Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Mali OT: Juce je bila neka kontrola klima u mojoj zgradi, jer je nekoliko spoljnih jedinica Mitsubishi klima, ne u isto vreme, na vise lokacija (zgrada) crklo! Crkla je ista maticna ploca na svima koliko sam razumeo.
Japanci... 'nuff said :)

Crevo za kondenzant (ispust za vodu iz unutrasnje jedinice) je inace dosta tanje nego sto sam vidjao bilo gde na spoljnim jedinicama cak i za 9-ke a kod mene se koristi za dve 9-ke (znaci 18-ca efektivno, ali jos gore jer se dva odvoda spajaju u jedno malo crevo).

Ovo su neke lose strane, a sad jedna dobra i jako interesantna: kod ovih Mitsubishi klima, prvi put sam video mogucnost kod bilo koje klime da se programira kada da se i UPALI i UGASI. Znaci ima i START i STOP time. Kirigamine NE mogu dodatno da se programiraju nedeljno, a obicne mogu :D Taj deo vec ne shvatam :)
I kad je crkla ploca, dosli ljudi su ljudi lepo sa aparatom, odmerili i za 15 minuta nasli sta je u pitanju (trebalo je brze sa aparatima ali i ovo je extra u Srbiji :D). Kako su resili problem? Uzeli su plocu sa druge lokacije gde jos ne treba da se pusti klima u rad :D Ovo je pohvalno, jer rezervnih tesko da bi imali, a inace bi se cekalo u PM! :)

Poslednja izmena:
Može neka preporuka za jeftinu klimu, gde kupiti itd? :p Kontam da je devetka dovoljna.
Može i preporuka za ugradnju, koliko to košta uopšte?

Poslednja izmena:
Devetke imaju sličnu cenu kao dvanaestice, a duže im treba da ohlade, tako da je bolje ići na 12. Bilo koja za 25 hiljada je dobra, sve je to slično.

Pa vidim sad cene i snage, tako ispada.

Crevo za kondenzant (ispust za vodu iz unutrasnje jedinice) je inace dosta tanje nego sto sam vidjao bilo gde na spoljnim jedinicama cak i za 9-ke a kod mene se koristi za dve 9-ke (znaci 18-ca efektivno, ali jos gore jer se dva odvoda spajaju u jedno malo crevo).

Nemoj da se brines. Za tu kolicinu vode bi bilo dovoljno i crevo od 10mm (spoljneg precnika). Razlog za koristenje creva od 16mm je cena jer se proizvodi u abnormalnim kolicinama. Samo na srpskom trzistu, godisnje se proda vise od 500.000 metara.

Ovo su neke lose strane, a sad jedna dobra i jako interesantna: kod ovih Mitsubishi klima, prvi put sam video mogucnost kod bilo koje klime da se programira kada da se i UPALI i UGASI. Znaci ima i START i STOP time. Kirigamine NE mogu dodatno da se programiraju nedeljno, a obicne mogu :D Taj deo vec ne shvatam :)

Moj LG koji je ugradjen pre 12 godina (placen u DM) ima tu funkciju.
Izgleda da su proizvodjaci kasnije shvatili da ce im zarada opadati pa su neke lepe funkcije ukinuli kako bi mogli dodatno da ih naplacuju u premium modelima.

Nemoj da se brines. Za tu kolicinu vode bi bilo dovoljno i crevo od 10mm (spoljneg precnika). Razlog za koristenje creva od 16mm je cena jer se proizvodi u abnormalnim kolicinama. Samo na srpskom trzistu, godisnje se proda vise od 500.000 metara.
Kako da se ne brinem kad stalno osecam da se vraca vlaga iz klime cak i kad malkice samo hladi, i kad sam uspeo da izvucem kompresorom preko litra krov odvodno crevo iako pri kraju creva nije bilo ni kapi na vidiku?:)
Jeste to fizicki dovoljno da propusti 2l/h mozda (nisam racunao), ali ocigledno tu nije samo propustna moc u pitanju - ipak ne moze malo vode iz klime da postigne jaci pritisak da bi se to ispustilo.

Jedno dodatno pitanje: da li je normalno da se oseti nesto kiseli miris, prilicno nalik sircetu kad klima postigne temperaturu? To mi se desava iz jedne unutrasnje jedinice, ali osim sto je fuj miris ne izgleda da smeta kao na drugoj gde se ocigledno prljava vlaga "vraca" kad postigne temperaturu.

Moj LG koji je ugradjen pre 12 godina (placen u DM) ima tu funkciju.
Izgleda da su proizvodjaci kasnije shvatili da ce im zarada opadati pa su neke lepe funkcije ukinuli kako bi mogli dodatno da ih naplacuju u premium modelima.
Haha, e sve ako im zbog toga ne bi kupio skuplju klimu BILO KO :D

Poslednja izmena:
Imaju to MIDEA klime:
TIMER ON/OFF ekran: prikazuje postavke vremena. Ako je podešeno samo vreme početka rada na ekranu će biti prikazano
TIMER ON . Ako je podešeno samo vreme prestanka rada prikazivaće TIMER OFF. Ako su obe operacije podešene, biće
prikazano TIMER ON/OFF što znači da ste odabrali i vreme početka rada i vreme gašenja.

Poslednja izmena:
jesu to Mitsubishi Electric ili Mitsubishi Industries?
koliko sam chuo, ima dobrano razlike medju njima..

btw, to sa On/Off imale i Midea i LG koje sam kupio pre 6-7 godina..
a sad ove novije imaju i nedeljno..

a to sa crevom za kondenzat..
koliko ja znam, to crevo mora da ima slobodan pad.. nema tu nikakvog pritiska, ne postoji pumpa koja cce da gura vodu uzbrdo ako je crevo negde tako nagnuto, tako da dobro prolazish ako samo smrducka a ne kaplje ti iz unutrashnje jedinice..
i ne sme da bude uronjeno, opet zbog pritiska ( ovaj put vazduha u crevu), k'o shto rekoh negde i ranije..

pozdrav

Verovatno samo po specifikaciji, mada je moguce da i neko ko se profesionalnije bavi ugradnjom i odrzavanjem moye da utvrdi.
Ja sam uzeo ovu klimu i pise da koristi R407, za koji kazu da je bolji od R410.

Slagali su te. Kod tog freona nema dopunjavanja već samo komplet punjenje jer je satavljen od 5 vrsta gasova i slabiji je od R22 a tek je mnogo slabiji od R410.

Našao sam veoma povoljno klimu Daewoo DSB-F0973LH za 25.000 dinara.
9000 BTU i ima R410a gas pa bih je zbog toga najviše i uzeo.
Da li bi to bila dobra kupovina da naručujem? :)

Hvala.

Uporedio sam ovu klimu (9000 BTU) i isto model samo 12000 BTU i cini se da 9000 dosta manje trosi energije, 685w naspram 1035w za ovu jacu.
Moja soba je 10 kvadrata ili negde oko 12 kubnim metara, tako da mislim da bi devetka bila dovoljna.

Ne razumem se u klime pa bi mi vasa pomoc znacila.

Hvala jos jednom.

Pozdrav.

....
Moja soba je 10 kvadrata ili negde oko 12 kubnim metara, tako da mislim da bi devetka bila dovoljna.

Ne razumem se u klime pa bi mi vasa pomoc znacila.

Hvala jos jednom.

Pozdrav.

/Troll on

Ako ti soba ima 10 kvm, i 12 kubika, onda bi mogao samo da se valjas u istoj, posto bi visina bila 1.2m, tako da racunaj da ti soba ima od 25-30 kubnih metara, zavisi da li ti je plafon visok 2.5 ili 3m (naravno, ukoliko je tacno da ti soba ima 10 kvm).

/Troll off

BTW ovo 685W naspram 1035W je ja mislim samo KAPACITET hladjenja, ali ne i potrosnja. EER/SEER treba da se uporede?

Koja je normalna cena za ugradnju?

BTW ovo 685W naspram 1035W je ja mislim samo KAPACITET hladjenja, ali ne i potrosnja. EER/SEER treba da se uporede?

Evo karakteristika ovde
http://www.coolshop.rs/daewoo-klima-uredjaj-dsb-f0973lh
http://www.coolshop.rs/daewoo-klima-uredjaj-dsb-f1273lh

Pise ulazna snaga hladjenja. Ne znam da lis e to odnosi na potrosnju struje ili na brzinu hladjenja, tj. kolicinu vazduha koji se ubacuje u prostoriju u odredjenom vremenskom periodu.

Ne razumem se bas u klime, tako da sam mozda nesto i lupio :)

Interesuje me da li je Daewoo ok firma. Ova klima je ovih dana na popustu pa da je kupim dok jos ima nisku cenu.

To je sigurno brzina hladjenja. Ne moze ni da bude tolika razlika u potrosnji izmedju te dve klime (trebala bi biti 33% od prve, ne preko 50%).
U sustini ako je isti model, samo razlicita jacina (9-ka naspram 12-ce), obe bi trebale isto da trose (to nikad nece biti bas idealno isto, ali neprimetno na racunu), samo sto ce 12-ca brze da odradi posao, tj. brze da ohladi, ali obe ce isto da potrose struje.

A sto se samih Daewoo klima tice - nemam pojma :D

Ne moze da bude rashladni kapacitet nikako jer je 12.000 BTU jednako 3.5 KW (zaokruzeno). To je sasvim sigurno potrosnja samo bi na uredjaju trebalo da budu 2 podatka.
Jedan za rezim hladjenja a drugi, manji u rezimu grejanja.

Sto se tice cene montaze, budite srecni ako u narednih 1.5 mesec nadjete nekog ko ce to da uradi za manje od 7.000 din a da zna sta radi.

Poslednja izmena:
Ispada da 12-ca ima 50% vecu potrosnju? Mozda max. postronju, ali ne ide logicno da prosek ili konkretna potrosnja za istu kubikazu bude uopste veca?

EDIT: Pardon, EER/SEER porede EFIKASNOST potrosnje, ne i potrosnju.

Poslednja izmena:
Dakle devetka sporije hladi, a slicno trosi struju kao i 12-ica. S obzirom da je 12-ica za 1.000 dinara skuplja, bolje onda nju da uzmem.

Ugradnja je 4.000 plus 1.200 za metar creva. S obzirom da ce klima spolja biti odmah iza unutrasnje jedinice, ne verujem da ce biti vise od metar-dva za razvlacenje.

Za devetku kaze da je potrosnja 2.600W, a ne 3.500W
kapacitet hladjenja 9000 btu/2600w
kapacitet grejanja 9000 btu/2600w

Ja ga cenim da uzmem 12, ionako je 1.000 dinara razlika ako vec brze hladi...

Poslednja izmena:
Kod mene na Midei 12ici kupljenoj prosle godine pise cooling input 1250w.
Ne udubljujem se, ali sta mu to dodje posto se ovde pominje 2.5kw+?
Fotografija1191.jpg

Poslednja izmena:
2.5kW za 9-ku i 3.5kW za 12-cu je snaga hladjenja (u sustini to je neki ekv. 9000/12000 BTU).
EER/SEER - energetska klasa u sustini, sto je veci, to bolji.
A ono ulazna snaga hladjenja/grejanja 635/1035W sto je pomenuto je neki "prosek" ili "nominal". Pise u manual-u za klime i min. i max. da bi se znalo koliko moze da trosi na najmanjem duvanju (najmanje hladjenje, dok radi), i koliko moze najvise da povuce (sto je jako bitno jer 50-ce recimo ne mogu da se stave bilo gde, mogu da povuku prejaku struju, preko 16 ampera, sto ne mogu instalacije cesto da podnesu).

Ovaj prosek ne znam cemu konkretno sluzi, nema sanse da trosi 1kW/h da bi odrzavalo samo temperaturu na 25*C recimo. Ja bi vec imao racune u crvenoj zoni onda :)

Dakle, 9 ili 12 za sobu od 12 kvadrata, tj. 25 kubika? Planiram danas da kupim dok ne zatvore :)

Ako ces uvek drzati sobu zatvorenu, da ne treba i hodnicic/toalet neki da se hlade njome, nemas potrebe stvarno za 12-cu.

Ajde da uprostimo i da pokušam da objasnim jednom za svagda:

Zamislite da je toplotna energija = voda.
Klima je pumpa za vodu koja radi na električnu energiju.
(obratite pažnju: u oba slučaja se radi o energiji ali različite vrste, zato obe veličine mogu da se označe sa W)

Ako uključite pumpu da ispumpava vodu, šta će se desiti u sobi? Biće manje vode ili u prevodu biće hladnije.
E sada, problem je što soba (stan, kuća) curi na sve strane. Curi kroz zidove, kroz staklo, kroz plafon, kroz otvorena vrata.... pa pumpa mora često da se uključuje. Ne može jednom da ispumpa i završi posao.

Dakle, vaša pumpa potroši oko 1KW da bi ispumpala oko 3.5KW (za engleze i amere: 12.000 British thermal units - BTU) vode. E sada, kada je napolju manje vode (nije vruće kao danas) manji je pritisak koji pumpa mora da savlada pa može sa manje rada da ispumpa jednaku količinu vode. Zato podatak o potrošnji nije fiksan broj nego je dat opseg. (ima tu još parametara ali da ne komplikujem)

Ista ova priča važi i za grejanje samo u suprotnom smeru. Problem koji nastaje u tom režimu i zašto se ne isplati koristiti klimu na niskim temperaturama je suša baš onda kada vam je voda najpotrebnija.
Dakle, što je napolju manje vode (toplote) iz vaše sobe brže curi i mora više da se nadoknadi. Takodje, zbog suše vaša pumpa ne uspeva da sakupi dovoljno vode iako vam i dalje potroši istu količinu el. energije. Narodski: "radi u prazno"

Zbog toga i ona priča "troši 1 a greje kao 3 KW". Greje, ako ima odakle da apsorbuje toplotu.
Vaša pumpa ne koristi el. energiju da bi je direktno "spalila" u toplotu kao prost el. grejač već vrši neki rad kojim sakuplja i transportuje toplotu sa mesta gde je ima (ako je ima) tamo gde vam je potrebna.

Toplota? Pumpa?
Toplotna pumpa - jednostavno, zar ne?

Poslednja izmena:
Izabrao sam klimu koju hoću da kupim i u prodavnici gde hoću da je uzmem mi traže 75E za ugradnju nove klime (ako je crevo do 3m)
i 25E za demontažu stare. Jesu to ok cene ili da pogledam još negde za ugradnju?

Meni su malkice vise trazili UZ alpinisticke usluge, znaci... gledaj drugde ;) Mada je trenutno sezona, ja sam van sezone lagano ugradjivao.

Nazad
Vrh Dno