Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

^ za sta god si pitao da ti treba na WP8 ili nije moglo ili ima neki los trip pa mora da se pravi kompromis ili ne moze uopste :d Pa seti se samo malo koliko si puta izneverovo u ovoj temi.

Ok je WP8 ali nije za svakoga.. i ima mnogo ogranicenja. Zato WP8 modeli i jesu uglavnom lepo dizajnirani sa ok hardverom i u premium kucistima.

Apple moze da se proda za te "nenormalne" pare, WP8 u ovom trenutku ne moze. Zato i jesu povoljni telefoni. Ko se seca prvih Sony Ericksson Android telefona, dolazili su uz Android 1.6 Donut ako se ne varam a aktuelan je bio Eclair ili Froyo. Te telefone nije niko hteo da kupi jer se cinilo da nemaju buducnost, bili su dzabe preko oglasa. Onda je jednog dana SE pustio apdejt na novi Android i sve se promenilo. Odjednog bezvredan telefon je opet ljudima postao zanimljiv.

WP je jos uvek na klimavim nogama, ali deluje da ce mozda i napraviti neki uspeh. Ako bude na 20% zastupljenosti nekim cudom, telefoni ce sigurno kostati koliko i bolji Androidi.

Kao sto je svako trener iz fotelje i zna najbolje formacije, tako i svako zna kako bi trebao jedan OS da izgleda i radi :) I treba da bude treci i jak igrac na ovom polju, ne vidim cemu zelja za suprotnim, Apple trazi nenormalnu kintu za telefon, Android i Google ne znaju sta hoce, neka sredina i drugaciji fazon je bas ono sto je potrebno trenutno..

Ne ti ne shvatas, WP je dump phone OS i to je to, znaci to su definicije tog mobilnog OS i on nije lep i najruzniji je, nemoj nikad da ga kupis, razumes. Znaci nikad.

Do skoro dok nisu poceli jaci (skuplji) modeli sa Androidom, prica Apple fanboy-eva je bila kako Pera pljuje Apple jer nema para da ga priusti pa crkava od zavisti, kasnije kad su poceli da izlaze modeli koji su skuplji od iP, ta prica se utisala, tako ce i ova baljezgarija o tome kako je WP dump OS da padne u vodu, pa makar cekali i WP 9 ili koju ce vec nositi oznaku..

Poslednja izmena:
manje više na svim koji su se proizvodili zadnje 3 godine...

Koji su se prodali u odnosu 1-100 naspram Symbian S6v5 telefona. Jednostavno nisu relevantni jer ih je retko ko kupio/koristio. To je jos jedna greska u koracima Nokije, sto nije pustila apdejt za starije touch telefone i popravila utisak o njima. Posto to nisu uradili i pticama na grani je bilo jasno da je Symbian mrtav projekat pa je retko ko kupovao Anna i Belle telefone.

^ za sta god si pitao da ti treba na WP8 ili nije moglo ili ima neki los trip pa mora da se pravi kompromis ili ne moze uopste :d .

Istina, stvari poput bagovitog Whatsapp-a (cak nema ni vecinu onih gotivnih smajlija, a mnogo sam se navikao i tako najcesce i odgovaram na whatsappu, neko me pita kako na sljaci, ja stavim prangiju uperenu u glavu :) ), nejasnoca oko toga kako rade i kako ce raditi gtalk i gmail push notifikacije, nema aplikacija koja moze da zakljuca fajlove koje odaberem, nema led lampica ali to je vise do Nokie ja mislim, ili je to neka WP fora da nema lampice..
Eto tih par stvari, koje mi doduse jesu bitne, i koje valjda nisu trajno takve.. S druge strane opet, daje mi se 150, 160e trenutno, a nema jednostavno nijedan lep Android kao sto su ove Lumie..

edit: zapravo sad gledam i ima par aplikacija za skrivanje/zakljucavanje fajlova..

Poslednja izmena:
Koji su se prodali u odnosu 1-100 naspram Symbian S6v5 telefona. Jednostavno nisu relevantni jer ih je retko ko kupio/koristio. To je jos jedna greska u koracima Nokije, sto nije pustila apdejt za starije touch telefone i popravila utisak o njima. Posto to nisu uradili i pticama na grani je bilo jasno da je Symbian mrtav projekat pa je retko ko kupovao Anna i Belle telefone.

pa prodato ih je sigurno desetak miliona, a i razlozi nisu baš ti(tj. nisu to oni glavni) nego skrećemo daleko od teme...

Borise ako ti je dizajn i fluidnost najbitnija onda nema bolje od lumie

...Android i Google ne znaju sta hoce

Vidim, mnogo im loše ide prodaja u poslednje vreme - prosto ne znaju šta hoće :d
Pre bi rekao da Nokia, RIM (spisak dopuniti dalje po želji :D) ne znaju šta zapravo hoće, zato su se i srozali uostalom - npr Nokia, te Symbian te otvori ga te ga zatvori, te Maemo te MeeGo, pa ajmo na kraju WP - fala kc-u pa su izabrali konačno nešto čega će se držati, makar to bio i WP :smoke:

Poslednja izmena:
Vidim, mnogo im loše ide prodaja u poslednje vreme - prosto ne znaju šta hoće :d
Pre bi rekao da Nokia, RIM (spisak dopuniti dalje po želji :D) ne znaju šta zapravo hoće, zato su se i srozali uostalom - npr Nokia, te Symbian te otvori ga te ga zatvori, te Maemo te MeeGo, pa ajmo na kraju WP - fala kc-u pa su izabrali konačno nešto čega će se držati, makar to bio i WP :smoke:

Ma uzeta je tu velika lova od M$ da Nokia pređe u njihov tabor.
Žao mi je samo što su napustili MeeGoo (Hartman) platformu u sred razvoja, koja na N9 radi kao pucka samo je trebalo da se lagano doteruje i pegla.
Imao sam N9 i bio sam zadovoljan OSom a i samim hardverom telefona (jedina zamerka je tih zvuk slušalice i zvona, čak i kada je na max. podešeno).

U suštini, sve bi trebalo da se svodi na 3 osnovne stvari:

- da li telefon može da nam obavi funciju zbog koga bismo ga kupili (bilo to samo razgovor ili poruke, bilo neke malo naprednije kao što su lagan surf, pregled mejla, neke zgodne aplikacije, bilo neke stvarno specifične i napredne stvari)

- da li telefon ima dobre hardverske karakteristike za nas (dovoljno kvalitetan ekran, kameru, zvuk, fizičku izdržljivost)

- da li nam se dopada vizuelno (bilo hardverski, bilo softverski)

I na kraju četvrto, koliko to novca košta.
Ako su prva 3 zahteva ispunjena, ne znam zašto bi nekome bio problem da kupi telefon bio to dumbphone, Android, iPhone , WinPh8 ili nešto peto, ako je na primer jeftiniji.

Meni je konkretno WP8 vizuelno najlepši, ali skroz prihvatam kritiku da je to nekome ružno i da ne bi mogao da ga koristi makar samo zbog toga. Baš jedan drugar nedavno bio oduševljen kako izgleda moja Lumia 720, ali kad je video OS smorio se i rekao da to ne bi mogao nikad da koristi. Meni je to skroz OK stav.

Ja moram da priznam da volim da pomalo budem hipster i da uzmem nešto što nije izvikano. Na primer, pomalo me iritira što 90% ljudi koristi Android (pre svega Samsung) jer ih vuče inercija mase, a sigurno bi od tog ukupnog broja dve trećine komotno moglo da koristi bilo koji drugi OS a da ne primete nikakvu razliku u funkcionalnosti. I to često po nižoj ceni.

Meni, konkretno, Windows 8 vrši praktično sve što mi je potrebno (izuzetak je aplikacija za banku za koju sam već više puta kukao) i mislim da me nijedan aparat ne bi zadovoljio iz Android sveta za ovaj novac koji sam izdvojio.
Da sam prošle godine morao da uzimam telefon, sigurno ne bih uzeo WinPhone 7 fon, jer je imao previše stvari koje bi mi smetale.
Sad je sa WP8 situacija promenjena dovoljno da mi je ušao kao moguća opcija pri kupovini, a neke druge (hardverske) stvari su me odvukle na Nokijinu stranu od Androida ekvivalente cene.

potpuno se slazem sa tobom sto se tice nacina gledanja telefona i kupovine :D
ja bio na moru i nisam dolazio na bench :D
o posle 10 dana ima cega da se nagledam :D
ja sam koristio ios 2 god, android vise od 2 god i sad imam wp8 vise od 1 mesec i zadovoljniji sam sa wp8 nego sa ios ili android, a ljudi mogu da ga zovu i dumb OS ili kako god i meni ce se on i dalje vise svidjati i tu sigurno nisam jedini, naravno ima svoje mane ali nista nije bez mane...
i sto ste postavili onaj luncher to je za wp7 ne wp8 :D, i velika je razlika kad nemas da stavis da bude mala ikonica :D

tako ce i ova baljezgarija o tome kako je WP dump OS da padne u vodu, pa makar cekali i WP 9 ili koju ce vec nositi oznaku..

Nadam se da će biti tako kao što kažeš. Što više kvalitetnih smartphone sistema imamo, to će se oni brže razvijati i biti kvalitetniji. Ali dok taj trenutak ne dođe, da, WP je u ovoj fazi dumb OS.

i sto ste postavili onaj luncher to je za wp7 ne wp8 :D, i velika je razlika kad nemas da stavis da bude mala ikonica :D

WP Launcher koji sam ja probao je "emulirao" WP8.

ja sam procitao :D
i elop je unistio nokiu koliko sam ja razumeo, msm to sam znao vec :D ali nisam znao zasto je to radio (mislio sam da je glup a ono ispada da lik radi sa MS)
ja pre nego sto sam uzeo ativ s sam razmisljao da uzmem n9 jer mi se svidjao fon (izgled,os i ostalo ) ali je fon tad bio preko 200 e sto je mnogo za takav fon :/
izvinite sto o5 postujem :(

ma to sam napisao za hsv.stoned :/
nisam bas sve poruke citao do kraja, neke sam preskakao :D
e da li se wp8 smatra dumb os samo zato sto nema file menager ili ?

Ne nego zato sto je zatvoren da bilo sta promenis ono sto ti se ne svidja. Npr ja bi voleo da imam ikonice i da ih menjam, da promenim launcher, jer mi se ovaj nikako ne svidja, da promenim toogles itd. Malo personalizacije nije na odmet. Svaki WP telefon je isti, nemas onaj svoj watermark, sto mi je glupo. Zato kazem iOS i android su malo otvoreniji, android malo vise.

Evo ja od juce dobih Nokiu Lumiu 820 pa da se javim da sam njen korisnik i prvi winphone koji sada korsitim posle sijaset androida i Iphone-a. Prvo sto mi se svidelo kod sistema jeste da nije mnogo dosadan komplikovan kao Android blizi je IOS-u radi glatko bez bagova za sada. Ubacio sam dosta aplikacija naravno skype,whatsup,viber i sve radi kako treba! Veliki sam bio fan Nokie i resio sam da uzmem Lumiu i predjem na windows pa sta bude neka bude...

ja dok sam imao ipod jos odavno nije mi smetalo sto ga nisam jailbreakovao :D
jedino sto mi je smetalo je bio pocetni ekran msm samo ikonice i to je to (kasnije su dosli folderi u pricu i tad sam bio srecn ko malo dete :D), posle nekog vremena sam jailbreakovao i o5 sam ga vratio na staro msm koristio sam par igrica i najvise za muziku nisam previse zahtevan sto se tice igrica na telefonu i fps po mom misljenju ne mogu da se igraju jer to nije to, jedino neke igre kao sto izlazi halo za wp8 :D
android ok izgleda ali ako hoces da ne laguje moras da uzmes malo skuplji fon, htc sv me je iznenadio kako je lepo odradjen fon za 180 e ima ga moj ortak :D
a i na telefonu backround ne znaci mnogo jer tu sliku koju imas prekrivaju ikonice :( pa mi se zato svidja sto mogu kod wp8 da podelim sliku u delove i zakacim na home screen :D
ocekujem neke foldere i bolju notifikaciju kod sledeih updejtova, vec znamo za multy tasking da ce biti bolji u gdr2 :D
sad istina je da vecina moji drugova kaze da je wp8 ruzan i da im se ne svidja jer nisu navikli na njega :D

Probao sam HERE drive sa britanskom karticom i odmah po ubacivanju mi je dao da udjem u aplikaciju. Probao sam i reset telefona, prvo pokretanje sa britanskim SIM-om pa posle sa nasim i ne vredi, radi iskljucivo ako ima podrzanu karticu. Zakljucak je da ne moze tako da se prevari :( Sve podrzane zemlje imaju free HERE Drive a ostali nista...

Inace evo jedne odlicne YT aplikacije ko hoce da proba:
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/mytube/d994dce8-38f9-4ed3-ae6c-e334d4bd558c

vec znamo za multy tasking da ce biti bolji u gdr2 :D

Sta podrazumevate vi pod multitaskingom, ja ne znam ni dal ga koristim u toj formi o kojoj vi pricate :) Na Androidu iz svega izlazim na back, nikad ne stiskam Home dugme.. E sad jel se prica o vremenu za resume aplikacija ili sta?

ma o tome kad drzis back dume izadju ti programi, i odatle treutno ne mozes da zatvoris programe a u gdr2 ces moci da zatvoris :D
nista posebno :D

Mozes, stiskas back 10 puta i zatvore se svi :D :)

Borise, kada surfujes sa PC-a, da li klikces na back dok ne dodješ do prve strane pa tek onda zatvoris browser ili ga odmah gasis na [x]?

Kakve to veze ima sa multitaskingom :) Na telefonu surfujem (do sad) tako sto samo jedan tab imam, i kad zavrsim idem back dok ne izadjem iz aplikacije, al na Operi mini ubijem tab i samo jednom back, nije 5 puta.. kad mu dam Home iz par aplikacija ne bude mu dobro :) Tako da sam navikao da na back izlazim iz aplikacija..

Poslednja izmena:
Borise, kada surfujes sa PC-a, da li klikces na back dok ne dodješ do prve strane pa tek onda zatvoris browser ili ga odmah gasis na [x]?

Vidis da se vidi efekat tvog ne koriscenja WP telefona.. Iako verujem i znam da si neko ko se razume i kome znanja ne manjka, ali da si testirao bilo koji WP znao bi da za normalno fukcionisanje mozes i 10 tabova da otvoris i ostavis ih bez zatvaranja, svih, telefon nece osetiti to i dalje ce lepo da radi, i to low badget, a tek ovi skuplji..

zar nije lakse da zatvoris tab i onda ides back, msm ja tako zatvaram IE na wp8 :D

Ja samo pritisnem home i izadjem iz app. Back koristim samo kada radim nešto u nekoj app, npr. Tapatalk.
@promaster:
Nema šansi da imas 10 otvorenih tabova na spravi sa 512mb RAM-a pogotovu sa komplikovanijim stranama. Browser mora da ih spusti na "disk".
Doduše WP multitasking upuca sve pozadinske app pa možda i može da ostane malo memorije za koji tab viška.

Ja uvek izlazim iz programa na win dugme, sto znaci da uvek imam 8 aplikacija u task manageru i telfon apsolutno nikad ne pokazuje znake usporenja, mogu biti i igre, i navigacija i 2 browsera itd... Kada se vratim na aplikaciju ona je u roku od 1-1.5s potpuno funkcionalna tacno tamo gde sam stao. MS ovo naziva fast app resuming, samo je memorija popunjena a procesor ne radi uopste do ponovnog pokretanja aplikacije. Ovo je recimo na WP7 bilo prilicno lose resenje zato sto je aplikacijama nekad trebalo i 5s da se nastave, a u slucajevima chat aplikacija i da se ponovo konektuju. (naravno ne sve aplikacije). Na 512mb uredjajima je 5 aplikacija u memoriji.

Meni ovaj nacin bas odgovara, sve sto sam skoro koristio mi je tu negde a ne moram da mislim o potrosnji. Zato je dugme za gasenje programa nepotrebno

Ja samo pritisnem home i izadjem iz app. Back koristim samo kada radim nešto u nekoj app, npr. Tapatalk.
@promaster:
Nema šansi da imas 10 otvorenih tabova na spravi sa 512mb RAM-a pogotovu sa komplikovanijim stranama. Browser mora da ih spusti na "disk".
Doduše WP multitasking upuca sve pozadinske app pa možda i može da ostane malo memorije za koji tab viška.

10 je bilo figurativno receno, ralno ko pali vise od 3 taba na mobu.. A ja ti garantujem da sa 3 taba nema usporenja, uzmi i vidi...

Ograničen multitaksing zna da zasmeta na WP i definitivno je mana u odnosu na realtime multitasking, a ne prednost kako to neki hoće da ga prikažu
Recimo na FB aplikaciji ti poruke i notifikacije ne stižu realtime već telefon uvek iznova radi reload stranice - a kod Androida se sve odvija u realnom vremenu, zvučna notifikacija se oglašava i kada je ekran zaključan
I nije to tako samo kod FB-a već i kod dosta drugih aplikacija na marketu

@mladenius, ti pricas jedno, ovi drugi pricaju drugo :D Jel koristite vi WP svi? :D

Ja znam to za multitasking, da nije bas tako kao na Androidu, ali rekoh mozda je dosao neki update, pa se popravilo ;)

Nazad
Vrh Dno