Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Jel može preporuka za neku firmu/servis koji radi ugradnju na PM?

Imam Galanz klimu, staru 3 ili 4 god. Javilo se neko iritirajuce kvrcanje plastike prilikom rada a najvise cujem kada stavim u sleep rezim. Gledao sam malo, kolko moze spolja da se vidi, da stisnem, privucen, razvucen delove kucista i krilca ne bi li se namestila plastika posto prepostavljam usled hladjenja da se skupi pa rasteze plastika. Nista mi ne pomaze, ako ima neki deo koji nisam primetio da pravi ovaj iritirajuci problem pa da podmazem silikonskim sprejom sam mislio.

Da li neko zna gde bi mogla da se kupi samo spoljasnja jedinica - 12ica, nije bitno da li je polovna ili nova?

Pozdrav!

Pre 3 meseca kupiosam klimu Galanz. I kada radi podesim da mi krilca duvaju skroz na dole, al posle jedno 20,30 minuta krilca se sama podignu na gore. I tako stalno. Istu klimu imam na poslu i isto to radi. A citao sam i na forumima da si i drugima to desava. Jel zna neko u cemu je caka i kako se to namesta? Jel ocigledno nije kvar nego neko podesavanje. Hvala!

namontirah konacno ovi vox vsa3 12be u kucnoj reziji, pomogao nam i komsa koji to radi, za sad sve ok, zadovoljni smo, ima i fensi broj na unutrasnjoj jedinici koji je bas krupan, vidis ga i da si corav :D , dobro je sto moze da se iskljuci, prvo smo zvali ovlasceni servis dotrcali za 5 minuta bukvalno, a kad videli da im trebaju merdevine onda e znas nemamo merdevine bla bla, i nista, da ne bude sad da pomislite da sam na 5tom spratu i sl, zgrade u mom naselju imaju prizemlje i prvi sprat, a i sve nase komsije imaju klime postavljene na isti nacin na koji smo i mi hteli da ne bude da smo se nesto izmisljali, rekosmo kako njima tako i nama ali nece "visoko" im, onda cale rece da mi sve postavimo izbusimo sve rupe, sve kupimo drzace/bakarne cevi/kabal i pita koliko bi onda uzeli i dal bi hteli a ovaj kaze moze i da onda placamo samo 30 evra, ahahahaha ma aj cao, onda smo kupili sve i ugradili i molim lepo, nosaci spoljne jedinice oko 600 din, bakarne cevi 2x1m 140+180 din, ove sitnice se ne secam ostale koliko su, i lepo sami ugradismo

Jutros sam se vratio sa kraceg izleta.. zateklo me je 36-38*C u stanu.
Nakon provetravanja i spustanja temperature na 31-32*C, ukljucim klime da hlade "na 16*C". 5 sati su radile... nisu uspele 5*C da snize! Jos uvek nisu spustile ispod 26*C!
Mitsubishi MXZ-5C120VA je spoljna jedinica cini mi se (ili 4C-100VA, ali ima 5 mesta za klime pa nije logicno da je 4C), split sistem, FD25VA su dve unutrasnje i neke dve G serije isto 25VA.

Kvalitet...

Bice da ti je stan na juznoj strani, ne znam kako bi inace uopste mogao da se ugreje toliko. Imas li gasa u njima?

Nakon provetravanja i spustanja temperature na 31-32*C, ukljucim klime da hlade "na 16*C". 5 sati su radile... nisu uspele 5*C da snize! Jos uvek nisu spustile ispod 26*C!
Mitsubishi MXZ-5C120VA je spoljna jedinica cini mi se (ili 4C-100VA, ali ima 5 mesta za klime pa nije logicno da je 4C), split sistem, FD25VA su dve unutrasnje i neke dve G serije isto 25VA.

Kvalitet...

Ako duze vreme losije hladi i nisi je punio odavno dopunis gas, u suprotnom ukoliko se to odmah dogodilo imas kvar crevo/ventil. Kod mene je na klimi menjan freon 2-3 puta, dok majstor nije pogledao malo bolje i uocio kvar, posle zamene hladi kako treba. *** ako hoces stvarno kvalitetan sistem onda gledas industrijsku ponudu gde ti je spoljasnja jedinica par hiljada evra :), rade i na -20.

Kvalitet...

Zidovi druze... Iz njih izbija. Akumuliralo par dana dok nisi bio tu

Bice da ti je stan na juznoj strani, ne znam kako bi inace uopste mogao da se ugreje toliko. Imas li gasa u njima?
Tek jedno pola godine se koriste efekitvno. Istocna strana, ima i juzne malo, ali mizerno kroz prozore.

Ako duze vreme losije hladi i nisi je punio odavno dopunis gas, u suprotnom ukoliko se to odmah dogodilo imas kvar crevo/ventil. Kod mene je na klimi menjan freon 2-3 puta, dok majstor nije pogledao malo bolje i uocio kvar, posle zamene hladi kako treba. *** ako hoces stvarno kvalitetan sistem onda gledas industrijsku ponudu gde ti je spoljasnja jedinica par hiljada evra :), rade i na -20.
Spoljna jedinica je bila oko 2000-3000e ;)

Zidovi druze... Iz njih izbija. Akumuliralo par dana dok nisi bio tu
Bilo je i ranije takvih slucajeva, mnogo toplijih leta, pa mi je klima za pola sata zamrzla stan.

Onda zovi neki servis da ti provere sistem. I najjeftinija klima bi ohladila za 5 sati.

Potreban mi je savet pre nego se odlucim na akciju. Kolika je max duzina creva koja moze biti izmedju unutrasnje i spoljne jedinice?
Imam ugradjenu klimu pa bih je zeleo premestiti na drugo mesto, nekih 2 metara dalje u odnosu gde se sada nalazi. Duzina postojecih creva je oko 5 metara, pa me zanima da li se ta creva mogu nastaviti jos nekih 2 metara, da ne bih morao placati ukupno 7 metara. Da li je to izvodljivo i da li moze doci do nekih negativnih efekata zbog nastavljanja creva?

Klima smrdi neprijatno na sirće dok je u režimu duvanja, dok se u režimu hlađenja ne oseća miris. Taj miris se oseća na jednom delu isparivača, asepsol nije pomogao. Imate li neki predlog kako ga neutralisati?

Klima smrdi neprijatno na sirće dok je u režimu duvanja, dok se u režimu hlađenja ne oseća miris. Taj miris se oseća na jednom delu isparivača, asepsol nije pomogao. Imate li neki predlog kako ga neutralisati?

Nikako :( Cim vise radi klima, toga ce biti :(

Prvo kad cistis klimu uzmi cetku u slobodno nekim sredstvom operi radijator unutrasnje jedinice, razblazi Domestos, Feri,...Sve to lepo isperi, pa onda asepsolom naprskaj lepo. Ako se i dalje oseca onda kupi osvezivac za klimu, valjda ce to zamaskirati smrad.

0.jpg

Desilo se da mi sad treba klima - molim preporuku za dvanaesticu, da ne bude baš low, neka zlatna sredina sa što više garancije i delova na našem tržištu, kao i gde je kupiti i ugraditi. Ne može midea.

Jel ima neko da preporuci nekog ko ugradjuje klime, da je profesionalno i da ne samara po usima? Slobodno mi na PM posaljite kontakt, lokacija mi je sa leve strane tako da nemojte da mi preporucite nekog iz Valjeva :d

@jaksa: pogledaj Gree kod Energy Neta iz Kaca ili nekog njihovog dilera. Odlicni su uredjaji.

@MaxXx: Trazis dve stvari koje se medjusobno iskljucuju.
Onaj ko je kvalitetan ili samara ili se bavi nekim drugim uredjajima gde moze adekvatno da naplati svoje znanje i kvalitet rada.

Kome je 7000 skupo slobodno moze da iznajmi alat (ne znam cenu rentiranja ali racunajte da vredi oko 2000 EUR), od mene ce dobitii pisano uputstvo sta sve treba da uradi i koji potrosni materijal da kupi. Uslov je da se vrati kod mene kada zavrsi sa montazom i vozanjem po gradu (da skupi materijal) i da mi kaze da li bi to isto ponovo uradio za manje pare.

Dobar majstor zlata vredi :)

Toliko možda vredi alat onih majstora koji ugrađuju klime onako kako to treba da se uradi. Oni drugi koji imaju hilti, ili neku drugu SDS bušilicu, tri i po burgije, malu plinsku varilicu, sečice za cevi sa alatom za oblikovanje vrha i aparat za dopunjavanje freona ne mogu baš da se strpaju u tu kategoriju.

Jedno pitanje, koliko je isplativo uzeti klimu sa inverterom s obzirom sa je razlika u cijeni prilikom kupovine duplo?

Vise me zanima hladjenje i ponasanje klime ljeti nego sada kad ide zima (stan je renoviran, uradjena izolacija na novom zidu ukupno 18cm,postojeci zidovi su 36cm) tako da cu ga lako zagrijati.
Prostorija je 43m2.
Koliko mogu da racunam na ustedu eventualno?
U Podgorici je ljeti cesto preko 40-45c a zimi oko 0c, nekad -5 ali dosta rijetko.

Crkao motor na mojoj Samsung 12-ici posle dobrih 5 godina eksploatacije. Gde uzeti najjeftiniji motor u Beogradu (nov sa garancijom) ? Drugar mi radi klime pa bi mi on zamenio.

Miki prijatelju, da li se isplati ta rabota zbog cene motora ?

Jedno pitanje, koliko je isplativo uzeti klimu sa inverterom s obzirom sa je razlika u cijeni prilikom kupovine duplo?
Za grejanje ili hladjenje? Koliko je cena struje kod vas uopste?

Za hladjenje sumnjam da ce ti znaciti tokom radnog veka usteda. Ali za grejanje je pitanje da li ce moci da radi klima na nizim temperaturama.

Sad vidjeh odgovor, vise tj. stalno ce da radi ljeti odnosno hladice. Zimi dosta manje jer je juzna strana na koju gledaju prozori a dobro je izolovan i pored toga.

Dobio sam ponudu za Vivax, 18-ica sa nekim grijacima kompresora i cega vec, 450 eur 4 godine garancije.
Dakle nije invertor vec nesto "blizu" kako mi je majstor objasnio.

Kako se pokazao taj Vivax?

Sto se struje tiče, jeftinije je nego u Bg-u recimo grijanje i hladjenje klimom mozda 10-15%....

Poslednja izmena:
Sa tim grejačima kompresora klima će moći da greje i na nižim temperaturama. Bez njega klima može da radi do nekih -5 stepeni. Ova će moći da radi i ispod toga, verovatno do -15. Ali ako neće biti toliko hladno možda nemaš potrebe da uzimaš tu sa grejačem. S druge strane, moraš da razmišljaš šta ako se desi nešto kao u Srbiji prošlog februara kad je 15 dana bilo -15C, kako bi se onda grejalo.

Ja bih išao na inverter, pošto će dosta raditi (celo leto), manja je potrošnja i dugotrajnija je.

Nazad
Vrh Dno