Šta je novo?

Targo Telekom

I brate autoru teksta svaka cast nasmejao me je do suza "donjnload"...... dugo se nisam ovako slatko nasmejao ne da bih se nekom smejao zbog neznanja, vec zato sto mi je toliko smesno da covek pise o novoj eri u telekomunikacijama a ne zna ni kako se pise dolazni saobracaj.
A na stranu sto je o tome pisao 3.8 ove godine a TT vec koliko pruza usluge, ali ajde, malo zakasneli tekst o ovome svi znamo.

Za Mirjevo je prvo bila priča do septembra meseca, onda sad nova priča ide da će kako oni kažu biti do kraja godine ali ništa sigurno, nešto je tu opasno zakočilo kao i ne predviđena okolnost opreme koja je radila, a posle update je došlo do problema koji su izazvali kolaps mreže tj. ne pravilno funkcionisanje na strani korisnika.

EPG neće biti pre 2014 godine...

Bežanijska kosa pre jeseni neće biti povezana...

Očigledno je izostao nedostatak investicija kao mlada firma su uzeli krupan zalogaj i sve što ide kada se firma stabilizuje tj. staje na noge.

Sve će ovo biti zategnuto i utegnuto samo treba vremena nijedan provajder u Srbiji nije startovao kao "idealan" uvek su tu postojale greške, a ako ćemo realno kod svih postoji problem u manjoj meri na strani korisnika.

Poslednja izmena:
@dusman13
Nije covek glup nego je kucao u linux-u latinicom i w je u latinici nj, znaci mahinalno je otkucao download ali u latinici je ispalo donjnload. Greska je sto nije proveravao tekst pre slanja.

Poslednja izmena od urednika:
Meni samo jedna stvar nije jasna.

Za dve godine za net date sigurno preko 35K, svi u potpisima imaju mašine od nekoliko stotina, pa i hiljada evra, imate smartfonove koji vrede kao prosečan laptop, tablete ...

Zašto se gnjavite sa ONT-ovima ili uopšte bilo kojom opremom koju dele ISP-ovi u Srbiji (ni jedan se po tom pitanju ne izdvaja)?

Kupite normalan broadband ruter, za 4K pa naviše ima da se nađe sasvim OK opreme, ono što vam je ISP dao bacite u bridge mod i zaboravite na to da postoji.

Sutra dan ako promenite provajdera jedina moguča promena će vam biti u WAN sekciji vašeg rutera, sve ostalo ne dirate, ne rekonfigurišete kućnu mrežu, ne menjate password-e za wifi i sl, ne morate ponovo da radite port forward.

Nekoliko godina sam bio na PTT KDS-u, moj ruter mi je bio podešen kako sam hteo, kad je došao TT samo sam isključio kablovski modem, ONT stavio u bridge mod i povezao ga na WAN od rutera. Nikakvih promena, nikakvih podešavanja, sve radi, kao što je i pre radilo - promena ISP-a je trajala bukvalno par minuta.

Ne potresa me što na ONT-u nema liste wifi klijenata, što ne podržava Win 7 Homegroup, da li ima propust na telnetu ili nema, jednostavno ga koristim kao glupavi kablovski modem.

Od oktobra nikakvih problema nisam sa TT-om imao. Bilo je par kratkih prekida na mreži za tih 10 meseci, sve radilo po dobijanju signala.

Da pristojan ruter košta nešto mnogo pa i da vas razumem, ali ovako ne mogu. Zar vam nije bitnije da imate dobar net i da nemate probleme, nego da se zbog male uštede gnjavite, da vam dolazi tehnička podrška kući i sl?

Ne odnosi se ovo samo na TT, koliko puta sam se samo gnjavio sa telekomovim hg520 i onim Pirelli Discus-om, jednostavno mi nije jasno to gnjavljenje.

Od 2006. do sad sam kupio ukupno dva rutera - prvo mi je bio Asus WL500G premium, pa sada imam TP-link 1043ND. Promenio sam 4 provajdera do sad (dva ADSL-a, PTT KDS i sada TT) i jedina rekonfiguracija kućne mreže mi je bila kada sam sa Asus-a prešao na TP-Linka. A ovaj Asus mi je kod mojih, pošto su oni od SBB-a dobili samo kablovski modem, tako da nije neki trošak što sam ga zamenio TP-Linkom.

Poslednja izmena:
Ovo je meni recimo jedna sasvim normalna stvar koju bi svaki cak i prosecan korisnik interneta morao da uradi.
Svaki provajder ce svojim korisnicima dati low cost router da bi ostvario sto veci profit. To mi je potpuno razumljiva i normalna stvar.
Kao neko ko je radio u provajderima u Srbiji(a i dalje radim), fascinantno mi je da i dalje nailazim na ljude koji pljuju po ovom ili onom ruteru koji je dobio od provajdera.

@mighty78 potvrdjujem tvoju pricu i slazem se 100% sa svim sto si rekao. I ja sam ONT stavio u bridge mod, ugasio njegov DHCP i povezao ga na TP-LINK 840ND. Sve je ok za sad.

ja se ne slazem, ruter znaci dodatnu kutiju i dodatne kablove u kuci, takodje malo vecu potrosnju energije i zagrevanje. verovatno povecava i 'ping'. a posto ce neizbezno jednog dana zastareti ili se pokvariti, povecava i zagadjenje planete. mislim da ga treba koristiti samo u slucaju potrebe.

Pa imaju potrebu jer ont ne radi kako treba, kako ocekuju korisnici...
Nekima je dobar i zavrsava im posao, ali nekima ne ispunjava potrebe koje imaju...

ja se ne slazem, ruter znaci dodatnu kutiju i dodatne kablove u kuci, takodje malo vecu potrosnju energije i zagrevanje. verovatno povecava i 'ping'. a posto ce neizbezno jednog dana zastareti ili se pokvariti, povecava i zagadjenje planete. mislim da ga treba koristiti samo u slucaju potrebe.

Jeste dodatna kutija i dodatni kablovi, tu si u pravu. Mada imaj u vidu da se danasnji rutercici prave tako da skoro vizuelno mogu da prodju kao komad namestaja :)
Sto se tice struje neki podatak koji sam nasao je da kucni ruteri tzv. plastikaneri trose oko 3KWh nedeljno, pod uslovom da su upaljeni 24h dnevno i da imaju sve moguce funkcije aktivirane, pa cak i dual band WiFi (2.4Ghz i 5Ghz).
Koliko sam ja testirao, ping se ne povecava osim ako bas ne zelis da napravis dodatni hop u svojoj mrezi.
Sto se tice zagadjenja ja na to gledam ovako. Taj ruter je vec proizveden i po toj logici vec povecava zagadjenje planete. Da li on stoji tamo negde u magacinu neke firme ili kod mene u kuci, nema neke razlike. Ne prave ga meni po narudzbini.

Malo skrećemo sa teme ali nisi u pravu za ruter, jer da ga ti nisi kupio bio bi u magacinu, ali ne bi proizvodili novi kontigent da bi zadovoljili trzište, tako da tu odgovornosti itekako imaš time što si kupio nešto a možda ti nije trebalo!

Nije potrebno samo relativno nezahtevnom korisniku. U redu je ako nemate potrebe, ali verujem da dosta onih koji posećuje ovaj forum nije takva.

Ni jedan ruter koji dele ISP-ovi u Srbiji ne podržava ni gomilu normalnih stvari za savremeni ruter - nema 300Mbps WiFi-N, ne daj bože o dual-band ili AC standardu da pričamo, nema gigabitni switch, ili ako ga ima (TT ONT) onda nema IPv6, nema Win Homegroup, nema liste wi-fi klijenata zaboga!!!

Siguran sam da i ti i orange47 idete peške na posao i da uopšte ne poseduje automobil, jedete samo organsku hranu, nema klime u stanovima, koristite samo ekološke praškove, imate isključivo A+ energetsku klasu bele tehnike i pazite na svaki mW utrošene energije, ali ja ću sebi dopustiti da kupim 300g plastike i elektronike i potrošim par KW mesečno na nešto od čega zavisi da li ću ili neću imati kvalitetan pristup netu.

Ne volim da zagađujem, koliko toliko se trudim da budem ekološki svestan, ali ne na uštb stvari koje smatram osnovnim.

Ako vam je tehnologija od pre deset godina OK, niko vam ne brani da ostanete na istoj - ali onda napadajte ISP-ove što kupuju zastaralu tehnologiju i time zagađaju planetu jer kupuju na hiljade krš rutera i primoravaju nas dupliramo opremu. Meni je oprema koju dele provajderi beskorisna, tako da ostajem pri tome da ne želim da korisitim zastarelo i nestabilno sra***!

Poslednja izmena:
Jeste dodatna kutija i dodatni kablovi, tu si u pravu. Mada imaj u vidu da se danasnji rutercici prave tako da skoro vizuelno mogu da prodju kao komad namestaja :)
Sto se tice struje neki podatak koji sam nasao je da kucni ruteri tzv. plastikaneri trose oko 3KWh nedeljno, pod uslovom da su upaljeni 24h dnevno i da imaju sve moguce funkcije aktivirane, pa cak i dual band WiFi (2.4Ghz i 5Ghz).
Koliko sam ja testirao, ping se ne povecava osim ako bas ne zelis da napravis dodatni hop u svojoj mrezi.
Sto se tice zagadjenja ja na to gledam ovako. Taj ruter je vec proizveden i po toj logici vec povecava zagadjenje planete. Da li on stoji tamo negde u magacinu neke firme ili kod mene u kuci, nema neke razlike. Ne prave ga meni po narudzbini.

3KWh nedeljno?
Pa nije ruter TA pec :)
Mislim da je prosek oko 2w po h

Ne baš, ali ne troši mnogo.

Kućni ruteri mogu trošiti od 4-5W u idle pa sve do 20W za dual-band ruter na kome se koristi i 2.4 i 5GHz radio istovremeno. Prosek bi bio negde oko ~10W, ako tako računaš, to bi bilo 7-8KWh mesečno.

E sad, niko ne gleda što kad prebaciš ONT u bridge mod i isključiš mu sve funkcije (DHCP, WiFi...) njemu se manjuje potrošnja.

Sa nekim savremenim ruterom koji je energetski efikasan (npr. TP-LINK TL-WDR4300, dual band, wifi-N, 4xGB LAN, <5W idle) možeš lako biti da je potrošnja ONT (u bridge modu, isključen WiFi) + novi ruter jednaka ili manja od one koju imaš kad koristiš ONT kao WiFi ruter.

Stariji ruteri (a TT ONT sigurno nije baš "najsavremeniji") obično troše više struje.

Router_Energy_Cost.jpg

Poslednja izmena:
@mighy
Brate, jesi "Njeguš" :)

BTW, to što daje Targo je na papiru skroz ok. Gigabit LAN, WiFi N... Za obicne usere overkill. Ko ima veće zahteve, svakako bridge mod i neka kupi neku zver :D U tom slučaju logicki izgleda kao da je ONT "veliki kablovski modem" :D

Da, na papiru, ako radi posao je overkill.

Ko ti je nakačen na WiFi? - Nema mogućnosti da izlistaš.

Jel radi Win 7 Homegroup? - Ne radi.

DHCP jako trom.

Sa novim FW očigledno i nestabilan, makar po pritužbama forumaša.

Ništa od ovog navedenog nisu neke mnogo "napredne" funkcije.

Ja jesam jako zadovoljan TT-om kao ISP-om, od početka na njih stvarno nemam pritužbi, želim im da uspeju kao kompanija i preporučio sam gomili ljudi koji su imali mogućnost da pređu na njih, al ONT im stvarno nije neki kvalitetan, čak nije ni prosečan.

Poslednja izmena:
^^
Sve su to problemi softverske prirode i realno je da bi to jedan kvalitetan FW rešio. ***, jeftini negativni poeni - ECI je failovao :D

I ja bih voleo da Targo uspe, ali je još uvek marginalan ISP iako ima veliki potencijal, tj taj tip pristupne mreže. Samo da nabace kvalitetan "content" i top su.

U praksi, 90% korisnika traži što jeftiniji broadband i pc uglavnom koriste za fejsbuk, nemaju pojma sta je dl/up. Oni bi za da net bude ispod 1000din, dok je provajderima u interesu veći promet novca - što veća mesečna pretplata, bez obzira na brzinu...
Postoji oko 100k ADSL korisnika koji šetaju od provajdera do provajdera, kad na jednom istekne akcija, uzimaju MIK i idu kod drugog i tako u krug... Onda pritužbe u smislu on gubi Milione $, pošto radi na tom ADSL-u od 8Eura mesecno, bez ikakve garancije i sa opremom od 1Euro :D

Poslednja izmena:
Oni bi za da net bude ispod 1000din
pogledaj cene kod komsija: http://www.upc.ro/internet/
Eto, ljudima se isplati da prodaju internet i po tim cenama, tj. 9 evra mesecno za ftth 100 Mbps, dok ovi nasi glodari ne znaju koliko im je dosta. Rumunija ima 38 provajdera fiksne telefonije, pa je zestoka konkurencija. Kod nas se samo gleda ko ce da im uleti u masinu pa da ga delju da mu usi otpadaju. Sve bih ja to nabio u njive da se bave ekologijom i cupaju korov, da nauce da cene dinar, a ne da se bave pljackom gradjana.

Mislim da je ovo bolja ponuda: http://www.upc.ro/promotii/ed3/

Digitalna kablovska (96SD+11HD) + 100/4 Mbps net + fiksna telefonija sa 100min nacionalnog saobraćaja za 850 din mesečno / ugovor 12 meseci.

Al smo mi mnogo daleko od Rumuna, oni su odavno poznati po povoljnom netu.

Poslednja izmena:
Daleko smo samo mentalno, kad narod podrzava ovakve politicare. Nema gde nismo opljackani, na svakom koraku. Hvale se sa novim investicijama, a dovlace investitore i nude im radnu snagu najjeftiniju na svetu. Nema ko nas nije prestigao sa platama. Oni vratari po postama rade na crno za 13.000 dinara mesecno i to svi vide i svi cute. I hocemo da nam bude bolje ? Pa na ovakav nacin nema bolje, mozemo da se uporedjujemo sa nekim zaostalijim africkim drzavama dok su nam ovakve "patriote" na vlasti.

Ja sam prethodni post napisao samo jer me je isprovociralo potcenjivanje vrednosti od 1000 dinara, pa sam naveo sta za te pare dobijaju u komsiluku, to je na 50 km od Beograda ! Pa ako treba sa nekim da se uporedjujemo, valjda je to prvi komsija ? Na kraju krajeva i Targo je svoj fiber vezao za Temisvar, vidi se na njihovoj mapi. Ako se vec uskladjujemo sa EU, onda treba da osetimo jos nesto osim povecanja cena na sve strane, a dinar jos uvek "stabilan" prema evru !? Kolike su tu tek pljacke na kursu !

p.s.
Hteo bih da dodam... bas sam proteklih dana bio bez konekcije, kao sto sam vec napisao u prethodnim postovima. I skoknuo do Telenora i kupim net na prepaid da premostim tih nekoliko dana. I kupim to, pitam za brzinu, kaze 7,2 Mbps ! Prikljucim, izmerim brzinu... 3,4-3,7 Mbps ! Eto, to ti je nasa usluga, dobijes 4 Gb saobracaja za 3000 dinara i agregaciju 1:1000, pa me cudi kad nasi ljudi imaju razumevanje za takve "dovitljive" provajdere.

Poslednja izmena:
Ima li istine u tome da Targo ide na prodaju?! Ne potpisuje mi se Ugovor pod takvim maglovitim okolnostima.... i ta prica sa modemima je vise smorila, ako ne mogu da ponude uslugu trzistu onda ne treba ni da se bave tim poslom. xD

E kad bi znao za koga sam čuo da se prodaje, ako je istina, TT je jako sitna riba u poređenju :)

I da bude promene vlasnika, i kod jednih i kod drugih, neće korisnici ostati bez neta ili im neko uskratiti uslugu.

Poslednja izmena:
Ima li istine u tome da Targo ide na prodaju?! Ne potpisuje mi se Ugovor pod takvim maglovitim okolnostima.... i ta prica sa modemima je vise smorila, ako ne mogu da ponude uslugu trzistu onda ne treba ni da se bave tim poslom. xD
Jel ti zaista mislis da onaj ko ulozi u posao 40 miliona eura, nece biti sposoban da ti pruzi tu uslugu ?
I kakve veze za tebe ima da li ce firma menjati vlasnika ? Jel i za hleb prvo pitas cije je zito i ko su vlasnici mlina i pekare ?

Pitam. Kupujem iskljiucivo hleb od ekoloskog brasna iz Crepaje :d
P.S ne kaze se eura vec evra xD

Al smo mi mnogo daleko od Rumuna, oni su odavno poznati po povoljnom netu.

I kod nas bi bilo neta za dž da je dozvoljeno da kablovi vise na sve strane. Bukurešt je sav isprepletan kablovima između bandera i zgrada, koji vise sami na sebi. U nekim delovima grada sa bandere direktno idu kroz vazduh kablovi po 50 metara u svaki prozor na zgradi.

To je sprdnja na šta liči, kao da spajdermen živi tamo.

pogledaj cene kod komsija: http://www.upc.ro/internet/
Eto, ljudima se isplati da prodaju internet i po tim cenama, tj. 9 evra mesecno za ftth 100 Mbps, dok ovi nasi glodari ne znaju koliko im je dosta. Rumunija ima 38 provajdera fiksne telefonije, pa je zestoka konkurencija. Kod nas se samo gleda ko ce da im uleti u masinu pa da ga delju da mu usi otpadaju. Sve bih ja to nabio u njive da se bave ekologijom i cupaju korov, da nauce da cene dinar, a ne da se bave pljackom gradjana.

Samo zaboravljas jednu bitnu stvar a to je da mi nismo u EU a Rumuni jesu, i kao takvi su dobili donaciju da unaprede svoju postojecu mrezu... dok nasi kada dobiju neku donaciju (nije bitno za cega) te pare se prvo daju na banku da se malo namnoze pa se onda kamata razdeli medju sobom a onda se kao ovo satro investira u nesto za cega je namenjeno. I vec sam ti jedared napisao da u Rumuniji takav net moze da ima jako mali broj korisnika isto kao i TT sto sada ima korisnika, mozda je kod Rumuna sada malo bolje stanje ali ne verujem da cela drzava moze da ima takav net po tim cenama. Kod njih je kao i kod nas jos uvek najvise zastupljen ADSL ili mozda VDSL.

Samo zaboravljas jednu bitnu stvar a to je da mi nismo u EU a Rumuni jesu, i kao takvi su dobili donaciju da unaprede svoju postojecu mrezu...

Pa ne kupuju oni internet od EU, nije to nafta. A mrezu gradi provajder. A evo pogledaj, cene i za VDSL 100 Mbps su takodje 10 evra: http://www.romtelecom.ro/internet.html Jel nasi ne mogu to da ponude ? Eeee dok se svi ugrade, koliko bi kome bilo dovoljno... nas milivat telekomove struje nema cenu, skuplji je od krvi, a kakva ti je veza i sa koliko prekida, to je tvoj problem.

Pročitaj gore šta sam napisao za Rumuniju. Ne bi želeo da živiš u onakvom gradu po cenu bilo kakvog interneta.

Pa ne kupuju oni internet od EU, nije to nafta. A mrezu gradi provajder. A evo pogledaj, cene i za VDSL 100 Mbps su takodje 10 evra: http://www.romtelecom.ro/internet.html Jel nasi ne mogu to da ponude ? Eeee dok se svi ugrade, koliko bi kome bilo dovoljno... nas milivat telekomove struje nema cenu, skuplji je od krvi, a kakva ti je veza i sa koliko prekida, to je tvoj problem.

Decko ogranicen si ko pegla, komentari su ti samo negativni od kako si presao na TT samo pljujes po ostalim provajderima a dok nisi imao TT net nije te ni bilo i koristio si takav net kakav si imao i onda ti je bio dobar. Nije zabadava receno: NA DOBRO SE COVEK LAKO NAVIKNE ALI NA LOSE JAKO TESKO!!! Taj Telekom koji toliko pljujes je takakv kakav je ali je daleko da je los koliko ti pricas da jeste. Nedavno kada je bilo nevreme u Novom Sadu blizu moje kuce ni 20 metara vazdusne linije grom je oko 6 ujutru tako odalamio u Maticu Srpsku da su u radijusu od jednog kilometra je nekome nesto pregorelo, meni licno je samo otisao ruter i to jutro sam nazvao Telekom i prijavio o cemu se radi u roku sat vremena mi je dosao covek i doneo novi ruter. Onda da mi pukne link na ADLS-u ja sam zaboravio sta to znaci, desi se nekada da iz nekog razloga nekada pukne veza ali to je u dve nedelje mozda jedared. Te prekide i pucanja linkova sto ti non stop pominjes i drzi se toga ko pijan plota je samo kada pilicarski provajderi stave vise korisnika na jedan link nego sto taj link moze da izdrzi pa onda em brzina varira em dolazi do pucanja veze jer je link preopterecen.

Tako da mani se pljuvanja ostalih provajdera, jedan si od malog broja koji ima tu cast i privilegiju da koristi TT i zato cuti i uzivaj dok traje. Jer znas kako se kaze: SVE STO JE LEPO KRATKO TRAJE!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno