Šta je novo?

Elektricni rostilj

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

miltan

Cenjen
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poena
180
Apropo teme Aparati za kafu nadam se da pored iskusnih kafopija ovde ima i ljubitelja hrane, pogotovo mesa (zapravo uopste ne sumnjam u to).

Elem trebaju mi preporuke za neki elektricni rostilj za koriscenje u kuci (kuhinji). Budzet recimo do 100e, da odrzavanje nije komplikovano i da moze da se kupi negde u BG.

Prva dilema je izmedju ravne ploce i resetki. Posto sam klasicne rostilje vidjao samo kao resetke onda bih takav uzeo i elektricni zbog sto slicnijeg dozivljaja. Ali opet vidim da ima dosta sa ravnim plocama pa posto prvi put kupujem ovo ne znam dal one imaju neke prednosti.

Zatim vidim da je dosta elektricnih rostilja sa teflonskom povrsinom (i oni sa resetkom i oni sa ravnom plocom) ali ne znam dal je to dobro s obzirom da pravi rostilj nema teflon na sebi?

Na kraju postoje i "grill" uredjaji koji se u nekim prodavnicama vode i prodaju kao elektricni rostilji. Koliko ja kapiram grill je onaj uredjaj sa 2 rebraste grejne ploce koje se preklope a izmedju njih se zagreva/pece hrana. To je odlicno za tople sendvice ali bas za rostiljsko meso...? Mozda i gresim.

Sva iskustva su dobrodosla.

ja koliko se secam grill jeste rostilj a ti si ih pomesao sa "tosterima" za sendwice, oni ti imaju dwe ploce koje se zagrejavaju a grill=rostilj xD

Разумем тему за кафу јер је програмери као пуно пију, ал' тема објашњава :D

Gril jeste za sendviče ali većina ima mogućnost da se skroz rašire i tako dobiješ jednu ravnu ploču. Ja bih izbegavao teflon, iz prostog razloga što to po meni više nije rostilj, mora rešetka. Juče sam cuo da u neptunu ima odličan tučani el. roštilj za nekih 4k dinara sto je odlična cena ali nisam proveravao. I meni treba jedan, zgodno je za terasu, sa ćumurom nadimim i sebe i komšije :D

Realno, poenta jeste da se meso nadimi :p :D

Realno, poenta jeste da se meso nadimi :p :D
Istina! Ja sam razmisljam da uzmem ovo zbog zdravijeg nacina pripreme hrane umesto klasicnog przenja na ulju. Zanimaju me utisci ljudi koji koriste iste, da li su laki za odrzavanje, ciscenje, ploca vs resetke i sl. Vidim da se cene krecu od par hiljada pa preko 10k. Nije mi ni problem dati vise para ali bih voleo da znam sta dobijem za te pare.

Nije problem, mozemo cak i sa svezim mesom, posto imam iskustva od "uredjivanja" pa sve do finalnog odreska na zaru. :D

Inace, na ovako cudnu i out of place temu, ne vidim sta je cudno sto kazem da je elektricni rostilj blasphemy. :p

Ma nije cudno, nego samo sam cekao da se neko javi i propametuje nesto sto svi znaju :) Naravno da je rostilj na zaru zakon ali ako covek hoce svaki dan da pece meso uopste mu nije prakticno da lozi, pogotovo ako zivi u stanu. Bolje i sa resetke na struju nego iz tiganja.

Ma dobro, nisam ni ja to rekao to omalovazim upotrebu i nemogucnost za rostiljanje na zaru, vec samo da naglasim koliko je ta arkadna vrsta rostilja. :D

Ja imam taj "toster" (sa dve ploce - jedna ispod, a jedna iznad onog sto se pece) i odlican je i za sirovo meso (inace i jeste namenjen i za sendvice, ali i za sirovo meso). Ovaj moj, tj mamin je star jedno 20 godina minimum i dobro radi. Cisti se tako sto se odvoje samo te ploce od ostatka tostera i njih u sudoperi operes kao i tiganj - ni lakse ni teze. Naravno, ako spremate sendvice sa sirom, pa sir iscuri a vi toster cistite posle 2 dana onda se teze skida, ali opet, ista stvar je i sa tiganjima.

@boris6
Ako hoces zdravije da spremas nije ti neophodan toster. Uzmi kvalitetan teflonski tiganj i peci ces/prziti sve bez ijednog grama ulja. Ja imam Tefalnov vec 3 godine i jos uvek je kao nov, ne treba ni gram ulja. Obratis samo paznju da ima sto vise sloja zastite i da je sto tezi (jer se bolje rasporedjuje toplota i nece se za nedelju dana nacisto deformisati).

Imas u Mercator-u lep izbor el.rostilja od ~3.500-10.000 dinara. Ja sam pre ~mesec dana uzeo neki vec model koji je najpriblizniji normalnom rostilju - aka resetka - grejaci ispod i ona posuda za vodu ispod. Voda sluzi da ne bi doslo do pregrevanja i da upije masnocu - radi lakseg ciscenja posle - aka samo se prospe voda i ocisti posuda umesto da se riba ceo rostilj. Ovaj model sto sam ja uzeo je bio ~4.000 i bez problema radi ... Ima 2 godine garancije etc .... Ako se ne varam 2000W je u pitanju. Najduze sto sam ga drzao je bilo za 4 kile mesa iz cuga - nije bilo problema :)

P.S.

Tema je objasnila !

Poslednja izmena:
@boris6
Ako hoces zdravije da spremas nije ti neophodan toster. Uzmi kvalitetan teflonski tiganj i peci ces/prziti sve bez ijednog grama ulja. Ja imam Tefalnov vec 3 godine i jos uvek je kao nov, ne treba ni gram ulja. Obratis samo paznju da ima sto vise sloja zastite i da je sto tezi (jer se bolje rasporedjuje toplota i nece se za nedelju dana nacisto deformisati).
Slazem se, koristim vec to resenje ali bih hteo da imam i rostilj.

Sta ce ti rostilj u kuci pa jos elektricni, kad svaka ozbiljnija mesnica danas ima i usluzno pecenje na pravom rostilju... Ne secam se kada sam neko meso pekao sam, okrenem mesaru, hocu to to i to, dodji za 15-20min i to je to. Bacices 5+ hiljada i ima da te smori stalno ciscenje. Da ne pricam da su ti jeftiniji od 5k katastrofa. Jedino sto je ok je mozda taj za tople sendvice gde mozes i meso da peces. Ali oni kostaju isto preko 5k, a kvalitet uzas. Sto kaze neko pre mene taj za tople sendvice star 20 godina nikako ne moze da se poredi sa danasnjim krsevima.

Sta ce ti rostilj u kuci pa jos elektricni, kad svaka ozbiljnija mesnica danas ima i usluzno pecenje na pravom rostilju... Ne secam se kada sam neko meso pekao sam, okrenem mesaru, hocu to to i to, dodji za 15-20min i to je to. Bacices 5+ hiljada i ima da te smori stalno ciscenje. Da ne pricam da su ti jeftiniji od 5k katastrofa. Jedino sto je ok je mozda taj za tople sendvice gde mozes i meso da peces. Ali oni kostaju isto preko 5k, a kvalitet uzas. Sto kaze neko pre mene taj za tople sendvice star 20 godina nikako ne moze da se poredi sa danasnjim krsevima.

Pod 1 - nisu katastrofa kao sto rekoh isti model od 2000w koji sam ja uzeo ortak "rabi" vec 2 godine i radi odlicno i dalje. Druga stvar - nece svako da jede brljotine koje mesare sklepetaju i zovu rostilj mesom. U to racunam i razno belo meso koje stoji u ko zna kakvim pac-evima i ko zna kad je napravljeno ... Ne kazem da nema kvalitetnog mesa da se nadje u pojedinim mesarama , i da je usluzno pecenje odlicna stavka - ali ako se vec ide na "zdraviji" zivot - rostilj zaista ume da bude odlicna stavka. Bareno/przeno(cak i bez ulja) ume da smori ... I onda zarad raznovrsnosti lepo odes - odaberes meso koje zelis jesti - kupis i spremis kuci ko covek . Nije sve ni u "pojesti" ima malo satisfakcije i u spremanju :) - puno besa i bespotrebne negative u tvom postu MaxXx ...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno