao.

uh druze,mnogo je to.....moja nikada nije ni videla preko 70 stepeni,overklokovana zestoko,u zatvorenom kucistu,sa fanom koji nije prelazio 70% u najgorem slucaju (igrajuci Crysis3)...

Da li je neko osim @SlobaL i @Neban26 vidjao nesto vise temperature na ovoj kartici?
Nedavno sam kupio MSI Gaming i u petnaestominutnom Furmark testu temperature idu preko 80 stepeni. Rucno podesavanje ventilatora u Afterburner-u ne pomaze previse posto se temperatura popravlja za sest-sedam stepeni.
Kartica se nalazi u Bitfenix Prodigy kucistu sa dovoljno ventilatora da naprave pristojan protok vazduha. Razumem da temperature ove kartice mogu ici do 97 stepeni, ali sam pomalo sumnjicav kada svoje temperature uporedim sa za dvadeset stepeni nizim temperaturama mnogih testova koje sam citao.

Meni temperatura u igrama dostiže 80C. Fractal Design r4 kućište.

Evo vrtim furmark vec 10-tak minuta, ventilator rucno podesen na 40% gpu temp ne prelazi 70C. Kuciste HAF X sa strane 20cm vent, ja po prvi put zadovoljan od graficke posle duzeg vremena a i OC se dobro ova moja ide +140Mhz za gpu(boost do 1241Mhz) i +750Mhz memory :)

Poslednja izmena:
ovako za kraj sta sam sklopio i ako mislite da moze da radi i da je sve ok uzimam :p

ASUS Gryphon Z87
INTEL i5-4430 3.0GHz 6MB
RAIDMAX BlackStorm 615
HDD SATA3 7200 500GB WD Black WD5003AZEX, 64MB
Grafička kartica GeForce GTX760 MSI HAWK
KINGSTON 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3 HyperX Blu KHX1600C9D3B1K2/8G
Napajanje 850W Raidmax RX-850AE AE series MODULAR 80PLUS GOLD, PFC/13.5cm/black

sve ovo kosta oko 91k :/
uzeo sam malo jace napajanje jer bi kasnije zeleo da uzmem jos jednu 760 hawk (ali tek za godinu 2 :D)

Ta memorija je sertifikovana za rad na 1.65V - Intel preporučuje voltaže od 1.5. Ja bih išao na Crucial Ballistix Elite. Odličan RAM, nešto je skuplji, jedina uslovna mana su visina hladnjaka. Ne bi bilo loše uzeti neki hladnjak za CPU tipa Cooler Master Hyper 212 EVO i to je to.

Hvala svima na odgovorima! :)
Evo sada sam instalirao Far Cry 3, da vidim kako se kartica ponasa u igrama. Na automatskoj regulaciji ventilatora kartica brzo dostigne 80 stepeni (ventilator tu radi sa 40~45% snage), obori takt i zadrzi se. Kada skinem stranicu kucista temperatura padne na 70 stepeni i tu se zadrzi.
Kada rucno podesim ventilatore na 80%, bez stranice, karta se stabilizuje na 58 stepeni. Sa stranicom temperatura se popne na 64 stepena.

Nisam pametan...:crash:

ma vec sam uzeo, ni din preko ovoga ne mogu da dam :/

Čuvajte te vaše MSI karte malo bolje. Bez obzira na hvalospeve koje dobija, hlađenje i nije baš idealno rešeno .

Senzor očitava samo temperaturu GPU jezgra, dok se za sve ostale zone automatski podrazumeva da su znatno hladniji, međutim
napojna sekcija (VRM) na MSI 760 karticama trpi pravu malu torturu na koju izgleda niko i ne obraća pažnju:

GTX760 Reference vs GTX760 MSI Gaming
gtx760_msi760gaming.jpg

Uporedni primeri za razne druge modele kod kojih se PCB ne 'krčka na tihoj vatri', iako su i jače i veći potrošači:
boulard83_680_770_780_7970.JPG

Izvor:
http://www.hardware.fr/articles/900-5/bruit-temperatures.html
http://www.hardware.fr/articles/896-5/bruit-temperatures.html

Poslednja izmena:
Ovo je nešto novo... Temperatura na VRM-u je baš visoka.

Dok god je karta pod garancijom,tako mi se hebe i za vrm i za sve ostalo :d

Moja igrajući Far Cry 3 ide na 67-68C, sa Kombustorom 80-81C i to na fabričkom kloku. Dok sam koristio vazdušni kuler za procesor, situacija je bila još gora, temperature su bile za oko 5C više, pretpostavljam da ventilatori jednostavno nisu mogli da izbace sav taj topao vazduh napolje.

Pa verovatno su mogli,ali ih zabole bash....dodatni trosak je to ;) ma kazem ti,vise se uopste ne zamaram sa hardverom gledajuci ga u sitna crevca,dok god imam garanciju-samo nek se znoji i nek se przi,kupio sam ga da on mene sluzi a ne ja njega,i ima dusu da mu izvadim,pa ako nesto crkne-onda nije ni valjalo ;) ovom logikom se vodim jos od vremena kada sam imao c2d E7200 i P35 DS3-L plocu koja nije imala ohladjenu naponsku,ali sam ipak cepao taj isti c2d na 3.8ghz na nekoj sumanutoj voltazi (1.55v) posto je bio krs cpu,naponska je vristala na ploci koliko se grejala i to gola totalno.....eno i dan danas kod lika ta ista plojka i taj isti cpu sljakaju bez problema...... pa gtx470 referentna,vuruna nevidjena,izduvavala vreo vazduh ***,kao fen za kosu,unistavao sam je od OC-a....naravno,i dan danas sljaka......prosto,necu da se zamaram time,to je nesto o cemu su glupavi proizvodjaci trebali da vode racuna-ako je njima u interesu da ustede na hebenom malenom hladnjaku za naponsku i tako sebi povecaju verovatnocu od crkavanja kartice (a samim tim i gubitke u $ ) onda sta ja ima da razbijam glavu oko toga....samo cepaj i ne razmisljaj! ;)

Razumem te potpuno :D. Iritira me sva ta "mass production" logika - u kojoj se stvari prave za kratku konzumaciju i bacanje ili zamenu i naravno, ne postigne se mogući kvalitet proizvoda zbog glupih ušteda koje si mogao naplatiti kupcima (ako neko da 227 € daće i 230€, a tu bi se dao uglaviti neki VRM kuler, kao onaj što daju extra uz Lightning),

E pa ***.......sta je tu je,sve se danas izgleda pravi da izgura eventualno garantni rok......tako je po pitanju gotovo sve tehnicke robe,pogotovo u klasi koja stize na nase trziste :S: eventualno ako zelis bas neki full kvalitet,onda Lightning...ali to je opet preskupo....mada,uglavnom su i referentni hladnjaci (bar sto se Nvidije tice) imali onaj full metal ispod plastike,koji je pokrivao i memoriju i naponsku.....sto uopste nije losa opcija...

Meni muka pripadne od pomisli na reklamaciju, cekanje, potrosen benzin, zivce i vreme da bi mi posle cetrdeset dana iz servisa vratili istu tu karticu uz konstataciju da je sve u najboljem redu. Da se ne bih borio sa porivom da serviseru karticom otvaram salter u solarnom pleksusu, ja cu da je zadrzim pa nek joj je Bog u pomoci. Ide zima, makar ce dete moci da pece kestenje do mile volje. :)

@SlobaL

Bas sada sam pokrenuo Kombustor na nekih deset minuta i temperatura se kretala oko 69 stepeni sa ventilatorom na 80%. Sva sam mesta za ventilatore u kucistu popunio i jedno pet ili sest mogucih kombinacija isprobao, od kojih je poslednja ova:

900x900px-LL-60176adf_Noname (3).png

Moracu valjda jos da se igram sa tim i da eksperimentisem. Jos da mi se jave ovi iz Corsair-a i da mi objasne zasto ventilator na njihovom H55 "Quiet (!) water cooling solution" zvuci kao da neko ore asfalt i Bog da me vidi.

Meni i sa Kombustorom ventilatori nisu išli preko 42%, pretpostavljam da u tom grmu leži zec.
Ovako kod mene izgleda položaj ventilatora.

Malo off
Imao sam priliku da se igram sa H55 nekih nedelju dana i moj utisak je da je u pitanju jedno golo g..... Kad sam ga postavio i konačno pokrenuo OCCT imao sam šta i da vidim, Box AMD kuler hladi bolje od njega (Package ide preko 50C, socket preko 62C.....). Pošto prosto nisam mogao da poverujem, jedno pet puta sam skidao blok sa pumpom, proveravao da sam dobro naneo pastu, da kuler dobro leži, ali pošto sam se uverio da sam sve uradio po PS-u, skontao sam kakva mu je mogućnost hlađenja. I da, vent koji dolazi sa njim em nema PWM kontrolu, em urla na 1600 rpm. Seidon 120XL koji sad imam je spejs šatl u poređenju sa tim, definitivno ne vredi ni polovinu para koju traže za njega.

Porucen GTX 760 HAWK,javljam utiske cim stigne....;)

Porucio sam i ja jednu. Mada kakve sam srece bice neki krsh primerak :) . Stvarno da ne verujes samo 1k dinara skuplja od Gaming verzije, prosto sam morao da narucim.

Cuti,ne baksuziraj :) kontam da nebi smelo bas da bude krsh primeraka kod HAWKA,kontam da su na njih stavljali izbirane chipove.....mada,mozda gresim....

Poslednja izmena:
I Asus je kao stavljao probrane čipove u GTX 670 TOP pa pola od njih nisu bili stabilni ni na fabričkom kloku.

ima covek para na bacanje :D

i ja sam isto uzeo hawk sad cekam da stigne konfiguracija :D

Ma da,sve preliva :d

koji su krhs te kepler karte.
sh'a, kao, instalirash novi drajver i puca ti pola stvari na defaultu :D

shokovi :D

Vrh Dno