Šta je novo?

Pomagajte! Pregrevanje procesora, ne znam vise sta da radim...

Dredrox

Cenjen
Učlanjen(a)
12.08.2013
Poena
151
Pozdrav!

Imam AMD Athlon 64 X2 4800+ procesor vec 5god. i do sada nikad nisam imao nekih problema sa njim.
Vec nekoliko dana pokusavam da ustanovim sta ne valja, pa se procesor pregreva. Temperatura u idle 59-62*c (ponekad i jace), u load sam isao do 115*c.
Desetak puta sam skidao hladnjak i cistio, stavljao pastu u svim kolicinama, potrosio 2 tube i nista.
Otvorio sam stranicu kucista i u loadu na oko 90+*c drzao hladnjak koji nije bio vruc, da ne kazem mlak.
E sad, nisam neki strucnjak, pa da pitam nekog ko se razume vise od mene.
Hladnjak iliti kuler je star koliko i sam komp, sto bi bilo 5god. hladnjak ima dve paralelne ogrebotine tipa ========= na ivicama gde procesor leze, pa me zanima da to nije moguc uzrog pregrevanja?

Da ne smaram vise, aj pricajte sta da radim? Novi kuler ili?

ostalo:
grafika - AMD Radeon HD 6450
ploca - Gigabyte M61PME-S2 (Socket M2)

Prilozi

• AMD_heatsink_and_fan.jpg
    AMD_heatsink_and_fan.jpg
    524.6 KB · Pregleda: 269
Ako se kompjuter ne gasi ( blokira ) zbog pregrevanja, a kažeš da je kuler na dodir mlak, onda postoji neki problem sa senzorima ( na 50-60 stepeni C ne bi mogao da držiš prst )
Ako je pasta lepo naneta, ni pretanko ni predebelo ( staviš količinu kao zrno graška na sredinu i razmažeš ravnomerno ), ako šnala dobro zateže ( po zatezanju ne sme da mrda ni malo ), i ako se ventilator okreće dovoljnom brzinom, onda je sve u redu

Ovo sto ciki kaze. Ili ti nije hladnjak nalegao na procesor kako treba ili senzori pobrljavili. Ako si siguran da si dobro stavio hladnjak, nemas brige.

komp se ne gasi, ja sam mislio da nesto nije u redu pa sam stavio warning na 90*c u bios i on pisti kad je na 90+ (doduse ugasio se pre neki dan kad je keva uzela da gleda seriju i to posle 10ak minuta(kaze da nije ni pistao), ali mislim da ga je ona sutnula ili nesto slicno.), da se razumemo, on sad radi na 60 dok kucam ovo i lagano drzim, ne 1 prst vec 3 prsta mlako je, ovamo gde uzduvava je skoro hladno. ventilator se okrece preko 3100rmp.

Sad sam bio do shopa tamo nemaju nista, neke igracke od 600 din. (verovatno je bolje od 5god starog fabrickog amd kulera), ali ako kupujem kupicu nesto bolje.

@slider2k1
Cooler Master Hyper 212 Plus je oko 160mm me moze da stane u moje kuciste od 180mm sirine.
Cooler Master Hyper TX3 je 3pin meni treba 4pin konektor

Poslednja izmena:
uhh ne bih ja to na svoju ruku, zadnji put kad sam reinstalirao windows zakomplikovalo se, a ovo kako nikad nisam radio ko zna sta moze da se desi :)

Hehehe ma brljawi ti senzor... Nego ako su te ogrebotine malo dublje na hladnjaku da li mozda na ivicama tu gde je zagrebano da ne strci malo da kazem jednostavno shpona ? jer negde je morao da ode taj visak materijala sto je zagreban e sad dal je otpao ili stoji na ivicama ogrebotine ne znam, ali ako stoji i dalje tu onda mu on ne dozvoljava dobro naleganje.
Inace za taj procesor ti ne treba bolje hladjenje od box coolera sto vec imas, ja sam bio vlasnik tog procesora dugooo i uvek je radio na odlicnim temperaturama .

imas i 3 pin konektor za ventove koje naknadno ubacujes u kuciste, sys fan na ploci. samo sto je kod tebe postavljen skroz dole. proveriti duzinu kabla od tx3.
ja sam ovde uzeo polovan 212 plus (180 mm je ), temperature 10 stepeni nize nego sa stock. mozda cak i malo vise.

@Dark_Angel
nisu dubke mnogo, glatko je. Ma evo sad sam uzo da testiram full load i speccy prikazuje 114 stepeni, a ja mogu da drzim hladnjak nije vise mlak, topao je, ali ne vruc, da je stvarno 114 em bi se sprzio, em bi prste ostavio...,a i da se pregrava pa ebiga, nek crkne trebao bih da promenim ovu kantu...

Poslednja izmena:
@Dark_Angel
nisu dubke mnogo, glatko je. Ma evo sad sam uzo da testiram full load i speccy prikazuje 114 stepeni, a ja mogu da drzim hladnjak nije vise mlak, topao je, ali ne vruc, da je stvarno 114 em bi se sprzio, em bi prste ostavio...,a i da se pregrava pa ebiga, nek crkne trebao bih da promenim ovu kantu...

Me nece da crkne ;)to ti je ocigledno zabrljaveo senzor... probaj barem samo jos reset bios'a mozda se razbrljavi xD
inace znam kako je kad se watas za wreo hladnjak, prsti su mi bili skroz u prugama od stare 7300gs pasivno hladjene karte xDD

heh, ipak nisu senzori...danas sav srecan resio sam problem pa sam uzo da igram league of legends i posle 2h komp se ugasio, otvorim kuciste i pipnem hladnjak on vreo (ne toliko da ispece), obisao sam ceo grad, u nijedan pc shop nemaju kulere za moje leziste, jedan mi nudio neki intelov sa kandzama koji nema veze, al nebitno..te sam uzo neko ****** od 600 din cisto da probam i 12cm case ventilator sto sam stavio sa strane (nazad imam vec postojece 2x 8cm), ali nista taj novi je pekao od toplote...mislm da nije do kulera, jer i kad sam stavio ventilator da duva u otvoreno kuciste temeratura i dalje raste, neznam sta da radim vise.... :'(

Poslednja izmena:
Moguce da BIOS brljavi i da ti dalje veci napon za procesor(pod uslovom da je na AUTO),pa se zbog toga pregreva...
Probaj clear CMOS.

Nazad
Vrh Dno